Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

15 dagars 4-stjärnig resa till Kroatien & Montenegro

Dubrovnik (världsarv) – Split (världsarv) – Trogir (världsarv) – Kotor (världsarv)

Ditt reseprogram

Se fram emot en spännande studieresa genom Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina. Upplev Adriatiska havets härliga kuster och många kulturella höjdpunkter, bl.a. 4 UNESCO-världsarven som t.ex. Split och Dubrovnik.

Dag 1: Resa till Dubrovnik

Flygresa till Dubrovnik i Kroatiens hjärta. Vår vänliga, svensk- eller engelsktalande guide välkomnar oss på flygplatsen. Vår moderna resebuss tar oss direkt till vårt fyrstjärniga hotell i Dubrovnikområdet.

Dubrovnik (UNESCO-världsarv), Adriatiska havet & Ston

Idag utforskar vi hamnstaden Dubrovnik, Adriatiska havets pärla. Vi flanerar genom de små gränderna och beundrar palats, kyrkor och praktfulla hus som är omgivna av en stor fästningsmur. Stadskärnan är ett UNESCO-världsarv. Vi åker norrut längs Adriatiska havet och ser en av världens vackraste kuster. I staden Ston väntar en alldeles speciell byggnad på oss: den 5,5 km långa fästningsmuren. Efteråt åker vi över den imponerande Peljesac-bron mot Neretvadalen. De kommande 2 nätterna tillbringar vi bekvämt på vårt 4-stjärniga hotell i Dalmatien vid Adriatiska havets kust.

Dag 3: Split, Trogir (2x UNESCO-världsarv) & Omiš

Idag får vi beundra 2 UNESCO-världsarv. Efter en härlig panoramafärd kommer vi fram till Split. En promenad genom den historiska stadskärnan känns som en tidsresa till antiken. Det unika Diocletianus palats (inträde ingår) är en av världens främsta romerska byggnader (UNESCO-världsarv). Vi besöker den historiska stadskärnan i Trogir, ytterligare ett UNESCO-världsarv. På vägen tillbaka till hotellet besöker vi den lilla staden Omiš i Dalmatien, ett före detta piratfäste.

Dag 4: Počitelj & Međugorje

På morgonen åker vi vidare till Počitelj, en av Balkans mest intressanta byar. På grund av stadens historiska betydelse och historiska byggnader har Počitelj föreslagits som UNESCO-världsarv. Vi åker vidare till Medugorje, en av världens mest berömda kristna vallfartsorter som besöks av 2,5 miljoner pilgrimer varje år. Där besöker vi platsen där jungfru Maria skall ha uppenbarat sig för 6 ungdomar. På eftermiddagen har du tid att disponera fritt. Ett sevärt besöksmål är t.ex. den berömda bron Stari most (UNESCO-världsarv). Vi tillbringar natten på ett 4-stjärnigt hotell i Međugorje-området.

Dag 5: Trebinje & Herceg Novi

Efter frukosten åker vi till Trebinje. Stadens främsta sevärdheter är bl.a. den historiska stadskärnan och Osman Pasha-moskén, stadens mest kända landmärke. Vi besöker även en traditionell mattillverkare och beskådar den fascinerande, hundratals år gamla hantverkskonsten. På eftermiddagen kommer vi fram till Herceg Novi, en av Montenegros mest populära semesterorter. Där tillbringar vi natten.

Dag 6: Kotor (UNESCO-världsarv) & Porto Montenegro

Vi åker längs Adriatiska havets kust till Kotorbukten, en av världens mest kända vikar. Utsikten är magisk. Hamnstaden Kotor ligger mellan branta bergssidor. Vi tar en promenad genom UNESCO-världsarvets pittoreska stadskärna. Nu väntar den fina yachthamnen Porto Montenegro i Tivat på oss. Vi beundrar de vackras och rikas fina yachter. Vi tillbringar natten i Budva-området.

Dag 7: Budva & Sveti Stefan

Vi börjar dagen i Budva, resans nästa höjdpunkt. Den över 2500 år gamla stadskärnan är en av de äldsta vid den adriatiska kusten. Vi promenerar genom de små gränderna och njuter av den sydländska atmosfären. Självklart besöker vi även den berömda ballerinastatyn på en klippa vid havet. På eftermiddagen ser vi Sveti Stefan, Montenegros mest kända landmärke. Från en utsiktspunkt har vi en fantastisk utsikt över denna vackra ö. På en smyckes och en skinnateljé får vi veta intressanta detaljer om hantverkstraditionen och tillverkningen. Dessutom har vi möjlighet att köpa en personlig semestersouvenir. Vi tillbringar även denna natt i Budva-området.

Dag 8 – 15: Avkoppling på ett härligt 4-stjärnigt hotell på Adriatiska kusten

De närmaste dagarna kommer vi att koppla av i vår speciella fyrstjärniga hotell på den vackra montenegrinska Adriatiska kusten! Vi njuter av bekvämligheterna på vårt hotell, tar en paus vid poolen eller går på en mysig promenad. De bekväma rummen är modernt utrustade, med uftkonditionering, bad/WC och platt-TV. För att ha en trivsam hemresa, åker vi till Dubrovnik redan på dag 14 på eftermiddagen. Där tillbringar vi vår sista kväll och natten på ett 4-stärnigt hotell. På dag 15 flyger vi hem till Sverige med många glada semesterminnen.

OBS: Vänligen observera att reseförloppet kan ändras av organisatoriska skäl eller på grund av vädret.

Hemresa

Inkluderat i priset:

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag5 till Dubrovnik,
  inkl. hotelltransfer
 • 7 dagars 4-stjärnig studieresa till Kroatien & Montenegro
  med de 4 mest berömda UNESCO-världsarven vid Adriatiska havet

  – 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda 4-stjärniga hotell (nationell kat.)
  – 7× riklig frukostbuffé
  – Kvalificerad, svensk- eller engelsktalande guide på studieresan (beroende på tillgänglighet)
  – Fascinerande rundresa i vår moderna resebuss med luftkonditionering
  med spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med:
  • Dubrovnik (världsarv)
  • Split (världsarv)
  • Trogir (världsarv)
  • Kotor (världsarv)
  • Adriatiska kusten
  • Peljesac-bron
  • Ston
  • Omiš
  • Počitelj
  • Međugorje
  • Trebinje
  • Herceg Novi
  • Porto Montenegro
  • Budva
 • 8 dagars avkoppling på ett 4-stjärnigt hotell vid Adriatiska kusten
  – 7 övernattningar i dubbelrum på ett härligt 4-stjärnigt hotell (nationell kat.)
  – Kvalificerad, engelsktalande guide
  – hotellets faciliteter nyttjas kostnadsfritt: attraktiv utomhuspool, uppvärmd inomhuspool och mycket mer
 • 24 timmars läkarjour


⁵ t.ex. Freebird Airlines (känt charterflygbolag), Aegean Airlines (Sky Trax World Airline Award 2014 – 2019 för bästa europeiska regionalflygbolag) eller Croatia Airlines (medlem i Star Alliance – världens största flygbolagsallians)

Dina extra tjänster

Matpaket:

Paketet innehåller halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan: endast 1705,– SEK per person.

Enkelrumstillägg: 2800,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

Inklusive spektakulärt utflyktsprogram !

Våra 4-stjärniga studieresehotell !


Semesterförlängning: 8 dagars avkoppling på ett 4-stjärnigt strandhotell direkt vid Adriatiska havet !

Jämförelse av temperaturer

JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Zagreb111114162224272724221412
Stockholm-2-13815192019181062

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Statsskick:

Kroatien: parlamentarisk demokrati
Montenegro: republik
Bosnien-Hercegovina: demokratisk stat med två entiteter: Federationen Bosnien och Hercegovina (FBiH) samt Republika Srpska (RS)

Huvudstad:

Kroatien: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnien-Hercegovina: Sarajevo

Religion:

Kroatien: 86 % katoliker, 4 % serbisk-ortodoxa, 1 % muslimer, 0,3 % protestanter, 0,01 % judar
Montenegro: 72 % serbisk-ortodoxa, 3,5 % katoliker, 16 % muslimer
Bosnien-Hercegovina: 50,7 % muslimer, 30,7 % serbisk-ortodoxa, 15,2 % katoliker

Språk:

Kroatien: Kroatiska samt serbiska, italienska och ungerska som officiella minoritetsspråk i vissa områden.
Montenegro: Montenegrinska (mest latinsk skrift, men även det kyrilliska alfabetet används). Även albanska har officiell status och används som officiellt undervisningsspråk i vissa områden, där eleverna kan välja mellan montenegrinska och albanska.
Bosnien-Hercegovina: Bosniska, kroatiska med latinskt alfabet och serbiska med kyrilliskt alfabet.

Klimat:

Medelhavsklimat vid Adriatiska havets kust, tempererat kontinentalklimat i de inre landsdelarna.

Lokal tid:

Centraleuropeisk tid (CET), sommar- och vintertid används, det är alltså ingen tidsskillnad mot Sverige.

Elektricitet:

230 V, 50 Hz. Adapter behövs inte.

Telefon:

För att ringa till Kroatien från Sverige slå landsnummer 00385. Montenegros landsnummer för samtal från Sverige är 00382, och Bosnien-Hercegovinas landsnummer är 00387. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Kroatien: Kroatien tillhör Schengenområdet sedan 1 april 2013. Svenska, finska, norska och danska medborgare kan resa in i landet med ett pass som måste vara giltigt under hela resan. Det behövs inget visum. www.mvep.hr.
Montenegro: Svenska, finska, norska och danska medborgare kan besöka landet med ett pass som är giltigt under hela resan. För vistelser i max 90 dagar behövs inget visum. https://www.gov.me/en/article/entry-and-exit.
Bosnien-Hercegovina: Nordiska medborgare kan besöka Bosnien och Hercegovina utan visum i max 90 dagar. Vid inresan behövs ett pass som måste vara giltigt i minst tre månader efter utresan. Försök att resa med handlingar som inte är giltiga eller accepterade kan straffas med höga böter. www.mvp.gov.ba.
Rättsligt bindande information och vidare information om inresebestämmelserna får du endast från destinationslandets ambassad. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Kroatiens, Montenegros och Bosnien-Hercegovinas ambassad. Det är ditt ansvar att ansöka om och ta fram de visum som eventuellt behövs.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Kroatiens, Montenegros & Bosnien-Hercegovinas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: Paketet innehåller halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan: endast 1705,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: Paketet innehåller utflykterna “Mostar“, „Lady Rock Perast“ samt “Båttur till Kotor“: endast 1365,– SEK per person (kan bokas på plats).
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Kroatien: Kroatien tillhör euroområdet och använder euro som valuta. Kurs (januari 2024): 1 SEK = 0,08 EUR; 1 EUR = 11,26 SEK.
Montenegro: Montenegro tillhör euroområdet och använder euro som valuta. Kurs (januari 2024): 1 SEK = 0,08 EUR; 1 EUR = 11,26 SEK.
Bosnien-Hercegovina: Valutan är konvertibla mark (BAM). 1 mark = 100 feningar. Kurs (januari 2024): 1 SEK = 0,17 BAM; 1 BAM = 5,77 SEK.
Kroatien: Kreditkort accepteras i de flesta hotell, restauranger, bensinmackar och affärer. Kontanter kan tas ut från de flesta bankomater med bank- eller kreditkort.
Montenegro: Vanliga kreditkort accepteras i hela landet. Det finns många bankomater. V PAY-kort och Maestro-bankkort brukar inte accepteras. De kan användas för att ta ut pengar från bankomaten, men inte som allmänt betalningssätt.
Bosnien-Hercegovina: Kontanter kan tas ut från bankomaten med kreditkort och PIN. Allt fler hotell, restauranger och affärer accepterar kreditkort, men det rekommenderas att betala kontant. Det är bra att medföra kontanter i små sedlar för att undvika problem vid betalningar. De offentliga institutionerna (t.ex. posten) accepterar endast betalningar i BAM.

Turistskatt:

Det tillkommer en statlig turistskatt på maximalt 3,00 EUR (ca. 34 SEK) per person/natt (gäller maj 2023) som betalas på plats.

Tullföreskrifter:

Kroatien: Inom vissa maxgränser krävs ingen tull för varor för privat bruk, och de behöver inte anmälas till tullmyndigheten. Den kroatiska tullmyndigheten informerar om de exakta mängderna (www.carina.gov.hr). Inom flygtrafiken är maxvärdet för varor som införs 430 EUR (ca. 4795 SEK) per person. Om du tänker resa med 10000 EUR (ca. 111511 SEK) eller mer i kontanter eller checkar (eller motsvarande belopp i andra valutor) måste du anmäla beloppet skriftligt. Införsel och transit av föremål som kan användas som angreppsvapen, t.ex. försvarsspray eller knivar, måste anmälas vid gränspasseringen. Överträdelser straffas med höga böter.
Montenegro: Maxbeloppet för in- och utförsel av utländska kontanter är 10000 EUR (ca. 111511 SEK) (eller motsvarande belopp i andra valutor). Varor för privat bruk kan införas tullfritt, men de måste utföras igen. För vissa föremål (kameror, bärbara datorer osv.) finns ett maxantal. För följande varor är den tullfria införseln begränsad: alkohol (2 liter vin eller 1 liter spritdryck), tobak (200 cigaretter eller 50 cigarrer eller 250 g röktobak), parfym eller luktvatten (50 g).
Bosnien-Hercegovina: Utländsk valuta kan anmälas hos tullmyndigheten, men det finns ingen uttrycklig föreskrift om det. Personer som innehar ett vapen nekas inresa vid gränsen. För införsel av cigaretter och alkohol gäller samma bestämmelser som i andra EU-länder. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Landspecifika säkerhetstips:

I städerna är småbrott mer sällsynta än i många andra större europeiska städer. Ändå bör turister vara försiktiga. Europeiska körkort och resehandlingar samt resehandlingar med europeiska visum är eftertraktade gods för tjuvar.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Kroatien: Inga särskilda tips.
Montenegro: Sexuella handlingar med minderåriga är straffbara sedan 1 januari 2006. Förvärv, försäljning och innehav av droger straffas hårt, även vid mindre mängder för eget bruk.
Bosnien-Hercegovina: Vissa byggnader och institutioner får inte fotas. Fotoförbjudet markeras med skyltar (bl.a. USA:s ambassad i Sarajevo). Överträdelser straffas med böter.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.

Sjukvård:

Kroatien: Ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa och har rätt till akut sjukvård. För vissa tjänster behöver du betala en avgift. I enstaka fall måste behandlingar betalas direkt. Då är det bra om du kräver en detaljerad faktura. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks inte av kortet. Därför är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd. Vid allvarligare akut sjukdom/olycka uppsöker man sjukhus men vid åkommor/sjukdom av lindrigare akut art så ska man vända sig till en statlig hälsoinrättning. Den typen av vårdcentral kallas i Kroatien ”Ambulanta” eller ”Dom zdravlja”.
Montenegro: Sjukvården har inte alltid samma standard som vi är vana vid i Sverige. Ibland är sjukhus inte utrustade för att kunna erbjuda lämplig vård vid vissa sjukdomar. Hygienbrister är vanliga.
Bosnien-Hercegovina: Sjukvården i landet är ofta problematisk på många olika sätt. Framför allt på landsbygden och i mindre städer kan det vara svårt att hitta engelsktalande sjukvårdspersonal.
Eftersom Bosnien-Hercegovina och Montenegro inte tillhör EU är det viktigt att du har tecknat en hem- eller reseförsäkring som täcker hemtransporten till Sverige.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: januari 2024