Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Landsinformation Kreta

Jämförelse av temperaturer

 JFMAMJJASOND
Athen91010132026282924221612
Stockholm-3-13714192221181151

Grekland:

Grekland är ett sydosteuropeiskt land som består av halvöar och öar. På grund av medelhavsklimatet skiljer sig årstiderna mycket med hänsyn till vädret. Grekland har varit en parlamentarisk demokrati med ett enkammarsystem och 300 ledamöter sedan 1974.

Matt-, smyckes- och läderhantverk är viktiga och i många fall hundratals år gamla beståndsdelar av kulturen. Därför ska vi besöka en smyckesfabrik, en läderaffär och en traditionell mattillverkare under vår resa. Där får du reda på många intressanta fakta om mattillverkningen och upplever själv hur en handknuten matta tillverkas med tekniker som har använts i flera generationer. Under spännande demonstrationer förklaras mer om bearbetning av silkestrådar, ullfärgning med naturliga material samt den komplicerade och mycket tidskrävande knytningen. På var och en av de olika verkstäderna har du 1-2 timmar på dig att titta på konstverken och produkterna. Att pruta är en vanlig tradition i landet. Om du inte är intresserad av att köpa något accepterar dock alla försäljare ett klart nej. I gallerior och supermarknader prutar man inte. Det gör man inte heller på marknaderna där bönderna från regionen säljer sina grönsaker.

I Grekland ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. För hotellstäderskan kan man lämna ca 10 SEK per natt. På restauranger eller för taxi är ca 10 % av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man ingen dricks. På gruppresor är det lämpligt med ca 20 SEK per dag och person för reseledaren, och för busschaufförer ca 10-15 SEK per dag och person. Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.

Lokal tid:

Tidsskillnaden mellan Sverige och Grekland är under hela året plus en timme.

Elektricitet:

220 V växelström, i vissa regioner 110 V likström.

Telefon:

För samtal till Grekland slå landsnummer 0030. Slå sedan riktnumret utan 0. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046. Slå sedan riktnumret utan 0.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, danskt och norskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Grekland krävs ett giltigt pass. Observera att körkort eller vanliga id-kort/ bankkort inte är godkända resehandlingar.
För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Greklands ambassad i Stockholm.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Kretas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Matpaket: Paketet innehåller halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan: endast 1500,– SEK per person.

Upptäckarpaket: I paketet ingår dagsutflykt till Agios Nikolaos, besök på en kretisk taverna på kvällen (mat och dryck ingår inte), heldagsutflykt till Chania inkl. klostret Agia Triada (inträde ingår), utgrävningarna i Aptera (inträde ingår): endast 1290,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Grekland är medlem i EU. Valutan är euro. Kurs (oktober 2019): 1 SEK = 0,09 EUR; 1 EUR = 10,74 SEK.
Bankernas öppettider: mån – tor kl. 8.00 – 14.00, fre kl. 8.00 – 13.30, i större städer ibland även längre. Vanliga kreditkort som t.ex. Visa, MasterCard, American Express accepteras nästan överallt. Med bankkort och PIN-kod kan man ta ut kontanter från bankomater mot en avgift. Kort med Cirruseller Maestro-symbolen accepteras också som betalningsmedel. OBSERVERA: Se upp för bedragare vid betalning med bankeller kreditkort, de försöker att obemärkt kopiera resenärens bankkort och komma åt PIN-koden för att sedan ta ut pengar från bankomaten med förfalskade kort. Resenärer uppmanas därför att alltid ha koll på sitt bankkort och att dölja koden vid inmatningen. Var försiktig med att använda bank- och kreditkort med PIN-kod på växelkontor.

Tullföreskrifter:

Vid inresa från tredje länder (ej EU) är det inga problem att ta med varor för personligt bruk eller personlig konsumtion. Följande riktvärden gäller för alkohol och tobak: 200 cigaretter eller 100 cigariller eller 50 cigarrer eller 250 g tobak. 1 liter sprit med en alkoholhalt på mer än 22 % eller 2 liter sprit med en alkoholhalt på högst 22 %. Mer detaljerade tullbestämmelser finns hos destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information.
Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets hemsida: www.tullverket.se.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Köp, innehav och utförsel av „kultur- och naturgods“ straffas hårt i Grekland eftersom dessa är statlig egendom. Överträdelser leder regelbundet till flera månaders häkte och höga borgar (just nu ca 9000 EUR), även om värdet av antikviteter eller föremål som ser gamla ut antas vara låg. Därför avråds bestämt från att handla eller ta med t.ex. antikviteter, gamla mynt, fossiler osv. Köp, innehav samt in- och utförsel av droger (även små mängder) straffas hårt. Medför inte försvarssprej. Innehav och användning är olagliga och straffbelagda i Grekland. På grund av risk för spioneri är det förbjudet att ta kort på militäranläggningar och viktiga civilanläggningar (flygplatser/hamnar). Överträdelser är straffbelagda. Mer information hittar du på: www.regeringen.se

Medicinsk information:

1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd före resan och kompletterar det om det behövs (http://www.1177.se).

I Grekland har svenskar rätt till nödvändig vård hos läkare, tandläkare, i sjukhus osv. som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Du behöver då visa upp det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kort) som du beställer hos Försäkringskassan.

Hos Försäkringskassan finns mer information hur ersättningssystemet fungerar. Du bör också se över ditt skydd för sjuktransport hem, detta ingår ofta i extra reseförsäkringar.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juli 2020


Tillbaka till Information & tips