Landsinformation Brittiska öarna

Jämförelse av temperaturer

 JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
London3447182427252215105
Stockholm-2-13815192019181062
 JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Dublin58121318242423181385
Stockholm-2-13815192019181062

Läge:

Storbritannien består av England, Skottland, Wales och Nordirland. Irland är däremot självständigt. Länderna ligger på öar i Nordvästeuropa.

Huvudstad:

Storbritannien: London
Irland: Dublin

Statsskick:

Storbritannien: Parlamentarisk monarki med två kamrar, drottning Elizabeth II är statschef (sedan 06.02.1952)
Irland: Parlamentarisch-demokratische Republik

Religioner / kyrkor:

De största religionsgrupperna är katoliker, protestanter och anglikaner.

Språk:

Storbritannien: Landets officiella språk är engelska, kymriska och gäliska.
Irland: Landets officiella språk är iriska och engelska.

Klimat:

Tempererat med varma somrar, svala vintrar och nederbörd året runt.

Elektricitet:

Nätspänningen är 230 V, 50 Hz. Adapter behövs. Badrum är ibland utrustade med speciella vägguttag för rakapparater. De kan drivas med antingen 110 V eller 220 V. Spänningen kan då väljas med en switch. Dessa vägguttag kan endast användas för enheter med en effekt på 200-600 W (rakapparater, elektriska tandborstar, ingen hårtork!). Vägguttag har oftast en strömbrytare.

Lokaltid:

Skillnaden mot Sverige är minus en timme året runt (MET -1).

Telefonera:

För samtal till Storbritannien slå landsnummer 0044 (+44), och för samtal till Irland slå landsnummer 00353 (+353). Slå sedan riktnumret utan 0. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). Slå sedan riktnumret utan 0.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Du som är svensk medborgare behöver inget visum för att besöka Storbritannien och Irland. Vid in- och utresa krävs giltig resehandling (pass eller nationellt id-kort).
Om du reser med ett barn (under 18) och inte är vårdnadshavare eller där det inte är uppenbart att du är förälder/vårdnadshavare t.ex. att ni har olika efternamn kan det hända att du får frågor vid in/utresa till Storbritannien.
Tag alltid med dig relevanta handlingar som visar din samhörighet med barnet om ni inte har samma efternamn. Om du inte är vårdnadshavare måste du ha ett brev från förälder/vårdnadshavare som ger dig tillstånd att resa med barnet. Brevet ska innehålla information om barnet och resan, vem du är samt förälder/vårdnadshavares kontaktdetaljer. Lägg gärna till passkopior.
Mer information hittar du här:
https://www.gov.uk/government/organisations/uk-visas-and-immigration
https://www.dfa.ie/travel/visas/visas-for-ireland/
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av innehåll på hemsidorna.

Allmän reseinformation:

Storbritannien: I juni 2016 valde Storbritanniens befolkning i en folkomröstning att landet ska lämna Europeiska unionen. Det förväntas att påverkningar på resor till Storbritannien, uppehållsrätten där eller internationella betalningar inte kommer att ske i närtid. Utträdesförhandlingarna kommer förmodligen att ta längre tid. Detta gäller inte för det självständiga landet Irland.

Reseledning:

Reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, genom att välja extra tjänster på plats. Vi rekommenderar att du bokar följande paket på plats, eftersom vissa hotell på rundresan visserligen är belägna idylliskt i naturen med ligger lite avsides från städerna.
Du tjänar då på särskilda förmånsvillkor:
Matpaket: I paketet ingår 7 middagar i form av 2- eller 3-rättersmiddagar med lokala och internationella specialiteter: endast 1.700,– SEK per person.
Kulturpaket: I paketet ingår de tre stadsrundturerna i London (UNESCO), Liverpool (UNESCO) och Edinburgh (UNESCO): endast 1.290,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Storbritannien: Valutan är det brittiska pundet (GBP). Kurs (juli 2017): 1 SEK = 0,090 GBP, 1 GBP = 11,10 SEK. 1 GBP = 100
pence. Eftersom det inte alltid är möjligt att betala med kort, rekommenderas det att medföra tillräckligt med kontanter. Det finns dessutom gott om bankomater som du kan ta ut kontanter från med konto- eller kreditkort (oftast mot en avgift). Många stora banker växlar inte kontanter alls eller till en väldigt dålig kurs. Det är dock inget problem att växla pengar på Marks & Spencer eller ett postkontor. Resecheckar accepteras av banker, växelkontor och hotell.

Irland: Valutan är euron. Kurs (juli 2017): 1 SEK = 0,10 EUR, 1 EUR = 9,75 SEK. 1 EUR = 100 cent. Du kan betala med bankeller kreditkort nästan överallt. Dessutom finns många bankomater du kan ta ut kontanter från.

I Storbritannien och Irland brukar banker ha följande öppettider: måndag till fredag kl. 9.30 till 16.30. Vissa banker är öppna på lördagsförmiddag och vissa även på söndagar. På helgdagar är alla banker stängda. I Skottland och Nordirland är vissa banker stängda en timme vid lunchtid.

Tullföreskrifter:

Växter och livsmedel: Resenärer från EU-länder (förutom Kanarieöarna) får medföra växter och livsmedel, som är producerade i ett EU-land och fria från tecken för skadedjursangrepp, sjukdomar och smittoämnen, för privat användning.
Läkemedel: Generellt är det tillåtet att ta med läkemedel till Storbritannien. Det rekommenderas att medföra ett brev från den ordinerande läkaren. Brevet bör innehålla följande: namn, adress, födelsedatum, resans början och slut, lista på de medförda läkemedlen (inkl. dosering och total mängd). Om det behövs, kan du få mer information här. För att få mer tullinformation angående införsel av varor kontakta semesterlandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information. Tullreglerna för Sverige hittar du på Tullverkets hemsida http://www.tullverket.se. Alternativt kan du kontakta Tullverket via telefon.

Landspecifika säkerhetstips:

På grund av terrorrisken ber de brittiska myndigheterna resenärer att vara uppmärksamma och aktsamma, framför allt på misstänkta väskor i allmänna kommunikationer samt möjliga tecken på terroristiska handlingar. Brottslighet: Fickstölder är vanliga, framför allt i turistområden. Resenärer bör därför alltid ha uppsikt över sina personliga föremål och pass, även i affärer och restauranger/pubar. Det kan vara bra att ha en kopia på ditt pass ifall du förlorar det.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

I Storbritannien är innehav av följande vapen förbjudet: CS-gas, gasvapen, knivar med styv klinga eller stilettknivar med klinga som är längre än 7 cm. Införsel av knivar som uppenbarligen är anfallsvapen, är generellt förbjudet. Om innehav av dessa vapen fastställs under en kontroll, t.ex. under säkerhetskontrollen innan utresan på en brittisk   flygplats, kan det hända att man häktas direkt. Detta bruka följas av en rättegång och ett högt bötesstraff. Innehav, införsel, förvärv, köp, tillverkning, försäljning och vidareförande av följande vapen är förbjudna: handeldvapen med stor eller liten kaliber, självladdande gevär och automatgevär, vapen av den ovannämnda arten som är ombyggda till ett annat vapen, klusterbomber. I Storbritannien är medhjälp till illegal inresa belagd med ett fängelsestraff upp till 10 år samt ett bötesstraff („civil penalty“) på 2 000 GBP per illegal invandrare. Införsel och innehav av droger är straffbara.

Medicinskt reseråd:

Vaccinationer: 1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd före resan och kompletterar det om det behövs (http://www.1177.se).
Sjukvård: Den statliga sjukvårdsorganisationen (National Health Service) erbjuder kostnadsfria tjänster till personer som är bosatta i Storbritannien, men i nödsituationer även till turister. Ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet, som du får gratis av Försäkringskassan. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och gör det lättare att få nödvändig vård när du vistas i ett annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks dock inte av kortet. Det är viktigt att du har tecknat en reseförsäkring innan du påbörjar resan eller kontrollerat om sådan ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Tänk igenom vad du vill att reseförsäkringen ska täcka innan du tar ut den och jämför med t.ex. vilken sjukvård du har rätt till vid tillfällig vistelse i Storbritannien.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juli 2017


Tillbaka till Information & tips

Förstoring: