Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

8 dagars exklusiv studieresa till Israel i Jesu fotspår – med de mest berömda höjdpunkterna i det “Heliga landet“ !

Nasaret – Betlehem – Akko – Gennesaretsjön – Galileen – Jeriko – Olivberget – Jerusalem

Ditt reseprogram

Tack vare våra erfarenheter och många tips från begeistrade resenärer har vi sammanställt en av skandinavernas mest omtyckta studieresor till Israel med bl. a. 3 världsarven!

Dag 1: Resa till Israel

Flygresa till Tel Aviv. Våra engelsktalande guider hälsar oss varmt välkomna. Transfer till vårt komfortabla hotell vid Israels kust.

Dag 2: Haifa, Baha’i-trädgårdarna, Akko, Safed (2× UNESCO-världsarv)

Vi åker till hamnstaden Haifa för att se de fascinerande hängande Baha’i-trädgårdarna – det är lätt att förstå varför de är ett UNESCOvärldsarv. I Akko flanerar vi genom den pittoreska Gamla staden som är ett UNESCO-världsarv. Vi häpnar över den gamla korsriddarhamnen och den legendariska Tempelherreordens underjordiska hall (inträde ingår). Sedan vi åker till Safed, en av Israels fyra heliga städer. Där promenerar vi genom de små gränderna förbi de två sevärda synagogorna. Sedan 2 övernattningar i Galileen.

Dag 3: Gennesaretsjön, Galileen, Kafarnaum, Tabgha & Saligprisningarnas berg

Idag lär vi känna det ursprungliga livet i en israelisk kibbutz (inträde ingår): I denna by lever och arbetar invånarna gemensamt. Sedan kommer vi till den glittrande Gennesaretsjön där du kan njuta av den härliga utsikten på en valfri båttur. Vid sjöns norra kant ligger den före detta fi skebyn Kafarnaum, Petrus hemort. I Tabgha besöker vi sedan kyrkan, som är tillägnad Bespisningsundret, med sitt unika mosaikgolv. Därefter kommer vi till Saligprisningarnas berg där Jesus höll sin bergspredikan. Genom det vackra landskapet åker vi tillbaka till Galileen.

Dag 4: Nasaret, antikens Scythopolis, Jeriko, Qumran & Betlehem

Idag besöker vi Nasaret med den berömda S:t Josefskyrkan, Marias brunn och den kända Bebådelsekyrkan där ärkeängeln Gabriel kom till jungfru Maria. Genom den frodiga Jordandalen åker vi till Bet She‘an, antikens Scythopolis. I Arkeologiska nationalparken (inträde ingår) utforskar vi utgrävningarna av denna praktfulla stad. Vi åker söderut till Jeriko, den äldsta staden som fortfarande är bebodd idag. På vår promenad genom staden ser vi Frestelsernas berg. Ytterligare en höjdpunkt: utgrävningarna i Qumran (inträde ingår), som är världskända för de äldsta kända bibelhandskrifterna som hittades där. I Betlehem (Palestina) besöker vi platsen där Jesus krubba stod samt den berömda Födelsekyrkan. De kommande fyra nätterna tillbringar vi på det komfortabla hotel i Jerusalem.

Dag 5: Olivberget, Gamla staden i Jerusalem (UNESCO-världsarv)

Vi åker genom ett magiskt landskap till Olivberget. Utsikten över Jerusalem är fantastisk. När vi kommer till Gamla staden i Jerusalem (UNESCO-världsarv), ser vi direkt den berömda Klippdomens gyllene kupol och den heliga Klagomuren. Vi promenerar till S:t Annas kyrka, den äldsta bevarade korsriddarkyrkan. Precis bredvid ligger badanläggningen Betesda där Jesus botade en förlamad man. Vi följer Via Dolorosa, vägen som Jesus vandrade med korset, till Heliga gravens kyrka. Sedan besöker vi det judiska kvarteret – antikens oförglömliga skådeplats. Vi flanerar förbi Cardo Maximus, bysantinska Jerusalems huvudgata. Sedan besöker vi det världskända berget Sion med Dormitioklostret, Cenaklet och Davids grav.

Dag 6: Jerusalem

Idag har vi gott om tid för avslappning och nya upptäckter. Du kan koppla av på hotellet, gå på en promenad eller utforska områdets natur- och kulturskatter på egen hand. Mycket sevärt är bl.a. det ortodoxa kvarteret Mea Shearim där du kan uppleva vad djupt religiöst liv och kultur kan betyda i Israel. Knesset, det israeliska parlamentet, är också intressant. Mittemot kan du se Knesset Menorah, ett cirka 5 m högt bronsmonument i form av en sjuarmad ljusstake – en symbol för judendomen som livets träd. Om du vill kan du besöka Yad Vashem, det berömda nationella minnesmärket för Förintelsens offer. Eller promenera genom den underbara Mahane Yehuda-marknaden där 250 handlare erbjuder färsk frukt och grönsaker, läckra bakverk, kött och färsk fisk. Det är ett unikt äventyr för öronen, ögonen, näsan och smaklökarna. Den största marknaden i Jerusalem är också en underbar återspegling av den äkta judiska vardagen.

Dag 7: Upptäckardag – Döda havet & Masada (UNESCO-världsarv)

Idag upplever du en unik valfri heldagsutflykt du aldrig kommer att glömma. Först utforskar vi det vilda och romantiska oaslandskapet i nationalparken Ein Gedi vid Döda havets västra kant. Där finns det sötvattenkällor och det växer akacieträd, Kristi törnekrona och sodomsäpple. Längs floden trivs vass och kaveldun. I närheten tronar UNESCO-världsarvet Masada på en ensam klipplatå. Vi tar den bekväma linbanan upp till den mäktiga bergfästningen, som kung Herodes lät bygga högt över Döda havet och som färdigställdes omkring 15 e.Kr. År 70 e.Kr. var Masada den sista basen för judarna i deras heroiska kamp mot romarna. Innan vi åker tillbaka har vi möjlighet att bada i Döda havet. Vattnets höga salthalt gör att man flyter, och simning med till exempel en bok i handen är en unik upplevelse.

Dag 8: Hemresa

Hemresa

Idag säger vi hej då till det Heliga landet. Vi har upplevt en oförglömlig semester tillsammans och hittat nya vänner. Transport till flygplatsen och flyg till Sverige.

OBS: Vänligen observera att reseförloppet kan ändras av organisatoriska skäl eller på grund av vädret.

Hemresa

Tjänsterna som är inkluderade för dig

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag4 till Tel Aviv
  inkl. hotelltransfer
 • 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda komforthotell
  – 1 natt vid Israels kust
  – 2 nätter i Galileen
  – 4 nätter i Jerusalem
  inkl. 7x riklig frukostbuffé
 • Fascinerande studieresa i vår moderna buss med luftkonditionering, med Israels mest berömda höjdpunkter!
  Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med:
  • Jerusalem (världsarv)
  • Akko (världsarv)
  • Baha‘i-trädgårdar (världsarv)
  • Safed
  • Gennesaretsjön
  • Galileen
  • Kafarnaum
  • Tabgha
  • Saligprisningarnas berg
  • Nasaret
  • Scythopolis
  • Jeriko
  • Qumran
  • Betlehem
  • Olivberget
  • Jordandalen
 • Kvalificerad, engelsktalande guide på studieresan
 • 24 timmars läkarjour


⁴ t.ex. Turkish Airlines (bästa ekonomiklass i Europa 2021 enligt Sky Trax World Airline Award) med byte i Istanbul

Dina extra tjänster

Upptäckarpaket:

Paketet innehåller heldagsutflykten “Döda havet & Masada (världsarv)“ samt “Båtturen på Gennesaretsjön“: endast 1500,– SEK per person.

Restaurant

Komfortpaket “Mat“:

I paketet ingår komfortabel halvpension, d.v.s. 6× riklig kvällsbuffé med internationella specialiteter och 1× kvällssnack på ankomstdagen: endast 1600,– SEK per person.

Enkelrumstillägg:

2990,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet).

Inklusive spektakulärt utflyktsprogram
bl.a. med de 3 mest berömda UNESCO-världsarven!

Våra utvalda komforthotell kommer att begeistra dig !

Exempelhotell

Jämförelse av temperaturer

JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Jerusalem121416222527303028252015
Stockholm-2-13815192019181062

Viktig information:

Lokala myndigheters krav och hygienriktlinjer angående COVID-19-pandemin varierar mellan länder och kan ändras med kort varsel. I nuläget kan även inresebestämmelserna ändras med kort varsel. Därför har vi sammanställt viktig information om din TSSresa på https://www.tss-travel.se/restryggt/. Naturligtvis kontrolleras och aktualiseras informationen regelbundet. Vänligen läs även på UD:s webbplats (https://www.swedenabroad.se/) innan resan.

Statsskick:

Israel har varit självständigt sedan den 14 maj 1948. Parlamentarisk demokrati; ingen skriftlig konstitution, men enstaka grundlagar. Parlament: Knesset, enkamrigt parlament med 120 säten. Parlamentsval med proportionellt valsystem var fjärde år; Israels president: Jitzchak Herzog sedan den 9 juli 2021. Parlamentet väljer presidenten var sjunde år.

Huvudstad:

Jerusalem

Religion:

75,4 % judar, 16,9 % muslimer, 2 % kristna, druser 1,6 %, 4,1 % övriga

Språk:

Hebreiska, arabiska. Handelsspråk: engelska

Klimat:

Tre klimatzoner: kustområden – mycket varma och fuktiga somrar, milda vintrar med mycket regn (t.ex. Tel Aviv); bergsland – varma och torra somrar, kalla vintrar (t.ex. Jerusalem); öken – mycket varma och torra somrar, milda vintrar (t.ex. Negev)

Lokal tid:

Israel har sommar- och vintertid. Tidsskillnaden mot Sverige är därför +1 timme året runt.

Elektricitet:

Växelström med 230 V, 50 Hz. Adapter behövs.

Telefon:

För att ringa från Sverige till Israel slår man 00972. För att ringa från Israel till Sverige slår man 0046. Sedan slår man riktnumret utan 0.

Land och människor:

Israel ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. På gruppresor är det lämpligt med ca 60 SEK per dag och person för reseledaren, och för busschaufförer ca 30 SEK per dag och person. Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.
I och omkring Tel Aviv varnas för delvis mycket starka strömmar. Resenärer bör alltid hålla sig nära stranden och inte simma för långt ut. Det rekommenderas bestämt att endast bada vid bevakade kustområden, att observera flaggorna på stränderna samt att lyssna på och följa badvakternas anvisningar.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Skandinaviska medborgare behöver inte visum för att resa till Israel som turist i upp till 90 dagar. Dock erfordras ett pass som är giltigt minst 6 månader efter hemresedagen. Israel har visumavtal med många länder. Kontrollera om du behöver ett innan avresa http://embassies.gov.il. Notera att viseringsfrihet endast gäller för turistbesök och för medborgare som innehar nationella pass (ej laissez passer). Vänligen notera att utfärdandet av ett visum av Staten Israel till en person med utländskt pass inte nödvändigtvis betyder att man erkänner den myndighet som utfärdade passet.
Oavsett om en person har ett visum eller inte så kan en utländsk medborgare nekas inträde till Israel. Nekandet baseras på gränskontrollantens intryck, men sker i enlighet med israelisk administrativ lag. En minderårig kommer inte ges visum utan skriftligt intyg från föräldrar eller förmyndare. I båda fallen måste det intygas av advokat/notariseras.
Vi rekommenderar att du granskar denna webbsida regelbundet före avresan. Du som kommer från ett annat land inom EES utanför Norden får dessutom ytterligare information om inresebestämmelser.
Generellt är tidigare resor till arabiska länder eller Iran inte något hinder för inresan till Israel. Om passet innehåller visum för arabiska länder eller Iran, måste man dock räkna med att bli förhörd av den israeliska säkerhetspersonalen vid inresan (undantag: Jordanien och Egypten). Detta gäller även för svenska medborgare som har eller antas ha arabisk iransk bakgrund. Även med stämpel/visum från Malaysia, Indonesien eller Sudan måste man räkna med ett förhör. Om du är osäker, fråga Israels ambassad i Stockholm.
Inresa till de palestinska territorierna (Västbanken) från Israel: I princip kan svenska medborgare resa till Västbanken från Israel under övergångarnas öppettider utan problem. Övergångarna till de palestinska områdena mellan Israel och Västbanken samt mellan Jordanien och Västbanken styrs av de israeliska myndigheterna och kan stängas utan förvarning. Rättsligt bindande information och vidare information om inresebestämmelserna får du endast från destinationslandets ambassad eller konsulat. Vid utresan på Israels flygplats Ben Gurion genomförs tidskrävande säkerhetskontroller av bagaget och förhör av resenärerna. Det rekommenderas att komma till flygplatsen tidigt. Om de israeliska säkerhetsmyndigheterna behåller elektriska enheter som t.ex. laptoppar för kontroller, brukar enheterna skickas till resenärens uppehållsort efter en till tre dagar. Rättsligt bindande information och vidare information om inresebestämmelserna får du endast från destinationslandets ambassad eller konsulat. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Israels ambassad.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Israels kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Komfortpaket „Mat“: I paketet ingår komfortabel halvpension, d.v.s. 6× riklig kvällsbuffé med internationella specialiteter och 1× kvällssnack på ankomstdagen: endast 1600,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: I paketet ingår heldagsutflykten “Döda havet & Masada (världsarv)“ samt “Båtturen på Gennesaretsjön“: endast 1500,– SEK* per person.

* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Valutan är den Nya israeliska shekeln (ILS). 1 shekel = 100 agorot. Kurs (augusti 2022): 1 SEK = 0,31 ILS; 1 ILS = 3,19 SEK.
Det rekommenderas att växla pengar på plats, t.ex. på hotell, postkontor, växelkontor eller banker. Bankernas öppettider brukar vara: sön – fre kl. 8.30 – 12.00 samt sön, tis och tors även kl. 16.00 – 18.00.
Följande kreditkort är allmänt gångbara i hela Israel: American Express, Diner’s Club, Visa och Mastercard/Access/Eurocard. Innehavare av Visa eller Mastercard/Access/Eurocard har möjlighet att göra kontantutdrag på de flesta banker och från bankomater. Avgifter kan tillkomma. De flesta större affärer, hotell och restauranger tar kreditkort. Även där kan avgifter tillkomma.

Tullföreskrifter:

Import eller export av pengar (kontanter, postväxlar, resecheckar) till ett värde av tillsammans 80 000 ILS eller mer måste anmälas. Den motsvarande tullblanketten nr. 84 kan beställas via telefon på +972 2 658 7777.
OBS: Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser:https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Landspecifika säkerhetstips:

Hittills finns det inga bevis för att utländska besökare hotas av våldsdåd.
Ändå uppmanas resenärer att vara vaksamma och försiktiga, framför allt i Jerusalem. Resenärer bör därför undvika folksamlingar och säkerställa att de har en ortskunnig guide vid besök av Gamla staden i Jerusalem och andra utsatta orter. Besök i Gamla staden i Jerusalem efter mörkrets inbrott bör undvikas.
Västbanken är under militär ockupation sedan 1967 och delas in i områden med olika administrativa arrangemang. Det finns många kontrollpunkter och blockerade vägar, framför allt mellan Israel och Jerusalem samt mellan Israel och Västbanken, men även inom Västbanken.
Övergångarna från Västbanken till Israel kan stängas även utan förvarning. Trots ingripande av ambassaden i Tel Aviv eller generalkonsulatet i Jerusalem är det då omöjligt att passera övergångarna till Israel.
Särskilt vid kontrollpunkter, men även i större städer på Västbanken finns det alltid risk för spontana demonstrationer. I detta fall bör resenärer vara extra försiktiga.
Svenska resenärer som befinner sig i Israel kan själva lämna uppgifter om var de befinner sig och hur de kan kontaktas av UD eller ambassaden om det blir nödvändigt i en konsulär krissituation, se: www.swedenabroad.se.
För mer information om resor till Israel hänvisas till ambassaden i Tel Aviv. För mer information om resor till Palestina och Jerusalem hänvisas till generalkonsulatet i Jerusalem.
Säkerhetsläget kan förändras snabbt. Det rekommenderas att hålla sig uppdaterad om aktuella händelser i Israel innan och under resan.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Homosexuella handlingar mellan män är straffbara i de palestinska områdena. Men fram till nu finns det inte något känt fall där utlänningar har åtalats för homosexuella handlingar. Men den sociala diskrimineringen väger ännu tyngre än de rättsliga konsekvenserna: På Västbanken och på Gazaremsan är homosexualitet fortfarande ett socialt och religiöst tabubelagt ämne.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även olkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.
Diarré: De flesta diarrésjukdomar kan undvikas genom bra mat- och dryckeshygien. Några grundläggande regler: Drick endast vatten med säkert ursprung, t.ex. flaskvatten, men aldrig kranvatten. Använd filtrerat, desinficerat eller avkokat vatten i nödsituationer. Använd även dricksvatten för att borsta tänderna på resor. För mat gäller: Koka, skala själv eller desinficera. Håll alltid flugor borta från din mat. Tvätta händerna med tvål så ofta som möjligt, i alla fall efter varje toalettbesök, innan matlagning och innan måltider. Desinficera händerna regelbundet och använd engångshandduk.
Infektionssjukdomar: Infektionssjukdomar som sprids av myggor eller fästingar (t.ex. leishmaniasis, West Nile-feber, sandflugefeber) förekommer sällan. Använd skydd mot insekter (t.ex. myggmedel, myggnät, långärmade kläder). Prata med ett medicinskt rådgivningsställe eller en specialistläkare för resemedicin om möjliga infektionssjukdomar innan din resa till Israel.

Sjukvård:

Nivån på sjukvården i Israel är bra till mycket bra; akutbehandlingar genomförs endast inom det mycket väletablerade statliga sjukvårdssystemet. I de palestinska områdena är sjukvården starkt begränsad. Ambulanser får inte passera gränsen till Israel. Det rekommenderas bestämt att teckna en reseförsäkring med hemtransport. Vårdcentralen eller vaccinationsmottagningen kan hjälpa dig med en personlig rekommendation innan resan, i synnerhet om du tillhör en riskgrupp.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: augusti 2022