Landsinformation Malta

Jämförelse av temperaturer

 JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Valletta161617222430313230252218
Stockholm-2-13815192019181062

Läge:

Öriket Malta består av huvudön Malta, grannöarna Gozo och Comino plus de obebodda småöarna Cominotto, Filfla och St.Pauls och ligger i Medelhavet. Av 316 kvadratkilometer sammanlagd yta ligger 247 kvadratkilometer på huvudön Malta, vilket gör den ungefär lika stor som en femtedel av Öland. Ögruppen ligger 93 km söder om Sicilien och 290 km norr om den nordafrikanska kusten.

Huvudstad:

Valletta

Statsskick:

Republik (i brittiska samväldet) sedan 1974. Författning från 1974, senaste ändring 1987. Självständigt sedan 1964 (före detta brittisk kronkoloni). Malta är medlem i EU.

Religion:

97 % av befolkningen är romersk-katolsk.

Språk:

Officiella språk är maltesiska och engelska. Många pratar italienska.

Klimat:

Malta är känt för sin blåa himmel och sol, som skiner pålitligt här. Även under vintermånaderna november och december skiner solen i genomsnitt 6 timmar om dagen, under sommarmånaderna juni till augusti till och med 12 timmar. Även under våren och hösten kan det emellanåt bli mycket hett, när den så kallade sirockon tar med varm och torr luft från Afrika till Malta. På vinter ligger temperaturen sällan under 10 grader Celsius och är därmed tio grader högre än i Sverige. På hösten och vintern kommer enstaka regn, men oftast bara en kortare stund.

Elektricitet:

Det maltesiska elnätet har 220/240V växelström. Frekvensen ligger på 50 hertz. På samma sätt som i Storbritannien är eluttagen tre fyrkantiga öppningar i en trekant. Turister från Sverige bör därför ha med sig en passande trepolig adapter i bagaget. Ofta lånas de ut i hotellreceptionen. De kan även köpas på plats för en mindre summa.

Lokal tid:

CET. Sista söndagen i mars till sista söndagen i oktober: CET+1 (sommartid).

Telefonera:

Landsnumret för Malta är 00356 och direkt efter det slår man det önskade telefonnumret. Varken på Malta, Gozo eller Comino finns riktnummer. När du ringer från Malta till Sverige väljer du först 0046.

Land och människor:

Landskapet på det tre bebodda öarna präglas av kullar och terrassfält. Malta har inga berg eller floder. Vid kusten hittar man hamnar, vikar, vackra sandstränder och små klippvikar. Man kan åka färja till Gozo från Malta och på Gozo finns en frodig vegetation, mjukt böjande kullar och branta klippor. Comino är den minsta ön och det är lätt att ta sig dit med färja från Malta och Gozo.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Malta är avtalspart i Europakonventionen om regleringen av personers rörlighet mellan Europarådets medlemsstater från 1957-12-13. Innehavare av svenskt, finskt, norskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar.
• Vid in- och utresa krävs giltig resehandling (pass eller nationellt id-kort). Resehandlingen måste vara giltig minst ytterligare 6 månader efter utresedatumet. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar.
• För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på destinationslandets ambassad.

Utrikesdepartementet i Sverige rekommenderar att frågor om visum för Malta ställs till den maltesiska ambassaden i Den Haag, Nederländerna (ansvarar för Sverige). TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Valuta/banker/kreditkort:

Sedan 2008-01-01 är euro officiell maltesisk valuta. Kurs: (maj 2017) 1 svensk krona (SEK) = 0,10 EURO; 1 EURO = 9,77 svenska kronor (SEK).
BANKERNAS ÖPPETTIDER
Må-fre kl. 08:30-12:30 och lör kl. 08:30-11:30. Vissa banker har även öppet längre.
KREDITKORT
De flesta hotell och restauranger samt många affärer accepterar Visa, Mastercard, American Express och Diners Club. Detaljer finns hos den utfärdar det aktuella kreditkortet.
EC-/MAESTROKORT
Med kreditkort och PIN-kod kan man ta ut kontanter i uttagsautomater hela Europa i den nationella valutan. Även Kort med Cirrus- eller Maestro-symbolen accepteras i regel som betalningsmedel. Mer information får du hos banker och finansinstitut.

Tullföreskrifter:

Vid inresa till eller transit genom Malta måste ett innehav på kontanter (oavsett valuta) eller lätt konvertibla värden (pantbrev, resecheckar etc.) med ett värde eller motvärde på 10 000.– euro eller mer deklareras. I det personliga bagaget får man ha med sig presenter till ett värde upp till 190,- euro tullfritt. Hit hör även varor, som kan köpas i taxfreeshopen i ankomsthallen. (Observera: värdet på större presenter kan inte fördelas på en grupp, t.ex. på olika familjemedlemmar). På föremål, med ett värde som överstiger beloppet 190,– euro tas en procentuell tullsats ut. För varor som förs in från medlemsländer i Europeiska unionen till Malta, gäller inte dessa begränsningar längre. Föremål, som kräver särskilt tillstånd för införsel (t.ex. vapen), beslagtas av tullmyndigheten fram till att tillståndet har getts. Om du skulle behöva mer tullinformation om införsel av varor, måste du informera dig direkt hos ambassaden i mållandet. Endast där går det att få juridiskt bindande information. Tullbestämmelserna för Sverige hittar du på Tullverkets webbplats www.tullverket.se eller genom telefonkontakt med dem.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Innehav också av minsta mängder droger är straffbart. Import av droger ses principiellt som “dealing”, alltså droghandel, och bestraffas som sådan med ett lägsta straff på 6 månader. Det finns möjlighet att lämna medtagna droger till tullen vid inresan, vilket inte bestraffas. Vid bevisad droghandel blir följden stränga fängelsestraff, gängse påföljd är f.n. 15 år.

Medicinsk information:

Vaccinationsskydd
Standardvaccinationer för barn och vuxna bör kontrolleras och kompletteras med anledning av resan. Vårdguiden rekommenderar därutöver vaccination mot hepatit A och B vid särskild exponering (t.ex. aktuella utbrott, enkla reseförhållanden, bristande hygien, insatser, otillräcklig tillgång till mediciner, speciella yrkesmässiga/sociala kontakter). Fråga på din vårdcentral.
Solkänsliga personer bör tänkta på långärmade kläder och solskyddskräm med hög skyddsfaktor eftersom solen och ozonbelastningen är betydligt starkare än i Sverige. På sommaren och tidig höst kan det varma, kvava vädret vara en stark påfrestning för hjärta och cirkulation; på hösten och vintern drabbas främst luftvägarna av det fuktiga och kalla vädret. Också reumatiska besvär förekommer vid längre vistelser genom det klimat som råder på Malta. Kranvattnet är en blandning av grundvatten och avsaltat havsvatten och bör inte drickas utan att det har kokats först. Vi ger ingen garanti för att den medicinska informationen är korrekt och fullständigt och ansvarar inte för eventuella skador som inträffar. Du ansvarar själv för din hälsa. Vi rekommenderar att en resesjukförsäkring tecknas. Kunden måste se till att han är i fysiskt och psykiskt skick att klara av den utvalda resan. Kunden måste ta reda på vad som krävs avs. fysisk rörlighet och intellekt för den här resan.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: maj 2017


Tillbaka till Information & tips

Förstoring: