Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Ditt reseprogram

Se fram emot en spännande studieresa genom Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina. Upplev Adriatiska havets härliga kuster och många kulturella höjdpunkter, bl.a. 4 UNESCO-världsarven som t.ex. Split och Dubrovnik.

Dag 1: Resa till Dubrovnik

Flygresa till Dubrovnik i Kroatiens hjärta. Våra trevliga och kompetenta svensk- eller engelsktalande guider tar emot er på flygplatsen. Med vår moderna turistbuss åker ni direkt till ert 4-stjärniga hotell i Dubrovnik-området.

Dag 2: Dubrovnik (UNESCO-världsarv), Adriatiska havet, Ston & Neum

Idag utforskar vi hamnstaden Dubrovnik, Adriatiska havets pärla. Vi flanerar genom de små gränderna och beundrar palats, kyrkor och praktfulla hus som är omgivna av en stor fästningsmur. Stadskärnan är ett UNESCO-världsarv. Vi åker norrut längs Adriatiska havet och ser en av världens vackraste kuster. I staden Ston väntar en alldeles speciell byggnad på oss: den 5,5 km långa fästningsmuren. Från Ston är det inte långt till den pittoreska hamnstaden Neum. Därefter åker vi till vårt 4-stjärniga hotell i Dalmatien vid Adriatiska havets kust där vi tillbringar de kommande 2 nätterna.

Dag 3: Split, Trogir (2x UNESCO-världsarv) & Omiš

Idag får vi beundra 2 UNESCO-världsarv. Efter en härlig panoramafärd kommer vi fram till Split. En promenad genom den historiska stadskärnan känns som en tidsresa till antiken. Det unika Diocletianus palats (inträde ingår) är en av världens främsta romerska byggnader (UNESCO-världsarv). Vi besöker den historiska stadskärnan i Trogir, ytterligare ett UNESCO-världsarv. På vägen tillbaka till hotellet besöker vi den lilla staden Omiš i Dalmatien, ett före detta piratfäste.

Dag 4: Počitelj & Međugorje

På morgonen åker vi vidare till Počitelj, en av Balkans mest intressanta byar. På grund av stadens historiska betydelse och historiska byggnader har Počitelj föreslagits som UNESCO-världsarv. Vi åker vidare till Medugorje, en av världens mest berömda kristna vallfartsorter som besöks av 2,5 miljoner pilgrimer varje år. Där besöker vi platsen där jungfru Maria skall ha uppenbarat sig för 6 ungdomar. På eftermiddagen har du tid att disponera fritt. Ett sevärt besöksmål är t.ex. den berömda bron Stari most (UNESCO-världsarv). Vi tillbringar natten på ett 4-stjärnigt hotell i Međugorje-området.

Dag 5: Trebinje & Herceg Novi

Efter frukosten åker vi till Trebinje. Stadens främsta sevärdheter är bl.a. den historiska stadskärnan och Osman Pasha-moskén, stadens mest kända landmärke. Vi besöker även en traditionell mattillverkare och beskådar den fascinerande, hundratals år gamla hantverkskonsten. På eftermiddagen kommer vi fram till Herceg Novi, en av Montenegros mest populära semesterorter. Där tillbringar vi natten.

Dag 6: Kotor (UNESCO-världsarv) & Porto Montenegro

Vi åker längs Adriatiska havets kust till Kotorbukten, en av världens mest kända vikar. Utsikten är magisk. Hamnstaden Kotor ligger mellan branta bergssidor. Vi tar en promenad genom UNESCO-världsarvets pittoreska stadskärna. Nu väntar den fina yachthamnen Porto Montenegro i Tivat på oss. Vi beundrar de vackras och rikas fina yachter. Vi tillbringar natten i Budva-området.

Dag 7: Budva & Sveti Stefan

Vi börjar dagen i Budva, resans nästa höjdpunkt. Den över 2500 år gamla stadskärnan är en av de äldsta vid den adriatiska kusten. Vi promenerar genom de små gränderna och njuter av den sydländska atmosfären. Självklart besöker vi även den berömda ballerinastatyn på en klippa vid havet. På eftermiddagen ser vi Sveti Stefan, Montenegros mest kända landmärke. Från en utsiktspunkt har vi en fantastisk utsikt över denna vackra ö. På en smyckes och en skinnateljé får vi veta intressanta detaljer om hantverkstraditionen och tillverkningen. Dessutom har vi möjlighet att köpa en personlig semestersouvenir. Vi tillbringar även denna natt i Budva-området.

Dag 8 – 15: Avkoppling på ett härligt 4-stjärnigt strandhotell direkt vid Adriatiska havet

Njut sedan av några dagars avkoppling på ditt 4-stjärniga hotell direkt på stranden vid det härliga Adriatiska havet i Montenegro! De komfortabla rummen har en modern inredning med A/C, badrum/toalett och plattskärms-tv. Varva ner i hotellets fantastiska spaavdelning. Vila vid poolen eller ta en mysig promenad längs stranden. För att ha en trivsam hemresa, åker vi till Dubrovnik redan på dag 14 på eftermiddagen. Där tillbringar vi vår sista kväll och natten på ett 4-stärnigt hotell. På dag 15 flyger vi hem till Sverige med många glada semesterminnen.


Inklusive spektakulärt utflyktsprogram !

Tjänsterna som är inkluderade för dig

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag5 till Dubrovnik,
  inkl. hotelltransfer
 • 7 dagars 4-stjärnig studieresa till Kroatien & Montenegro
  med de 4 mest berömda UNESCO-världsarven vid Adriatiska havet

  – 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda 4-stjärniga hotell (nationell kat.)
  – 7× riklig frukostbuffé
  – Kvalificerad, svensk- eller engelsktalande guide på studieresan (beroende på tillgänglighet)
  – Fascinerande rundresa i vår moderna resebuss med luftkonditionering
  med spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med:
  • Dubrovnik (världsarv)
  • Split (världsarv)
  • Trogir (världsarv)
  • Kotor (världsarv)
  • Adriatiska kusten
  • Ston
  • Neum
  • Omiš
  • Počitelj
  • Međugorje
  • Trebinje
  • Herceg Novi
  • Porto Montenegro
  • Budva
 • 8 dagars avkoppling på ett 4-stjärnigt strandhotell direkt vid Adriatiska havet
  – 7 övernattningar i dubbelrum på ett härligt 4-stjärnigt hotell (nationell kat.)
  – 7× riklig frukostbuffé
  – Kvalificerad, engelsktalande guide
  – Kostnadsfri användning av hotellets faciliteter:
  attraktiv utomhuspool, uppvärmd inomhuspool och härligt spaområde
 • 24 timmars läkarjour


⁵ t.ex. Freebird Airlines (känt charterflygbolag), Aegean Airlines (Sky Trax World Airline Award 2014 – 2017 för bästa europeiska regionalflygbolag) eller Croatia Airlines (medlem i Star Alliance – världens största flygbolagsallians)

Dina extra tjänster

Matpaket:

Paketet innehåller halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan: endast 1590,– SEK per person.

Enkelrumstillägg:

2490,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

Våra 4-stjärniga studieresehotell !

Semesterförlängning: 8 dagars avkoppling på ett 4-stjärnigt strandhotell direkt vid Adriatiska havet !

Jämförelse av temperaturer

 JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Zagreb111114162224272724221412
Stockholm-2-13815192019181062

Viktig information:

Lokala myndigheters krav och hygienriktlinjer angående COVID-19-pandemin varierar mellan länder och kan ändras med kort varsel. I nuläget kan även inresebestämmelserna ändras med kort varsel. Därför har vi sammanställt viktig information om din TSS-resa på https://www.tss-travel.se/restryggt/ Naturligtvis kontrolleras och aktualiseras informationen regelbundet. Vänligen läs även på UD:s webbplats (https://www.swedenabroad.se/) innan resan.

Statsskick:

Kroatien: parlamentarisk demokrati
Montenegro: republik
Bosnien-Hercegovina: demokratisk stat med två entiteter: Federationen Bosnien och Hercegovina (FBiH) samt Republika Srpska (RS)

Huvudstad:

Kroatien: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnien-Hercegovina: Sarajevo

Religion:

Kroatien: 86 % katoliker, 4 % serbisk-ortodoxa, 1 % muslimer, 0,3 % protestanter, 0,01 % judar
Montenegro: 72 % serbisk-ortodoxa, 3,5 % katoliker, 16 % muslimer
Bosnien-Hercegovina: 50,7 % muslimer, 30,7 % serbisk-ortodoxa, 15,2 % katoliker

Språk:

Kroatien: Kroatiska samt serbiska, italienska och ungerska som officiella minoritetsspråk i vissa områden.
Montenegro: Montenegrinska (mest latinsk skrift, men även det kyrilliska alfabetet används). Även albanska har officiell status och används som officiellt undervisningsspråk i vissa områden, där eleverna kan välja mellan montenegrinska och albanska.
Bosnien-Hercegovina: Bosniska, kroatiska med latinskt alfabet och serbiska med kyrilliskt alfabet.

Klimat:

Medelhavsklimat vid Adriatiska havets kust, tempererat kontinentalklimat i de inre landsdelarna.

Lokal tid:

Centraleuropeisk tid (CET), sommar- och vintertid används, det är alltså ingen tidsskillnad mot Sverige.

Elektricitet:

230 V, 50 Hz. Adapter behövs inte.

Telefon:

För att ringa till Kroatien från Sverige slå landsnummer 00385. Montenegros landsnummer för samtal från Sverige är 00382, och Bosnien-Hercegovinas landsnummer är 00387. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Kroatien: Kroatien tillhör Schengenområdet sedan 1 april 2013. Svenska, finska, norska och danska medborgare kan resa in i landet med ett pass som måste vara giltigt under hela resan. Det behövs inget visum. www.mvep.hr.
Montenegro: Svenska, finska, norska och danska medborgare kan besöka landet med ett pass som är giltigt under hela resan. För vistelser i max 90 dagar behövs inget visum. https://www.gov.me/en/article/entry-and-exit.
Bosnien-Hercegovina: Nordiska medborgare kan besöka Bosnien och Hercegovina utan visum i max 90 dagar. Vid inresan behövs ett pass som måste vara giltigt i minst tre månader efter utresan. Försök att resa med handlingar som inte är giltiga eller accepterade kan straffas med höga böter. www.mvp.gov.ba.
Rättsligt bindande information och vidare information om inresebestämmelserna får du endast från destinationslandets ambassad. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Kroatiens, Montenegros och Bosnien-Hercegovinas ambassad. Det är ditt ansvar att ansöka om och ta fram de visum som eventuellt behövs.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Kroatiens, Montenegros & Bosnien-Hercegovinas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: Paketet innehåller halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan: endast 1590,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: Paketet innehåller utflykterna “Mostar“, “Perast & Gospa od Škrpjela“ samt “Båttur till Kotor“: endast 1260,– SEK per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Kroatien: Valutan är kroatisk kuna (HRK). 1 kuna = 100 lipa. Kurs (juni 2022): 1 SEK = 0,71 HRK; 1 HRK = 1,41 SEK.
Montenegro: Montenegro tillhör euroområdet och använder euro som valuta. Kurs (juni 2022): 1 SEK = 0,09 EUR; 1 EUR = 10,62 SEK.
Bosnien-Hercegovina: Valutan är konvertibla mark (BAM). 1 mark = 100 feningar. Kurs (juni 2022): 1 SEK = 0,19 BAM; 1 BAM = 5,40 SEK.
Kroatien: Kreditkort accepteras i de flesta hotell, restauranger, bensinmackar och affärer. Kontanter kan tas ut från de flesta bankomater med bank- eller kreditkort. Det är vanligt att priser märks i euro, men betalningen sker i kuna. Kontanter kan växlas i banker (stängda på lördagar och söndagar) och på de många växelkontoren.
Montenegro: Vanliga kreditkort accepteras i hela landet. Det finns många bankomater. V PAY-kort och Maestro-bankkort brukar inte accepteras. De kan användas för att ta ut pengar från bankomaten, men inte som allmänt betalningssätt.
Bosnien-Hercegovina: Kontanter kan tas ut från bankomaten med kreditkort och PIN. Allt fler hotell, restauranger och affärer accepterar kreditkort, men det rekommenderas att betala kontant. Det är bra att medföra kontanter i små sedlar för att undvika problem vid betalningar. De offentliga institutionerna (t.ex. posten) accepterar endast betalningar i BAM.

Tullföreskrifter:

Kroatien: Inom vissa maxgränser krävs ingen tull för varor för privat bruk, och de behöver inte anmälas till tullmyndigheten. Den kroatiska tullmyndigheten informerar om de exakta mängderna (www.carina.gov.hr). Inom flygtrafiken är maxvärdet för varor som införs 430 EUR per person. Om du tänker resa med 10000 EUR eller mer i kontanter eller checkar (eller motsvarande belopp i andra valutor) måste du anmäla beloppet skriftligt. Införsel och transit av föremål som kan användas som angreppsvapen, t.ex. försvarsspray eller knivar, måste anmälas vid gränspasseringen. Överträdelser straffas med höga böter.
Montenegro: Maxbeloppet för in- och utförsel av utländska kontanter är 10000 EUR (eller motsvarande belopp i andra valutor). Varor för privat bruk kan införas tullfritt, men de måste utföras igen. För vissa föremål (kameror, bärbara datorer osv.) finns ett maxantal. För följande varor är den tullfria införseln begränsad: alkohol (2 liter vin eller 1 liter spritdryck), tobak (200 cigaretter eller 50 cigarrer eller 250 g röktobak), parfym eller luktvatten (50 g).
Bosnien-Hercegovina: Utländsk valuta kan anmälas hos tullmyndigheten, men det finns ingen uttrycklig föreskrift om det. Personer som innehar ett vapen nekas inresa vid gränsen. För införsel av cigaretter och alkohol gäller samma bestämmelser som i andra EU-länder. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Landspecifika säkerhetstips:

I städerna är småbrott mer sällsynta än i många andra större europeiska städer. Ändå bör turister vara försiktiga. Europeiska körkort och resehandlingar samt resehandlingar med europeiska visum är eftertraktade gods för tjuvar.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Kroatien: Inga särskilda tips.
Montenegro: Sexuella handlingar med minderåriga är straffbara sedan 1 januari 2006. Förvärv, försäljning och innehav av droger straffas hårt, även vid mindre mängder för eget bruk.
Bosnien-Hercegovina: Vissa byggnader och institutioner får inte fotas. Fotoförbjudet markeras med skyltar (bl.a. USA:s ambassad i Sarajevo). Överträdelser straffas med böter.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.

Sjukvård:

Kroatien: Ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa och har rätt till akut sjukvård. För vissa tjänster behöver du betala en avgift. I enstaka fall måste behandlingar betalas direkt. Då är det bra om du kräver en detaljerad faktura. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks inte av kortet. Därför är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd. Vid allvarligare akut sjukdom/olycka uppsöker man sjukhus men vid åkommor/sjukdom av lindrigare akut art så ska man vända sig till en statlig hälsoinrättning. Den typen av vårdcentral kallas i Kroatien ”Ambulanta” eller ”Dom zdravlja”.
Montenegro: Sjukvården har inte alltid samma standard som vi är vana vid i Sverige. Ibland är sjukhus inte utrustade för att kunna erbjuda lämplig vård vid vissa sjukdomar. Hygienbrister är vanliga.
Bosnien-Hercegovina: Sjukvården i landet är ofta problematisk på många olika sätt. Framför allt på landsbygden och i mindre städer kan det vara svårt att hitta engelsktalande sjukvårdspersonal. Eftersom Bosnien-Hercegovina och Montenegro inte tillhör EU är det viktigt att du har tecknat en hem- eller reseförsäkring som täcker hemtransporten till Sverige.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juni 2022

kundenstimmen_schweden

„Vi fick bra valuta för pengarna.“

Bengt Lennart Natanael S. från Uppsala, resenär 03.10.20194


„Helt underbar resa och fantastiska sevärdheter oförglömliga minnen. Stor tack. Kroatien är otrolig vackert land“

Malgorzata Aniela S. från Stockholm, resenär 03.10.20194


„Fantastisk RESA att se så fina vyer uppleva historiens vingslag och träffa många härliga människor“

Ann-Kristin W. från Kävlinge, resenär 05.10.20194


„Trevligt ordnat. Allt fungerade bra. Bra tider o flyga. Både dit o hem.“

Inger Marianne Christina M. från Mjölby, resenär 06.11.20194


„Intressant och alltigenom trevligt arrangemang med lagom mycket information. Tur med vädret hade vi också.“

Ylva Elisabeth J. från Kalmar, resenär 07.02.20204


„Fin rundresa i intressant del av Europa“

Sten Rune A. från Göteborg, resenär 07.02.20204


„Perfekt väder att resa i trots att det var i februari. Man slapp trängas med turister. Fantastiska landskap att resa genom. Mycket historia att se. Fin mat på hotellen och tillgång till spa.“

Eva Elisabeth P. från Skillingaryd, resenär 07.02.20204


„Det var fantastisk att se flera länder och städer med gamla byggnader, vacker natur och fin klimat.“

Sanja L. från Helsingborg, resenär 07.12.20194


„Fantastiska natur och kulturupplevelser, tillsammans med trevliga människor. Lärorik och minnesvärd resa. Tack“

Inger Marianne S. från Gudhem, resenär 09.10.20194


„Få njuta av vidunderlig natur, samtidigt dyka ner i historien, det gamla och det som nyss varit.“

Anna Lillemor M. från Södertälje, resenär 10.10.20194


„Välorganiserat, intressant, prisvärt och trevligt“

Lars-Anders L. från Skurup, resenär 12.10.20194


„Allt fungerade perfekt och vädret var strålande.“

Henry Christer B. från Halmstad, resenär 14.02.20204


„Mycket givande resa med massor av upplevelser och bra arrangemang.“

Marie Kristina H. från Edsbyn, resenär 14.02.20204


„Min första resa där jag är nöjd med allt.“

Juliska T. från Halmstad, resenär 14.02.20204


„Mycket väl planerad och genomförd. Besök på många historiskt intressanta platser under proffsig reseledning och med tillika proffsiga lokala guider. Bekväma hotell med hög standard och bra restauration.“

Ulf Lars Åke L. från Haverdal, resenär 14.11.20194


„En fantastisk och givande resa som jag aldrig skulle kunna göra på egen hand.“

Ingrid Birgitta M. från Moliden, resenär 14.11.20194


„Bra och intressant resa.“

Barbro Anita G. från Årsta, resenär 17.10.20194


„Utmärkt genomförd resa, vi är helnöjda, detta var femte gången vi reste med TSS“

Ulf Bengt Anders W. från Alingsås, resenär 20.11.20194


„Mycket trevlig resa, jag är supernöjd!“

Evy Inga-Lill Maria G. från Karlstad, resenär 21.02.20204


„Bra organiserad resa. Från början till slut.“

Bengt Gustaf C. från Södertälje, resenär 21.11.20194


„Mycket prisvärd, välorganiserad resa!“

Carl Tore Ingemar T. från Göteborg, resenär 21.11.20194


„En mycket bra och intressant rundresa, utmärkta hotell, fantastisk guide och trevlig och duktig chaufför. En trygg och innehållsrik resa som ger mersmak. Jag åker gärna med Tss Travel igen!“

Kerstin Anne Charlotte E. från Söderköping, resenär 21.11.20194


„Mycket valuta för pengarna. Väl arrangerat, mycket intressant, fina hotell, bra guider, trevliga medresenärer, god mat. Vad kan man mer begära.“

Hans Åke Edvard Ö. från Hässelby, resenär 24.10.20194


„Intressant se hur landet Jugoslavien nu är efter att det har delats upp i flera länder efter inbördeskriget. Trygg bussresa med trevlig busschaufför och en helt utmärkt reseledare.“

Brita Margareta F. från Stockholm, resenär 24.10.20194


„Bästa resa vi gjort. Tack!“

Irene Margrethe L. från Stockholm, resenär 24.10.20194


„Prisvärd och välorganiserad“

Anna Lena Kristina L. från Lund, resenär 26.10.20194


„Vi är jättenöjda med resan.“

Hans Gunnar Daniel G. från Kungälv, resenär 27.11.20194


„Toppen, fantastiska priser, välplanerat, får uppleva så mycket, vill resa mer.“

Dagmar Gunilla J. från Kristinehamn, resenär 27.11.20194


“Trevlig resa med bra upplägg. Fick möta många nya vänner.“

Ingrid Agneta N., resenär, 28.01.2019³


”Jag tyckte om resan väldigt mycket och kan tänka mig göra det en gång til varmt rekommenderar jag den till mina kompisar.”

Maida D., resenär, 11.02.2019³


“Intressant, inspirerande & gav mersmak!”

Rebecka Susanna E., resenär, 17.01.2019³


3 TSS Travel Service Scandinavia AS och RSD Reise Service Deutschland ingår i en europeisk reseföretagskoncern som arrangerar resor för resenärer från ett flertal europeiska länder. Observera: Undersökningen har genomförts med resenärer som reste med RSD och med TSS Travel Service Scandinavia AS år 2018 / 2019. Kommentarerna kommer från kunder som har rest med vår företagskoncern.