Ditt reseprogram

Se fram emot en upplevelserik rundresa i Baltikum. Upplev UNESCO-världsarven i huvudstäderna Riga, Tallinn och Vilnius samt den härliga naturen i Gauja nationalpark och Kuriska näset.

Dag 1: Resa till Riga

Flygresa med Air Baltic från Sverige till Riga. Våra trevliga och kompetenta engelsktalande guider tar emot oss på flygplatsen och visar oss till vår moderna resebuss. Sedan åker vi till vårt komfortabla hotell i Rigaområdet.

Dag 2: Riga (UNESCO-världsarv) & Jurmala

Efter en avslappnad frukost besöker vi Riga, Lettlands huvudstad. Vi åker förbi de centrala bulevarderna och stadsparkerna. Sedan utforskar vi den praktfulla Gamla stan (UNESCO-världsarv) till fots: förbi domkyrkan, Svenskporten och slottet mot Rigas berömda saluhallar. Den livliga och färgglada centralmarknaden är väldigt populär. På eftermiddagen har du möjlighet att följa med på en valfri utflykt till Jurmala. Den mysiga kurbadorten drar till sig välbärgade lettiska turister. Här tar vi en promenad genom den historiska stadskärnan och längs den flera kilometer långa gyllene stranden. Övernattning i Rigaområdet.

Dag 3: Tallinn (UNESCO-världsarv)

Idag åker vi till Tallinn, Estlands huvudstad. Staden präglas av unik gotisk arkitektur. Vi beundrar bl.a. Gamla stan (UNESCO-världsarv), Dombergets slott, domkyrkan, den rysk-ortodoxa Alexander Nevskij-katedralen och gränden Katariina käik där S:ta Katarina-gillets konstnärer ställer ut sina verk. Sedan besöker vi det intressanta marsipanutställningen (inträde ingår) där vi får lära oss mer om marsipanens historia och marsipanmåleri. Övernattning i Tallinområdet.

Dag 4: Gauja nationalpark, Sigulda & Turaidaborgen

Vi åker till den berömda Gauja nationalpark. På vägen besöker vi Sigulda, en av Lettlands mest pittoreska städer. Den ligger i en region som kallas för ”lettiska Schweiz“. Vi ser ruinen av en riddarborg från 1200-talet och den ryska fursten Kropotkins sommarresidens. Sedan åker vi genom Gaujas imponerande floddal och besöker Turaidaborgen (inträde ingår). Vi åker vidare mot Bauska och tillbringar natten i regionen.

Dag 5: Vilnius (UNESCO-världsarv)

Efter frukosten fortsätter vår resa mot Vilnius, Litauens över 600 år gamla huvudstad. Vi ser det imponerande Katedraltorget med det mäktiga fristående klocktornet, arkitekturminnesmärken däromkring och parken Bernardinu sodas. Därefter besöker vi Užupis, det äldsta kvarteret i Vilnius. Vi beundrar Gryningsporten, Stadshustorget och universitetskvarteret. Sedan har du tid att utforska Gamla stan (UNESCO-världsarv) på egen hand. Alternativt kan du följa med på en valfri utflykt till ett bärnstensgalleri och prova en unik specialitet: bärnstenssprit. Övernattning i Vilniusområdet.

Dag 6: Trakai & Klaipeda

Idag åker vi till Trakai, det litauiska furstendömets före detta huvudstad. Stadens läge mellan sjöar, skogar och berg är otroligt vackert. På ett fotostop beundrar vi Trakais imponerande slott från 1400-talet som ligger på en ö i Galvesjön. Sedan besöker vi den litauiska hamnstaden Klaipeda med det berömda minnesmärket till ”Ännchen von Tharau“ och Gamla stan. Övernattning i Klaipedaområdet.

Dag 7: Kuriska näset (UNESCO-världsarv), båttur i Nida & Korskullen

På förmiddagen har du möjlighet att följa med på en fantastisk valfri utflykt till Kuriska näset. Den vilda naturen med sanddyner, tallskogar och gyllene stränder är en alldeles speciell höjdpunkt. Kuriska näset är en smal och ca 10 mil lång landtunga i Östersjön, som är ett UNESCO-världsarv. Vi stannar till vid författaren Thomas Manns före detta sommarhus. På eftermiddagen tar vi en promenad i den pittoreska fiskebyn Nida och ser den gamla kuriska kyrkogården och den evangelisk-lutherska kyrkan. Sedan åker vi på en båttur. Vi gör en liten vandring på den upp till 60 m höga Parnidžio kopa, Europas största sanddyn. Från utsiktsplattformen har vi en spektakulär utsikt över landskapet. På eftermiddagen åker hela gruppen tillbaka till Riga. På vägen gör vi ett fotostop vid vallfärdsorten Korskullen, ett oförglömligt ställe med tusentals kors på två kullar. Övernattning i Rigaområdet.

Dag 8: Hemresa

Idag säger vi hej då till magiska Baltikum. Vår oförglömliga studieresa tar slut idag. Vi åker till flygplatsen och flyger tillbaka till Sverige.


Inklusive spektakulärt utflyktsprogram bl.a. med 3 världsarv-platser !

Tjänsterna som är inkluderade för dig

 • Flyg tur och retur med Air Baltic till Riga
  inkl. hotelltransfer
 • 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda komforthotell
  inkl. 7x riklig frukostbuffé
 • Fascinerande studieresa med Baltikums mest berömda höjdpunkter
  Rundresa i vår moderna resebuss med luftkonditionering och fackutbildade engelsktalande guider
  Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med 3 UNESCO-världsarv:
  • Riga (världsarv)
  • Gauja nationalpark
  • Sigulda
  • Siguldaborgen
  • Turaidaborgen
  • Dombergets slott
  • Tallinn (världsarv)
  • Marsipanutställningen
  • Vilnius (världsarv)
  • Trakai
  • Klaipeda
  • Korskullen
 • 24 timmars läkarjour


Dina extra tjänster

Kultur- & matpaket:

I paketet ingår 6x riklig middag samt de 3 utflykterna ”Kurbadorten Jurmala“, ”Bärnstensgalleri med provning av bärnstenssprit i Vilnius“ och ”Kuriska näset inkl. båttur“: endast 1.790,– SEK per person.

Enkelrumstillägg:

1990,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet).

Jämförelse av temperaturer

 JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Riga-4-2191619221815104-1
Stockholm-2-13815192019181062

Statsskick:

Estland, Lettland & Litauen: republik, parlamentarisk demokrati

Huvudstad:

Estland: Tallinn | Lettland: Riga | Litauen: Vilnius

Språk:

Estland: estniska (enda officiella språk), ryska (används i regioner med rysktalande majoritet, framför allt i nordöstra delen av landet)
Lettland: lettiska (enda officiella språk), ryska talas av många
Litauen: litauiska

Klimat:

Estland: havsklimat till tempererat kontinentalklimat, mycket långa vintrar, svala somrar
Lettland: tempererat klimat med stora temperaturväxlingar: varma somrar, mycket långa vintrar med extremt låga temperaturer ner till -30 °C
Litauen: tempererat kontinentalklimat

Lokal tid:

Estland, Lettland & Litauen: CET +1 timme året runt

Elektricitet:

Växelström med 230 V, 50 Hz. Adapter behövs ej.

Telefon:

För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). För samtal till destinationslandet slå respektive landsnummer:

Estland: 00372 | Lettland: 00371 | Litauen: 00370. Sedan slår man riktnumret utan 0.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

För att kunna resa till Estland, Lettland och Litauen behöver svenska, finska, danska och norska medborgare ett pass eller ett nationellt id-kort som är giltigt under hela resan. Det behövs inget visum. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på Estlands, Lettlands och Litauens ambassader. Du hittar mer information på respektive utrikesministeriums hemsida:

Estland: http://vm.ee/en
Litauen: https://www.urm.lt/default/en/
Lettland: http://www.mfa.gov.lv/en/

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Estlands, Lettlands & Litauens kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna. Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Kultur- & matpaket: I paketet ingår 6x riklig middag samt de 3 utflykterna ”Kurbadorten Jurmala“, ”Bärnstensgalleri med provning av bärnstenssprit i Vilnius“ och ”Kuriska näset inkl. båttur“: endast 1790,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Estland, Lettland & Litauen är EU-länder och tillhör euroområdet. Därför är euron den officiella valutan. Kurs: (november2018) 1 svensk krona (SEK) = 0,09 EUR; 1 EUR = 10,40 SEK.
Kontantlös betalning är vanlig, och det går bra att betala med kort. Kontanter kan tas ut från bankomater med kredit- eller bankkort. Ibland kan banken kräva avgifter. Fråga din bank om det. Pengar kan växlas på banker eller växelkontor. Bankernas öppettider är kl. 9.30 – 17.00 mån-tor och kl. 9.30 – 16.00 på fre (avvikande öppettider kan förekomma).

Tullbestämmelser:

Estland: Tullföreskrifterna för resenärer motsvarar i stort sätt föreskrifterna i många andra EU-länder. Införsel av 40 cigaretter eller 50 cigarrer eller 50 g löstobak från länder utanför EU är tillåten. Det finns vissa inskränkningar för utförsel av konstnärligt eller historiskt viktiga föremål som skapades innan 1946. Estland är CITES-medlem. Införsel av vissa vilda djur- och växtarter och produkter som är gjorda av dem är därför förbjuden och straffbar. Alla sorters vapen måste anmälas vid inresan. En lämplig vapenlicens måste uppvisas.

Lettland & Litauen: Det finns vissa inskränkningar för utförsel v konstnärligt eller historiskt viktiga föremål som skapades innan 1947. In- och utförsel av utländska kontanter över 10000 EUR (eller motsvarande belopp i andra valutor) måste anmälas hos tullmyndigheten. På nöjes- och tjänsteresor får följande varor från andra EU-länder medföras avgiftsfritt för privat bruk:
• 800 cigaretter
• 400 cigariller
• 200 cigarrer
• 1 kg tobak
• 10 liter spritdrycker
• 90 liter vin
• 110 liter öl
• 20 liter starkvin (t.ex. portvin, sherry o.d.)
Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information. Information om tullbestämmelserna för
införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets hemsida: www.tullverket.se.

Landsspecifika säkerhetstips:

I nuläget finns det inga landspecifika säkerhetstips.

Allmän reseinformation:

Estland & Lettland: Småbrott (fickstölder o.s.v.) förekommer framför allt i huvudstäderna. Id-handlingar som inte behövs bör lämnas i hotellets kassaskåp för att förebygga stöld som kan påverka den fortsatta resan. Gör kopior på alla dokument och kort samt en lista med telefonnummer för att kunna spärra korten, och förvara dessa separat från värdeföremålen. Vid dåliga siktförhållanden och i mörkret måste fotgängare och rullstolsanvändare i bebyggda och obebyggda områden ha reflektorer på sig för att synas bättre av bilister. Fotgängare måste fästa reflektorerna (reflexer) på överklädnaden.
Litauen: I gränsområdet mellan Litauen och Ryssland (Kuriska näset vid Kaliningrad) markerar ett genomgående staket den ca 4 km långa gränsen. Vid dynerna finns högre gränsmarkeringar på en sträcka på ca 1,8 km. Den som passerar gränsen olagligt (även om det endast är några meter) måste räkna med att bli häktad av den ryska gränspolisen.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Estland, Lettland & Litauen: Att hantera droger är förbjudet och straffas hårt. Att påverka omyndiga för att utöva sexuella handlingar och barnprostitution är straffbelagt. I Litauen är prostitution, sexköp och främjande av prostitution förbjudna. Alkoholförtäring på offentlig plats är förbjuden i Lettland. Förbjudet gäller inte uteserveringar.

Medicinsk information:

Vaccinationer: Det finns inga särskilda vaccinationsföreskrifter för de tre länderna. Mellan april och oktober kan fästingar överföra TBE (fästingburen hjärninflammation). Under denna tid rekommenderas en vaccination mot fästingar.

Sjukvård:

Estland: Sjukvården är garanterad och motsvarar den svenska standarden. Vid olyckor eller akut sjukdom har alla som är försäkrade i Sverige rätt till nödvändig vård. Ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet och ditt pass eller nationellt id-kort som bevis.
Lettland: Sjukvården motsvarar inte den svenska standarden.
Litauen: Endast i de större städerna Vilnius, Kaunas, Klaipeda, Panevežys och Šiauliai motsvarar sjukvården vid olyckor eller sjukdomar den europeiska standarden. Det är viktigt att du har tecknat en reseförsäkring innan du påbörjar resan eller kontrollerat om sådan ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Den täcker oftast ytterligare kostnader, till exempel för vård hos privata vårdgivare som inte ingår i landets allmänna sjukvårdssystem och kostnader för sjuktransport hem.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juni 2019

Förstoring: