Landsinformation Sydafrika-Dubai

Information om landet Sydafrika

Jämförelse av temperaturer Sydafrika

 JFMAMJJASOND
Pretoria222323211713111215181921
Stockholm-2-13815202120171051

Läge:

Republiken Sydafrika ligger längst söderut på den afrikanska kontinenten.

Statsskick:

Parlamentarisk demokrati med en stark verkställande president och federativa element. Tvåkammarsystemet består av nationalförsamlingen (National Assembly, 400 platser) och det nationella provinsrådet (National Council of Provinces, 90 platser). Cyril Ramaphosa är stats- och regeringschef.

Huvudstad:

Pretoria (ca 1 miljon invånare)

Religion:

79,8 % kristna, 1,5 % muslimer, 1,2 % hinduer, 0,3 % traditionella afrikanska religioner, 0,2 % judar, 0,6 % andra, 15,1 % obestämda

Språk:

Alla 11 språk som talas i landet är officiella språk, bl.a. afrikaans (13,3 %) och engelska (8,2 %).

Klimat:

Torrt till subtropiskt-fuktigt

Elektricitet:

220 V, 50 Hz. Stickkontakt med tre stift. Adapter behövs.

Lokal tid:

På vintern är skillnaden mot den medeleuropeiska tidszonen (MEZ) +1 timme. På sommaren använder man samma tid som i Sverige eftersom det inte finns någon omställning till sommartid i Sydafrika.

Telefon:

För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). För att ringa till Sydafrika från Sverige slå landsnummer 0027 (+27).

Land och människor:

Storstäderna präglas delvis av starka kontraster. Medan många av de bättre bostadsområdena är påkostade, består „townships“ (kåkstäderna), där den största delen av de icke-vita befolkningsgrupperna bor, av enkla hus och fattiga hyddor. Townships är dock inte samma sak som slumområden. Även i townships finns det områden där medelklassen bor.
Sydafrikas kuster är inbjudande till att bada. Observera dock att det kan finnas starka strömmar och underströmmar som kan dra ut även vana simmare till det öppna havet. Även hajar är en potentiell fara. Det rekommenderas bestämt att alltid fråga var det är säkert att bada i havet och att endast uppehålla sig på stränder som har badvakt.
Taxibilar bör helst förbeställas från pålitliga, kända företag. Hotell och restauranger brukar kunna hjälpa till med detta. Att lifta och åka med så kallade „minibuss-taxi“ avråds bestämt.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Du som är svensk medborgare och besöker Sydafrika i upp till 90 dagar behöver vanligtvis inte söka visum innan avresan. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. I nuläget gäller att ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter din planerade utresa från Sydafrika och ha minst två blanka sidor för in- och utresestämplar. Detta är något som de sydafrikanska myndigheterna kan ändra med kort varsel så kolla alltid med sydafrikanska ambassaden eller ”Home Affairs” innan du reser om vad som gäller vid tidpunkten för just din resa. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Sydafrikas ambassad.
Vi rekommenderar att du granskar denna webbsida regelbundet före avresan. Du som kommer från ett annat land inom EES utanför Norden får dessutom ytterligare information om inresebestämmelser.
Mer information hittar du här:dha.gov.za/ . TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Sydafrikas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Kultur- & matpaket: I paketet ingår halvpension, d.v.s. 6x riklig middag med internationella specialiteter samt de 3 utflykterna: “Båttur i Knysnas lagun”, “Besök på strutsfarmen” och “Promenad i Kapstadens Waterfront”: endast 1990,– SEK per person.

Utflykt till halvön : I utflykten ingår Godahoppsudden och ett stop vid de 12 apostlarna : endast 990,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Rand (ZAR) är den valuta som användsi Sydafrika. 1 ZAR = 100 cent. Kurs (juli 2019): 1 SEK = 1,48 ZAR; 1 ZAR = 0,67 SEK.
Bank- och kreditkort som tillhör Maestrosystemet kan användas i internationella bankomater som det finns gott om i större städer. Man kan ta ut max 2000 ZAR per dygn. Bearbetningsavgifter kan krävas för vissa kort. Bankomater som befinner sig utomhus bör undvikas. Det är bättre att använda bankomater i gallerior, supermarknader och banker. Akta dig för bedragare som låtsas vilja hjälpa dig att ta ut pengar, men som egentligen försöker byta ut ditt bank-/kreditkort mot ett falskt kort („card swapping“).
De flesta affärer, hotell och restauranger tar kreditkort. I storstäder kan kontanter växlas överallt, men på grund av den höga brottsligheten bör du endast medföra små mängder. Det rekommenderas inte att växla rand i Sverige eftersom det finns införselbegränsningar och växelkursen i Sydafrika är mycket bättre. På senaste tiden har det varit flera falska 200 rand-sedlar i omlopp i Sydafrika. Det rekommenderas därför att endast växla pengar genom officiella kanaler, d.v.s. i banker eller växelkontor. Öppningstider: mån-fre kl. 09.00-15.30, lördag kl. 08.30- 11.00. Vid valutaväxling måste du visa ditt pass.

Tullföreskrifter:

Begagnade personliga föremål kan importeras tullfritt. För att få mer tullinformation angående införsel av varor kontakta Sydafrikas ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information. Tullreglerna för Sverige hittar du på Tullverkets hemsida. Alternativt kan du kontakta Tullverket via telefon.

Landspecifika säkerhetstips:

Brottsligheten i Sydafrika är högre än i Sverige, framför allt i storstäderna och deras förorter. De flesta våldsbrott sker i områden som turister inte brukar besöka. Ändå kan det inte uteslutas att resenärer drabbas av stöld, inbrott, rån och liknande brott. Det rekommenderas bestämt att inte göra motstånd ifall man utsätts för ett rån. Genom bra förberedelse och genomtänkt beteende kan sannolikheten att drabbas av ett brott minskas starkt. Följande försiktighetsåtgärder rekommenderas:
• Ha alltid med en mobil. (Nödfallnummer: polis: 10 111; räddningstjänst: 10 177 eller 112)
• Undvik att besöka de större städernas centrum, t.ex. Johannesburg, Pretoria och Kapstaden, efter affärernas stängningsdags och framför allt efter skymningen; på söndagar och helgdagar bör man vara i en grupp när man uppehåller sig i stadskärnorna.
• Var försiktig och observant när du besöker kåkstäderna. Besök inte kåkstäder på egen hand, utan se till att vara i sällskap med en erfaren guide.
• Undvik avlägsna vandringsleder och folktomma områden på utflykter i offentliga parker och till kända sevärdheter. För att minska risken att drabbas av ett rån, bör du alltid vara i en grupp när du åker på utflykter.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Beroende på gärningens utsträckning straffas innehav, konsum och in-/utförsel av droger samt droghandel med böter eller fängelse i upp till 25 år. Prostitution är straffbart. Handlingar som involverar barnprostitution ger särskilt höga fängelsestraff.
Att plocka fridlysta växter och att fånga fridlysta djur är förbjudet och kan leda till höga bötes- och fängelsestraff. Detta gäller även utförsel av fridlysta växter och djur utan tillstånd. Att bada naken är också förbjudet.

Medicinsk information:

Vaccinationer: Vid direkt inresa från Sverige (direktflygning!) krävs inga vaccinationer. 1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd före resan och kompletterar det om det behövs. Som resevaccination rekommenderas hepatit A och tyfoidfeber.
Gula febern: Vid inresa från ett av gula feberns utbredningsområden enligt WHO krävs ett giltigt intyg om utförd vaccination mot gula febern. En lista med gula feberns utbredningsområden hittar du på www.who.int. Gränsmyndigheterna måste genomdriva dessa regler utan undantag, och resenärer med motsvarande reseprofil och utan vaccinationsintyg skickas antingen tillbaka direkt eller isoleras i 6 dagar (karantän) på egen bekostnad.
Diarré: De flesta diarrésjukdomar kan undvikas genom följande hygienregler: Drick endast vatten med säkert ursprung, t.ex. flaskvatten, aldrig kranvatten. Använd även dricksvatten för att diska och borsta tänderna på resor. För mat gäller: Koka, skala själv eller desinficera. Håll alltid flugor borta från din mat. Tvätta händerna med tvål så ofta som möjligt, men i alla fall efter varje toalettbesök, innan matlagning och innan måltider.
Malaria: Sprids av den nattaktiva, blodsugande Anopheles-myggan. Sjukdomen kan även bryta ut flera veckor eller månader efter infektionen. Om du skulle få feber under denna tid, måste du säga till din läkare att du har varit i ett malariaområde. Malaria förekommer i Kruger nationalpark och provinsen KwaZulu-Natals nordliga kustregioner.
Prata med en specialistläkare för tropikmedicin/resemedicin om valda läkemedel och deras individuella dosering innan du tar dem. Det är bra att ta med ett förråd som räcker för resan, men alla läkemedel kan även köpas på plats med bra kvalité.
På grund av infektionsrisken i samband med myggor rekommenderas följande för alla resenärer i de drabbade områdena:
• Ha på dig ljusa kläder som täcker hela kroppen (långbyxor, skjortor med långa ärmar)
• Framför allt på natten: Använd myggmedel (malaria) flera gånger på alla utsatta kroppsdelar
• Sov under ett myggnät om det behövs

Sjukvård:

Sjukvården är generellt bra. De privata sjukhusen i de stora städerna håller europeisk nivå, medan de statliga sjukhusen är överfulla och drabbas av budgetnedskärningar.
Viktigt tips: Sjukvård och behandlingar på sjukhus måste alltid betalas i förskott och kan vara väldigt dyra! Det rekommenderas bestämt att teckna en reseförsäkring med hemtransport.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juli 2020

Information om landet Förenade Arabemiraten

Jämförelse av temperaturer Dubai

 jan.feb.marsaprilmajjunijuliaug.sep.okt.nov.dec.
UAE Dubai242527323638414037353126
Stockholm-2-14915202221181151

Förenade Arabemiraten (UAE) består av sju emirat:

Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al-Qaywayn, Ras al-Khaimah, Fujairah. UAE ligger vid södra delen av Persiska viken och gränsar bl.a. till Oman.

Statsskick

Federation av sju självständiga emirat sedan 1971. Provisorisk författning från 1971, permanent sedan 1996. Högsta organ är Federala högsta rådet, som bildas av de sju emirerna och som bestämmer statschef. Nationalförsamlingen (Majlis al-Ittihad al-Watani) med 40 utsedda medlemmar har uteslutande rådgivande funktion. Politiska partier är ej tillåtna. Självständighet sedan 1971 (från Storbritannien).

Huvudstad

Abu Dhabi (ca 1,5 milj. invånare)

Religion

Islam är statsreligion (85 procent sunniter, 15 procent shiiter). Bosatta utlänningar utövar sina religioner obehindrat (t.ex. kristendom, ej inhemska riktningar av islam, hinduism).

Språk

Officiellt språk är arabiska. Inom affärslivet och på hotellen talar och förstår man även engelska.

Klimat

Subtropiskt till tropiskt ökenklimat med mycket låg årsnederbörd (oftast på vintern); extremt hett och kvalmigt från maj till oktober (högsta dagstemperatur över 45°C); genomsnittlig temp. i januari 18°C, i augusti 34°C.

Lokal tid

Centraleuropeisk tid (CET) +3 timmar. Vid europeisk sommartid är tidsskillnaden +2 timmar.

Elektricitet

220-250 volt växelström, 50 hertz. Normalt behöver man trepoliga kontakter för elanslutning. Adaptrar finns i alla elbutiker och alla större stormarknader.

Telefon

Förval för utlandssamtal från Sverige till UAE är 00971, från UAE till Sverige väljer man 0046 och tar bort nollan i riktnumret.

Land och människor

På grund av islam är alkoholkonsumtionen begränsad i UAE. Särskilt i emiratet Sharjah gäller ett strängt, generellt alkoholförbud. Här erbjuds inte alkohol på några hotell, däremot serveras alkohol i de övriga emiraten.
Under fastemånaden ramadan måste man räkna med begränsningar i vardagen (t.ex. stänger restauranger utanför hotellen på dagen, myndigheter har begränsade arbetstider) och med ökad känslighet för religiösa angelägenheter och när det gäller frågor om att respektera islamiska traditioner.
Det är förbjudet att äta, dricka, röka (även i fordon) offentligt från soluppgång till solnedgång även för icke-muslimer. Under den här tiden bör kvinnor helst ha diskret klädsel med långa ärmar och män låta bli att använda korta fritidskläder.

Inresebestämmelser för svenska medborgare

Svenska medborgare behöver inget visum för inresa i UAE, dock behöver passet vara giltigt minst ytterligare sex månader efter det avsedda hemresedatumet. Vid framkomst i UAE utfärdas ett kostnadsfritt visum för 90 dagar. UAE:s ambassad i Stockholm utfärdar inga viseringar för närvarande. Svenska provisoriska pass godkänns inte för inresa. Barn måste ha eget pass. IDkort och provisoriskt ID-kort godtas inte. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på UAE:s ambassad i Stockholm.
OBS! Inresebestämmelserna för svenska medborgare kan ändras med kort varsel och utan att UD informeras om ändringen innan. Utförlig och bindande inreseinformation ger endast destinationslandets ambassad. Vänligen ta reda på vilka visumsbestämmelser som gäller för dig innan din resa till Förenade Arabemiraten och säkerställ att du har ett giltigt visum ifall du behöver ett sådant. Du ansvarar själv för att ansöka om och uppvisa de visum som eventuellt behövs. TSS är inte ansvarigt om du försummar detta. Vänligen observera att du behöver immigrationsmyndighetens tillstånd för att kunna resa till Förenade Arabemiraten.

Valuta/banker/kreditkort

Valutan heter dirham (AED). 1 dirham = 100 fils. Kurs (juli 2019): 1 SEK = 0,39 AED; 1 AED = 2,55 SEK.
Det går att växla pengar hos bankerna under öppettiderna och på hotellet. Bankernas öppettider: lör – ons kl. 8.00-15.30, to. kl. 8.00-14.00; vissa banker har även öppet kl. 16.30-18.30, fredag och lördag är helgen.
Internationella kreditkort accepteras av hotell, biluthyrningsföretag och många affärer. Det går att ta ut kontanter i automater med PIN-kod. Resecheckar accepteras nästan överallt.

Tullföreskrifter

Införsel av vapen, droger, falska pengar och pornografiska artiklar straffas hårt. Även titelsidor med frigjorda illustrationer kan tolkas som pornografi. Inspelade videokassetter kontrolleras ev. och beslagtas. Det är även förbjudet att införa E-cigaretter. De konfiskeras vid införsel. Om du skulle behöva mer tullinformation om införsel av varor till UAE, kontakta UAE:s ambassad direkt. Endast där går det att få juridiskt bindande information. Mer information på: www.regeringen.se/sb/d/1475.
Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Landspecifika säkerhetstips

Med tanke på den allmänna situationen i Mellanösternregionen bör man även vara uppmärksam i Förenade Arabemiraten. Tänk på din säkerhet i större folksamlingar.
Brottslighet: UAE är ett av de säkraste länderna i Mellanöstern med en mycket låg kriminalitetsnivå. Det går ändå inte att utesluta enstaka fickstölder t.ex. i stora köpcenter.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter

I UAE råder stränga islamiska moralföreställningar. Homosexualitet och utomäktenskapliga sexuella relationer är förbjudna och leder till fängelsestraff ifall de polisanmäls. Turister som delar hotellrum brukar inte få några problem med hänsyn till denna lag. Enligt islamisk rätt kan det leda till böter eller fängelsestraff att visa ömsesidiga kärleksbetygelser (t.ex. kyssar, smekningar) offentligt. Därför rekommenderas att hänsyn tas till seder och bruk i UAE. Resenärer bör uppträda återhållsamt offentligt och uppträda så att hänsyn tas till landets religiösa, politiska, kulturella och sociala traditioner och hålla sig borta från eventuella demonstrationer eller protester. Även innehav och konsumtion av minsta mängder droger innebär fängelsestraff. Till och med „mjuka droger“ som har tagits flera dagar tidigare kan fastställas med blodprov och straffas hårt. Det är straffbart att fotografera/filma följande byggnader och anläggningar: militäranläggningar, hamnar, flygplatser, härskarpalats, allmänna byggnader, industrianläggningar, råolje-/naturgasanläggningar. Vid överträdelser konfiskeras åtminstone kameran/filmen/chipet.

Medicinsk information

Vaccinationsskydd: 1177 Vårdguiden (http://www.1177.se) rekommenderar att du kontaktar din vaccinationsmottagning för att gå igenom vilket skydd som just du behöver för resan. Genom barnvaccinationsprogrammet i Sverige har de flesta som vuxit upp i Sverige skydd mot t.ex. difteri, stelkramp, mässling, röda hund och påssjuka. Vaccination mot hepatit A och B rekommenderas vid en vistelse längre än tre veckor.

Sjukvård:

Det är förbjudet att föra in vissa vanliga mediciner eller de verksamma ämnena i dem utan recept från läkare. Ta reda på vad som gäller för dig. Tillgången till mediciner på landet kan inte alltid jämföras med Europa, i de större städerna är den dock relativt god. Även europeiska läkare är verksamma i landet. Ett tillräckligt, globalt giltigt sjukförsäkringsskydd med pålitlig hemtransport rekommenderas principiellt. Ett visst skydd brukar ingå i hemförsäkringen, hör med ditt försäkringsbolag. Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel datum: juli 2020


Tillbaka till Information & tips

Förstoring: