Landsinformation Nepal

Information om landet Nepal

Jämförelse av temperaturer Nepal

 JFMAMJJASOND
Katmandu172025283130303029272319
Stockholm-2-13815202120171051

Läge:

Nepal är en inlandsstat i Sydasien som gränsar mot Kina i norr och mot Indien i ost, syd och väst.

Statsskick:

Demokratisk förbundsrepublik (sedan 28 maj 2008), statschef är presidenten Bidya Devi Bhandari (sedan 28 oktober 2015)

Huvudstad:

Katmandu (ca 1,7 miljon invånare)

Religion:

ca 80 % hinduer, 9 % buddhister, 4 % muslimer, 1,4 % kristna; missioneringsförbud

Språk:

Nepalesiska är landets officiella språk; dessutom ca 50 minoritetsspråk och dialekter; engelska talas och förstås nästan överallt.

Klimat:

Monsunklimat som är mindre extremt i den högre belägna norra delen av landet. Tempererat på vintern (mellan 0 °C och -20 °C), mycket nederbörd på sommaren (monsuntid från juni till oktober, 25 °C till 32 °C)

Lokal tid:

Nepal har ingen sommar-/vintertidsomställning. På sommaren är skillnaden mot Sverige +3:45 timmar och på vintern +4:45 timmar.

Elektricitet:

220 V, 50 Hz. Adapter behövs.

Telefon:

För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). För att ringa till Nepal från Sverige slå landsnummer 00977 (+977).

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

För att resa till Nepal behöver svenska, danska, finska och norska medborgare ett visum. Vid inresan måste passet vara giltigt i minst 6 månader. För att ansöka om ett visum kontakta den nepalesiska ambassaden. Visumet kan skaffas vid inresan på Tribhuvan International Airport. Om du ansöker om ett visum vid inresan, måste du fylla i en ansökningsblankett och medföra ett passfoto. Ett visum som gäller i 15, 30 eller 90 dagar, kostar 25, 40 eller 100 USD. Ett nepalesiskt visum för inresan är giltigt mellan 3 och 6 månader fr.o.m. utfärdandedatumet. För att kunna lämna Nepal, måste du ha ett giltigt visum i ditt pass. Om ditt visum har gått ut, måste du ansöka om en förlängning hos immigrationsmyndigheten innan du lämnar landet. Utlänningar som vistas i Nepal utan giltigt visum måste (i) betala upp till 50 000 NPR i böter och/eller (ii) utvisas från Nepal. För utvisningen behövs inrikesdepartementets tillstånd, en process som kan ta lång tid. Immigrationsmyndigheten kan hålla utlänningen häktad tills inrikesdepartementet har tagit sitt beslut. För mer information kontakta Nepals immigrationsmyndighet.
För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Nepals ambassad.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledningen att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Nepals kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Komfortpaket “Mat”: I paketet ingår halvpension med riklig middag, inkl. 1× middag med en Everest-sherpa i Katmandu och 1× traditionell middag med folkloreshow i Katmandu: endast 1790,– SEK per person.

Kulturpaket “Upptäckare”: I paketet ingår “Elefantsafari i Chitwans nationalpark“ och inträde till det internationella bergsmuseet i Pokhara samt heldagsutflykten ”Katmandu, Swayambhunath & Patan (världsarv)“: endast 1590,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Valutan heter nepalesisk rupie
(NPR). 1 rupie = 2 mohur = 100 paisa. Kurs september 2019 1 SEK = 11,81 NPR; 100 NPR = 8,50 SEK.
Öppningstider: sol – tor kl. 10.00 – 14.30, fre kl. 10.00 – 12.00. Auktoriserade byråer har 12 timmar öppet. Ett utbyte av kontanter i lokal valuta är på en resa till Nepal endast möjligt på plats. Det bör noteras att utbytet sker på auktoriserade platser och kvittot ska bevaras om du vill växla den nationella valutan.
I städerna Katmandu och Pokhara kan man ta ut pengar från bankomater. De flesta bankomaterna accepterar Visa- och Master-kreditkort. Din bank hemma kan kräva en avgift när du tar ut pengar utomlands. I Nepal accepteras kreditkort i bättre hotell, restauranger och affärer, men framförallt i stora städer. Din bank hemma kan kräva en avgift när du betalar med kreditkort utomlands. Om du reser till mer glesbefolkade regioner är det bra att medföra US-dollar och ett tillräckligt stort belopp i rupier.

Tullföreskrifter:

Det finns inget maxbelopp för utländska valutor som förs in, men pengarna måste deklareras till tullmyndigheten. Det är olagligt att föra ut större belopp i utländsk valuta som inte deklarerats vid inresan. In- och utförsel av landets inhemska valuta är förbjudet.
Det finns vissa begränsningar som gäller vid införsel av föremål för personligt bruk eller konsumtion. Bl.a. får du införa 1 stillbildskamera, 200 cigaretter, 50 cigarrer eller 250 gram tobak och de läkemedel som du behöver under din vistelse (med undantag för läkemedel som inte får föras in – se Government of Nepal, Department of Drug Administration). Mer information hittar du på UD:s hemsida.
Det behövs inget tillstånd för att föra ut varor som är producerade i Nepal (med undantag för varor som är belagda med ett exportförbud) upp till det belopp i utländsk valuta som turisten har växlat på en bank eller ett statligt auktoriserat växelkontor. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt

Landspecifika säkerhetstips:

Bandh/strejk: Så kallade „bandh“ är politisk tvångsstrejk med blockader/vägspärrar som utropas med kort varsel och ibland drivs igenom med våld. „Bandh“ har blivit sällsynta i Nepal på grund av det nuvarande politiska läget. När de ändå förekommer, kan även Katmandudalen drabbas. Detta gäller även transportstrejk. Sådana protestaktioner kan störa det offentliga livet avsevärt.
Vid en „bandh“ kan det vara svårt eller till och med omöjligt att resa på land. Flygtrafiken brukar inte påverkas, men det kan vara svårt att åka till/från flygplatsen. Generellt bör du undvika samtliga demonstrationer och större folksamlingar. Framför allt i Terai kan protester och våldsamma, ibland farliga konflikter förekomma.

Kriminalität: Fickstölder kan förekomma, framför allt i turistregioner. Ibland rapporteras våldtäkter. Efter skymningen bör kvinnor därför vara särskilt försiktiga och inte vara ute ensamma. Ibland försöker kriminella ligor och andra grupper att utpressa nationella och internationella organisationer, affärsmän och privatpersoner, i vissa fall genom användning av våld. Ibland försöker brottslingar utpressa vandrare på „gåvor“. En lokal guide kan hjälpa till att trappa ner sådana situationer. I Nepal brukar det råda en annan rättsuppfattning än i Europa. Vi rekommenderar därför att man visar sig eftergiven vid kontakt med statliga säkerhetstjänstemän.

Naturkatastrofer: Nepal ligger i en seismiskt aktiv zon, och framför allt Himalayaregionen är ett jordbävningsområde. Vid svåra jordbävningar brukar sjukvården och hjälpställen vara överbelastade. Under monsunsäsongen, som pågår från juni till början av oktober, kan plötsliga och ofta långvariga åskväder leda till översvämningar, blixtfloder och jordskred i hela Nepal. Även viktiga resrutter kan drabbas. Resenärer bör vara medvetna om vädervarningar som ges ut av Department of Hydrology and Meteorology och vara försiktiga särskilt på sluttningar och floder.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Om man fortsätter vistas i Nepal efter att visumet gått ut, kan man straffas med böter eller till och med fängelsestraff. Narkotikabrott lagförs konsekvent och kan leda till långa fängelsestraff. Export av stora mängder utländsk valuta som inte deklarerats vid inresan kan också leda till höga böter och fängelsestraff.
Sexuella handlingar med minderåriga är också förbjudna och straffas med höga böter och fängelse. Missbruk av barn är också straffbart enligt svensk lagstiftning och åtalas om svenskar begår sådana handlingar utomlands. På senare tid har flera utlänningar gripits för denna anklagelse och dömts till långa fängelsestraff.
Trots att homosexuella handlingar inte längre är straffbara i Nepal, är det ändå klokt att avstå från handlingar som kan uppfattas som provocerande i offentligheten och att visa respekt för lokala sedvänjor.
Nepals Electronic Transactions Act straffbelägger sådana upplägg i sociala och elektroniska medier som stör landets sociala fred eller förtalar personer. Utlänningar kan straffas med utvisning och/eller fängelse. bindande information.

Allmän reseinformation:

På grund av problem med strömförsörjningen används „load shedding“ i hela landet, d.v.s. att strömmen stängs av i flera timmar varje dag. Denna åtgärden har blivit mindre vanligt de senaste månaderna, men påverkar ändå hela landet och särskilt industrin. Som turist bör du vara medveten om att det ibland inte är möjligt att ladda batterier.

Medicinsk information:

Vaccinationer: 1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd före resan och kompletterar det om det behövs (http://www.1177.se). Bl.a. bör polio-, stelkramps- och difterivaccinationerna ses över. Om du anländer direkt från Sverige finns det inga obligatoriska vaccinationer. För resenärer rekommenderas vaccinationer mot hepatit A och tyfoid, vid långvarig vistelse även mot hepatit B, rabies och japansk encefalit. Kontakta en vaccinationsmottagning i god tid innan resan.

Kolera, diarré och magsjukdomar: I Nepal och framför allt i Katmandudalen ökar antal kolerafall i början av monsuntiden. 1177 Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten tillhandahåller information om hur du kan skydda dig mot kolera.

Diarré förekommer ofta i hela landet året runt. Även i städerna är kranvattnet inte alltid drickbart. Det rekommenderas att endast dricka drycker i flaskor eller burkar samt att filtrera, kemiskt desinficera eller koka vatten noggrant innan man dricker det. Använd endast behandlat dricksvatten för att tvätta frukt och grönsaker samt för att borsta tänderna utanför huvudstaden.
Råa, okokta och oskalade produkter bör inte ätas. Ät kött väl genomstekt eller kokt. I hela landet finns en risk för infektioner med salmonella, shigella och tyfoidfeber, amöbor, Giardia lamblia och maskar. Infektionsrisken kan förminskas genom allmänna hygienåtgärder som att tvätta händerna regelbundet, att desinficera händerna efter toalettbesök och innan måltider samt att hålla flugor ifrån livsmedel.

Infektionssjukdomar: Japansk encefalit (japansk hjärninflammation) orsakas av ett virus som sprids av nattaktiva myggor. Grisar och vattenfåglar kan vara infekterade utan att bli sjuka. Människor drabbas sällan, men i svåra fall kan sjukdomen leda till kroniska besvär eller till och med vara dödlig.

Japansk encefalit kan inte botas med läkemedel. Därför är det viktigt att du skyddar dig mot myggor och eventuellt vaccinerar dig inför resan. I Nepal finns risk för japansk hjärninflammation i landets södra delar, men det har funnits enstaka fall i Katmandudalen.

Malaria sprids av den nattaktiva, blodsugande Anopheles-myggan. Framför allt den farliga malaria tropica kan vara dödlig för icke-immuna européer som inte får någon behandling. Sjukdomen kan bryta ut upp till flera veckor efter vistelsen i ett malariaområde. Malariasymptom (feber, frossa, huvudvärk, värk i leder, diarré o.s.v.) är oftast inte karakteristiska och skiljer sig inte från symptomen vid influensa eller andra sjukdomar.

Om en diagnos ställs i tid, kan även malaria tropica behandlas utan några blivande skador eller besvär. Förutom på höjder över 2 000 m har Nepal en mellanhög överföringsrisk för malaria året runt, särskilt under sommarmånaderna från maj till oktober. Risken är högst i det södra låglandet och minskar långsamt i norr när höjden ökar. I 70 % av fallen är det malaria tertiana, orsakad av Plasmodium vivax, som inte brukar vara livshotande. Ca 30 % av fallen drabbas av malaria tropica.

Det finns inget hundraprocentigt skydd mot malaria. Att ta läkemedel mot malaria (malariatabletter) i förebyggande syfte rekommenderas inte (www.dtg.org) och görs endast i undantagsfall. På grund av risken för förvärv av förfalskade läkemedel i Nepal rekommenderas det att man tar med en receptbelagd malariabehandling till den så kallade akutterapin. Om du får feber efter att ha besökt Nepal, sök vård direkt och tala om att du har varit i ett malariaområde.

Denguefeber sprids av dagstickande myggor. Symtomen är feber, huvudvärk, värk i leder och utslag. Denguefeber kan förväxlas med malaria eller influensa. I enstaka fall kan sjukdomen bli allvarlig och leda till svåra hälsoskador eller döden. Det finns inget vaccin och inga läkemedel mot dengueviruset. Denguefeber är vanligast i landets södra delar samt i landets centrala delar under och direkt efter monsuntiden på höjder upp till ca 2 000 meter.

Ett tillräckligt bra myggskydd (som förebygger exponering) dygnet runt är det bästa skyddet mot myggburna infektionssjukdomar:

• Ha på dig långärmade, ljusa kläder som är impregnerade mot insekter.
• Var noggrann med att använda ett lämpligt myggmedel på alla exponerade hudpartier.
• Använd ett impregnerat myggnät på natten eller vistas i rum med myggskydd (myggnät för fönster och dörrar, luftkonditionering).

Rabies är en infektionssjukdom som oftast leder till döden. Den orsakas av virus som överförs med saliven av infekterade djur eller människor (genom att bita, att slicka på sår eller genom kontakt med slemhinnor i munnen, näsan eller ögon). I hela landet finns en hög risk för att bli smittas med rabies om man blir biten av en hemlös hund. Apor kan sprida rabies och bör aldrig matas.

I Nepal är det inte alltid möjligt att få de behandlingar som krävs efter ett bett om du inte är vaccinerad mot rabies. En förebyggande vaccination skyddar mot rabiesinfektioner. Därför är en vaccination mot rabies viktig innan resor till Nepal. För att få ett bra skydd ska du vaccineras mot rabies vid två tillfällen innan resan. Extradoserna som behövs direkt efter ett bett kan sedan ges på plats.

I hela landet är tuberkulos mycket mer vanlig än i Europa. Sjukdomen sprids mellan människor genom droppinfektion eller nära kontakt. Även i Nepal leder amatörmässiga eller avbrutna behandlingar till att resistenta tuberkelbakterier blir allt vanligare. Ett andningsskydd skyddar inte mot tuberkulos.

Höjdsjuka: Höjdsjuka är en störning av lung- och hjärnfunktionen som beror på taktiska fel vid acklimatiseringen till höjder över 2 300 meter över havet (t.ex. för snabba uppstigningar och överansträngning) och kan vara mycket farlig. Den kan drabba även unga, friska och vältränade människor samt personer som aldrig har haft problem med stora höjder eller snabba uppstigningar förut.

Dödsfall beror oftast på att grundläggande regler missaktas, tidiga symptom misstolkas och läkemedel används på fel sätt. Vissa hjärt- och lungsjukdomar ökar risken för höjdsjuka.

Sjukvård: Sjukvården är bristande i stora delar av landet och brukar inte motsvara den europeiska standarden. Grundläggande sjukvård finns i Katmandu och vanliga turistdestinationer samt längs de stora vandringsrutterna. I Katmandu har vissa delar av sjukvården däremot hyfsat hög nivå. Om man blir svårt sjuk måste därför en transport till t.ex. Katmandu eller Indien övervägas.

En bra och giltig reseförsäkring med hemtransport är oumbärlig. Det rekommenderas bestämt att prata med en specialist på resemedicin i god tid innan resan. Framför allt kroniskt sjuka människor och de som behöver vård måste vara medvetna om hälsoriskerna som en resa till Nepal innebär. Det är inte säkert att verksamma läkemedel alltid är tillgängliga, och att det finns en obruten kylkedja.

Framför allt i små apotek säljs ofta förfalskade produkter istället för riktiga läkemedel. Det rekommenderas att resenärer tar med tillräckligt stora mängder av läkemedel de behöver ta regelbundet och medför ett läkarintyg på engelska som bekräftar att de behöver läkemedlen. Resistens mot antibiotika som används ofta är vanlig i hela landet. Rådgör med en specialistläkare för resemedicin om vad du ska ta med i ditt eget reseapotek.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juli 2020


Tillbaka till Information & tips

Förstoring: