Information om landet Sydafrika

Jämförelse av temperaturer

 JFMAMJJASOND
Pretoria222323211713111215181921
Stockholm-2-13815202120171051

Läge:

Republiken Sydafrika ligger längst söderut på den afrikanska kontinenten.

Huvudstad:

Pretoria (ca 1 miljon invånare)

Statsskick:

Parlamentarisk demokrati med en stark verkställande president och federativa element. Tvåkammarsystemet består av nationalförsamlingen (National Assembly, 400 platser) och det nationella provinsrådet (National Council of Provinces, 90 platser). Jacob G. Zuma är stats- och regeringschef.

Religion:

79,8 % kristna, 1,5 % muslimer, 1,2 % hinduer, 0,3 % traditionella afrikanska religioner, 0,2 % judar, 0,6 % andra, 15,1 % obestämda

Språk:

Alla 11 språk som talas i landet är officiella språk, bl.a. afrikaans (13,3 %) och engelska (8,2 %).

Klimat:

Torrt till subtropiskt-fuktigt

Elektricitet:

220 V, 50 Hz. Stickkontakt med tre stift. Adapter behövs.

Lokal tid:

På vintern är skillnaden mot den medeleuropeiska tidszonen (MEZ) +1 timme. På sommaren använder man samma tid som i Sverige eftersom det inte finns någon omställning till sommartid i Sydafrika.

Telefon:

För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). För att ringa till Sydafrika från Sverige slå landsnummer 0027 (+27).

Land och människor:

Storstäderna präglas delvis av starka kontraster. Medan många av de bättre bostadsområdena är påkostade, består „townships“ (kåkstäderna), där den största delen av de icke-vita befolkningsgrupperna bor, av enkla hus och fattiga hyddor. Townships är dock inte samma sak som slumområden. Även i townships finns det områden där medelklassen bor.
Sydafrikas kuster är inbjudande till att bada. Observera dock att det kan finnas starka strömmar och underströmmar som kan dra ut även vana simmare till det öppna havet. Även hajar är en potentiell fara. Det rekommenderas bestämt att alltid fråga var det är säkert att bada i havet och att endast uppehålla sig på stränder som har badvakt.
Taxibilar bör helst förbeställas från pålitliga, kända företag. Hotell och restauranger brukar kunna hjälpa till med detta. Att lifta och åka med så kallade „minibuss-taxi“ avråds bestämt.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Du som är svensk medborgare och besöker Sydafrika i upp till 90 dagar behöver vanligtvis inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. I nuläget gäller att ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter din planerade utresa från Sydafrika och ha minst två blanka sidor för in- och utresestämplar. Detta är något som de sydafrikanska myndigheterna kan ändra med kort varsel så kolla alltid med sydafrikanska ambassaden eller ”Home Affairs” innan du reser om vad som gäller vid tidpunkten för just din resa.
Vi rekommenderar att du granskar denna webbsida regelbundet före avresan. Du som kommer från ett annat land inom EES utanför Norden får dessutom ytterligare information om inresebestämmelser.
Mer information hittar du här: www.dha.gov.za. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Sydafrikas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna. Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Kultur- & matpaket: I paketet ingår halvpension, d.v.s. 6x riklig middag samt de 3 utflykterna „Waterfront i Kapstaden“, „Båttur i Knysna“ och „Godahoppsudden & pingviner“:“: Allt detta får du för endast 2600,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Valuta: Rand (ZAR) är den valuta som används i Sydafrika. 1 ZAR = 100 cent. Kurs (maj 2018): 1 SEK = 1,66 ZAR. 1 ZAR = 0,60 SEK.
Banker/kreditkort: Bank- och kreditkort som tillhör Maestrosystemet kan användas i internationella bankomater som det finns gott om i större städer. Man kan ta ut max 2000 ZAR per dygn. Bearbetningsavgifter kan krävas för vissa kort. Bankomater som befinner sig utomhus bör undvikas. Det är bättre att använda bankomater i gallerior, supermarknader och banker. Akta dig för bedragare som låtsas vilja hjälpa dig att ta ut pengar, men som egentligen försöker byta ut ditt bank-/kreditkort mot ett falskt kort („card swapping“). De flesta affärer, hotell och restauranger tar kreditkort. I storstäder kan kontanter växlas överallt, men på grund av den höga brottsligheten bör du endast medföra små mängder. Det rekommenderas inte att växla rand i Sverige eftersom det finns införselbegränsningar och växelkursen i Sydafrika är mycket bättre. På senaste tiden har det varit flera falska 200 rand-sedlar i omlopp i Sydafrika. Det rekommenderas därför att endast växla pengar genom officiella kanaler, d.v.s. i banker eller växelkontor. Öppningstider: mån-fre kl. 09.00-15.30, lördag kl. 08.30- 11.00. Vid valutaväxling måste du visa ditt pass.

Tullföreskrifter:

Begagnade personliga föremål kan importeras tullfritt. För att få mer tullinformation angående införsel av varor kontakta Sydafrikas ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information. Tullreglerna för Sverige hittar du på Tullverkets hemsida. Alternativt kan du kontakta Tullverket via telefon.

Landspecifika säkerhetstips:

Brottsligheten i Sydafrika är högre än i Sverige, framför allt i storstäderna och deras förorter. De flesta våldsbrott sker i områden som turister inte brukar besöka. Ändå kan det inte uteslutas att resenärer drabbas av stöld, inbrott, rån och liknande brott. Det rekommenderas bestämt att inte göra motstånd ifall man utsätts för ett rån. Genom bra förberedelse och genomtänkt beteende kan sannolikheten att drabbas av ett brott minskas starkt. Följande försiktighetsåtgärder rekommenderas:
• Ha alltid med en mobil. (Nödfallnummer: polis: 10 111; räddningstjänst: 10 177 eller 112)
• Undvik att besöka de större städernas centrum, t.ex. Johannesburg, Pretoria och Kapstaden, efter affärernas stängningsdags och framför allt efter skymningen; på söndagar och helgdagar bör man vara i en grupp när man uppehåller sig i stadskärnorna.
• Var försiktig och observant när du besöker kåkstäderna. Besök inte kåkstäder på egen hand, utan se till att vara i sällskap med en erfaren guide.
• Undvik avlägsna vandringsleder och folktomma områden på utflykter i offentliga parker och till kända sevärdheter. För att minska risken att drabbas av ett rån, bör du alltid vara i en grupp när du åker på utflykter.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Beroende på gärningens utsträckning straffas innehav, konsum och in-/utförsel av droger samt droghandel med böter eller fängelse i upp till 25 år. Prostitution är straffbart. Handlingar som involverar barnprostitution ger särskilt höga fängelsestraff. Att plocka fridlysta växter och att fånga fridlysta djur är förbjudet och kan leda till höga bötes- och fängelsestraff. Detta gäller även utförsel av fridlysta växter och djur utan tillstånd. Att bada naken är också förbjudet.

Medicinsk information:

Sjukvården är generellt bra. De privata sjukhusen i de stora städerna håller europeisk nivå, medan de statliga sjukhusen är överfulla och drabbas av budgetnedskärningar. Viktigt tips: Sjukvård och behandlingar på sjukhus måste alltid betalas i förskott och kan vara väldigt dyra! Det rekommenderas bestämt att teckna en reseförsäkring med hemtransport.
Vaccinationer: Vid direkt inresa från Sverige (direktflygning!) krävs inga vaccinationer. 1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd före resan och kompletterar det om det behövs. Som resevaccination rekommenderas hepatit A och tyfoidfeber.
Gula febern: Vid inresa från ett av gula feberns utbredningsområden enligt WHO krävs ett giltigt intyg om utförd vaccination mot gula febern. En lista med gula feberns utbredningsområden hittar du på www.who.int. Gränsmyndigheterna måste genomdriva dessa regler utan undantag, och resenärer med motsvarande reseprofil och utan vaccinationsintyg skickas antingen tillbaka direkt eller isoleras i 6 dagar (karantän) på egen bekostnad.
Diarré: De flesta diarrésjukdomar kan undvikas genom följande hygienregler: Drick endast vatten med säkert ursprung, t.ex. flaskvatten, aldrig kranvatten. Använd även dricksvatten för att diska och borsta tänderna på resor. För mat gäller: Koka, skala själv eller desinficera. Håll alltid flugor borta från din mat. Tvätta händerna med tvål så ofta som möjligt, men i alla fall efter varje toalettbesök, innan matlagning och innan måltider.
Malaria: Sprids av den nattaktiva, blodsugande Anopheles-myggan. Sjukdomen kan även bryta ut flera veckor eller månader efter infektionen. Om du skulle få feber under denna tid, måste du säga till din läkare att du har varit i ett malariaområde. Malaria förekommer i Kruger nationalpark och provinsen KwaZulu-Natals nordliga kustregioner.
Prata med en specialistläkare för tropikmedicin/resemedicin om valda läkemedel och deras individuella dosering innan du tar dem. Det är bra att ta med ett förråd som räcker för resan, men alla läkemedel kan även köpas på plats med bra kvalité.
På grund av infektionsrisken i samband med myggor rekommenderas följande för alla resenärer i de drabbade områdena:
• Ha på dig ljusa kläder som täcker hela kroppen (långbyxor, skjortor med långa ärmar)
• Framför allt på natten: Använd myggmedel (malaria) flera gånger på alla utsatta kroppsdelar
• Sov under ett myggnät om det behövs

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juni 2019


Tillbaka till Information & tips

Förstoring: