Landsinformation Marocko 15 Tage

Jämförelse av temperaturer

 JFMAMJJASOND
Rabat171719222426272827262118
Stockholm-2-13815202120171051

Läge:

Marocko ligger i nordvästra Afrika och gränsar i öst mot Algeriet, i norr mot Medelhavet och i väst mot Atlanten.

Statsskick:

Konstitutionell monarki sedan 1972. Självständigt sedan 1956 (före detta franskt och spanskt protektorat). Statschef är kung Mohammed VI av Marocko (sedan 1999).
Regeringschef är sedan den 05 april 2017 premiärminister Saadeddine Othmani.

Huvudstad:

Rabat

Religion:

Islam (sunniter inom den malikitiska rättskolan); ca 23000 kristna, runt 3000 judar

Språk:

Of ciellt arabiska (man talar den maghrebarabiska dialekten darija) och sedan den nya författningen antogs även berberspråket tamazight; lokalt er berberspråk; franska är frekvent som affärs- och bildningsspråk.

Klimat:

Olika klimatzoner; i Rabat gäller: atlantiskt klimat, fuktigt varmt på sommaren, fuktigt kallt på vintern.

Elektricitet:

Nätspänningen i Marocko är 110/220 V med 50 hertz. Eurokontakter rekommenderas.

Lokal tid:

I Marocko gäller centraleuropeisk tid (CET) -1. Det nns omställning till sommar-/vintertid i Marocko. Skillnaden till Centraleuropa är både på vintern och på sommaren -1 timme.

Telefon:

För telefonsamtal till Sverige väljs först landskoden 0046 (+46). För samtal från Sverige till Marocko använder du förvalet 00212 (+212).

Land och människor:

Hantverket med mattor, smycken och lädervaror har månghundraåriga anor och är en fast del av den orientaliska kulturen. Därför kommer vi att besöka en smyckesmanufaktur, en läderhandel och ett traditionellt mattknyteri på vår rundresa. Här får du kunskaper om matthantverket och får uppleva hur en handknuten matta skapas sedan generationer tillbaka. Inom ramen av intressanta guidningar får du reda på mer om förberedelsen av sidentrådarna, naturfärgningen av ullen och det na och mycket tidskrävande knytandet. I de olika manufakturerna har du sedan ca 1-2 timmar tid att titta på konstverk och produkter.
Att pruta hör till det normala bruket i landet. Om inte skulle vara intresserad av att köpa, accepterar handlarna också ett tydligt nej. I varuhus och stormarknader prutar man inte.
Det gäller även för marknader där bönderna från trakten säljer sina grönsaker.
I Marocko ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. För hotellstäderskan kan man lämna ca 4-10 SEK natt. På restauranger eller för taxi är ca 10 % av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man ingen dricks. Vid gruppresor rekommenderas ca 10 SEK per dag och person för reseledaren och busschauffören.
Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Information för personer med dubbelt medborgarskap: personer som har både svenskt och marockanskt medborgarskap kan som regel resa in och ut i landet med svenskt pass, men måste då oftast visa upp marockanskt ID (Carte d ́Identité Nationale). Marocko erkänner inte dubbelt medborgarskap. En marockansk medborgare förblir marockan enligt de marockanska myndigheternas sätt att se även om han/hon förvärvar ett annat medborgarskap. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Marockos kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna. Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Du tjänar då på särskilda förmånsvillkor:
Matpaket studieresa: Paketet innehåller riklig buffé på kvällen med internationella specialiteter under den 7-dagars studieresan: endast 1450 SEK per person.
Upptäckarpaket studieresa: Paketet innehåller lunch 6 ggr. plus följande extra arrangemang: ljustur – Casablanca på natten, ut ykt „Djemaa el-Fna“ och hästskjuts, heldagstur till Essaouira, besök på botaniska trädgården „Jardin Majorelle“: endast 1350,– SEK per person (bokas på plats).
Valfri utflykt till världskulturarvet Essaouira: endast 475,– SEK per person inkl. lunch (kan bokas på plats).

Valuta/banker/kreditkort:

Valutan i Marocko är marockansk dirham. 1 marockansk dirham (MAD) = 100 centimes. Kurs (november 2018): 1 MAD = 0,95 SEK; 1 SEK = 1,03 MAD
Observera att det inte går att växla marockanska dirham utanför landets gränser.
Vi rekommenderar att man endast växlar pengar på officiella växlingskontor. Dessa finns på flygplatser, på vissa hotell och i de flesta banker. Du får ett kvitto när du har växlat. Detta bör du absolut spara fram till utresan för att växla tillbaka de dirham du inte behöver. Generellt går det att växla tillbaka upp till 50 procent av det ursprungliga beloppet som har växlats in. Som alternativ kan du ta ut pengar i större städer med kreditkort eller Maestrokort och PIN-kod. På senare tid har det dock förekommit felaktiga bokningar i uttagsautomater i Marocko. I regel är det möjligt att betala med de större internationella kreditkorten också på hotell, i affärer eller större restauranger.
Det är förbjudet att föra in och ut den nationella valutan. Innan utresan måste den nationella valutan växlas tillbaka igen. Införsel av andra länders valuta är obegränsad, men vid ett belopp större än 100000 MAD måste det deklareras. Vid utförsel av andra länders valuta måste man kunna intyga att pengarna fördes in vid inresan fr.o.m. ett belopp som motsvarar 50000 MAD.

Tullföreskrifter:

I Marocko gäller stränga valutabestämmelser: Principiellt får belopp i dirham varken föras in eller ut. Just nu nns olika toleransgränser för turister (f.n. 1000 DM) och invånare. Vi rekommenderar att du går in på den marockanska tullens webbsida för att få information: www.douane.gov.ma. Mer detaljerad tullinformation om införsel av varor får du hos ambassaden för ditt destinationsland. Endast där går det att få juridiskt bindande information.

Hos Tullverket nns information om tullbestämmelserna: www.tullverket.se och kontaktuppgifter.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Innehav av narkotika bestraffas i Marocko med fängelsestraff på upp till 10 år samt höga böter och tullstraff. Redan innehav av mycket små mängder är straffbart. Utomäktenskapliga och homosexuella relationer är straffbart i Marocko.

Landspecifika säkerhetstips:

Man måste vara mycket försiktig i tra ken. Bilförare och fotgängare måste vara mycket uppmärksamma och kan inte räkna med att andra tra kanter visar hänsyn och respekterar tra kreglerna. Också på motorvägarna måste man hela tiden räkna med fotgängare och djur. Det är knappt möjligt att få igenom krav på skadestånd.

Medicinsk information:

Information om vaccinationsskydd nns hos 1177 Vårdguiden (www.1177.se) eller hos din vårdcentral. Inga vaccinationer är obligatoriska för Marocko men det är ändå viktigt att du ser över ditt vaccinationsskydd för t.ex. polio, stelkramp och difteri. Vaccination mot hepatit A rekommenderas och under vissa omständigheter även hepatit B, kolera och tyfoid. Barn som inte haft eller tidigare blivit vaccinerade mot mässling, påssjuka eller röda hund bör vaccineras mot dessa sjukdomar. Diarrésjukdomar: med god livsmedels- och dricksvattenhygien går det att undvika de esta sjukdomar. Rabies är mycket ovanligt bland resenärer men både barn och vuxna bör undvika att klappa och mata djur.

Standarden på sjukvården på landsbygden kan inte jämföras med Europa. I Rabat och Casablanca nns dock utmärkta privata kliniker med hög standard. I vissa fall ingår reseförsäkring i hemförsäkringen men vi rekommenderar att du informerar dig och eventuellt tecknar en separat reseförsäkring för att vara säkert att t.ex. hemtransport ingår.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juni 2019


Tillbaka till Information & tips

Förstoring: