Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

8 dagars exklusiv 4-stjärnig studieresa till Grekland

Aten – Mykene (världsarv) – Nafplion – Epidauros (världsarv) – Olympia (världsarv) – Delfi (världsarv) – Sparta – Mystras (världsarv) – Klostret Daphni (världsarv) – Akropolis (världsarv)

Dag 1: Resa till Aten

Välkommen till Aten, Greklands huvudstad och ett mäktigt centrum under antiken. Vår vänliga engelsktalande guide välkomnar oss på flygplatsen och följer med oss till vårt fina 4-stjärniga hotell i Korinth-området. Där bor vi bekvämt hela veckan.

Dag 2: Mykene, Nafplion och Epidauros (2× UNESCO-världsarv)

Epidauros (världsarv)

Vi passerar Korinth och besöker den världsberömda borgen Mykene (inträde ingår). Den arkeologiska fyndorten Mykene har varit UNESCO-världsarv sedan 1999. Mykene var en av Greklands viktigaste städer under förklassisk tid. Heinrich Schliemann, en av de mest kända tyska arkeologerna, återfann den så kallade Agamemnons dödsmask där. Vi besöker de kungliga gravarna, den imponerande lejonporten och museet med fynd från Atreas skattkammare (inträde ingår). Sedan åker vi till hamnstaden Nafplion. På en rundtur i den vackra stadskärnan ser vi bland annat det gamla parlamentet och den första skolan i Grekland. Vi promenerar genom de pittoreska gatorna i stadskärnan. Resan går sedan vidare till Epidauros. Inbäddad i ett underbart kuperat landskap ligger den välbevarade teatern i Epidauros (UNESCO-världsarv, inträde ingår). Under en rundtur i denna otroliga amfiteater förundras vi över den unika akustiken. Moderna och klassiska dramer spelas där än idag.

Dag 3: Upptäckardag: Olympia (UNESCO-världsarv)

Olympia (världsarv)

Efter en rejäl frukost kan du använda faciliteterna på vårt strandhotell idag. Du kan även följa med oss på en unik, valfri heldagsutflykt till Olympia. Vi åker längs Korintiska viken och förbi den imponerande kabelbron i Patras till antikens Olympia (inträde ingår), den berömda platsen för de gamla olympiska spelen. Den olympiska elden tänds fortfarande i Olympia. Tillsammans utforskar vi Olympiastadion, Palaestra och den heliga lunden med Heras tempel och det imponerande Zeustemplet. Därefter besöker vi museet för en varierad rundtur (inträde ingår). Där ser vi till exempel Zeustemplets underbart utformade gavelskulpturer. Praxiteles “Hermes“ och Paionios “Nike“ är också exceptionella.

Dag 4: Delfi (UNESCO-världsarv)

Delfi (världsarv)

Efter frukosten åker vi längs sluttningarna av bergsmassivet Parnassos till det unika Oraklet i Delfi, ytterligare ett spektakulärt UNESCO- världsarv (inträde ingår). Vi har gott om tid att utforska den uråldriga “världens navel“. Oraklet konsulterades fram till 300-talet e.Kr. I Delfi besöker vi ruinerna av Apollohelgedomen med templet, den antika teatern, stadion och Atenska skattkammaren (inträde ingår). I det angränsande arkeologiska museet (inträde ingår) kan vi beundra extraordinära fynd, såsom skulpturerna från Apollontemplet, sfinxen och den välkända tjuren.

Dag 5: Korintiska viken

Korintiska viken

Koppla av på vårt moderna 4-stjärniga hotell – idag är rätt dag för det! Om du vill kan du ta en promenad längs stranden eller bara varva ner i den välskötta wellnessavdelningen på vårt hotell. Omgivningen är också spännande att utforska. Den fascinerande kanalen vid Korintviken, till exempel, skiljer halvön Peloponnesos från det grekiska fastlandet. Det är också underbart att uppleva den antika staden Korinth med sina utgrävningar.

Dag 6: Upptäckardag: Sparta och Mystras (UNESCO-världsarv)

Palatset i Mystras (världsarv)

Idag upplever du Mystras och Sparta på en fascinerande valfri heldagsutflykt. Efter en underbar busstur längs Peloponnesos vingårdar och olivlundar kommer vi fram till den spektakulära ruinstaden Mystras (inträde ingår) som ligger vid foten av de mäktiga Taygetosbergen. De bysantinska byggnaderna i Mystras har funnits med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1989. Därifrån har vi en vacker utsikt över den lakoniska slätten. Det var där som Goethes Faust sträckte sig ut efter den vackra Helena och endast fattade hennes skugga. Vi ser det imponerande palatset i Mystras och freskerkyrkorna, inklusive Metropoliskyrkan. Vi besöker ett av de många klostren i området: Pantanassaklostret, där nunnor bor än idag. Sedan upplever vi den moderna staden Sparta som ligger mitt på en bördig slätt. Legendariska Sparta var den starkaste militärmakten i antikens Grekland i flera århundraden.

Dag 7: Aten, klostret Daphni och Akropolis (2× UNESCO-världsarv)

Akropolis (världsarv)

Den livliga huvudstaden Aten välkomnar oss idag. Först väntar det underbara klostret Daphni (UNESCO-världsarv) på oss, en av 1000-talets viktigaste kyrkor (gratis inträde). Klostret är känt för sina unika mosaiker som skildrar scener från Jesu Kristi liv och lidande. Sedan 1990 har Daphni, tillsammans med 2 andra kloster i Attika och Phodica, varit UNESCO-världsarv. Därefter åker vi på en stadsrundtur som tar oss till Akropolis. Denna spektakulära antika stadsfästning har blivit en symbol för Grekland och är också ett UNESCO-världsarv (inträde ingår). Parthenon, den mest kända byggnaden på Akropolis, är ett tempel som tillägnat gudinnan Athena. Det hyser en kolossal staty gjord av guld och elfenben. Tillsammans med vår guide besöker vi detta arkitektoniska mästerverk från 400-talet f.Kr. Tillbaka i bussen får du den bästa utsikten över Kallimarmaro-stadion, där de första moderna olympiska spelen invigdes. Sedan ser vi parlamentsbyggnaden med presidentens ceremoniella vakter (evzones) vars uniformer är inspirerade av traditionella grekiska dräkter, Zeustemplet, Hadrianusporten och Gamla parlamentsbyggnaden. Om du vill kan du sedan ta en lugn promenad genom stadskärnan Plaka. Vi återvänder till vårt 4-stjärniga hotell och avslutar dagen med en mysig kväll.

Dag 8: Hemresa

Hemresa

Idag är det dags att säga hejdå till Greklands skatter och våra nya semestervänner. Efter transfern till flygplatsen startar flyget tillbaka till Sverige. Med i bagaget: underbara minnen från en oförglömlig vecka på studieresan.

OBS: Vänligen observera att reseförloppet kan ändras av organisatoriska skäl eller på grund av vädret.

Hemresa

Inkluderat i priset:

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag4 till Aten, inkl. hotelltransfer
 • 7 övernattningar i dubbelrum på det exklusiva 4-stjärniga hotellet
  ALKYON RESORT HOTEL & SPA (nationell kat.)
  inkl. 7× riklig frukostbuffé
 • Fascinerande studieresa i vår moderna resebuss med luftkonditionering,
  med Greklands mest berömda UNESCO-världsarv.
  Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med:
  • Aten
  • Mykene (världsarv)
  • Nafplion
  • Epidauros (världsarv)
  • Delfi (världsarv)
  • Korintiska viken
  • Klostret Daphni (världsarv)
  • Akropolis (världsarv)
  • Parthenon
 • Kvalificerad, engelsktalande guide på studieresan
 • 24 timmars läkarjour


⁴ Aegean Airlines eller liknande, eventuellt med flygbyte

Dina extra tjänster

Olympia (världsarv)

Upptäckarpaket:

Paketet innehåller de två fascinerande heldagsutflykterna “Olympia (världsarv)“ och “Sparta & Mystras (världsarv)“: endast 2000,– SEK per person.

Restaurant

Matpaket:

I paketet ingår komfortabel halvpension, d.v.s. 7× riklig middag: endast 2200,– SEK* per person.

Enkelrumstillägg:

2900,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet).

Inklusive spektakulärt utflyktsprogram + inträden bl.a. med 5 världsarv !

Ditt exklusiva 4-stjärniga hotell ALKYON RESORT HOTEL & SPA !

Läge:

Hotellet ligger 80 meter från stranden vid Korintiska viken på Greklands fastland. Inom 10 minuter kan du ta dig till stadskärnan av Vrachati, och Greklands huvudstad Aten når du inom cirka 1 timme. Hotellet ligger nära många moderna och antika sevärdheter, inklusive kabelbron och den antika staden Korinth.

Faciliteter:

På den rymliga hotelltomten ligger 7 olika byggnader som skapar en mysig atmosfär. Samtliga byggnader är inbäddade i den lummiga trädgårdsanläggningen, som inbjuder till en promenad. Hotellet är modernt och lyxigt utrustat. Restaurangen Sky Bar erbjuder många olika utsökta internationella och typiskt grekiska rätter. I den uppvärmda inomhuspoolen kan du koppla av och simma några längder. WLAN är gratis i hela hotellet.

Boende:

De mysiga standardrummen är cirka 24 m² stora och erbjuder en fantastisk utsikt över den enorma trädgården. Rummen är utrustade med antingen två enkelsängar eller dubbelsäng. Dessutom finns AC/värme, värdeskåp och satellit TV. Badrummen har antingen dusch eller badkar, och det finns även gratis kroppsvårdsprodukter och hårtork.

Träning/spa:

För dig som har lust att träna finns det ett gym. Hotellet har även en underbar spaavdelning med bubbelpool, bastu, turkiskt bad och frisörsalong. Många avslappnande behandlingar erbjuds mot en avgift.

Jämförelse av temperaturer

JFMAMJJASOND
Athen131517202428293027231916
Stockholm-2-13815202120171051

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Läge:

Grekland är ett sydosteuropeiskt land som består av halvöar och öar.

Huvudstad:

Aten (ca 665.000 invånare)

Statsskick:

Parlamentarisk republik; Katerina Sakellaropoulou är president (sedan januari 2020), och regeringschefen är premiärminister Kyriakos Mitsotakis (sedan juli 2019).

Religion:

Omkring 98 % av befolkningen är ortodoxa (statsreligion). Cirka 1,3 % är muslimer och 0,7 % tillhör andra religioner.

Språk:

Nygrekiska

Klimat:

Den största delen av Grekland har ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, fuktiga vintrar. Under vintermånaderna kan det snöa i de bergiga regionerna i de inre landsdelarna.

Lokal tid:

Tidsskillnaden mellan Sverige och Grekland är under hela året plus en timme.

Elektricitet:

230 V växelström och en frekvens på 50 Hz. Normalt behövs ingen adapter.

Telefon:

För samtal till Grekland slå landsnummer 0030. Slå sedan riktnumret utan 0. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046. Slå sedan riktnumret utan 0.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, danskt och norskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Grekland krävs ett giltigt pass. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Greklands ambassad i Stockholm. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Greklands kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: I paketet ingår komfortabel halvpension, d.v.s. 7× riklig middag: endast 2200,– SEK per person.
Upptäckarpaket: Paketet innehåller de två fascinerande heldagsutflykterna “Olympia (världsarv)“ och “Sparta & Mystras (världsarv)“: endast 2000,– SEK per person.

Turistskatt:

Grekland har en turistskatt på upp till 3 € (ca. 36 SEK) per rum och natt som betalas på plats (information hämtad i september 2023).

Valuta/banker/kreditkort:

Grekland är medlem i EU. Valutan är euro. Kurs (september 2023): 1 SEK = 0,08 EUR; 1 EUR = 11,90 SEK.
Bankernas öppettider: mån – tor kl. 8.00 – 14.00, fre kl. 8.00 – 13.30, i större städer ibland även längre. Vanliga kreditkort som t.ex. Visa, MasterCard, American Express accepteras nästan överallt. Med bankkort och PIN-kod kan man ta ut kontanter från bankomater mot en avgift. Kort med Cirruseller Maestro-symbolen accepteras också som betalningsmedel.
OBSERVERA: Se upp för bedragare vid betalning med bankeller kreditkort, de försöker att obemärkt kopiera resenärens bankkort och komma åt PIN-koden för att sedan ta ut pengar från bankomaten med förfalskade kort. Resenärer uppmanas därför att alltid ha koll på sitt bankkort och att dölja koden vid inmatningen. Var försiktig med att använda bank- och kreditkort med PIN-kod på växelkontor.

Tullföreskrifter:

Import och export av varor omfattas av Europeiska unionens bestämmelser. Principen om inga kontroller av varor utesluter inte slumpmässiga kontroller i samband med polisövervakning av gränser och poliskontroll av gränsöverskridande trafik. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Köp, innehav och utförsel av “kultur- och naturgods“ straffas hårt i Grekland eftersom dessa är statlig egendom. Överträdelser leder regelbundet till flera månaders häkte och höga borgar (just nu ca 9000 EUR), även om värdet av antikviteter eller föremål som ser gamla ut antas vara låg. Därför avråds bestämt från att handla eller ta med t.ex. antikviteter, gamla mynt, fossiler osv. Köp, innehav samt in- och utförsel av droger (även små mängder) straffas hårt. Medför inte försvarssprej. Innehav och användning är olagliga och straffbelagda i Grekland. På grund av risk för spioneri är det förbjudet att ta kort på militäranläggningar och viktiga civilanläggningar (flygplatser/hamnar). Överträdelser är straffbelagda. Mer information hittar du på: www.regeringen.se.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.
I Grekland har svenskar rätt till nödvändig vård hos läkare, tandläkare, i sjukhus osv. som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Du behöver då visa upp det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kort) som du beställer hos Försäkringskassan. Hos Försäkringskassan finns mer information hur ersättningssystemet fungerar. Du bör också se över ditt skydd för sjuktransport hem, detta ingår ofta i extra reseförsäkringar.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: september 2023