Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

15 dagars 5-stjärnig resa till Kappadokien

Konya – Kappadokien – Göreme – Munkdalen – underjordiska städer – historiska Sidenvägen

Tack vare våra erfarenheter och många tips från begeistrade resenärer har vi sammanställt en av skandinavernas
mest omtyckta studieresor!³

Ditt reseprogram

Dag 1: Bekväm flygresa & transfer till hotellet

Dag 1: Resa till Antalya & hotelltransfer

Dag 2: Konya & de dansande dervischernas kloster

De dansande dervischernas tempel, Konya

Vi åker upp i de mäktiga Taurusbergen och kör över det 1825 m höga Alacabelpasset till Konya. Det tidigare Ikonium var ett av de största kristna samfunden på aposteln Paulus och den helige Barnabas tid. Den forna seldjukiska huvudstaden är idag en magnet för människor från hela världen på grund av det kristna och islamiska ursprunget. Ni besöker de dansande dervischernas kloster (inträde ingår) vars dans har utnämnts till ett immateriellt UNESCO-kulturarv. De nästa tre nätterna tillbringar ni på ert stjärnhotell i Kappadokien.

Dag 3: Göreme (UNESCO-världsarv) & Cavusin

Under tusentals år har vulkanutbrott, väder och vind skapat ett landskap som präglas av bisarra tufformationer. Redan för 2000 år sedan började regionens invånare att gräva sina bostäder, kyrkor och underjordiska städer i de mjuka klipporna. Friluftsmuseet i Göreme (inträde ingår) med sina många klosteranläggningar, grottkyrkor och väggmålningar är ett UNESCO-världsarv och -naturarv och höjdpunkt på alla resor till Kappadokien. Vi avslutar dagen i den idylliska byn Cavusin där vi bjuds på läckert turkiskt te.

Dag 4: Munkdalen (UNESCO-världsarv), Sinasos & Kärleksdalen

I Munkdalen (inträde ingår) upplever vi en förtrollad värld mellan vingårdar och aprikosträd. Munkdalen och Göreme är UNESCO-världsarv. Unika klippformationer och praktfulla omväxlande färger skapar magiska ögonblick. Vi åker vidare till den avlägsna byn Sinasos med gamla grekiska herrgårdar. I ett traditionellt mattväveri upplever vi mattillverkningen, en fascinerande, hundratals år gammal hantverkskonst. Mångfalden, tekniken och mattornas praktfulla färger kommer att begeistra dig. Vi avslutar dagen med ett fotostop vid Duvornas dal och en romantisk promenad genom Kärleksdalen.

Dag 5: Underjordiska städer, historiska Sidenvägen & medeltida karavanserajer

De över 100 underjordiska städer som har grävts i bergen är utan tvekan Kappadokiens mest mystiska sevärdhet. I en av dessa labyrintiska städer utforskar vi det underjordiska livet och dess hemligheter (inträde ingår). Sedan åker vi förbi vackra landskap och avlägsna byar. Längs den historiska Sidenvägen ligger många medeltida karavanserajer. Vi besöker ett av dessa härbärgen och lär vi oss om dess sociala aspekter (inträde ingår). Därefter åker vi vidare till vårt hotell med stjärnkomfort i Antalya.

Dag 6: Antalya, hist. stadskärna & Karpuzkaldiran-vattenfall

Karpuzkaldiran-vattenfallet

Idag upplever ni Antalya som ligger vackert vid det azurblå Medelhavet. Efter en utförlig stadsrundtur i bussen längs palmallén besöker vi Antalyas historiska stadskärna. De labyrintiska gränderna med sina trillingblommor och de välskötta villorna i stadskärnan ger en oförglömlig medelhavskänsla. Vårt semesterlands stora hantverkstradition leder oss sedan till en smyckes- och en skinntillverkning. Du får veta med om den manuella tillverkningen och har möjlighet att köpa en personlig semestersouvenir. Sedan besöker vi det imponerande Karpuzkaldiran-vattenfallet som forsar ner i det öppna havet.

Dag 7: Antalya – Medelhavets kulturpärla

Antalyas historiska stadsdel

Dag 7 är din 5-stjärniga studieresas sista heldag. Du kan njuta av faciliteterna på ditt hotell, koppla av vid poolen eller unna dig ett besök på ett traditionellt turkiskt ångbad. Dessutom har du möjlighet att utforska områdets natur- och kulturskatter på egen hand. Du kanske vill passa på att ta en båttur på Manavgatfloden.

Dag 8 – 15 : Semesterförlängning på ett exklusivt 5-stjärnigt lyxhotell

De kommande 8 dagarna kan du varva ner på ditt 5-stjärniga lyxhotell med egen strand på den turkiska rivieran! De komfortabla rummen har en lyxig och modern inredning. Koppla av i hotellets härliga spaområde, bl.a. med bastu. Vila vid hotellets utomhuspool eller inomhuspoolen eller ta en promenad längs stranden. På dag 15 åker ni till flygplatsen och flyger hem.


³ TSS Travel Service Scandinavia AS och RSD Reise Service Deutschland ingår i en europeisk reseföretagskoncern som arrangerar resor för resenärer från ett flertal europeiska länder. Observera: Undersökningen har genomförts med resenärer som reste med RSD och med TSS Travel Service Scandinavia AS år 2021/2022.

OBS: Vänligen observera att reseförloppet kan ändras av organisatoriska skäl eller på grund av vädret.


HemresaKarpuzkaldiran-vattenfallet

Inkluderat i priset:

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag⁵ till Antalya,
  inkl. hotelltransfer
 • 7 dagars 5-stjärnig studieresa till Kappadokien
  – 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda 4- och 5-stjärniga hotell (nationell kat.)
  – 7× riklig frukostbuffé
  – Fascinerande rundresa i vår moderna resebuss med luftkonditionering
  – Kvalificerad, svensk- eller engelsktalande guide på studieresan (beroende på tillgänglighet)
  – Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med:
  • Kappadokien (världsarv)
  • Göreme (världsarv)
  • Munkdalen (världsarv)
  • Underjordiska städer
  • historiska Sidenvägen
  • Karpuzkaldiran-vattenfall
  • Antalya
  • Konya
  • Sinasos
  • Kärleksdalen
 • 8 dagars avkoppling på ett 5-stjärnigt lyxhotell
  – 7 övernattningar i dubbelrum på ett exklusivt 5-stjärnigt lyxhotell på den turkiska rivieran (nationell kat.)
  – Kvalificerad, engelsktalande guide
  – Attraktiv utomhuspool, uppvärmd inomhuspool, egen strand och härligt spaområde med hamam och bastu
 • 24 timmars läkarjour


⁵ t.ex. Freebird Airlines (känt charterflygbolag)

Dina extra tjänster

Matpaket:

Paketet innehåller riklig buffé på kvällen med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan: endast 1705,– SEK per person.

Enkelrumstillägg: 2000,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

Våra 4- och 5-stjärniga studieresehotell !


Semesterförlängning:
8 dagars avkoppling på ett exklusivt 5-stjärnigt lyxhotell !

Exempelhotell

Inklusive spektakulärt utflyktsprogram !

Information om landet Türkiye

Jämförelse av temperaturer Antalya – Stockholm

jan.feb.marsaprilmajjunijuliaug.sep.okt.nov.dec.
Antalya151718232632343332272318
Stockholm-2-14915202221181151

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (https://www.swedenabroad.se/) innan du åker på din resa.

Huvudstad:

Ankara

Religion:

Islam med ett liten kristet och judiskt samfund.

Språk:

Det officiella språket är turkiska. I städerna och turistorterna talar man ofta tyska, engelska och franska.

Klimat:

Subtropiskt klimat längs med den egeiska kusten och Medelhavet hela året, med temperaturer på sommaren på 30 grader och på vintern på 12 till 15 grader.

Lokal tid:

Tidsskillnaden mellan Sverige och Türkiye är under hela året plus två timme.

Elektricitet:

Nätspänningen är 220 V, 50 HZ.

Telefon:

Türkiyes landsnummer är 0090, framför riktnumret tar man bort nollan. Om du ringer från Türkiye till Sverige, slår du 0046 och tar bort nollan i riktnumret.

Land och människor:

Att pruta hör till det normala bruket i landet. Om inte skulle vara intresserad av att köpa, accepterar handlarna också ett tydligt nej. I varuhus och stormarknader prutar man inte. Det gäller även för marknader där bönderna från trakten säljer sina grönsaker. I Türkiye ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. För hotellstäderskan kan man lämna ca. 10 SEK – 20 SEK natt. På restauranger eller för taxi är ca. 10 % av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man ingen dricks. På gruppresor är det lämpligt med ca. 20 SEK per dag och person för reseledaren, för busschaufförer 10 SEK – 20 SEK per dag och person. Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, norskt, finskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Passets giltighetstid måste vara minst sex månader efter datumet för utresan ur Türkiye. Det avråds från inresa med ett provisoriskt eller utgånget pass samt ett pass utan tillräckligt många sidor till inrese- och avresestämplar, stickers eller viseringsstämplar, eftersom det har hänt att inresa har förvägrats med sådana dokument. Handläggningstider för passansökan varierar mycket i olika länder och kan efterfrågas hos behöriga myndigheter samt ambassader. Ansökan om visum för Türkiye kan enbart göras online: www.evisa.gov.tr/en. Vi rekommenderar att du ansöker om ett visum i god tid före avresan, enligt Türkiyes Utrikesdepartement dock senast 48 timmar före avresan. För uppdaterad information samt inreseinformation för medborgare från andra EES länder och övriga länder se www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa samt kontakta Türkiyes ambassad i Stockholm, tel. +46 8-23 08 40-41. Vi rekommenderar att du granskar denna hemsida regelbundet före avresan. Du som kommer från ett annat land inom EES utanför Norden får dessutom ytterligare information om inresebestämelser.
Ovan angivna länkar tillhandahålls av Türkiyes Utrikes-departementet. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av websidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kulturen etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Türkiyes kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: Paketet innehåller riklig buffé på kvällen med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan: endast 1705,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: I paketet ingår 2× lunch i Kappadokien med internationella specialiteter, båttur på Manavgatfloden, den spännande showen ”Dervischernas dans”, Sultan Han-karavanseraj på Sidenvägen och Underjordiska museet: endast 1365,– SEK per person (bokas på plats).
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta / banker / kreditkort:

Sedan 01.01.2009 heter valutan återigen turkiska lira (TRY).
Kurs: (augusti 2023) 1 svensk krona (SEK) = 2,48 turkiska lira; 1 turkisk lira (TRY) = 0,40 svenska kronor (SEK).
Det går att växla pengar på bankerna under öppettiderna. Även på de större hotellen finns möjlighet att växla.
Bankernas öppettider: Må – fre kl. 08:30 – 12:30, kl. 13:30 – 17:30. Kontantuttag i automater med gängse internationella kreditkort som t.ex. Visa, Mastercard, American Express. Dessa accepteras oftast även i de stora hotellen, olika affärer och kontoren på de internationella biluthyrningsföretagen.
OBSERVERA: Se upp för bedragare vid betalning med bank- eller kreditkort, de försöker att obemärkt kopiera resenärens bankkort och komma åt PIN-koden för att sedan ta ut pengar i uttagsautomater med förfalskade kort. Resenärer uppmanas därför att alltid ha bankkortet under uppsikt och endast mata in koden dolt för andra. Var försiktig med att använda bank- och kreditkort med PIN-kod på växelkontor.

Tullföreskrifter:

För turister gäller följande regler: Införsel av valuta är obegränsat tillåtet. Valutautförsel är tillåtet upp till ett totalt belopp på 5 000 US dollar eller motsvarande värde i TRY. Resenärer får föra in och ut personliga smycken upp till ett totalt värde på 15 000 US dollar. Vid ett högre värde måste detta deklareras vid inresan. Vid köp i Türkiye krävs intyg. I övrigt får följande varor medföras vid inresan i Türkiye per person (gäller ej för transitresenärer): Personlig egendom: Föremål för personligt bruk inkl. medicinska artiklar (apparater) och medicin samt presentartiklar upp till ett totalt värde på 300 euro (barn under 15 år upp till 145 euro).
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Landspecifika säkerhetstips:

Svenskar som vistas i Türkiye eller planerar en resa dit rekommenderas att kontinuerligt informera sig om det aktuella läget genom UD:s säkerhetsinformation och medierna. Resenärer uppmanas att undvika folksamlingar, även på offentliga platser och vid turistattraktioner, och att inte vistas nära regerings- och militäranläggningar. Efter en misslyckad våldsam statskupp sägs politiska grupperingar ha genomfört enstaka aggressiva övergrepp mot oliktänkare. Var uppmärksam och, ifall sådana våldshandlingar uppstår, lämna platsen omgående och ta dig till ett säkert ställe.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Förvärv, ägande och utförsel av ”kultur- och naturgods“ straffas hårt (fängelsestraff upp till 10 år) eftersom detta ses som statlig egendom. Vid överträdelser är flera månaders häktning och höga borgensbelopp (f.n. ca. 90 000 SEK) gängse förekommande också för turister, även om det handlar om antikviteter eller föremål som ser gamla ut av förment lågt värde. I enskilda fall har följden blivit fängelsestraff. Därför varnar vi uttryckligen för att köpa eller själv ta med t.ex. antikviteter, gamla mynt, fossiler etc. Det avråds bestämt från att offentligt kritisera den turkiska staten eller uttrycka sympati för terrororganisationer.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination. Var försiktig med rå mat, ej pastöriserade mjölkprodukter (t.ex. färsk mjölk, glass), samt fruktsorter som inte kan skalas. Undvik att dricka kranvatten och istärningar i drycker! Tumregel: Ät inget som inte kan kokas eller skalas! Apotek finns i alla gatuhörn i Türkiye. Man känner igen dem på det gröna korset och texten ”Eczane“. Standarden är hög, personalen välutbildad. Just i områdena med turism finns ofta en anställd som talar engelska. De flesta mediciner som är receptbelagda i Sverige är det också i Türkiye. Hanteringen är dock snarare ”obekymrad“.
Sjukhus och många läkarmottagningar finns i alla större städer och regioner med utbyggd turismnäring, på mindre orter finns oftast endast mindre sjukhus som drivs av församlingarna.
Eftersom Türkiye inte är medlem i EU gäller inte det europeiska sjukvårdsförsäkringskortet (EU-kort) där. Därför är det viktigt att du tecknar en privat sjukförsäkring inför resan. Mer information finns på: www.forsakringskassan.se/privatpers.
Dessutom är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd innan resan påbörjas. Med giltig reseförsäkring kan du t.ex. få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Vid frågor kontakta ditt försäkringsbolag eller Försäkringskassan. Kunden måste säkerställa att hens fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. Hen måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: Augusti 2023