Ditt reseprogram

Se fram emot en mångsidig rundresa på Kreta – solö & gudarnas hem. Upptäck Greklands historia på många betydelsefulla platser som t.ex. palatset i Faistos, antikens Aptera eller palatset i Malia. Låt dig dessutom förtrollas av det sagolika landskapet: På Kreta väntar de Vita bergen, Lasithislätten och härliga kuster på dig! Förläng din resa med en veckas avkoppling med stjärnkomfort direkt på stranden.

Dag 1: Resa till Kreta & hotelltransfer

Välkommen till gudarnas solö! Vår svensk- eller engelsktalande reseledare tar emot oss på flygplatsen. I bussen åker vi direkt till vårt drömhotell i Rethymnon-området där vi tillbringar de 3 första nätterna.

Dag 2: Arkadiklostret, ark. museet i Eleftherna & Kournassjön

Idag väntar Arkadiklostret (inträde ingår), Kretas underbara nationalhelgedom, på oss. Sedan besöker vi arkeologiska museet (inträde ingår) där vi lär oss om vardagslivet i olika tidsepoker. Vi åker vidare till den vackert belägna Kournassjön, Kretas enda naturliga sötvattensjö. Sedan kommer vi fram till den romantiska gamla staden i Rethymnon. Stadens venetianska hamn är en av Kretas vackraste. Låt dig förtrollas!

Dag 3: Rethymnon

Idag kan du utforska den vackra hamnstaden Rethymnon på egen hand. Stadskärnan med sina idylliska gränder, små butiker och pittoreska torg är ett mysigt ställe för en liten paus. Den venetianska hamnen med fyr och promenadväg på stranden är underbart vacker. Även Chania, som ligger i närheten, är värd ett besök. Den pittoreska lilla kuststaden har många sevärdheter som till exempel den härliga hamnen, saluhallen, det judiska kvarteret Evraiki och Hasan Pacha-moskén.

Dag 4: Matala & palatset i Faistos

Idag åker vi till Kretas vackra södra del. Vid kusten stannar vi i den lilla byn Matala som på 60-talet blev känd som hippieparadis. Sedan besöker vi ett traditionellt mattväveri och beundrar detta hundratals år gamla konsthantverk. På eftermiddagen ser vi det spektakulära minoiska palatset på en backe i Faistos (inträde ingår). En gång i tiden var det ett av Kretas största palats. Där hittades den berömda Faistosdisken, en urgammal lerskiva som är stämplad med hemlighetsfulla symboler. De kommande fyra nätterna tillbringar vi på vårt hotell i Heraklion-området.

Dag 5: Palatset i Knossos, ark. museet & Gamla staden i Heraklion

Varje Kretaresas absoluta höjdpunkt är ett besök på det magiska kungapalatset i Knossos (inträde ingår). Vi
beundrar färgglada fresker, keramikkonst, mäktiga stadsmurar och en labyrint av vägar. De ca 1300 rummen påminner om en praktfull tid. Sedan utforskar vi Kretas huvudstad Heraklion med sin pittoreska stadskärna, imponerande hamn och den härliga promenadvägen. Vi ser den venetianska fästningen, Agios Titos-kyrkan, den venetianska loggian och den centrala Platia Venizelou. Därefter besöker vi Heraklions arkeologiska museum. Museet hyser Kretas otaliga kulturskatter. Kretas stora hantverkstradition leder oss sedan till en smyckes- och en skinnateljé. Där får vi veta intressanta detaljer om hantverkstraditionen och tillverkningen. Dessutom har vi möjlighet att köpa en personlig semestersouvenir. Efter denna upplevelserika dag kopplar vi av på vårt komfortabla hotell.

Dag 6: Heraklion

Idag har vi alla mycket tid för avslappning. Njut av ditt drömhotells faciliteter, koppla av vid poolen eller ta en promenad på sandstranden. De som har lust kan utforska området på egen hand. Agios Nikolaos är värd ett besök. Den före detta fiskebyn med sina mysiga gränder och värdshus är en av Kretas vackraste små kuststäder.

Dag 7: Palatset i Malia, Lasithislätten & Keraklostret

På morgonen åker vi till det kända palatset i Malia (inträde ingår), en av Kretas största minoiska byggnader. Palatset byggdes redan 1900 f.Kr. Mellan 1750 och 1700 f.Kr. förstördes det av en jordbävning. Den största delen av ruinen är över 3500 år gammal. Efteråt åker vi genom den fantastiska bergsvärlden till den frodiga Lasithislätten som är omgiven av Diktibergens höga toppar. Alldeles i närheten ligger Keraklostret (inträde ingår), som fortfarande är bebodd av nunnor – ett av Kretas viktigaste religiösa centrum. På vägen dit ser vi typiska byar och gör fotostop, t.ex. i bergsbyn Krasi där det finns en 2000 år gammal platan.

Dag 8 – 15: semesterförlängning på ett exklusivt 5-stjärnigt lyxhotell direkt på stranden

De kommande 8 dagarna kan du koppla av i ditt 5-stjärniga lyxhotell direkt på stranden! De komfortabla rummen har en lyxig och modern inredning. Koppla av i hotellets härliga spaområde, bl.a. med bastu. Vila vid hotellets utomhuspool, doppa dig i inomhuspoolen eller ta en promenad längs stranden. På dag 15 åker vi direkt till flygplatsen och flyger hem.


Inklusive spektakulärt utflyktsprogram !

Tjänsterna som är inkluderade för dig

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag5 till Heraklion
  inkl. hotelltransfer
 • 7 dagars en av skandinavernas mest omtyckta studieresor till Kreta3
  – 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda 4- och 5-stjärniga hotell (nationell kat.)
  – 7x riklig frukostbuffé
  – Rundresa i vår moderna resebuss med luftkonditionering
  – Kvalificerad, svensk- eller engelsktalande guide på studieresan (beroende på tillgänglighet)
  – Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med:
  • Arkadiklostret
  • ark. museet i Eleftherna
  • Kournassjön
  • Rethymnon
  • Matala
  • Palatset i Faistos
  • Palatset i Knossos
  • ark. museet i Heraklion
  • Heraklion
  • Venetiansk fästning
  • Palatset i Malia
  • Lasithislätten
  • Keraklostret
  • Krasi
 • 8 dagars avkoppling på ett 5-stjärnigt lyxhotell direkt på stranden
  – 7 övernattningar i dubbelrum på ett exklusivt 5-stjärnigt lyxhotell (nationell kat.)
  – 7x riklig frukostbuffé
  – Kvalificerad, engelsktalande guide
  – Kostnadsfri användning av hotellets faciliteter:
  attraktiv utomhuspool, uppvärmd inomhuspool och härligt spaområde, bl.a. med bastu
 • 24 timmars läkarjour


3 TSS Travel Service Scandinavia AS och RSD Reise Service Deutschland ingår i en europeisk reseföretagskoncern som arrangerar resor för resenärer från ett flertal europeiska länder. Observera: Undersökningen har genomförts med resenärer som reste med RSD och med TSS Travel Service Scandinavia AS år 2018/2019. Kommentarerna kommer från kunder som har rest med vår företagskoncern.
5 t.ex. Aegean Airlines (Sky Trax World Airline Award 2014 – 2017 för bästa europeiska regionalflygbolag)


Dina extra tjänster

Matpaket:

Paketet innehåller halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan:
endast 1500,– SEK per person.

Enkelrumstillägg: 2590,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

8 dagars avkoppling på ett exklusivt 5-stjärnigt lyxhotell !

Våra 4- och 5-stjärniga studieresehotell !

Exempelhotell

Jämförelse av temperaturer

 JFMAMJJASOND
Athen91010132026282924221612
Stockholm-3-13714192221181151

Grekland:

Grekland är ett sydosteuropeiskt land som består av halvöar och öar. På grund av medelhavsklimatet skiljer sig årstiderna mycket med hänsyn till vädret. Grekland har varit en parlamentarisk demokrati med ett enkammarsystem och 300 ledamöter sedan 1974.

Matt-, smyckes- och läderhantverk är viktiga och i många fall hundratals år gamla beståndsdelar av kulturen. Därför ska vi besöka en smyckesfabrik, en läderaffär och en traditionell mattillverkare under vår resa. Där får du reda på många intressanta fakta om mattillverkningen och upplever själv hur en handknuten matta tillverkas med tekniker som har använts i flera generationer. Under spännande demonstrationer förklaras mer om bearbetning av silkestrådar, ullfärgning med naturliga material samt den komplicerade och mycket tidskrävande knytningen. På var och en av de olika verkstäderna har du 1-2 timmar på dig att titta på konstverken och produkterna. Att pruta är en vanlig tradition i landet. Om du inte är intresserad av att köpa något accepterar dock alla försäljare ett klart nej. I gallerior och supermarknader prutar man inte. Det gör man inte heller på marknaderna där bönderna från regionen säljer sina grönsaker.

I Grekland ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. För hotellstäderskan kan man lämna ca 10 SEK per natt. På restauranger eller för taxi är ca 10 % av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man ingen dricks. På gruppresor är det lämpligt med ca 20 SEK per dag och person för reseledaren, och för busschaufförer ca 10-15 SEK per dag och person. Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.

Lokal tid:

Tidsskillnaden mellan Sverige och Grekland är under hela året plus en timme.

Elektricitet:

220 V växelström, i vissa regioner 110 V likström.

Telefon:

För samtal till Grekland slå landsnummer 0030. Slå sedan riktnumret utan 0. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046. Slå sedan riktnumret utan 0.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, danskt och norskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Grekland krävs ett giltigt pass. Observera att körkort eller vanliga id-kort/ bankkort inte är godkända resehandlingar.
För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Greklands ambassad i Stockholm.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Kretas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Matpaket: Paketet innehåller halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan: endast 1500,– SEK per person.

Upptäckarpaket: I paketet ingår dagsutflykt till Agios Nikolaos, besök på en kretisk taverna på kvällen (mat och dryck ingår inte), heldagsutflykt till Chania inkl. klostret Agia Triada (inträde ingår), utgrävningarna i Aptera (inträde ingår): endast 1290,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Grekland är medlem i EU. Valutan är euro. Kurs (oktober 2019): 1 SEK = 0,09 EUR; 1 EUR = 10,74 SEK.
Bankernas öppettider: mån – tor kl. 8.00 – 14.00, fre kl. 8.00 – 13.30, i större städer ibland även längre. Vanliga kreditkort som t.ex. Visa, MasterCard, American Express accepteras nästan överallt. Med bankkort och PIN-kod kan man ta ut kontanter från bankomater mot en avgift. Kort med Cirruseller Maestro-symbolen accepteras också som betalningsmedel. OBSERVERA: Se upp för bedragare vid betalning med bankeller kreditkort, de försöker att obemärkt kopiera resenärens bankkort och komma åt PIN-koden för att sedan ta ut pengar från bankomaten med förfalskade kort. Resenärer uppmanas därför att alltid ha koll på sitt bankkort och att dölja koden vid inmatningen. Var försiktig med att använda bank- och kreditkort med PIN-kod på växelkontor.

Tullföreskrifter:

Vid inresa från tredje länder (ej EU) är det inga problem att ta med varor för personligt bruk eller personlig konsumtion. Följande riktvärden gäller för alkohol och tobak: 200 cigaretter eller 100 cigariller eller 50 cigarrer eller 250 g tobak. 1 liter sprit med en alkoholhalt på mer än 22 % eller 2 liter sprit med en alkoholhalt på högst 22 %. Mer detaljerade tullbestämmelser finns hos destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information.
Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets hemsida: www.tullverket.se.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Köp, innehav och utförsel av „kultur- och naturgods“ straffas hårt i Grekland eftersom dessa är statlig egendom. Överträdelser leder regelbundet till flera månaders häkte och höga borgar (just nu ca 9000 EUR), även om värdet av antikviteter eller föremål som ser gamla ut antas vara låg. Därför avråds bestämt från att handla eller ta med t.ex. antikviteter, gamla mynt, fossiler osv. Köp, innehav samt in- och utförsel av droger (även små mängder) straffas hårt. Medför inte försvarssprej. Innehav och användning är olagliga och straffbelagda i Grekland. På grund av risk för spioneri är det förbjudet att ta kort på militäranläggningar och viktiga civilanläggningar (flygplatser/hamnar). Överträdelser är straffbelagda. Mer information hittar du på: www.regeringen.se

Medicinsk information:

1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd före resan och kompletterar det om det behövs (http://www.1177.se).

I Grekland har svenskar rätt till nödvändig vård hos läkare, tandläkare, i sjukhus osv. som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Du behöver då visa upp det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kort) som du beställer hos Försäkringskassan.

Hos Försäkringskassan finns mer information hur ersättningssystemet fungerar. Du bör också se över ditt skydd för sjuktransport hem, detta ingår ofta i extra reseförsäkringar.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juli 2020

kundenstimmen_schweden

”Bra resa med trevliga hotell, bra reseledare, trevliga sevärdheter och mycket trevliga medresenärer.”

Kurt Bror Gustav B., resenär, 15.10.2018³


”Allt fungerade, trevliga reseledare och en fantastikt kunnig guide. Bra resa.”

Ros-Marie S., resenär, 15.10.2018³


”Bra koncept man kommer medresenärer mer in på livet och umgicks på ett avslappnat sätt.”

Hans Roger E., resenär, 12.11.2018³


3 TSS Travel Service Scandinavia AS och RSD Reise Service Deutschland ingår i en europeisk reseföretagskoncern som arrangerar resor för resenärer från ett flertal europeiska länder. Observera: Undersökningen har genomförts med resenärer som reste med RSD och med TSS Travel Service Scandinavia AS år 2018/2019. Kommentarerna kommer från kunder som har rest med vår företagskoncern.

Förstoring: