5-stjärnig studieresa från

7990,– SEK

p. pers.

Till Reseförfrågan

Turkiet: Lykien

Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet

En av svenskarnas mest omtyckta studieresor – 8 dagar för dig och din/dina medföljande i det fantastiska Turkiet !

Antalya – Demre (Sankt Nikolaus) – Efesos – Afrodisias – Pamukkale


Turkiet: Lykien – Bild 1 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Bild 1 Turkiet: Lykien – Bild 2 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Bild 2 Turkiet: Lykien – Bild 3 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Bild 3

Datum / priser

På den här rundresan upplever du skönheterna och naturundren i det fantastiska sydvästra Turkiet – inbäddat mellan två hav. Med början i Antalya vid Medelhavet följer du den orörda kusten upp mot Egeiska havet. Här väntar många sevärdheter som det legendariska Efesos, de världsberömda kalkstensterrasserna i Pamukkale (UNESCO-världskulturoch naturarv), plus resterna av det världsberömda Artemistemplet, som hör till antikens legendariska sju underverk.

Ditt reseprogram

Turkiet: Lykien – Tag 1 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Tag 1

Dag 1 Resa till Antalya

Flyg till Antalya. Våra vänliga och kompetenta engelsk- eller skandinavisktalande reseledare välkomnar oss på fl ygplatsen och följer med oss till våra bussar. Färd till hotellet där en uppfriskande välkomstdrink väntar på oss. Övernattning i Antalya-området.

Turkiet: Lykien – Tag 2 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Tag 2

Dag 2 Demre (Sankt Nikolaus) – Fethiye

Idag åker vi längs med Lykiens härliga kust via Finike till Demre. I Demre, det antika Myra, ser vi på St. Nikolaus gravkyrka. Han verkade här på 300-talet som biskop. Härifrån spreds Nikolauskulten i hela världen. Vi åker vidare till Fethiye, före detta Telmessos. Övernattning i Fethiye-området.

Turkiet: Lykien – Tag 3 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Tag 3

Dag 3 Karien – Dalyan flodtur

Idag gör vi en fantastisk båtfärd genom den naturskyddade lagunen i Dalyan. Vi åker med traditionella fi skebåtar längs med lämningarna efter den antika staden Kaunos och under ett fotostopp beundrar vi de utan tvekan vackraste klippgravarna i Kariska riket. Den antika staden Kaunos gränsade till kungarikena Lykien och Karien. Vi kommer till Iztuzu-stranden, den viktigaste fortplantningsplatsen för karettsköldpaddorna. Övernattning i Kusadasi-området.

Turkiet: Lykien – Tag 4 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Tag 4

Dag 4 Efesos (UNESCO-världskulturarv) – Underverket Artemistemplet – Mariakyrkan

En av höjdpunkterna under vår resa är det antika Efesos (UNESCO-världskulturarv), som var en blomstrande metropol under antiken. Det imponerande Celsus-biblioteket, det glänsande Hadrians tempel, agoran och den mäktiga teatern vittnar om en lysande epok. Staden är missionsplats för aposteln Paulus. Vi ser på konciliekyrkan, även kallad Mariakyrkan. År 431 e. Kr. ägde det tredje ekumeniska konciliet rum här (konciliet i Efesos). På eftermiddagen tittar vi på lämningarna efter det legendariska Artemistemplet, som är känt som ett av de sju underverken i den antika världen. Än idag kan vi beundra vidden av antikens största tempelbyggnad och känna prakten från dåtidens Efesos. Vi avrundar programmet med att se på den medeltida Isa Bey-moskén. Övernattning i Kusadasi-området.

Turkiet: Lykien – Tag 5 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Tag 5

Dag 5 Afrodisias – Antikens juvel

Idag åker vi genom den övre Meanderdalen, utan tvekan den bördigaste dalen på Turkiets västkust, till den antika staden Afrodisias. I Afrodisias blomstrade genom de närbelägna stenbrotten en omfattande marmorindustri och en berömd bildhuggarskola, vars ryktbarhet spreds i hela världen. Den så kallade propylon, den monumentala ingången till Afroditetemplet, den nästan helt bibehållna stadion och den romerska teatern är höjdpunkterna på visningen. Också det nykonstruerade museet, där de sensationella relieferna från Kejsartemplet ställs ut måste nämnas. Vi åker sedan vidare till Denizli för övernattning.

Turkiet: Lykien – Tag 6 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Tag 6

Dag 6 UNESCO-världskultur - och naturarvet Pamukkale – Tavas – Taurusbergen

Efter frukosten gör vi ett fotostopp vid UNESCO-världskulturarvet Pamukkale. De unika kalkstensterrasserna har fått namnet Pamukkale («bomullsborg») från de vita stegvis anordnade skikten av kalciumkarbonat. Därefter åker vi i riktning Taurusbergen förbi nomadboplatser till Tavas. I ett traditionellt mattknyteri på 1300 m höjd, upplever vi hela processen hur mattor tillverkas – från råvara till färdig produkt. På vägen till Antalya utnyttjar vår reseledare möjligheten att utförligt berätta om landet och människorna i Anatolien. Övernattning i Antalya-området.

Turkiet: Lykien – Tag 7 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Tag 7

Dag 7 Antalya – Den pittoreska gamla stan

Idag tittar vi närmare på Antalya, provinshuvudstaden i Medelhavsregionen. Staden där solen skiner hela året har ett brett spektrum av kulturhistoriskt arv och naturliga skönheter. Efter en utförlig stadsrundtur ser vi på de historiska kvarteren i Antalya. De labyrintartade gränderna omgivna av bougainvilleor och de välskötta turkiska palatsen i de historiska kvarteren förmedlar en unik känsla av mediterran vardag. Turkiets stora hantverkstradition tar oss sedan till en smyckes- och en lädermanufaktur. Förutom information om den manuella tillverkningen får du också möjlighet att köpa en personlig semestersouvenir. Övernattning i Antalya-området.

Turkiet: Lykien – Tag 8 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Tag 8

Dag 8 Hemresa

Transfer till fl ygplatsen och hemfl yg.

OBS: Vänligen observera att resan även kan äga rum i omvänd ordning av organisatoriska skäl.


Era kulturella höjdpunkter

Turkiet: Lykien – Highlight 1 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Highlight 1

Antalya

Med sina otaliga kultur- och naturskatter är Antalya (på antiken Attaleia) en av Turkiets största och livfullaste städer. Med läget på den turkiska Medelhavskusten är staden dessutom regionens turist- och kulturcentrum. De mest betydande ruinerna är den romerska stadsmuren och den imponerande Hadrianusporten. Högt över stränderna tronar den historiska stadsdelen Kaleici och därifrån har man en fantastisk utsikt över hamnen och det mörkblå havet.

Turkiet: Lykien – Highlight 2 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Highlight 2

Efesos

Efesos hör till de största ruinstäderna i västvärlden. Den stad man ser idag, grundade Lysimachos, efterföljaren till Alexander den store på 300-talet e. Kr. Stadens mest imponerande byggnad var Celsus-biblioteket. Det uppfördes över Tiberius Julius Celsus gravkammare (romarnas konsul i Mindre Asien) av hans son till minne av fadern. Statyerna i nischerna visar Sofia (vishet), Arete (dygd), Ennoia (intelligens) och Episteme (kunskap).

Turkiet: Lykien – Highlight 3 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – Highlight 3

Pamukkale

Pamukkale ligger 14 km norr om provinshuvudstaden Denizli på 160 m höjd på en kulle över Menderesslätten. De spektakulära kalkstensterrasserna i Pamukkale hör till UNESCO:s världsnaturarv. Redan grekerna och romarna uppskattade den helande kraften från termalvattnet som rann över de snövita kalkstensterrasserna. De stegvis anordnande skikten av vitt kalciumkarbonat har gett upphov till namnet Pamukkale (”bomullsborg”).

Datum / priser

Datum / priser

Tjänsterna som är inkluderade för dig

Turkiet: Lykien – 1 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – 1
  • Charterflyg tur/retur Antalya med välrenommerat flygbolag inklusive (förekommande) moms
  • Transfer flygplatsen – hotell – flygplatsen
  • Välkomstdrink
  • 7 övernattningar på utvalda 4-och 5-stjärniga hotell (enligt turkisk standard)
  • 7 x riklig frukostbuffé
   Turkiet: Lykien – 2 Två hav – kulturella höjdpunkter mellan Medelhavet och Egeiska havet – 2
    • Rundresa i våra moderna bussar med luftkonditionering
    • Högskoleutbildade svensk- eller engelsktalande guider
    • Specialutgåva reseguide Turkiet
    • Sjukvårdspersonal tillgänglig 24 timmar om dygnet

     Dina extra tjänster

     Kultur och mat

     Paketet innehåller alla inträdesbiljetter och guidningar på sevärdheterna enl. programmet, samt bekväm halvpension, dvs. riklig middag varje dag med internationella specialiteter: Pris 1500,– SEK per person

     Vi rekommenderar att du på plats bokar det framtagnakultur- och matpaketet. Vissa hotell på rundresan är visserligenidylliskt belägna i naturen men ligger lite avsides från städerna.

     Enkelrumstillägg

     1300,– SEK per person/vecka (med reservation för tillgänglighet)

     Datum / priser

     Datum / priser

     Turkiet - Lykien

     Huvudstad:

     Ankara

     Statsskick:

     Oberoende republik sedan 1923. Författning från 1982, senaste ändring 2010.Enkammarparlament med 550 medlemmar, vilka väljs direkt vart femte år.

     Religion:

     Islam med ett liten kristet och judiskt samfund.

     Språk:

     Officiellt språk är turkiska. I städerna och turistorterna talar man ofta engelska och franska.

     Klimat:

     Subtropiskt klimat längs med den egeiska kusten och Medelhavet hela året, med temperaturer på sommaren på 30 grader och på vintern på 12 till 15 grader.

     Elektricitet:

     Nätspänningen är 220 V, 50 HZ.

     Lokal tid:

     Tidsskillnaden mellan Sverige och Turkiet är under hela året plus en timme.

     Telefonera:

     Turkiets landsnummer är 0090, framför riktnumret tar man bort nollan. Om du ringer från Turkiet till Sverige, slår du 0046 och tar bort nollan i riktnumret.

     Inresebestämmelser för svenska medborgare:

     Innehavare av svenskt, finskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. För innehavare av norskt pass krävs visum. Passets giltighetstid måste vara minst sex månader efter datumet för utresan ur Turkiet. Det avråds från inresa med ett provisoriskt eller utgånget pass samt ett pass utan tillräckligt många sidor till inrese- och avresestämplar, stickers eller viseringsstämplar, eftersom det har hänt att inresa har förvägrats med sådana dokument. Handläggningstider för passansökan varierar mycket i olika länder och kan efterfrågas hos behöriga myndigheter samt ambassader. Ansökan om visum för Turkiet kan enbart göras online: www.evisa.gov.tr/en. Vi rekommenderar att du ansöker om ett visum i god tid före avresan, enligt Turkiets Utrikesdepartement dock senast 48 timmar före avresan.

     För uppdaterad information samt inreseinformation för medborgare från andra EES länder och övriga länder se www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa samt kontakta Turkiets ambassad i Stockholm, tel. +46 8-23 08 40-41. Vi rekommenderar att du granskar denna hemsida regelbundet före avresan. Du som kommer från ett annat land inom EES utanför Norden får dessutom ytterligare information om inresebestämmelser.

     Ovan angivna länkar tillhandahålls av Turkiets Utrikesdepartementet. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av websidornas innehåll.

     Land och människor:

     Knappt något land har en så rik historia som Turkiet. Idag är Turkiet en modern demokrati där turismen spelar en allt viktigare roll. Till ett besök i Turkiet hör även att gå till turkiska basarer, där du kan njuta av orientalisk stämning. Hantverket med mattor, smycken och lädervaror har månghundraåriga anor och är en fast del av den orientaliska kulturen. Därför kommer vi att besöka en smyckesmanufaktur, en läderhandel och ett traditionellt mattknyteri på vår rundresa. Här får du kunskaper om det turkiska matthantverket och får uppleva hur en handknuten matta skapas sedan generationer tillbaka. Inom ramen av intressanta guidningar får du reda på mer om förberedelsen av sidentrådarna, naturfärgningen av ullen och det fina och mycket tidskrävande knytandet med den kända „turkiska knuten“.

     I de olika manufakturerna har du sedan ca. 1-2 timmar tid att titta på konstverk och produkter.

     Att pruta hör till det normala bruket i landet. Om inte skulle vara intresserad av att köpa, accepterar handlarna också ett tydligt nej. I varuhus och stormarknader prutar man inte. Det gäller även för marknader där bönderna från trakten säljer sina grönsaker.

     I Turkiet ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. För hotellstäderskan kan man lämna ca. 1-2 € natt. På restauranger eller för taxi är ca. 10 % av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man ingen dricks. På gruppresor är det lämpligt med ca. 2 € per dag och person för reseledaren, för busschaufförer 1-2 € per dag och person.

     Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.

     Reseledning:

     Reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna med en välkomstdrink på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledningen att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Turkiets kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna. Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster på plats. Vi rekommenderar att du bokar följande paket på plats, eftersom vissa hotell på rundresan visserligen är belägna idylliskt i naturen med ligger lite avsides från städerna.

     Du tjänar då på särskilda förmånsvillkor:
     Kultur- och matpaket: Paketet innehåller alla inträden och guidningar av licensierade reseledare på sevärdheterna enligt programmet:

     Nikolauskyrkan, båttur Dalyan, antika staden Efesus och Artemission, Isa Bey-moskén, Afrodisias, Antalya guidning i gamla stan samt middag varje kväll: 1500,– SEK per person (bokas på plats).

     Upptäckarpaket: Paketet innehåller lunch 6 ggr. plus följande extra arrangemang:

     Antika staden Myra och båttur till den sjunkna ön Kekova, turkisk afton – 1001 natt, vinbyn Sirince och Johannesbasilikan: SEK 1320,– SEK per person (bokas på plats).

     Valuta / banker / kreditkort:

     Sedan 2009-01-01 heter valutan återigen turkiska lira (TRY).

     Kurs: (Juni 2014) 1 svensk krona (SEK) = 0,32 turkiska lira (TRY);
     1 turkisk lira (TRY) = 3,16 svenska kronor (SEK).

     Det går att växla pengar på bankerna under öppettiderna.

     Även på de större hotellen finns möjlighet att växla.

     Bankernas öppettider: Må – fre kl. 08:30-12:00, kl. 13:30-17:00. Kontantuttag i automater med gängse internationella kreditkort som t.ex. Visa, Mastercard, American Express. Dessa accepteras oftast även i de stora hotellen, olika affärer och kontoren på de internationella biluthyrningsföretagen.

     OBSERVERA: Se upp för bedragare vid betalning med bank- eller kreditkort, de försöker att obemärkt kopiera resenärens bankkort och komma åt PIN-koden för att sedan ta ut pengar i uttagsautomater med förfalskade kort. Resenärer uppmanas därför att alltid ha bankkortet under uppsikt och endast mata in koden dolt för andra. Var försiktig med att använda bank- och kreditkort med PIN-kod på växelkontor.

     Tullföreskrifter:

     För turister gäller följande regler: Införsel av valuta är obegränsat tillåtet. Valutautförsel är tillåtet upp till ett totalt belopp på 5 000 US dollar eller motsvarande värde i TRY. Resenärer får föra in och ut personliga smycken upp till ett totalt värde på 15 000 US dollar. Vid ett högre värde måste detta deklareras vid inresan. Vid köp i Turkiet krävs intyg. I övrigt får följande varor medföras vid inresan i Turkiet per person (gäller ej för transitresenärer):

     Personlig egendom: Föremål för personligt bruk inkl. medicinska artiklar (apparater) och medicin samt presentartiklar upp till ett totalt värde på 300 euro (barn under 15 år upp till 145 euro).

     Förvärv, ägande och utförsel av ”kultur- och naturgods“ straffas hårt (fängelsestraff upp till 10 år) eftersom detta ses som statlig egendom. Vid överträdelser är flera månaders häktning och höga borgensbelopp (f.n. ca. 9 000 euro) gängse förekommande också för turister, även om det handlar om antikviteter eller föremål som ser gamla ut av förment lågt värde. I enskilda fall har följden blivit fängelsestraff. Därför varnar vi uttryckligen för att köpa eller själv ta med t.ex. antikviteter, gamla mynt, fossiler etc. Mer information på: www.regeringen.se/sb/d/1475

     Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

      

     Medicinsk information:

     För inresan i Turkiet föreskrivs inga vaccinationer. Varje resenär bör dock ha ett tillräckligt skydd mot stelkramp och polio och eventuellt mot hepatit. Var försiktig med rå mat, ej pastöriserade mjölkprodukter (t.ex. färsk mjölk, glass), samt fruktsorter som inte kan skalas. Undvik att dricka kranvatten och istärningar i drycker! Tumregel: Ät inget som inte kan kokas eller skalas! Apotek finns i alla gatuhörn i Turkiet. Man känner igen dem på det gröna korset och texten ”Eczane“. Standarden är hög, personalen välutbildad. Just i områdena med turism finns ofta en anställd som talar engelska. De flesta mediciner som är receptbelagda i Sverige är det också i Turkiet. Hanteringen är dock snarare ”obekymrad“.

     Sjukhus och många läkarmottagningar finns i alla större städer och regioner med utbyggd turismnäring, på mindre orter finns oftast endast mindre sjukhus som drivs av församlingarna.

     Eftersom Turkiet inte är medlem i EU gäller inte det europeiska sjukvårdsförsäkringskortet (EU-kort) där. Därför är det viktigt att du tecknar en privat sjukförsäkring inför resan. Mer information finns på: www.forsakringskassan.se/privatpers.

     Vänligen observera att utflyktsmålen på resan till viss del endast kan nås till fots samt att de bussar som används för rundturen inte är anpassade för att transportera rullstolar eller liknande hjälpmedel.

     Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: Juli 2014

     Datum / priser

     Datum / priser

     Mer information

     Din reseförsäkring

     HanseMerkur

     Information och beskrivning av försäkringsskyddet i din reseförsäkring

     Gäller uteslutande tjänster som bokats via TSS. Kan tecknas direkt vid bokning, dock senast 30 dagar före resans början. Om det är mindre än 30 dagar mellan resans bokning och resans början, måste teckningen ske inom 3 arbetsdagar efter resebokningen.

     TSS Fullt försäkringsskydd (upp till 31 dagar)

     Resesjukförsäkring

     Vi ersätter kostnaderna för:

     • poliklinisk behandling eller inläggning för läkarbehandling utomlands
     • hjälpmedel som behövs pga. olycksfall
     • medicinskt motiverad hemresa
     • sjuktransport till närmsta lämpliga sjukhus för inläggning, och återtransport till boendet
     • transporteringskostnader för avliden eller begravningskostnader i utlandet
     • sjukbesök

     Ingen självrisk!

     Försäkring om avbeställningsskydd

     Om du av ett skäl som omfattas av försäkringen avbokar en resa eller påbörjar en resa senare, ersätter vi dig för de avbokningskostnader som du enligt avtalet är skyldig att betala, eller för merkostnaderna vid tillresa.
     Skäl som omfattas av försäkringen är bl. a:

     • svår olycksfallsskada
     • oväntad och svår sjukdom
     • dödsfall
     • förlust av arbetsplats/anställning
     • inträdande i arbetsförhållande
     • oväntad instämning inför rätta/ domstol
     • betydande skada på egendom
     • förseningsskydd

     Ingen självrisk!

     Semestergarantiförsäkring (försäkring för avbruten resa)

     Ersätter extra hemresekostnader vid hemresa i förtid eller försenad hemresa, och vid avbruten resa ersätts hela resekostanden inom den 1:a hälften av resans varaktighet (maximalt inom de första 8 dagarna av resan), senare en motsvarande del av resans pris. Ersätter de resetjänster som inte utnyttjades vid försenad tillresa. Fall som omfattas av försäkringen är bl. a:

     • svår olycksfallsskada
     • oväntad och allvarlig sjukdom, dödsfall
     • betydande skada på egendom
     • försenade kommunikationsmedel
     • naturkatastrofer och väderhändelser på semesterorten

     Ingen självrisk!

     Bagage- och sportutrustningsförsäkring

     Försäkringsbelopp:

     • ör bagage 25 000 SEK
     • för sportutrustning 10 000 SEK

     Ingen självrisk!

     Reseolycksfallsförsäkring

     Försäkringsbelopp:

     • vid dödsfall 200 000 SEK
     • vid funktionshinder
      upp till 64 år max. 400 000 SEK
      från 65 år max. 100 000 SEK

     Reseansvarsförsäkring

     Försäkringsbelopp:

     • upp till 5 000 000 SEK för ansvarsrisker som härrör ur det dagliga livet
     • upp till 200 000 SEK för skador på hyrda objekt med självrisk

     Anslutningsförsäkring

     Om ditt bokade anslutningsflyg blir mer än två timmar försenat och du måste boka ett nytt anslutningsflyg, ersätter vi dig för ombokningskostnaderna och för en eventuell övernattning, upp till valt försäkringsbelopp.

     Ingen självrisk!

     TSS restkostnadsskydd (upp till 17 dagar)

     Fördelar ovan:

     Resesjukförsäkring
     Försäkring om avbeställningsskydd
     Semestergarantiförsäkring (försäkring för avbruten resa)
     Bagage- och sportutrustningsförsäkring
     Reseolycksfallsförsäkring
     Reseansvarsförsäkring
     Anslutningsförsäkring

     Självriskförsäkring

     Ersättning av självriskdelen i den lagenliga försäkringen

     • ersättning av självriskdelen i hemförsäkringen upp till 10 000 SEK
     • ersättning av självriskdelen i motorfordonsförsäkringen upp till 10 000 SEK
     • ersättning av självriskdelen för hyrd bil, båt, motorcykel, moped, cykel, upp till 10 000 SEK

     ”Har du redan ett reseförsäkringsskydd? Då är den här produkten precis rätt för dig! Den utgör ett komplement till din befintliga försäkring”

     ”Om ersättning för uppkomna skador inte, eller bara delvis, betalas ut av din reseförsäkring tar vi över kostnaden för skadorna inom ramen för avtalet. En förutsättning är att du först har skickat din ersättningsfordran till ett annat försäkringsbolag och att du kan visa upp ett styrkande dokument som vittnar om den eventuella utbetalningens omfattning eller om det andra försäkringsbolaget helt har ogillat din ansökan.”

     Försäkring om avbeställningsskydd

     Fördelar ovan

      

     Göteborg

     Göteborg Landvetter Airport

     Göteborg Landvetter Airport
     438 80 Landvetter

     Flygplatskod: GOT
     http://www.swedavia.se/landvetter/


     Hitta till flygplatsen

     Göteborg Landvetter Airport ligger intill riksväg 40, 25 kilometer från Göteborg och 40 kilometer från Borås.

     Kommer du från Oslo-, Malmö-, Karlstad- eller Stockholmshållet följer du vägskyltning med flygplatssymbol Göteborg Landvetter när du närmar dig Göteborg.

     Det tar 20 minuter att resa från Göteborg city till flygplatsen.

     GPS

     Longitud 12 grader 16 minuter East (öst)
     Latitud 57 grader 39 minuter North (norr)

     Parkering

     Du har 10 000 platser att välja bland när du parkerar på Göteborg Landvetter Airport. Boka i förväg och du är garanterad en plats som passar dig bäst - till lägsta pris. 


     Buss

     Lokalbus

     Lokalbussarna till och från Göteborg Landvetter Airport trafikeras av Västtrafik.
     Obs! Under perioden 1 maj-31 augusti stannar lokalbussarna 511 och 616 inte utanför terminalen, utan endast vid hållplatserna TNT Express och Landvetterhotellet. Hållplatsen Landvetterhotellet ligger cirka 100 meter från terminalen. 

     Biljetter och mer information

     Västtrafiks webbplats (öppnas i nytt fönster)
     Telefon: 0771-41 43 00

     Flygbuss

     Det tar 20 minuter att resa med Flygbussen till och från flygplatsen och Göteborg city. I city ligger hållplatser på Korsvägen, Kungsportsplatsen, Nils Ericson-terminalen och Park Aveny och på flygplatsen hittar du bussen direkt utanför incheckningshallen.

     Biljetter och mer information

     Flygbussarnas webbplats (öppnas i nytt fönster)
     Telefon: 0771-41 43 00

     Swebus Express

     Swebus Express stannar dagligen busslinje 830 på flygplatsen när den kör mot Göteborg och Stockholm. Detta ger resenärer boende i exempelvis Ulricehamn, Jönköping och Gränna möjlighet att åka kollektivt till och från Göteborg Landvetter Airport.

     Biljetter och mer information

     Swebus Express (öppnas i nytt fönster)
     Telefon: 0771-218 218

     Shuttlebus

     Nettbuss och Taxi Göteborg kör shuttletrafik mellan Göteborg city och Göteborg Landvetter Airport och knyter ihop de stora hotellen med linjetrafik. De kör vardagar var femtonde minut sträckan flygplatsen - Gothia Hotel - Scandic Opalen och sedan tillbaka.


     Taxi

     Taxi finns precis utanför utrikes ankomsthall. Förbeställd taxi hämtar upp både vid utrikes och inrikes ankomsthall.

     Taxibolagen har oftast ett fast pris för resor till och från Göteborg och Borås till flygplatsen. Fråga alltid om priset före avresa.

     Taxibolag

     Här finns alla de stora taxikedjorna representerade redo att snabbt och bekvämt ta dig från flygplatsen. Bland taxibolagen som trafikerar flygplatsen har följande avtal med Göteborg Landvetter Airport:

     Flygtaxi
     Telefon: 031-94 23 23

     Taxi Göteborg
     Telefon: 031-650 000

     Taxi Kurir
     Telefon: 031-27 27 27

     Transfergruppen AB
     Telefon: 031-86 86 86

     Taxi 020
     Telefon: 020-93 93 00

     VIP taxi
     Telefon: 031-27 16 11

     Köpenhamn

     Köpenhamn Lufthavne A/S
     Box 74
     Lufthavnsboulevarden 6
     2770 Kastrup

     Telefon: +45 32 31 32 31
     Fax: +45 32 31 31 32
     E-post: kd.hpcTOBMAPS]ta[ITNAecivresednuk
     Webb: www.cph.dk


     PARKERING PÅ KÖPENHAMNS FLYGPLATS

     Det är enkelt att hitta rätt parkeringsplats på flygplatsen. Parkeringsområdet är indelat i fyra kategorier med en färg som hänvisar till pris och placering.

     Om du skulle ha några frågor om parkering på Köpenhamns flygplats kan du se svaren på de vanligaste frågorna här: Spørgsmål og svar til parkering


     Tåg

     Så kommer du med tåget till Köpenhamns flygplats Sverige

     Till/från Frekvens Ank. till CPH Avg. från CPH
     Malmö Var 20:e minut Spår 2 Spår 1
     Ystad 4-5 ggr/dag Spår 2 Spår 1
     Göteborg/Kalmar Varannan timme Spår 2 Spår 1
     Övriga Sverige Med tågbyte Spår 2
     Spår 1

     Se webbsidorna för:

     - DSB
     - SJ
     - Øresundstog

     Tågbiljetter

     Biljetter till tåg, även Öresundstågen, och danska tunnelbanan kan köpas i DSB:s biljettkontor i terminal 3. Det går dessutom att köpa biljetter och klippkort till zonen Köpenhamn och norra Själland (HT-området) i biljettautomater. För Öresundstågen finns en biljettautomat vid bagageutlämningen och ytterligare fyra biljettautomater i terminal 3. Observera att det numera inte går att köpa biljetter på tågen varken i Skåne eller på den danska sidan för Öresundstågen.
     Mellan terminal 1 och terminal 3, där stationen ligger, går en gratis transitbuss. Det tar ca. 5 minuter att åka.

     Se køreplanen for transitbussen


     Metro

     Så tar du metron till och från flygplatsen

     Metrostationen ligger under tak, direkt vid slutet av terminal 3. Den går i intervaller på 4-6 minuter på dagtid och kvällar, på natten i intervaller på 15-20 minuter. Från stationen Nørreport tar det 15 minuter till flygplatsen.

     Incheckning vid stationen

     Vid metrostationen, vid slutet av terminal 3, finns två självbetjäningsautomater där du kan skriva ut både boardingkort och bagagemärkning. Alla stora flygbolag är anslutna till de här självbetjäningsautomaterna.

     Find flere informationer på Metroens hjemmeside.


     Buss

     Terminalbuss - gratis

     Terminal 1 (inrikesterminalen) – terminal 2 och 3 (utrikesterminaler). Tågstation i terminal 3 – Parkeringsområdena P15 och P17.
     Alla dagar: kl. 04.30 – 23.30 (sista bussen från terminal 1) var 15:e minut.
     Alla nätter: kl. 23.30 – 04.30 var 20:e minut

     Linje 999 Gråhundbus

     Information om tidtabeller: www.graahundbus.dk

     Københavns Lufthavn – Sverige

     Information om tidtabeller: www.eurolines.com

     Swebus Express: www.swebusexpress.dk

     GoByBus: http://www.gobybus.dk/

     Charterbussar

     Vid terminal 2 är det endast avstigning för passagerare.
     Vid terminal 3 är det påstigning och avstigning för passagerare (och 1 timmes parkering).
     Flygplatspersonalens anvisningar skall följas på området


     Taxi

     Avstigning

     Avstigning direkt utanför terminal 1, terminal 2 samt även terminal 3.

     Påstigning

     Påstigning direkt utanför alla ankomstområden (terminal 1 samt terminal 3).

     Öresundsbron

     För information om Öresundsbron se: http://se.oresundsbron.com/page/943

     Oslo

     Kontakt:

     Oslo Lufthavn AS
     Edvard Munchs veg
     2060 Gardermoen

     Flygplatskod: OSL
     http://www.osl.no


     Bil till och från flygplatsen

     E6:an söderifrån från Malmö/Göteborg fortsätter upp till Oslo. Det är enkelt att ta sig till flygplatsen från E6:an med fyrfilig motorväg ända fram till terminalen. Följ skyltar till Gardermoen på E6:an fram till avfarten för riksväg 174. Följ sedan skyltarna mot ”Terminal” ända fram till flygplatsen. Österifrån fortsätter E18 från Örebro/Karlstad till Oslo, där den ansluter till E6:an, kör sedan enligt beskrivningen ovan.

     Från Karlstad går riksväg 61 via Arvika/Charlottenberg och fortsätter därefter på norska sidan som RV2/E16. Den går via Kongsvinger för att sedan ansluta till E6:an. Därefter se beskrivningen ovan.

     Information om parkering finns på flyplatsens webbsida. (http://www.osl.no/osl/transportogparkering/20_Parkering)


     Tåg till och från flygplatsen

     Flygtåget

     Flygtåget går till/från stationerna Drammen, Asker, Sandvika, Lysaker, Skøyen, Nationaltheatret, Oslo S och Lillestrøm.

     Flygtåget i din mobil: wap.flytoget.no
     Information om priser och tidtabeller hos Flytoget.

     NSB – Norska statliga järnvägarna

     Alla NSB-regiontåg på sträckan Skien – Oslo – Lillehammer – Trondheim går via Oslos flygplats. Detta gäller även NSB-lokaltågen på sträckan Kongsberg – Eidsvoll.

     Om du kommer med tåg från Karlstad via Charlottenberg, åker du till Lillestrøm där du byter till flygtåget till Oslo Gardermoen.

     Information om priser och tidtabeller finns på SJ och NSB.


     Buss till och från flygplatsen

     Ruter

     Ruter-bussarna går till/från Oslos flygplats och stannar på en rad ställen i närheten av flygplatsen. Information om priser och tidtabeller finns på Ruter och Trafikanten.

     SAS-flygbussen

     Flygbussen går tur-retur Oslos centrum – Oslos flygplats var 20:e minut alla dagar. Information om priser och tidtabeller finns på Flybussen.

     Flygbussexpressen

     Flygbussexpressen går till/från Majorstuen, Bekkestua, Ski och Fredrikstad. Information om priser och tidtabeller finns på Flybussekspressen.

     Nettbuss

     Nettbuss går till/från Kongsvinger, Årnes och Oslos flygplats. Nettbuss har även shuttlebussar till/från hotellen knutna till flygplatsen. Information om priser och tidtabeller finns på Nettbuss, och på shuttlebuss.


     Taxi till och från flygplatsen

     Om du vill åka taxi från flygplatsen rekommenderar vi att du går till taxidisken som finns i ankomsthallen. Taxidisken har information om de olika taxiföretagens fasta priser till olika destinationer i Norge. De kan också hjälpa till att boka en taxi åt dig. Taxihållplatsen är direkt utanför ankomsthallen. Nedan finns en översikt med företagen som kör till och från Oslos flygplats Gardermoen.

     Oslo Taxi Tel +47 02323
     Norges Taxi Tel +47 08000
     Taxi 2 Tel +47 02202
     Christiania Taxi Tel +47 02365
     City Taxi Tel +47 02322
     By Taxi Tel +47 45 80 45 45
     Øvre Romerike Taxi Tel +47 03550
     Nedre Romerike Taxi Tel +47 09080
     Asker og Bærum Taxi Tel +47 06710
     Follo Taxi Tel +47 64 85 68 68

     Semesterchecklista

     För att du inte ska glömma något innan du åker har vi sammanställt de viktigaste punkterna för dig. Checklistan finns också i PDF-format:

     Viktiga underlag

     • Adressbok
     • ID-kort
     • Körkort
     • Kopior av dokument
     • Reseunderlag
     • Kontrollkupong för hotell
     • Flygbiljetter
     • Information om landet

     Pengar

     • Utländska sedlar
     • Telefonnummer för att spärra kort
     • Kontokort
     • Kreditkort

     Reseapotek

     • Desinfektionssprej
     • Sår- och hudsalva
     • Plåster
     • Huvudvärkstabletter
     • Medel mot illamående
     • Personlig medicin

     Hygienartiklar

     • Tandborste, tandkräm
     • Borste, kam
     • Hudkräm
     • Rakapparat, aftershave
     • Schampo
     • Hygienartiklar
     • Solkräm
     • After sun lotion

     Underhållning

     • MP3-spelare
     • Tidskrifter, böcker
     • Mobil, översikt telefonikostnader utlandet
     • Kortspel
     • Digitalkamera, minneskort
     • Batterier

     Övrigt

     • Extra glasögon
     • Väckarklocka
     • Solglasögon
     • Reseproviant
     • Sysaker
     • Reseguide, vägkarta

     Kort tid innan avresan

     • Sänk värmen
     • Se till att någon ser till huset
     • Ordna för husdjuren
     • Tala in på telefonsvararen
     • Avbeställa tidning
     • Se till att någon vattnar blommorna

     Stockholm

     Stockholm Arlanda Airport

     Swedavia Arlanda Airport,
     190 45 Stockholm-Arlanda 

     Flygplatskod: ARN
     http://www.swedavia.se/arlanda/    


     Hitta till flygplatsen

     Stockholm Arlanda Airport ligger cirka 4,2 mil från Stockholms centrum och cirka 3,6 mil från Uppsala centrum.

     Från Stockholm centrum åker du på E4 norrut och följer skyltning mot flygplatsen. Från Uppsala följer du E4 söderut och kör efter skyltning mot flygplatsen.

     Parkering

     På Stockholm Arlanda Airport parkerar du på flygplatsområdet - alltid närmast din avgång.

     Oberoende av vilken terminal du reser ifrån är du alltid närmast ditt flyg när du parkerar på Arlanda.

     Garanterad en plats när du förbokar

     Boka och betala i förväg och du är garanterad en ledig plats på det område du har valt. Ju tidigare du bokar desto fler parkeringar till förmånligt pris och läge finns det att välja mellan.

     Arlanda Service Center

     Arlanda Service Center i Terminal 5 koordinerar arbetet på flygplatsens parkeringsytor. Det är öppet dygnet runt, året om. Här får du svar på frågor som rör parkeringen på Arlanda, till exempel vägbeskrivning och prisuppgifter. De hjälper också till med guidning av webbokning per telefon men utför inte själva bokningen åt dig.

     Behöver du hjälp vid in- och utfart eller vid betalautomaterna? Tryck på knappen, som finns vid varje infart, utfart och betalautomat, och du får du prata med någon från Arlanda Service Center via en högtalare.


     Tåg

     Tåg är mest miljövänligt och ofta det snabbaste och mest bekväma sättet att resa till och från Arlanda. Du väljer mellan snabbtåg, fjärrtåg och lokaltåg.

     Snabbtåg

     Arlanda Express - snabbtåg till och från Stockholm

     Arlanda Express kör utan stopp mellan Stockholm och Arlanda på 20 minuter. Tågen avgår från Stockholms Central, där du också köper biljetter antingen i bemannad disk eller i automater.

     Åker du från Arlanda till Stockholm köper du biljetter i flygplatsens informationsdiskar eller i de grå automaterna som finns i anslutning till nedgångarna. Det finns nedgångar till tåget vid samtliga terminaler.

     Lokaltåg

     Arlanda Central ligger mitt i SkyCity. SkyCity ligger mellan terminalerna 4 och 5. 

     Åk till Arlanda med SL och UL - ta Upptåget

     Det finns pendeltågstrafik mellan Upplands Väsby och Uppsala via Arlanda, med vidare förbindelse mot Tierp och Gävle, med det så kallade Upptåget.

     Upptåget trafikerar Arlanda var 30:e minut. Resan till Uppsala tar 20 minuter och till Upplands Väsby, där anslutning finns med SL:s pendeltåg, tar det åtta minuter. När du reser vidare med SL:s pendeltåg till Stockholms Central blir den totala restiden cirka 35 minuter.

     Fjärrtåg

     SJ

     Varje dag finns det 70 fjärrtåg som kör till orter i Mälardalsregionen, Dalarna och Norrland. 

     Exempel på destinationer som nås direkt med tåg från Arlanda C:

     Uppsala, Södertälje, Gävle, Hudiksvall, Sundsvall, Östersund, Åre, Borlänge, Falun, Leksand, Mora, Nyköping, Norrköping, Linköping. 

     Så här gör du:

     Tågen går från Arlanda C. Där finns också SJ:s resebutik där du köper tågbiljetter och får information om tågtider.

     SJ:s webbplats

     Tidtabeller

     Tågkompaniet

     Du kan åka mellan Gävle och Stockholm via Arlanda med Tågkompaniet på lördagar och söndagar, med två avgångar i vardera riktningen. Tågen stannar även i Tierp och Uppsala. Du köper biljett via Tågkompaniets hemsida eller via SJ:s försäljningsställen.

     Tågkompaniets webbplats

     Veolia

     Streckan mellan Arlanda och Åre körs dagligen med Veolia.

     Veolias webbplats


     Buss

     Swebus Flygtransfer till Arlanda uppfyller Naturskyddsföreningens krav för miljömärkningen Bra Miljöval. Merparten av bussarna från Flygbussarna körs på svenskodlad ekologisk rapsolja och flera lokala bussar körs med etanol.

     Flygbussar Stockholm - Arlanda

     Flygbussarna och Swebus mellan Stockholm och Arlanda stannar utanför alla terminaler.

     Flygbussarna - Stockholm

     I högtrafik går Flygbussarna minst var tionde minut.

     Biljetter

     • Automater i terminalerna och vid hållplatserna
     • Sms-biljett
     • E-biljett via flygbussarnas webbplats
     • Endast kortbetalning ombord på bussen

     Flygbussarnas webbplats

     Swebus - Stockholm

     Swebus kör direkt mellan Arlanda och Cityterminalen i Stockholm. Det finns fler än 40 avgångar om dagen att välja bland.

     Biljetter

     • Köp i automater i terminalerna eller vid hållplatserna
     • Sms-biljett fungerar också samt e-biljett som bokas via Swebus webbplats
     • Endast kortbetalning ombord på bussen

     Swebus webbplats

     Regionaltrafik - Uppsala

     Upplands Lokaltrafik, UL, kör linje 801 mellan Uppsala och Arlanda. Under högtrafik avgår bussarna en gång i timmen.

     Biljetter

     • Arlanda Visitor Center i terminal 5 eller i övriga informationsdiskar i terminalerna 2 och 4
     • Biljettautomater finns vid hållplatsen i terminal 2, 4 och 5
     • Sms-biljett
     • Endast kortbetalning ombord på bussen

     UL:s webbplats

     Nattbussar Stockholm

     SL kör nattbussarna nummer 592 och 593 mellan Arlanda och Stockholm city. För tidtabell och mer information, besök SL:s webbplats.
     SL:s webbplats

     Övriga destinationer - SL, UL, Swebus, Y-buss och Arlandalinjen

     Det går också bussar till och från Märsta, Rotebro, Östra Steninge, Enköping, Knutby, Västerås, Umeå, Karlstad, Örebro, Sundsvall, Hudiksvall och Söderhamn – sök din resa i reseplaneraren.


     Endast miljötaxi från Arlanda

     Taxi finns i direkt anslutning till samtliga terminaler. På taxistationen finns endast taxi som har avtal med Stockholm Arlanda Airport. Taxivärdar finns tillgängliga och du kontaktar dem om du vill ha ett särskilt taxibolag eller om du undrar över något.


     Keine Dokumente gefunden.