Ditt reseprogram

Se fram emot en fascinerande studieresa på Medelhavsön Cypern. Följ i apostlarnas och korsriddarnas spår till öns mest berömda natur- och kulturminnen.

Dag 1: Resa till Ercan och hotelltransfer

Vi landar på Ercans flygplats på Cyperns härliga norra del. På flygplatsen möts vi av vår svensk- eller engelsktalande guide. Direkttransfer till vårt hotell där vi tillbringar de 3 första nätterna.

Dag 2: Nicosia, Antika Salamis & St. Barnabas kloster

Välkommen till labyrinten av fridfulla gränder i Nicosia – Europas sista delade huvudstad. På öns spännande norra del besöker vi en praktfull osmansk karavanseraj och njuter av den orientaliska atmosfären (inträde ingår). Dessutom beundrar vi Selimiye-moskén (inträde ingår). Stadens största byggnad är ett gotiskt mästerverk. Vi fortsätter till fots över „gränsen“, den så kallade Gröna linjen, till den södra stadsdelen. Där finns tillräckligt med tid för egna aktiviteter. Upplev liv och rörelse i de pittoreska gränderna och promenera längs med den venetianska muren. Sedan åker vi till den unika romerska staden Salamis (inträde ingår) som ligger direkt vid havet. Där beundrar vi ruinerna av gymnasion, forum och termalbad. Vi avslutar denna upplevelserika dag i Barnabasklostret (inträde ingår) där vi ser sarkofagen som hyser Cyperns nationalhelgons reliker.

Dag 3: Apostolos Andreas-kloster, Golden Beach & Agios Afksentios-kyrka

Idag åker vi på en panoramatur mot Karpaz i Nordcyperns orörda del. Först åker vi förbi den pittoreska fiskarbyn Dipkarpaz och reser sedan vidare till det fascinerande Apostolos Andreas-klostret (inträde ingår). Det är tillägnat aposteln Andreas och anses vara en av öns viktigaste vallfärdsorter. Sedan kommer vi till Golden Beach, Cyperns härligaste strand. På vår mysiga strandpromenad kan vi med lite tur upptäcka spår som oäkta karettsköldpaddor har lämnat i sanden. Dagens höjdpunkt blir besöket på den imponerande Agios Afksentios-kyrka i Büyükkonuk (inträde ingår) som har restaurerats genom ett EU-kulturprojekt.

Dag 4: Famagusta, St. Nikolaus-katedralen & miniatyrparken

Dagens upptäcktstur leder oss till vår nästa höjdpunkt i Famagusta: den praktfulla St. Nikolaus-katedralen (inträde ingår), idag kallad Lala Mustafa Pascha-moskén. Därefter upplever vi fascinerande, flera hundra år gammal hantverkskonst i ett modernt mattgalleri vid hamnen. Vi beundrar mångfalden, tekniken och mattornas praktfulla färger. I anslutning beger vi oss till miniatyrparken (inträde ingår) och gläder oss över de 15 viktigaste höjdpunkterna på hela ön i miniatyrformat. Vi tillbringar de kommande 4 nätterna i det lugna Kyrenia-området.

Dag 5: Klostret Bellapais, hamnstad Kyrenia, fästning & skeppsmuseum

Vi åker genom de imponerande Pentadaktylosbergen upp till 700 meters höjd och besöker det berömda klostret i Bellapais (inträde ingår), ett gotiskt underverk som byggdes med korsriddarnas hjälp. På 1200-talet vallfärdade många kristna till klostret eftersom ett fragment av det heliga korset förmodligen förvarades där. Vi tar en promenad mellan cypresserna och njuter av den fantastiska utsikten över hamnstaden Kyrenia. Det var detta förtrollande panorama som inspirerade författaren Lawrence Durrel till sitt berömda verk „Bittra citroner“. Därefter beger vi oss till den gamla hamnen i Kyrenia. Där guppar vita båtar i det turkosblå vattnet. Vi går längs med hamnpromenaden till den mäktiga fästningen (inträde ingår), stadens mest kända landmärke. Murarna är hela 21 meter höga. I närheten ligger ett gammalt fartygsvrak från år 300 f.Kr. I det nutida museet (inträde ingår) får vi se många av fartygets välbevarade originaldelar. Den stora hantverkstraditionen leder oss sedan till en smyckes- och en läderverkstad. Där har ni möjlighet att köpa en personlig semestersouvenir. Sedan tillbringar vi en mysig kväll på vårt komfortabla hotell.

Dag 6-7: Kyrenia

Nu har ni mycket tid för avkoppling och nya upptäckter. Några varvar ner vid poolen, tar en mysig promenad längs stranden, besöker en traditionell ångbastu eller något av hamnstaden Kyrenias pittoreska fikaställen. De andra utforskar områdets natur- och kulturskatter på egen hand. Intressanta sevärdheter är bl.a. vattenreservoaren i Gecitköy och den forntida staden Soli. Även den imponerande Mamaskyrkan med de fantastiska freskerna kommer att begeistra er.

Dag 8 – 15: Semesterförlängning på ett exklusivt 5-stjärnigt lyxhotell direkt på stranden

De kommande 8 dagarna kan du koppla av i ditt 5-stjärniga lyxhotell direkt på stranden! De komfortabla rummen har en lyxig och modern inredning. Koppla av i hotellets härliga wellnessavdelning, bl.a. med bastu. Koppla av vid poolen eller ta en promenad på stranden. På dag 15 åker vi direkt till flygplatsen och flyger hem.


Inklusive spektakulärt utflyktsprogram !

Tjänsterna som är inkluderade för dig

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag5 till Ercan
  inkl. hotelltransfer
 • 7 dagars en av skandinavernas mest omtyckta studieresor till Cypern3
  – 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda 4- och 5-stjärniga hotell (nationell kat.)
  – 7× riklig frukostbuffé
  – Rundresa i vår moderna resebuss med luftkonditionering och kvalificerad, svensk- eller engelsktalande guide på studieresan (beroende på tillgänglighet)
  – Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med:
  • Nicosia
  • Antika Salamis
  • St. Barnabas kloster
  • Apostolos Andreas-kloster
  • Golden Beach
  • Agios Afksentios-kyrka
  • Famagusta
  • St. Nikolaus-katedralen
  • Miniatyrparken
  • Klostret Bellapais
  • Kyrenia
  • Skeppsmuseum
 • 8 dagars avkoppling på ett 5-stjärnigt lyxhotell direkt på stranden
  – 7 övernattningar i dubbelrum på ett exklusivt 5-stjärnigt lyxhotell (nationell kat.)
  – 7× riklig frukostbuffé
  – Kvalificerad, engelsktalande guide
  – Kostnadsfri användning av hotellets faciliteter: attraktiv utomhuspool, uppvärmd inomhuspool, egen strand och härligt spaområde, bl.a. med bastu
 • 24 timmars läkarjour

3 TSS Travel Service Scandinavia AS och RSD Reise Service Deutschland ingår i en europeisk reseföretagskoncern som arrangerar resor för resenärer från ett flertal europeiska länder. Observera: Undersökningen har
genomförts med resenärer som reste med RSD och med TSS Travel Service Scandinavia AS år 2018/2019. Kommentarerna kommer från kunder som har rest med vår företagskoncern.
5 t.ex. Freebird Airlines (känt charterflygbolag) eller Turkish Airlines (Sky Trax World Airline Award 2011 – 2016 för bästa europeiska flygbolag) med byte i Antalya tur och retur Ercan


Dina extra tjänster

Matpaket:

Paketet innehåller halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan: endast 1590,– SEK per person.

Enkelrumstillägg: 2490,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

Våra 4- och 5-stjärniga studieresehotell !

8 dagars avkoppling på ett exklusivt 5-stjärnigt lyxhotell !

Exempelhotell

Jämförelse av temperaturer

 JFMAMJJASOND
Nicosia121212142225272826241815
Stockholm-2-13815202120171051

Viktig information:

Lokala myndigheters krav och hygienriktlinjer angående COVID-19-pandemin varierar mellan länder och kan ändras med kort varsel. I nuläget kan även inresebestämmelserna ändras med kort varsel. Därför har vi sammanställt viktig information om din TSS-resa på https://www.tss-travel.se/restryggt/ Naturligtvis kontrolleras och aktualiseras informationen regelbundet. Vänligen läs även på UD:s webbplats (https://www.swedenabroad.se/) innan resan.

Cypern:

Ön Cypern ligger i östra Medelhavet och är den tredje största Medelhavsön efter Sicilien och Sardinien. Geografiskt hör ön till Asien, med både politiskt och kulturellt räknas den till Europa.
Sedan 1974 är Cypern i realiteten uppdelat. Den internationellt erkända republiken Cypern utövar endast den faktiska kontrollen av i södra delen av ön, ej på norra delen, som avgränsas från södra delen med en demarkationslinje (grön linje/Green Line). Endast Turkiet erkänner norra delen av Cypern som en självständig stat. Turkiska republiken Norra Cypern omfattar mer än en tredjedel av hela ön.
Hantverket med mattor, smycken och lädervaror har månghundraåriga anor och är en fast del av den orientaliska kulturen. Därför kommer vi att besöka en smyckesmanufaktur, en läderhandel och ett traditionellt mattknyteri på vår rundresa. Här får du kunskaper om det matthantverket och får uppleva hur en handknuten matta skapas sedan generationer tillbaka. Inom ramen av intressanta guidningar får du reda på mer om förberedelsen av sidentrådarna, naturfärgningen av ullen och det fina och mycket tidskrävande knytandet. I de olika manufakturerna har du sedan ca 1-2 timmar tid att titta på konstverk och produkter.
Att pruta hör till det normala bruket i landet. Om du inte skulle vara intresserad av att köpa, accepterar handlarna också ett tydligt nej. I varuhus och stormarknader prutar man inte. Det gäller även för marknader där bönderna från trakten säljer sina grönsaker.
I Norra Cypern ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. För hotellstäderskan kan man lämna ca 5 SEK natt. På restauranger eller för taxi är ca 10 % av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man ingen dricks. På gruppresor är det lämpligt med ca 20 SEK per dag och person för reseledaren, för busschaufförer 10-20 SEK per dag och person. Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.

Trafik:

I “Turkiska republiken Norra Cypern“ är det vänstertrafik.

Lokal tid:

Tidskillnaden mellan Sverige och Norra Cypern under hela året är plus en timme.

Elektricitet:

240 V, här krävs en adapter.

Telefon:

Norra Cyperns landsnummer är 0090, framför riktnumret tar man bort nollan. Om du ringer från Turkiet eller Norra Cypern till Sverige, slår du 0046 och tar bort nollan i riktnumret.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. För innehavare av norskt pass krävs visum. Passets giltighetstid måste vara minst sex månader efter datumet för utresan ur Nordcypern.
Ansökan om visum för Nordcypern kan enbart göras online: www.evisa.gov.tr/en. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Turkiets ambassad i Stockholm.
Vi rekommenderar att du granskar denna webbsida regelbundet före avresan. Du som kommer från ett annat land inom EES utanför Norden får dessutom ytterligare information om inresebestämmelser. Ovan angivna länkar tillhandahålls av Turkiets Utrikesdepartementet.
Korsa ”Green Line”: Det är principiellt inget problem för EU-medborgare med giltigt resedokument att passera från norra delen av Cypern till södra delen och omvänt på de avsedda övergångarna. Som regel är det inga väntetider för att korsa gränsen. Vid övergången görs en identitetskontroll i båda riktningarna (respass eller ID-kort).
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledningen att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Cyperns kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Matpaket: Paketet innehåller halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan: endast 1590,– SEK per person.

Upptäckarpaket: Paketet innehåller följande utflykter: utflykt till Gecitköy, antika Soli och kyrkan i Mamas, besök i korsriddarborgen St. Hilarion och cypriotisk afton med showprogram: endast 790,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Sedan den 1 januari 2009 heter valutan återigen turkiska lira (TRY). Kurs (augusti 2020): 1 SEK = 0,84 TRY; 1 TRY = 1,19 SEK.
Euro- och resecheckar accepteras av de flesta banker, hotell och växlingskontor. Det går att växla kontanter på bankerna under öppettiderna. Öppettider på bankerna: på sommaren mån – fre kl. 8.00 – 12.00 och på vintern kl. 8.00 – 12.00 och kl. 14.00 – 16.00.
OBSERVERA: Se upp för bedragare vid betalning med bank- eller kreditkort, de försöker att obemärkt kopiera resenärens bankkort och komma åt PIN-koden för att sedan ta ut pengar i uttagsautomater med förfalskade kort. Resenärer uppmanas därför att alltid ha bankkortet under uppsikt och endast mata in koden dolt för andra. Var försiktig med att använda bank- och kreditkort med PIN-kod på växelkontor.

Tullföreskrifter:

För turister gäller följande regler: Införsel av valuta är obegränsat tillåtet. Valutautförsel är tillåtet upp till ett totalt belopp på 5000 USD eller motsvarande värde i TRY.
Resenärer får föra in och ut personliga smycken upp till ett totalt värde på 15000 USD. Vid ett högre värde måste detta deklareras vid inresan.
I övrigt får följande varor medföras vid inresan per person (gäller ej för transitresenärer). Personlig egendom: Föremål för personligt bruk inkl. medicinska artiklar (apparater) och medicin samt presentartiklar upp till ett totalt värde på 300 EUR (ca 3224 SEK) (barn under 15 år upp till 145 EUR (ca 1560 SEK). Förvärv, ägande och utförsel av “kultur- och naturgods“ straffas hårt (fängelsestraff upp till 10 år) eftersom detta ses som statlig egendom. Vid överträdelser är flera månaders häktning och höga borgensbelopp (f.n. ca 97000 SEK) gängse förekommande också för turister, även om det handlar om antikviteter eller föremål som ser gamla ut av förment lågt värde. I enskilda fall har följden blivit fängelsestraff. Därför varnar vi uttryckligen för att köpa eller själv ta med t.ex. antikviteter, gamla mynt, fossiler etc.
Mer information på: www.regeringen.se.
Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.
Observera: I närheten av buffertzonen och militära inrättningar råder strängt fotograferingsförbud i hela Cypern. Detta är inte alltid väl skyltat.

Medicinsk information:

För inresan i Norra Cypern föreskrivs inga vaccinationer. Alla resenärer bör dock ha ett tillräckligt skydd mot stelkramp och polio och eventuellt mot hepatit. Var försiktig med rå mat, ej pastöriserade mjölkprodukter (t.ex. färsk mjölk, glass) samt fruktsorter som inte kan skalas. Undvik att dricka ledningsvatten och istärningar i drycker! Tumregel: Ät inget som inte kan kokas eller skalas!

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: augusti 2020

kundenstimmen_schweden

”Roligt intressant lärorikt och så träffar man nya trevliga människor i avspänd miljö Avstressande.”

Helena B., resenär, 09.11.2018³


”Innehållsrik prisvärd kulturresa tillsammans med trevliga människor. Väl organiserad resa. Tack!”

Helga Klara G., resenär, 15.11.2018³


”Intressant kulturhistorisk resa som berikat och vidgat våra vyer på många sätt.”

Hans Karl-Gunnar L., resenär, 11.11.2018³

3 TSS Travel Service Scandinavia AS och RSD Reise Service Deutschland ingår i en europeisk reseföretagskoncern som arrangerar resor för resenärer från ett flertal europeiska länder. Observera: Undersökningen har genomförts med resenärer som reste med RSD och med TSS Travel Service Scandinavia AS år 2018/2019. Kommentarerna kommer från kunder som har rest med vår företagskoncern.

Förstoring: