Ditt reseprogram

Se fram emot en unik resekombination av antiken och det moderna med Kinas och Dubais höjdpunkter. Upplev Asiens hisnande metropol Shanghai och unika Peking. Sedan väntar Dubai på dig med sin glittrande stadssiluett och orientalisk prakt.

Dag 1 – 2: Resa till Kina

Flygresa med Emirates5 från Sverige till Shanghai. Vi landar i metropolen vid lunchtiden på dag 2. Våra trevliga engelsktalande guider tar emot oss på flygplatsen och visar oss till vår moderna resebuss. Sedan åker vi till vårt komforthotell i Shanghai.

Dag 3: Shanghai – den magiska världsmetropolen

Efter en mysig frukost utforskar vi Shanghai, “Österns Paris”. Först besöker vi det imponerande finansdistriktet Pudong, en av Asiens futuristiska regioner. Ni går till fots längs Huangpu-floden förbi många praktfulla kolonialbyggnader på den 1,5 km långa promenaden som kallas för ”bund”. Om du har lust, har du möjlighet att uppleva den typiskt kinesiska trädgårdsodlingen på en intressant valfri utflykt till Yu Garden. Efter lunchen åker ni till Shanghais Gamla stan och ser bl.a. den berömda sicksackbron, en traditionell silkesfabrik och Jadebuddhatemplet (inträde ingår) med sina imponerande, upp till 2 meter höga jadeskulpturer.

Dag 4: Panoramafärd i tåg & Peking

I Kinas moderna snabbtåg åker vi genom den pittoreska naturen till Peking. Den bekväma tågresan tar drygt 4 timmar. Först besöker vi det kända konstnärskvarteret 798 med sina fascinerande abstrakta tavlor och skulpturer. Därefter tar vi en promenad i Pekings intressanta Gamla stan. I de smala gränderna känner man stadens unika atmosfär. Där ser vi bl.a. “hutong”, typiska kinesiska bostadshus. Sedan åker vi till vårt utvalda hotell i Peking.

Dag 5: Peking – Himmelska fridens torg, nationalstadion &
kejsarpalats (UNESCO-världsarv)

Idag kan du koppla av på ditt moderna hotell eller utforska Pekings kulturskatter på egen hand. Du har även möjlighet att följa med på en spännande valfri utflykt. Utflyktens första delmål är Himmelska fridens torg. Norr om torget ligger det berömda kejsarpalatset Förbjudna staden, som har varit ett UNESCO-världsarv sedan 1987. Därefter besöker ni en pärlodling och Pekings Nationalstadion, även kallad “fågelboet” på grund av sin imponerande och unika arkitektur. Därefter äter ni lunch och kan koppla av på ert komforthotell.

Dag 6: Kinesiska muren & Minggravarna (2× UNESCO-världsarv)

Idag upplever du Kinas absoluta höjdpunkt. Du har möjlighet att följa med på en unik valfri utflykt till Kinesiska muren, Kinas mest kända landmärke. Världens största byggnad är naturligtvis ett UNESCO-världsarv. Efter en typisk kinesisk lunch besöker ni en till höjdpunkt: Minggravarna med den imponerande Processionsvägen är ytterligare ett UNESCO-världskulturarv. 13 härskare från Mingdynastin och deras fruar är begravda där. Transfer tillbaka till hotellet.

Dag 7: Dubai – superlativens stad

Idag reser ni från Mittens rike till landet ur Tusen och en natt. Superlativens stad är inte bara en populär semesterdestination för välbärgade turister, utan präglas även av en imponerande arkitektur. Den hyser världskända sevärdheter som t.ex. Burj Khalifa, Burj Al Arab, Dubai Mall och palmön. Vår guide tar emot oss på Dubais flygplats. Tillsammans åker vi till vårt exklusiva 4-stjärniga hotell.

Dag 8: Traditionella Dubai med Burj Khalifa, båttur, kryddmarknad, Al-Fahidi-fortet &
Dubai Museum

Under en intressant stadsrundtur gör vi ett fotostopp för att beundra den imponerande Burj Khalifa, världens högsta byggnad. Sedan utforskar vi Dubais traditionsrika Gamla stan. Vi korsar Dubai Creek i en “abra” (vattentaxi) för att komma till den exotiska kryddmarknaden och den glittrande guldsouken. Dessutom besöker vi en guld- och skinnateljé. Vi beundrar även Al Fahidi, Dubais äldsta kvarter, med Al-Fahidi-fortet, som idag hyser Dubai Museum (inträde ingår).

Dag 9 – 10: Moderna Dubai med palmön, Atlantis, Burj Al Arab & hemresa

På dag 9 upplever vi “Guldstadens” lyxsida. Först har vi möjlighet att flanera genom Dubai Mall och sedan besöka det lyxiga kvarteret Dubai Marina. Därefter beger vi oss till den legendariska palmön The Palm och besöker det berömda hotellet Atlantis. Där kan vi beundra hajar i ett jätteakvarium. Efter ett besök på ett modernt mattgalleri upplever ni den orientaliska basaren Souk Madinat med en sagolik utsikt på det unika 7-stjärniga hotellet Burj Al Arab. Efter en avkopplande natt på ett 4-stjärnigt hotell åker ni till flygplatsen och flyger hem.


VÅRT TACK4: 4 dagars drömsemester i Dubai

Ditt 4-stjärniga hotell HILTON GARDEN INN

Dina fantastiska utflykter

Tjänsterna som är inkluderade för dig

 • Reguljärflyg med Emirates, ett av världens bästa flygbolag5:
  • nerresa till Shanghai
  • Peking – Dubai
  • hemresa från Dubai
  inklusive hotell- och flygplatstransfer
 • 6 dagars exklusiv studieresa till Kina
  – 5 övernattningar i dubbelrum på utvalda komforthotell i Shanghai och Peking
  – inkl. 5× riklig frukostbuffé
  – Rundresa i vår moderna resebuss med luftkonditionering, med Kinas mest berömda höjdpunkter
  – Panoramafärd i supermodernt snabbtåg från Shanghai till Peking
 • 4 dagars drömsemester i Dubai
  – 3 övernattningar i dubbelrum på det 4-stjärniga hotellet HILTON GARDEN INN DUBAI AL JADAF CULTURE VILLAGE
  – inkl. 3x riklig frukostbuffé
  – 2 fantastiska utflykter:
  • Traditionella Dubai med bl.a. Burj Khalifa & Dubai Museum
  • Moderna Dubai med bl.a. palmön, Atlantis & Burj Al Arab
 • Fackutbildade engelsktalande guide
 • 24 timmars läkarjour

5 Reguljärflyg med Emirates, ett av världens bästa flygbolag, med omstigning i Dubai på väg till Shanghai och tillbaka från Förenade Arabemiraten.


Dina extra tjänster

Kultur- & matpaket Kina:

I paketet ingår 3× typisk kinesisk lunch samt utflykterna “Yu Garden, Gamla stan och Jadebuddhatemplet i Shanghai”, “Himmelska fridens torg, kejsarpalatset och nationalstadion i Peking” och “Kinesiska muren och Minggravarna”:
endast 1990,– SEK per person.

Information om landet Förenade Arabemiraten

Jämförelse av temperaturer UAE DUBAI – Stockholm

 jan.feb.marsaprilmajjunijuliaug.sep.okt.nov.dec.
UAE Dubai242527323638414037353126
Stockholm-2-14915202221181151

Förenade Arabemiraten (UAE) består av sju emirat:

Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al-Qaywayn, Ras al-Khaimah, Fujairah. UAE ligger vid södra delen av Persiska viken och gränsar bl.a. till Oman.

Statsskick

Federation av sju självständiga emirat sedan 1971. Provisorisk författning från 1971, permanent sedan 1996. Högsta organ är Federala högsta rådet, som bildas av de sju emirerna och som bestämmer statschef. Nationalförsamlingen (Majlis al-Ittihad al-Watani) med 40 utsedda medlemmar har uteslutande rådgivande funktion. Politiska partier är ej tillåtna. Självständighet sedan 1971 (från Storbritannien).

Huvudstad

Abu Dhabi (ca 2,5 milj. invånare)

Religion

Islam är statsreligion (85 procent sunniter, 15 procent shiiter). Bosatta utlänningar utövar sina religioner obehindrat (t.ex. kristendom, ej inhemska riktningar av islam, hinduism).

Språk

Officiellt språk är arabiska. Inom affärslivet och på hotellen talar och förstår man även engelska.

Klimat

Subtropiskt till tropiskt ökenklimat med mycket låg årsnederbörd (oftast på vintern); extremt hett och kvalmigt från maj till oktober (högsta dagstemperatur över 45°C); genomsnittlig temp. i januari 18°C, i augusti 34°C.

Lokal tid

Centraleuropeisk tid (CET) +3 timmar. Vid europeisk sommartid är tidsskillnaden +2 timmar.

Elektricitet

220-250 volt växelström, 50 hertz. Normalt behöver man trepoliga kontakter för elanslutning. Adaptrar finns i alla elbutiker och alla större stormarknader.

Telefon

Förval för utlandssamtal från Sverige till UAE är 00971, från UAE till Sverige väljer man 0046 och tar bort nollan i riktnumret.

Land och människor

På grund av islam är alkoholkonsumtionen begränsad i UAE. Särskilt i emiratet Sharjah gäller ett strängt, generellt alkoholförbud. Här erbjuds inte alkohol på några hotell, däremot serveras alkohol i de övriga emiraten.
Under fastemånaden ramadan måste man räkna med begränsningar i vardagen (t.ex. stänger restauranger utanför hotellen på dagen, myndigheter har begränsade arbetstider) och med ökad känslighet för religiösa angelägenheter och när det gäller frågor om att respektera islamiska traditioner.
Det är förbjudet att äta, dricka, röka (även i fordon) offentligt från soluppgång till solnedgång även för icke-muslimer. Under den här tiden bör kvinnor helst ha diskret klädsel med långa ärmar och män låta bli att använda korta fritidskläder.

Inresebestämmelser för svenska medborgare

Svenska medborgare behöver inget visum för inresa i UAE, dock behöver passet vara giltigt minst ytterligare sex månader efter det avsedda hemresedatumet. Vid framkomst i UAE utfärdas ett kostnadsfritt visum för 90 dagar. UAE:s ambassad i Stockholm utfärdar inga viseringar för närvarande. Svenska provisoriska pass godkänns inte för inresa. Barn måste ha eget pass. IDkort och provisoriskt ID-kort godtas inte. Vi rekommenderar att medborgare från andra länder informerar sig om de gällande inresebestämmelserna hos UAE:s ambassad.
OBS! Inresebestämmelserna för svenska medborgare kan ändras med kort varsel och utan att UD informeras om ändringen innan. Utförlig och bindande inreseinformation ger endast destinationslandets ambassad. Vänligen ta reda på vilka visumsbestämmelser som gäller för dig innan din resa till Förenade Arabemiraten och säkerställ att du har ett giltigt visum ifall du behöver ett sådant. Du ansvarar själv för att ansöka om och uppvisa de visum som eventuellt behövs.

Reseledning

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva UAE:s kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna. Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster. TSS är inte ansvarigt om du försummar detta. Vänligen observera att du behöver immigrationsmyndighetens tillstånd för att kunna resa till UAE.

Valuta/banker/kreditkort

Valutan heter dirham (AED). 1 dirham = 100 fils. Kurs (juli 2019): 1 SEK = 0,40 AED; 1 AED = 2,53 SEK.
Det går att växla pengar hos bankerna under öppettiderna och på hotellet. Bankernas öppettider: lör – ons kl. 8.00-15.30, to. kl. 8.00-14.00; vissa banker har även öppet kl. 16.30-18.30, fredag och lördag är helgen.
Internationella kreditkort accepteras av hotell, biluthyrningsföretag och många affärer. Det går att ta ut kontanter i automater med PIN-kod. Resecheckar accepteras nästan överallt.

Tullföreskrifter

Införsel av vapen, droger, falska pengar och pornografiska artiklar straffas hårt. Även titelsidor med frigjorda illustrationer kan tolkas som pornografi. Inspelade videokassetter kontrolleras ev. och beslagtas. Det är även förbjudet att införa E-cigaretter. De konfiskeras vid införsel. Om du skulle behöva mer tullinformation om införsel av varor till UAE, kontakta UAE:s ambassad direkt. Endast där går det att få juridiskt bindande information. Mer information på: www.regeringen.se/sb/d/1475.
Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Landspecifika säkerhetstips

Med tanke på den allmänna situationen i Mellanösternregionen bör man även vara uppmärksam i Förenade Arabemiraten. I UAE råder stränga islamiska moralföreställningar. Homosexualitet och utomäktenskapliga sexuella förbindelser är förbjudna och leder till fängelsestraff om polisanmälan görs. På hotell uppstår normalt sett inga svårigheter för turister när man delar hotellrum. Enligt islamisk rätt kan det leda till böter eller fängelsestraff att visa ömsesidiga kärleksbetygelser (t.ex. kyssar, smekningar) offentligt. Därför rekommenderas att hänsyn tas till seder och bruk i UAE. Resenärer bör uppträda återhållsamt offentligt och uppträda så hänsyn tas till landets religiösa, politiska, kulturella och sociala traditioner och hålla sig borta från eventuella demonstrationer eller protester.
Även innehav och konsumtion av minsta mängder droger innebär fängelsestraff. Till och med mjuka droger som har tagits flera dagar tidigare kan fastställas med blodprover och bestraffas hårt.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter

I UAE råder stränga islamiska moralföreställningar. Homosexualitet och utomäktenskapliga sexuella relationer är förbjudna och leder till fängelsestraff ifall de polisanmäls. Turister som delar hotellrum brukar inte få några problem med hänsyn till denna lag. Enligt islamisk rätt kan det leda till böter eller fängelsestraff att visa ömsesidiga kärleksbetygelser (t.ex. kyssar, smekningar) offentligt. Därför rekommenderas att hänsyn tas till seder och bruk i UAE. Resenärer bör uppträda återhållsamt offentligt och uppträda så att hänsyn tas till landets religiösa, politiska, kulturella och sociala traditioner och hålla sig borta från eventuella demonstrationer eller protester. Även innehav och konsumtion av minsta mängder droger innebär fängelsestraff. Till och med „mjuka droger“ som har tagits flera dagar tidigare kan fastställas med blodprov och straffas hårt. Det är straffbart att fotografera/filma följande byggnader och anläggningar: militäranläggningar, hamnar, flygplatser, härskarpalats, allmänna byggnader, industrianläggningar, råolje-/naturgasanläggningar. Vid överträdelser konfiskeras åtminstone kameran/filmen/chipet.

Medicinsk information

Vaccinationsskydd: 1177 Vårdguiden (http://www.1177.se) rekommenderar att du kontaktar din vaccinationsmottagning för att gå igenom vilket skydd som just du behöver för resan. Genom barnvaccinationsprogrammet i Sverige har de flesta som vuxit upp i Sverige skydd mot t.ex. difteri, stelkramp, mässling, röda hund och påssjuka. Vaccination mot hepatit A och B rekommenderas vid en vistelse längre än tre veckor.

Sjukvård: Det är förbjudet att föra in vissa vanliga mediciner eller de verksamma ämnena i dem utan recept från läkare. Ta reda på vad som gäller för dig. Tillgången till mediciner på landet kan inte alltid jämföras med Europa, i de större städerna är den dock relativt god. Även europeiska läkare är verksamma i landet. Ett tillräckligt, globalt giltigt sjukförsäkringsskydd med pålitlig hemtransport rekommenderas principiellt. Ett visst skydd brukar ingå i hemförsäkringen, hör med ditt försäkringsbolag. Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel datum: juli 2019

Landsinformation Kina

Jämförelse av temperaturer Kina – Stockholm

 JFMAMJJASOND
Peking261222273032302520105
Stockholm2371218202420171051

Statsskick:

Socialistiska Folkrepubliken Kina (grundades 1949-10-01) styrs endast av Kinas kommunistiska parti (KKP) under ett enpartisystem. President Xi Jinping är statschef.

Huvudstad:

Peking (Beijing), storstadsområde: ca 21,5 miljoner invånare, varav ca 8 miljoner migrantarbetare.

Religioner / kyrkor:

ateistisk statsideologi; buddhism, islam, taoism, protestantiska och katolska „statskyrkor“ samt oberoende husförsamlingar.

Officiella språk:

standardkinesiska („mandarin“), kinesiska dialekter, olika minoritetsspråk (mongoliska, tibetanska, uiguriska, turkspråk, koreanska).

Klimat:

kontinentalt i norra delen av landet, subtropiskt i södra delen av landet.

Elektricitet:

växelström med 220-250 V, 50 Hz. Adapter behövs.

Lokal tid:

Trots att landet är så stort, har Kina endast en tidszon (Peking Standard Time). På sommaren är skillnaden mot Sverige +6 timmar och på vintern +7 timmar.

Telefonera:

För att ringa till Kina från Sverige slår man först landsnummer 0086. För att ringa från Kina till Sverige slår man först landsnummer 0046. Sedan slår man riktnumret utan 0.

Land och människor:

Kina har en av världens äldsta civilisationer och är världens folkrikaste land med fler än 1 256 200 000 invånare. På 80-talet infördes ettbarnspolitiken för att begränsa befolkningstillväxten. Politiken luckrades upp 2015, och idag kan par med statligt tillstånd få två barn igen.
Kineser hälsar på personer med en vänlig nickning eller en lätt bugning.
Förutom i stora folkansamlingar där kroppskontakt inte kan undvikas, rör kineser inte vid någon de inte känner. Ett leende föredras alltid framför en axelklapp eller liknande gester. Dessa regler bör särskilt följas när man umgås med äldre människor eller personer i höga positioner.

Mat och dryck:

De viktigaste matprodukterna är potatis, tofu, grovmalt majsmjöl, ris och andra sädesslag. Även nudlar äts ofta. Rätter med nötkött, fläsk, kyckling eller fisk är mycket populära, men samtidigt väldigt dyra. Det finns olika specialiteter i varje region, till exempel den klassiska pekingankan eller kryddstarka rätter i provinsen Sichuan. I Kina äter man med pinnar. Maten ställs i mitten av bordet och kan bestå av flera huvudrätter. Som tillbehör brukar man äta ris. Efter man ätit, lägger man inte pinnarna i risskålen utan prydligt på bordet.

Inresebestämmelser för svenskamedborgare:

för att kunna resa till Kina måste svenska medborgare ha ett avgiftsbelagt visum. Vi ber medborgare i andra länder att alltid kontakta det vederbörande servicekontoret på VChina Visa Application Service Center i Stockholm. Beroende på nationaliteten kan konsulatets avgifter variera mycket, och det kan även behövas ytterligare handlingar. För att få ett visum, måste alla angivna handlingar/dokument skickas till China Visa Application Service Center för varje resenär.
Mer information: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/kina/. Resor måste företas på ett giltigt svenskt pass med en giltig kinesisk visering. Om du som svensk medborgare valt att resa in på ett kinesiskt pass har ambassaden begränsad möjlighet att bistå dig. Passet måste vara giltigt i ytterligare minst 6 månader vid visumansökan och ha minst 2 tomma sidor.
För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på Kinas ambassad. Vi rekommenderar dig China Visa Application Service Center. Via Visa Application Service Center i Stockholm http://bio.visaforchina.org/STH2_EN/ kostar ett visum 1230 SEK (inkl skatter) (information hämtad i januari 2017). TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De engelsktalande reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledningen att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Kinas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna. Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Middagspaket: Paketet innehåller en riklig middag varje dag i Kina inkl. 1× Pekinganka: endast 1 590 SEK per person

Kultur- & matpaket Kina: I paketet ingår 3x typisk kinesisk lunch samt utflykterna “Yu Garden, Gamla stan och Jadebuddhatemplet i Shanghai”, “Himmelska fridens torg, kejsarpalatset och nationalstadion i Peking” och “Kinesiska muren och Minggravarna”: endast 1990,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Kinas officiella valuta heter renminbi („folkets valuta“). Den kallas även för yuan (CNY). 1 CNY = 10 jiao. Kurs (juli 2019) 1 SEK = ca 0,73 CNY, 1 CNY = ca 1,37 SEK.
Eftersom valutakursen i Kina är bättre än i Sverige, rekommenderas det att växla pengar på plats. Det är bäst att växla pengar på en bank. Öppettider banker: mån – fre kl. 9.00 – 17.30; lör – sön kl. 9.00 – 15.00. Kredit- eller bankkort kan användas för att ta ut pengar från de flesta bankomaterna. Avgifter kan tillkomma. I Kina är det vanligast att betala kontant, men det blir mer och mer populärt att betala med kreditkort. Svenska bankkort går att använda i många bankomater men det finns också bankomater som bara tar kinesiska kort.

Tullföreskrifter:

Införsel: 400 cigaretter, 2 flaskor spritdrycker (à 0,75 l); utländska valutor: max 5 000 USD (eller samma värde i andra utländska valutor) för ej-kinesiska medborgare. Större mängder måste deklareras vid införsel. Dessutom får man införa upp till 20 000 CNY.
Utförsel: Det gäller strikta regler för utförsel av antikviteter, beroende på konstföremålens typ och betydelse. Till exempel får mynt från tiden innan 1949 inte utföras alls, och de flesta antikviteter får endast utföras med den kinesiska kulturmyndighetens röda sigill.
Utländska valutor: max 5 000 USD (eller samma värde i andra utländska valutor) för ej-kinesiska medborgare. Högre belopp får inte vara högre än det som deklarerats vid inresan. Dessutom får man utföra upp till 20 000 CNY. För att få mer tullinformation angående införsel av varor kontakta Kinas ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information. Tullreglerna för Sverige hittar du på Tullverkets hemsida (www.tullverket.se).

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Säkerhetsläget i Kina är generellt bra. Utlänningar som är äldre än 16 år måste alltid medföra ett pass med giltigt kinesiskt visum. Poliskontroller kan genomföras när som helst, framför allt på stora evenemang eller minnesdagar när striktare säkerhetsregler gäller. Det rekommenderas att förvara passkopior och flygbiljetter säkert på hotellet och medföra passet med det giltiga visumet för att kunna legitimera sig vid poliskontroller. Införsel eller innehav av droger, även av små mängder, kan leda till långa fängelsestraff eller till och med dödsstraff. Sedan 2014-01-01 har även kat klassificerats som drog. Införsel till Kina är förbjudet, och innehav är straffbart. Resenärer varnas därför bestämt att inte transportera föremål med okänt innehåll för tredjeparter. Det är förbjudet att fotografera t.ex. militäranläggningar. Fråga om lov innan du fotar personer.

Medicinskt reseråd:

Vaccinationer: 1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd före resan och kompletterar det om det behövs (http://www.1177.se). Som resevaccination rekommenderas hepatit A.
Diarré: De flesta diarrésjukdomar kan undvikas genom bra mat- och dryckeshygien. Några grundläggande regler: Drick endast vatten med säkert ursprung, t.ex. flaskvatten, men aldrig kranvatten. Använd filtrerat, desinficerat eller avkokat vatten i nödsituationer. Använd även dricksvatten för att borsta tänderna på resor. För mat gäller: Koka, skala själv eller desinficera. Håll alltid flugor borta från din mat. Tvätta händerna med tvål så ofta som möjligt, i alla fall efter varje toalettbesök, innan matlagning och innan måltider. Desinficera händerna regelbundet och använd engångshandduk.
Infektionssjukdomar: Prata med ett medicinskt rådgivningsställe eller en specialistläkare för resemedicin om möjliga infektionssjukdomar innan din resa till Folkrepubliken Kina.

OBS! Sedan december 2019 pågår det ett utbrott av ett nytt coronavirus i flera delar av Kina. Majoriteten av de bekräftade fallen har konstaterats i staden Wuhan (information hämtad i januar 2020) som inte ligger på din resrutt. Mer och aktuell information hittar du på UD:s webbplats: www.regeringen.se/.

Sjukvård:

I Kina finns inga läkarmottagningar. Sjukvården är för det mesta koncentrerad till sjukhus. I de stora städerna finns mycket stora klinikcentrum med väldigt moderna faciliteter. På landsbygden kan faciliteterna däremot vara mycket enkla. Hygienen motsvarar inte alltid europeiska krav.
Inom sjukvårdssystemet ger språkbarriären och den annorlunda medicinska kulturen de största problemen för utlänningar. Eftersom sjukvårdspersonal oftast inte talar engelska, kan det vara väldigt svårt att kommunicera om patienten inte kan kinesiska. Det rekommenderas bestämt att teckna en bra reseförsäkring med hemtransport som gäller även för Kina. Det rekommenderas att ta med ett eget resapotek.
Läkare- och sjukhusfakturor måste betalas kontant direkt efter behandlingen. Generellt kan man betala med kinesiska kreditkort. Utländska kreditkort accepteras endast i enstaka internationella sjukhus i några få storstäder. Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: mars 2020

kundenstimmen_schweden

“Mycket valuta för pengarna. Har lärt mig mycket om människorna och kulturen – precis som en studieresa ska vara. Tack så mycket.”

Heinrich Theodor W. från N. resenär, 31.10.2018³


“En härlig och avslappnad resa med många höjdpunkter som var mycket sevärda.“

Julian S. från S., resenär, 29.09.2018³


3 TSS Travel Service Scandinavia AS och RSD Reise Service Deutschland ingår i en europeisk reseföretagskoncern som arrangerar resor för resenärer från ett flertal europeiska länder. Observera: Undersökningen har genomförts med resenärer som reste med RSD och med TSS Travel Service Scandinavia AS år 2017. Kommentarerna kommer från kunder som har rest med vår företagskoncern.

Förstoring: