Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

8 dagars exklusiv 4-stjärnig studieresa till Apulien med de mest berömda turistmålen

Matera (världsarv) – Castel del Monte (världsarv) – Trani – Alberobello (världsarv) – Ostuni – Cisternino – Polignano al Mare – Bari

Tack vare våra erfarenheter och många tips från begeistrade resenärer har vi sammanställt de mest imponerande sevärdheterna och världsarven från Apulien!

Dag 1: Bekväm flygresa och ankomst

Dag 1: Bekväm flygresa och ankomst

Hjärtligt välkommen till Italien! Vår vänliga, engelsktalande studiereseledare välkomnar oss på flygplatsen och följer oss till vår moderna buss. Förbi fantastiska landskap går vår första resa till det 4-stjärniga hotellet i Fiuggiområdet där vi tillbringar första natten.

Dag 2: Matera (UNESCO-världsarv), europeisk kulturhuvudstad 2019

Matera (världsarv)

Efter frukosten reser vi söderut mot den antika staden Matera som befinner sig i regionen Basilikata. En tusen år gammal stad med byggnader av tuff som 2019 har utsetts till europeisk kulturhuvudstad. Matera är en av de unika orterna som förmedlar ett intryck av människornas liv i gamla tider. Orten har mest blivit känd på grund av grotthusen, de s.k. ”Sassi”, som är huggna i berget och där det levde ca 15.000 människor så sent som på 1950-talet. I dessa grottor levde storfamiljer tillsammans med sin boskap och de hade ingen el, inget avlopp och heller inte rinnande vatten. När det kom ett Malaria-utbrott beslutade man att förflytta invånarna till moderna stenhus. De Sassi som man ser idag har omsorgsfullt renoverats och sedan 1993 tillhör de världsarvet. Några av grotthusen har omvandlats till extravaganta Boutique-hotell, restauranger och museer. När vi har besökt ett av de traditionella tuffhusen och sett en grottkyrka (inträde ingår) reser vi vidare till vårt moderna och komfortabla 4-stjärniga hotell i Apulien, där vi tillbringar de kommande 5 nätterna.

Dag 3: Upptäckardag: Castel del Monte (UNESCO-världsarv), Andria & Trani

Castel del Monte (världsarv)

I dagens program står ett av de vackraste världsarven som finns i Italien. Vi tar dig med på en fantastisk och lärorik heldagsutflykt som går till den klassiska medeltidsborgen Castel del Monte som har byggts av Friedrich II från Schwaben (inträde ingår). ”Apuliens krona” tillhör världsarvet sedan 1996. Borgen står på en 540 m hög kulle och är en av Apuliens landmärken som även präglar baksidan av de italienska 1-Cent-mynten. Efter en guidad tur genom denna imponerande oktagonala byggnad reser vi vidare till Andria, där vi kommer att höra historien om Friedrich II som kröntes till kejsare här. Katedralen Santa Maria Assunta rymmer än idag kvarlevorna efter två av hans många fruar. Dagens perfekta avslutning kommer att vara en promenad genom Trani. Enligt gamla sägner grundades staden av Tyrrhenus som var son till kung Diomedes. Staden blomstrade som mest på medeltiden, där den först var i händerna på normanner och sedan på aragonier. Den arkitektoniska juvelen i staden Trani är den magnifika katedralen (inträde ingår) som även kallas ”Drottningen av alla apuliska katedraler”. Den för en romansk katedral ovanligt höga byggnaden kan vi redan se på långt håll. Mittemot ligger den välbevarade borgen Stauferkastell som tidigare var ett fängelse, byggd efter 1230 och enligt önskemål av Friedrich II.

Dag 4: Trullihusen Alberobello (UNESCO-världsarv), Den ”Vita staden” Ostuni & Cisternino

Trulli, Alberobello (världsarv)

Idag kommer vi att uppleva ytterligare en höjdpunkt på resan. Vi gör en utflykt till den drömlika trulli-huvudstaden Alberobello. I centrum – som har utnämnts till världsarv – står mer än 1.000 trulli vars tak sticker ut som tomteluvor från de omgivande olivlundarna och vingårdarna. De runda husen som är uppförda som ett slags torrbygge i kalksten, är till stor del välbevarade och delvis fortfarande bebodda. Efter att du besökt ett trullihus (inträde ingår) går det vidare till den berömda ”Vita staden” Ostuni som är byggd på tre kullar. Staden hänför sina besökare med sin pittoreska gamla stad som återspeglar Apuliens magi och originalitet. I de små gatorna runt Piazza della Libertà visar sig den vackra orten från sin mest imponerande sida. Innan vi reser tillbaka till hotellet stannar vi i Cisternino. Denna stad tillhör de så kallade ”Borghi più belli d’Italia” dvs. Italiens vackraste byar och ligger, som även Alberobello och Ostuni, i Itria-dalen. Den historiska gamla staden med sina vitkalkade hus och de smala gatorna, valven och innergårdarna är en enastående idyll. I centrum ligger Piazza Vittorio Emanuele med klocktornet och kyrkan San Nicola med sin Madonna del Cardellino. Från stadens lilla park öppnar sig ett magnifikt panorama över Itria-dalen med dess karaktäristiska trulli.

Dag 5: Upptäckardag: Polignano a Mare & Monopoli

Polignano a Mare

I dagens program står Polignano a Mare, födelseort för den världsberömda apulska sångaren Dominico Modugno (”Volare”). Denna fascinerande och lärorika heldagsutflykt tar dig till den vackra platsen som är känd för sina spektakulära grottor. Dessa har bildats av havsvågornas rörelse. Vissa är till och med så djupa att de når in i stadens centrum. Efteråt fortsätter din resa till den natursköna kuststaden Monopoli. Staden har en mycket speciell italiensk charm och hjärtlighet. Detta uppskattades redan av Henrik VI som här lät bygga ett ståtligt slott med utsikt över havet. Staden grundades ursprungligen av grekerna och övergick till Italien på 1400-talet. Hamnen i Monopoli är fortfarande av stor ekonomisk betydelse för staden och ett pittoreskt utflyktsmål som lockar många turister.

Dag 6 till 7: Avkoppling i ett fyrstjärnigt hotell & Bari

Bari

Dag 6 njuter vi av bekvämligheterna på vårt 4-stjärniga hotell och tar en promenad längs kusten. Eller så kan du utforska andra sevärdheter i Apulien på egen hand, som barockstaden Lecce eller Otranto, den östligaste staden i Italien. Dag 7 får vi en guidad tur genom Bari som är Apuliens huvudstad och en av Italiens viktigaste hamnstäder. Gamla stan är mycket pittoresk: här hittar du det schwabiska slottet, kyrkan San Nicolas (stadens skyddshelgon) och katedralen San Sabino från 1100-talet. I gränderna av den historiska stadskärnan i Bari Vecchia kan du fortfarande se lokala kvinnor som lagar den apulska typen av pasta orecchiete framför ingången till sina lägenheter och låter den torka på träplattor. Efteråt reser vi tillbaka till Fiuggi och övernattar på vårt 4-stjärniga hotell.

Dag 8: Hemresa

Hemresa

Idag gäller det att säga Arrivederci. Vi får transfer till flygplatsen och flyger tillbaka till Sverige med ryggsäcken full av vackra minnen.

OBS: Vänligen observera att reseförloppet kan ändras av organisatoriska skäl eller på grund av vädret.

Hemresa

Inkluderat i priset:

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag⁴ till Rom
  inkl. hotelltransfer
 • 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda 4-stjärniga hotell (nationell kat.)
  inkl. 7× italiensk frukostbuffé
 • Fascinerande studieresa i vår moderna resebuss med luftkonditionering,
  där du upplever Apuliens mest kända turistmål !
  Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram + inträden, med världsberömda UNESCO-världsarv.
 • Kvalificerad, engelsktalande guide på studieresan
 • 24 timmars läkarjour


⁴ t.ex. SAS, Air France/KLM, Lufthansa ev. med byte av flyg

Dina extra tjänster

Slottet Castello Svevo di Bari

Upptäckarpaket:

Paketet innehåller två exklusiva heldagsutflykter till ”Castel del Monte (världsarv), Andria & Trani” och ”Polignano a Mare & Monopoli”: endast 1590,– SEK per person.

Restaurant

Matpaket:

Paketet innehåller 7 middagar (trerätters-middagar med typiska regionala rätter): endast 1490,– SEK per person.

4-stjärniga hotell

Enkelrumstillägg:

2090,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet).

Våra utvalda 4-stjärniga hotell kommer att begeistra dig !

Exempelhotell

Information om landet Italien

Jämförelse av temperaturer Rom

JFMAMJJASOND
Rom111216182227313127191512
Stockholm-4-13714192221181151

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Läge:

I Sydeuropa på Apenninska halvön. Grannländer: Frankrike, Schweiz, Österrike, Slovenien, San Marino, Vatikanstaten.

Yta:

301277 kvadratkilometer

Statsskick:

Republik, parlamentarisk demokrati med tvåkammarsystem. President Sergio Mattarella är Italiens statschef sedan februari 2015. Premiärministern Mario Draghi har varit landets regeringschef sedan 2021.

Huvudstad:

Rom, som har 2,9 miljoner invånare, har varit Italiens huvudstad sedan 1871.

Religion:

Framför allt katoliker, dessutom ca 1,3 miljoner muslimer, runt 550000 protestanter, 230000 Jehovas vittnen, 200000 buddister, 110000 hinduer och 40000 judar.

Språk:

Det officiella språket är italienska. Officiellt erkända minoritetsspråk är dessutom friuliska, ladinska, tyska, slovenska, occitanska, franska, fransk-provensalsk, albanska, grekiska, sardiska, katalanska och kroatiska.

Klimat:

Italiens klimat i norr är mycket olikt klimatet i syd. Klimatet i norra Italien är varierande med mycket kalla vintrar och väldigt varma somrar med hög luftfuktighet. I centrum är klimatet tempererat medan vintern alltid är mild och sommaren mycket varm och fuktig i södra Italien och på öarna.

Lokal tid:

Hela Italien ligger i den medeleuropeiska tidszonen, man använder Greenwich Mean Time + 1 timme (GMT+1) samt sommartid.

Elektricitet:

Italien har växelström med 230 V spänning och en frekvens på 50 Hz. Eluttag motsvarar den europeiska standarden. Normalt behövs ingen adapter (endast vid L-vägguttag i gamla byggnader).

Telefon:

För att ringa till Italien från utlandet slå först landsnummer 0039 (+39) och sedan riktnummer och abonnentnummer. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46).

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, norskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Italien krävs giltig resehandling (pass eller nationellt id-kort). För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Italiens ambassad i Stockholm. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kulturen etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Italiens kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: I paketet ingår 7 middagar (trerätters-middagar med typiska regionala rätter): endast 1490,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: Paketet innehåller två exklusiva heldagsutflykter till ”Castel del Monte (världsarv), Andria & Trani” och ”Polignano a Mare & Monopoli”: endast 1590,– SEK* per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Italien tillhör euroområdet och använder euron som valuta. Kurs: (augusti 2023) 1 svensk krona (SEK) = 0,08 EUR; 1 EUR = 11,92 SEK. Euron har varit Italiens officiella valuta sedan 2001. Inköp kan betalas antingen kontant eller med de vanligaste kreditkorten. Detta betalningssystem är vanligt i italienska affärer. Affärens ingång märks oftast med symboler för de accepterade kreditkorten. Vid betalning med kreditkort krävs legitimation. På banker finns det möjlighet att lösa in resecheckar (i dollar eller euro). Du kan även ta ut kontanter från bankomater med kontokort. Respektive bank kan dock i vissa fall kräva höga avgifter. Belopp över 3000 EUR (ca 31620 SEK) kan endast betalas med kreditkort, bankkort eller banktransfer.

Turistskatt:

På plats betalar man ytterligare en statlig turistskatt som ligger mellan 1 till 3,50 € (12 till 42 SEK) per person/natt (uppgifter från augusti 2023).

Tullföreskrifter:

I Italien måste belopp på över 10000 EUR (ca 119200 SEK) i kontanter deklareras vid in- och utresan. Inom EU-området får privatpersoner köpa och ta med sig varor för privat bruk i obegränsad mängd om de inte ska återförsäljas. Mer information på: www.regeringen.se/. Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Landspecifika säkerhetstips:

Brottslighet: Framför allt i större städer bör du se upp för fickstölder och mindre brott. Det förekommer fall av bedrägeri där turister distraheras (t.ex. knuffas etc.) och bestjäls sedan av en medbrottsling. Därför gäller som för alla semesterresor: Medför bara det du verkligen behöver när du är ute. Större mängder kontanter och originalresehandlingar bör lämnas i kassaskåpet i hotellet. Medför endast säkra kreditkort (med PIN-kod). Ta med kopior av dina dokument på resan. Som alternativ kan du spara filer i ditt privata mailkonto för att kunna hämta fram dem i hela världen. För att förhindra stöld ifrån motorcyklar, bär inte väskor eller kameror mot gatusidan när du går på promenad. I Neapel bör du vara särskilt aktsam med värdefulla klockor och smycken som favoriseras av tjuvar.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

I Italien straffas hjälp till olaglig invandring med fängelse och böter. Därför bör man vara väldigt försiktig när man ger skjuts till liftare. I Rom tar kommunen K-märkningen på största allvar; förseelser som t.ex. att doppa handen i vattnet i Fontana di Trevi eller att äta picknick på Spanska trappan straffas mycket hårt.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.

Sjukvård:

Vid eventuell sjukdom, personskada eller annan oväntad händelse är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd innan resan påbörjas. Med giltig reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Medför pass/nationellt IDkort och EU:s sjukvårdskort. Vänd dig till allmänt sjukhus, akutvården. Den allmänna sjukvården är gratis. Vid frågor kontakta ditt försäkringsbolag eller Försäkringskassan.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: augusti 2023