Ditt reseprogram

Se fram emot en spännande studieresa genom Kroatien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina. Upplev Adriatiska havets härliga kuster och många kulturella höjdpunkter, bl.a. 4 UNESCO-världsarv som t.ex. Split och Dubrovnik.

Dag 1: Resa till Dubrovnik

Flygresa till Dubrovnik i Kroatien. Våra trevliga och kompetenta svensk- eller engelsktalande guider tar emot oss på flygplatsen och visar oss till vår moderna resebuss. Vi åker till vårt 4-stjärniga hotell i Dubrovnik-området (ca 20 km).

Dag 2: Dubrovnik (UNESCO-världsarv), Adriatiska havet, Ston & Neum

Idag utforskar vi hamnstaden Dubrovnik, Adriatiska havets pärla. Den pittoreska historiska stadskärnan ligger på en halvö. Vi flanerar genom de små gränderna och beundrar palats, kyrkor och praktfulla hus som är omgivna av en stor fästningsmur. Stadskärnan är ett UNESCO-världsarv. Vi åker norrut längs Adriatiska havet och upplever en av världens vackraste kuster. I staden Ston väntar en alldeles speciell byggnad på oss: världens näst längsta mur. Den 5,5 km långa fästningsmuren byggdes under 1300-talet för att skydda de värdefulla saltgårdarna. Från Ston är det inte långt till den pittoreska hamnstaden Neum. Sedan åker vi till vårt 4-stjärniga hotell vid Adriatiska havets kust där vi tillbringar de följande 2 nätterna (ca 165 km).

Dag 3: Split, Trogir (2x UNESCO-världsarv) & Omiš

Idag besöker vi inte bara ett utan 2 UNESCO-världsarv. Efter en härlig panoramafärd kommer vi fram till Split. En promenad genom den historiska stadskärnan känns som en tidsresa till antiken. Praktfulla palats, kolonner och torg påminner om Romerska riket. Det unika Diocletianus palats (inträde ingår) är en av världens mest välbevarade romerska byggnader. Det är lätt att förstå varför det är ett UNESCO-världsarv. Vi besöker den historiska stadskärnan i Trogir, ytterligare ett UNESCO-världsarv. Trogir ligger på en liten ö som är separerad från fastlandet av en kanal. På vägen tillbaka till hotellet besöker vi den lilla staden Omiš i Dalmatien. Den före detta sjörövarstaden är ett mysigt ställe för en liten paus (ca 200 km).

Dag 4: Počitelj & Međugorje

På morgonen åker vi vidare till Počitelj, en av Balkans mest intressanta byar. På grund av byns historia, de historiska byggnaderna och det härliga läget mellan Dinariska alperna och floden Neretva har Počitelj föreslagits som UNESCO-världsarv. Den välbevarade borgmuren, torn, stenhusen moskéer och zaravanserajerna vittnar om stadens tidigare prakt. Vi åker vidare genom Bosnien-Hercegovina till Međugorje, en av världens mest berömda kristna vallfartsorter som besöks av 2,5 miljoner pilgrimer varje år. Där besöker vi platsen där jungfru Maria skall ha uppenbarat sig för sex ungdomar. På eftermiddagen har ni egentid. Sevärd är bl.a. den berömda bron Stari most (UNESCO-världsarv). Vi tillbringar natten på ett 4-stjärnigt hotell i Medugorje-området (ca 250 km).

Dag 5: Trebinje & Herceg Novi

Efter frukosten besöker vi staden Trebinje i pittoreskt läge vid en flod. Stadens främsta sevärdheter är den historiska stadskärnan Osman Pasha-moskén, Kristi förklaringskyrka och framför allt den kända Arslanagicbron. Vi besöker även en traditionell mattillverkare och beskådar den fascinerande, hundratals år gamla hantverkskonsten. På eftermiddagen utforskar vi en av Montenegros mest populära semesterorter: Herceg Novi. Vi tar en promenad i skuggan av akaciorna i stadskärnan och njuter av naturen och utsikten över de idylliska badställena. Övernattning på ett 4-stjärnigt hotell i Herceg Novi-området (ca 160 km).

Dag 6: Panoramafärd med färja, Porto Montenegro & Budva

Först åker vi längs den berömda Kotorbukten och njuter av ett av Medelhavets mest fascinerande landskap. Vi tar färjan från Kamenari till Lepetane. Denna härliga panoramafärd tar 10 minuter. I en smyckes och en skinnateljé får vi veta intressanta detaljer om hantverkstraditionen och tillverkningen. Nu väntar den fina yachthamnen Porto Montenegro i Tivat på oss där vi beundrar de välbärgades fina yachter. På eftermiddagen besöker vi Budva, resans nästa höjdpunkt. Den över 2500 år gamla stadskärnan är en av de äldsta vid Adriatiska havets kust. Vi promenerar genom de många små gränderna och njuter av den sydländska atmosfären. Vi tillbringar natten i Budva-området (ca 50 km).

Dag 7: Sveti Stefan & Kotor (UNESCO-världsarv)

Vår dag börjar med Montenegros mest kända landmärke, den berömda ön Sveti Stefan. Från en utsiktspunkt har vi en fantastisk utsikt över ön, ett av resans mest imponerande bildmotiv. Vårt nästa resmål är Kotorbukten, en av europeiska Medelhavskustens vackraste vikar. Den kallas även Europas sydligaste fjord. Hamnstaden Kotor ligger mellan branta bergssidor och Kotorbuktens glittrande turkosa hav. Vi tar en promenad genom UNESCO-världsarvets pittoreska omgivning. Vi åker till Dubrovnik där vi tillbringar natten med stjärn-komfort (ca 130 km).

Dag 8: Hemresa

Idag säger vi hej då. En härlig och upplevelserik vecka tar slut. Transport till flygplatsen och flyget hem till Sverige (ca 20 km).


Inklusive spektakulärt utflyktsprogram + inträden bl.a. med 4 världsarv-platser !

Tjänsterna som är inkluderade för dig

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag4 till Dubrovnik
  inkl. hotelltransfer
 • 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda 4-stjärniga hotell (nationell kat.)
  7x riklig frukostbuffé
 • Rundresa i vår moderna buss med luftkonditionering samt
  fackutbildade svensk- eller engelsktalande guider
 • Fascinerande studieresa med Kroatien, Montenegro & de 4 mest berömda UNESCO-världsarven vid Adriatiska havet !
  Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med:
  • Dubrovnik (världsarv)
  • Split (världsarv)
  • Trogir (världsarv)
  • Kotor (världsarv)
  • Adriatiska kusten
  • Ston
  • Neum
  • Omiš
  • Počitelj
  • Međugorje
  • Trebinje
  • Herceg Novi
  • Panoramafärd med färja
  • Porto Montenegro
  • Budva
 • 24 timmars läkarjour

4 t.ex. Freebird Airlines (känt charterflygbolag) eller Croatia Airlines (medlem i Star Alliance – världens största flygbolagsallians)


Dina extra tjänster

Matpaket:

Paketet innehåller komfortabel halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter: endast 1500,– SEK per person

Enkelrumstillägg:

2590,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

Våra utvalda 4-stjärniga hotell kommer att begeistra dig !

Jämförelse av temperaturer

 JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Zagreb111114162224272724221412
Stockholm-2-13815192019181062

Statsskick:

Kroatien: parlamentarisk demokrati
Montenegro: republik
Bosnien-Hercegovina: demokratisk stat med två entiteter: Federationen Bosnien och Hercegovina (FBiH) samt Republika Srpska (RS)

Huvudstad:

Kroatien: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnien-Hercegovina: Sarajevo

Religion:

Kroatien: 86 % katoliker, 4 % serbisk-ortodoxa, 1 % muslimer, 0,3 % protestanter, 0,01 % judar
Montenegro: 72 % serbisk-ortodoxa, 3,5 % katoliker, 16 % muslimer
Bosnien-Hercegovina: 50,7 % muslimer, 30,7 % serbiskortodoxa, 15,2 % katoliker

Språk:

Kroatien: Kroatiska samt serbiska, italienska och ungerska som officiella minoritetsspråk i vissa områden.
Montenegro: Montenegrinska (mest latinsk skrift, men även det kyrilliska alfabetet används). Även albanska har officiell status och används som officiellt undervisningsspråk i vissa områden, där eleverna kan välja mellan montenegrinska och albanska.
Bosnien-Hercegovina: Bosniska, kroatiska med latinskt alfabet och serbiska med kyrilliskt alfabet.

Klimat:

Medelhavsklimat vid Adriatiska havets kust, tempererat kontinentalklimat i de inre landsdelarna.

Lokal tid:

Centraleuropeisk tid (CET), sommar- och vintertid används, det är alltså ingen tidsskillnad mot Sverige.

Elektricitet:

230 V, 50 Hz. Adapter behövs inte.

Telefon:

För att ringa till Kroatien från Sverige slå landsnummer 00385. Montenegros landsnummer för samtal från Sverige är 00382, och Bosnien-Hercegovinas landsnummer är 00387. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Kroatien: Kroatien tillhör Schengenområdet sedan 1 april 2013. Svenska, finska, norska och danska medborgare kan resa in i landet med ett pass som måste vara giltigt under hela resan. Det behövs inget visum.www.mvep.hr.
Montenegro: Svenska, finska, norska och danska medborgarekan besöka landet med ett pass som är giltigt under hela resan. För vistelser i max 90 dagar behövs inget visum. mvp.gov.me/en/sections/consular-affairs/visa-regimes-for-foreign-citizens/

Bosnien-Hercegovina: Nordiska medborgare kan besöka Bosnien och Hercegovina utan visum i max 90 dagar. Vid inresan behövs ett pass som måste vara giltigt i minst tre månader efter utresan. Försök att resa med handlingar som inte är giltiga eller accepterade kan straffas med höga böter. www.mvp.gov.ba/konzularne_informacije/vize/Default.aspx.
Rättsligt bindande information och vidare information om inresebestämmelserna får du endast från destinationslandets ambassad. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på ambassaden. Det är ditt ansvar att ansöka om och ta fram de visum som eventuellt behövs.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Kroatiens, Montenegros & Bosnien-Hercegovinas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna. Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: Paketet innehåller komfortabel halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter: endast 1500,– SEK per person.
Upptäckarpaketet: I paketet ingår en utflykt till Mostar, en båttur till ön Gospa od Škrpjela och utflykten ”Dubrovnik by night“: endast 879,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Kroatien: Valutan är kroatisk kuna (HRK).1 kuna = 100 lipa. Kurs (augusti 2019): 1 SEK = 0,69 HRK; 1 HRK = 1,45 SEK.
Montenegro: Montenegro tillhör euroområdet och använder euro som valuta. Kurs (augusti 2019): 1 SEK = 0,10 EUR; 1 EUR = 10,72 SEK.
Bosnien-Hercegovina: Valutan är konvertibla mark (BAM).1 mark = 100 feningar. Kurs (augusti 2019): 1 SEK = 0,18 BAM; 1 BAM = 5,48 SEK.

Kroatien: Kreditkort accepteras i de flesta hotell, restauranger, bensinmackar och affärer. Kontanter kan tas ut från de flesta bankomater med bank- eller kreditkort. Det är vanligt att priser märks i euro, men betalningen sker i kuna. Kontanter kan växlas i banker (stängda på lördagar och söndagar) och på de många växelkontoren.
Montenegro: Vanliga kreditkort accepteras i hela landet. Det finns många bankomater. V PAY-kort och Maestro-bankkort brukar inte accepteras. De kan användas för att ta ut pengar från bankomaten, men inte som allmänt betalningssätt.
Bosnien-Hercegovina: Kontanter kan tas ut från bankomaten med kreditkort och PIN. Allt fler hotell, restauranger och affärer accepterar kreditkort, men det rekommenderas att betala kontant. Det är bra att medföra kontanter i små sedlar för att undvika problem vid betalningar. De offentliga institutionerna (t.ex. posten) accepterar endast betalningar i BAM.

Tullföreskrifter:

Kroatien: Inom vissa maxgränser krävs ingen tull för varor för privat bruk, och de behöver inte anmälas till tullmyndigheten. Den kroatiska tullmyndigheten informerar om de exakta mängderna (www.carina.gov.hr). Inom flygtrafiken är maxvärdet för varor som införs 430 EUR per person. Om du tänker resa med 10 000 EUR eller mer i kontanter eller checkar (eller motsvarande belopp i andra valutor) måste du anmäla beloppet skriftligt. Införsel och transit av föremål som kan användas som angreppsvapen, t.ex. försvarsspray eller knivar, måste anmälas vid gränspasseringen. Överträdelser straffas med höga böter.
Montenegro: Maxbeloppet för in- och utförsel av utländska kontanter är 10000 EUR (eller motsvarande belopp i andra valutor). Varor för privat bruk kan införas tullfritt, men de måste utföras igen. För vissa föremål (kameror, bärbara datorer osv.) finns ett maxantal. För följande varor är den tullfria införseln begränsad: alkohol (2 liter vin eller 1 liter spritdryck), tobak (200 cigaretter eller 50 cigarrer eller 250 g röktobak), parfym eller luktvatten (50 g).
Bosnien-Hercegovina: Utländsk valuta kan anmälas hos tullmyndigheten, men det finns ingen uttrycklig föreskrift om det. Personer som innehar ett vapen nekas inresa vid gränsen. För införsel av cigaretter och alkohol gäller samma bestämmelser som i andra EU-länder. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information. Mer information på: www.regeringen.se.
Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Landspecifika säkerhetstips:

I städerna är småbrott mer sällsynta än i många andra större europeiska städer. Ändå bör turister vara försiktiga. Europeiska körkort och resehandlingar samt resehandlingar med europeiska visum är eftertraktade gods för tjuvar.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Kroatien: Inga särskilda tips.
Montenegro: Sexuella handlingar med minderåriga är straffbara sedan 1 januari 2006. Förvärv, försäljning och innehav av droger straffas hårt, även vid mindre mängder för eget bruk.
Bosnien-Hercegovina: Vissa byggnader och institutioner får inte fotas. Fotoförbjudet markeras med skyltar (bl.a. USA:s ambassad i Sarajevo). Överträdelser straffas med böter.

Medicinsk information:

Vaccination mot stelkramp, difteri och hepatit A rekommenderas. I vissa delar av länderna kan fästingar överföra TBE (fästingburen hjärninflammation), borrelia eller fästingfeber. Därför bör du informera dig innan resan om möjliga vaccinationer och hur sjukdomar kan undvikas eller upptäckas snabbt. Du kan undvika diarré och andra infektionssjukdomar med god mathygien och myggskydd. Vi kan inte garantera att de medicinska uppgifterna är korrekta och fullständiga, och vi ansvarar inte för eventuella skador. Du ansvarar själv för din hälsa.

Sjukvård:

Kroatien: Ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa och har rätt till akut sjukvård. För vissa tjänster behöver du betala en avgift. I enstaka fall måste behandlingar betalas direkt. Då är det bra om du kräver en detaljerad faktura. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks inte av kortet. Därför är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd. Vid allvarligare akut sjukdom/olycka uppsöker man sjukhus men vid åkommor/sjukdom av lindrigare akut art så ska man vända sig till en statlig hälsoinrättning. Den typen av vårdcentral kallas i Kroatien ”Ambulanta” eller ”Dom zdravlja”.
Montenegro: Sjukvården har inte alltid samma standard som vi är vana vid i Sverige. Ibland är sjukhus inte utrustade för att kunna erbjuda lämplig vård vid vissa sjukdomar. Hygienbrister är vanliga.
Bosnien-Hercegovina: Sjukvården i landet är ofta problematisk på många olika sätt. Framför allt på landsbygden och i mindre städer kan det vara svårt att hitta engelsktalande sjukvårdspersonal. Det är viktigt att du har tecknat en hemeller reseförsäkring som täcker hemtransporten till Sverige. Det rekommenderas att ta med ett eget reseapotek.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: mars 2020

Förstoring: