Information om landet Portugal

Jämförelse av temperaturer

 JFMAMJJASOND
Lissabon111313151822242523201513
Stockholm-2-13815202120171051

Läge:

Västligaste delen av den europeiska kontinenten och den Iberiska halvön; Längd norr-syd: 57,7 mil, väst-öst: 28,6 mil.

Statsskick:

parlamentarisk republik. President Marcelo Rebelo de Sousa är statschef sedan 9 mars 2016. Premiärminister António Costa är regeringschef sedan 26 november 2015.

Huvudstad:

Lissabon (Lisboa), centrala kommunen 547.631, hela storstadsområdet („Grande Lisboa“) 2,04 miljoner invånare.

Religion:

79,5 procent katoliker.

Språk:

portugisiska

Klimat:

atlant- och medelhavsklimat

Ström:

Portugal har växelström med 220/400 V spänning och en frekvens på 50 Hz. Adapter behövs inte.

Lokaltid:

Under normaltiden (vintertid) används Greenwich Mean Time (GMT) på det portugisiska fastlandet. Sista söndagen i mars kl.1 ställs klockorna till sommartid. Då gäller på det portugisiska fastlandet GMT + 1 timme.

Telefon:

För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). För att ringa till Portugal från Sverige slå landsnummer 00351 (+351).

Valuta/banker/kreditkort:

Portugal är ett EU-land och tillhör euroområdet. Portugal har alltså euron som officiell valuta. Kurs: (juli 2016) 1 svensk krona (SEK) = 0,10 EUR; 1 EUR = 9,27 svenska kronor (SEK). Inköp kan betalas kontant, med de vanligaste kreditkorten och i vissa fall med bankkort och PIN-kod. Kontanter kan tas ut med antingen kreditkort eller bankkort och PIN-kod. Respektive bank kan kräva avgifter. Fråga din bank om det.

Reseledning:

De svensktalande reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna med en välkomstdrink på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledningen att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Portugals kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna. Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster på plats:
Kultur- och matpaketet: I paketet ingår komfortabel halvpension, d.v.s. 7x riklig middagsbuffé med internationella specialiteter och de två utflykterna „Besök i en traditionell vinkällare i Vila Nova de Gaia med vinprovning“ och „Härlig båttur på floden genom Porto“: endast 1600 SEK per person
Stadstur i Lissabon: endast 600 SEK per person (bokas endast via telefon innan resan).

Säkerhetstips:

Brottslighet: Framför allt i större städer med många turister bör du se upp för fickstölder och mindre brott. Antalet fickstölder har ökat tydligt de senaste månaderna. I Lissabon förekommer fickstölder oftast i de historiska spårvagnarna. Därför gäller som för alla semesterresor: Medför bara det du verkligen behöver när du är ute. Större mängder kontanter och originalresehandlingar bör lämnas i kassaskåpet på hotellet. Medför endast säkra kreditkort (med PIN-skydd). Ta med kopior av dina dokument på resan. Som alternativ kan du spara filer i ditt privata mejlkonto för att kunna hämta fram dem i hela världen. Försök undvika stora folksamlingar och passa dina värdesaker på turistställen, på flygplatser (även i behörighetsområdet), i tågstationer, tunnelbanan, bussar m.m. Bär dina värdesaker nära kroppen. Särskilda straffrättsliga föreskrifter: I Portugal kräver innehav av pepparsprej enligt vapenlagen att man har en vapenlicens (kategori E). Överträdelser polisanmäls i de flesta fallen.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, norskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Portugal krävs giltig resehandling (pass eller nationellt id-kort). Passets giltighetstid måste vara minst sex månader efter datumet för utresan i Portugal. Observera att körkort eller vanliga id-kort/ bankkort inte är godkända resehandlingar. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på Portugals ambassad. Portugal är en avtalspart i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen som 1957-12-13 la grunderna till den fria rörligheten för personer. Med undantag av provisoriska nationella ID-kort får resehandlingen ha gått ut max ett år innan resan. Vissa flygbolags krav angående dokument som passagerarna måste medföra avviker från de statliga regleringarna. Därför rekommenderas medförandet av giltiga resehandlingar. Dessa inresebestämmelser gäller för alla medborgare i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

Tullföreskrifter:

Inom EU-området får privatpersoner köpa och ta med sig varor för privat bruk i obegränsad mängd om de inte ska återförsäljas. Mer information på: www.regeringen.se/sb/d/1475. Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Medicinsk information:

1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt skydd före resan eftersom det ibland kan behövas en påfyllnadsdos av vaccin mot någon sjukdom. Genom det svenska barnvaccinationsprogrammet har så gott som alla som vuxit upp i Sverige och är födda 1960 eller senare redan ett skydd mot difteri, stelkramp och polio. Kombinationsvaccin mot mässling, röda hund och påssjuka infördes 1981. Om du inte har genomgått hela programmet kan du behöva komplettera ditt skydd. För rådgivning och hjälp kontakta 1177 Vårdguiden eller din närmaste vårdcentral, infektionsklinik eller vaccinationsmottagning för medicinsk bedömning. Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala autonomin som resan kräver.

Sjukvård:

Vid eventuell sjukdom, personskada eller annan oväntad händelse är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd innan resan påbörjas. Med giltig reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Svenskar är berättigade till allmän portugisisk sjukvård förutsatt att de kan uppvisa ett europeiskt sjukvårdskort. Sådant kort erhålls från Försäkringskassan. Den allmänna sjukvårdsstandarden är i genomsnitt lägre än i Sverige. Privatkliniker/sjukhus finns att tillgå och håller god standard. Konsultationerna kostar ca 90 euro och ersätts ej av Försäkringskassan. Vid frågor kontakta ditt försäkringsbolag eller Försäkringskassan.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juli 2016


Tillbaka till Information & tips

Förstoring: