Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

15 dagars 5-stjärnig resa till Lykien

St. Nikolauskyrka – Xanthos (världsarv) – Dalyan – Efesus (världsarv) – Artemistemplet (världens underverk) – Pamukkale (världsarv) – Taurusbergen

Ditt reseprogram

Tack vare våra erfarenheter och många tips från begeistrade resenärer har vi sammanställt en av skandinavernas mest omtyckta studieresor!³

Dag 1: Bekväm flygresa & transfer till hotellet

Ditt reseprogram

Dag 2: St. Nikolauskyrka, Kaputas-viken & Xanthos (världsarv)

Xanthos (världsarv)

Idag börjar vårt äventyr med en resa genom det vackra landskapet längs Medelhavskusten till Lykien. Kustvägen leder genom tallskogar längs det kristallklara turkosa vattnet. Vårt första stopp för dagen är Demre, kallad Myra i antiken: Sankt Nikolaus dog där den 6 december år 343. Vi besöker St. Nikolauskyrkan som är tillägnad honom (inträde ingår). Idag är kyrkan en populär vallfärdsort för kristna pilgrimer från hela världen. Vi gör ett kort fotostopp vid den magiska Kaputas-bukten. Sen eftermiddag kommer vi fram till Lykiens huvudstad Xanthos (inträde ingår) som har varit ett UNESCO-världsarv sedan 1988 på grund av sina unika, rikt dekorerade gravar, pelargravar och sarkofager. Vi tillbringar natten med stjärnkomfort i Fethiye, före detta Telmessos.

Dag 3: Dalyan-båttur, Karien & Iztuzu-stranden

Båttur i Dalyan-lagunen

Idag åker vi på en härlig båttur i Dalyan-lagunen, ett naturskyddsområde. Vi åker med traditionella fiskebåtar och beundrar det kariska rikets imponerande klippgravar. Framme vid den idylliska Iztuzu-stranden tar vi en mysig promenad. Stranden är en plats där den oäkta karettsköldpaddan, en av de sista arterna av havssköldpaddor som lever i Medelhavet, lägger sina ägg. De kommande 2 nätterna tillbringar vi på ett hotell i Kusadasi-området.

Dag 4: Efesus (världsarv) – i aposteln Paulus fotspår

Celsusbiblioteket, Efesus (världsarv)

Idag upplever vi nästa höjdpunkt på vår resa: det antika Efesos, som också har varit världsarv sedan juli 2015. „Solen är ny varje dag“, sa filosofen Herakleitos från Efesos. Idag besöker vi hans stad (inträde ingår). Det magnifika Celsusbiblioteket, det glänsande Hadrianustemplet och den mäktiga amfiteatern vittnar om en härlig epok. Staden var en missionsplats för aposteln Paulus. I sin 4 000-åriga historia var den före detta hamnstaden hem för flera folk, t.ex. romarna, bysantinerna och seldjukerna. Idag anses den vara en av de mest imponerande antika städerna i världen. Du kommer att bli begeistrad!

Dag 5: Artemistemplet (världens underverk) & Pamukkale (världsarv)

Artemistemplet (världens underverk)

Vi börjar dagen med att besöka resterna av det legendariska Artemistemplet (inträde ingår), som är känt som ett av den antika världens sju underverk. Ruinerna av den vita marmorbyggnaden, som var antikens största tempel, är nu en av regionens viktigaste sevärdheter. Sedan åker vi till Pamukkale. Resan tar oss genom den bördiga meanderdalen som är omgiven av otaliga fikonodlingar, bomullsfält och druvplantager. På eftermiddagen tar vi en fotopaus vid foten av UNESCO-världsarvet Pamukkale och beundrar de unika kalkstensterrasserna. Vi tillbringar natten på vårt moderna och bekväma termalhotell i Pamukkale.

Dag 6: Tavas, Taurusbergen & Karpuzkaldiran-vattenfallet

Karpuzkaldiran-vattenfallet

Efter frukosten åker vi mot Taurusbergen förbi nomadbosättningar till Tavas. På vägen lär vi oss intressanta fakta om bergsfolkens unika liv. I ett traditionellt mattväveri på 1 300 meters höjd upplever vi den fascinerande, hundratals år gamla hantverkskonsten. Vi beundrar mångfalden, tekniken och mattornas praktfulla färger. Vi avrundar dagen med ett besök vid Karpuzkaldiran-vattenfallet i Antalya. Vi övernattar med stjärnkomfort i Antalya-området.

Dag 7: Antalya – Medelhavets kulturpärla

Antalyas historiska stadsdel

Idag utforskar vi Antalya. Staden där solen skiner året runt, erbjuder många kulturella och historiska sevärdheter och ett naturskönt område. Efter en detaljerad stadsrundtur besöker vi gamla stan. Vårt semesterlands stora hantverkstradition leder oss sedan till en smyckes- och en skinntillverkning. Vi får veta mer om den manuella tillverkningen och har möjlighet att köpa en personlig semestersouvenir. Vi övernattar på ett hotell i Antalya-området.

Dag 8 – 15: Semesterförlängning på ett exklusivt 5-stjärnigt lyxhotell

5-stjärnigt lyxhotell

Under de kommande 8 dagarna kan vi koppla av på den turkiska rivieran på vårt 5-stjärniga lyxhotell med egen strand! De komfortabla rummen har en lyxig och modern inredning. Vi varvar ner i hotellets fantastiska wellnessavdelning med bastu, vilar vid utomhuspoolen eller inomhuspoolen, eller promenerar längs stranden. På dag 15 åker vi bekvämt från hotellet till flygplatsen och flyger hem till Sverige med många glada semesterminnen.


³ TSS Travel Service Scandinavia AS och RSD Reise Service Deutschland ingår i en europeisk reseföretagskoncern som arrangerar resor för resenärer från ett flertal europeiska länder. Observera: Undersökningen har genomförts med resenärer som reste med RSD och med TSS Travel Service Scandinavia AS år 2021/2022.
HemresaCelsusbiblioteket, Efesus (världsarv)5-stjärnigt lyxhotell

Inkluderat i priset:

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag⁵ till Antalya,
  inkl. hotelltransfer
 • 7 dagars exklusiv studieresa till Lykien
  – 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda 4-stjärniga hotell (nationell kat.)
  – 7× riklig frukostbuffé
  – Rundresa i vår moderna resebuss med luftkonditionering och kvalificerad, svensk- eller engelsktalande guide på studieresan (beroende på tillgänglighet)
  – Spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program) bl.a. med följande höjdpunkter:
  • Efesus (världsarv)
  • Xanthos (världsarv)
  • Pamukkale (världsarv, fotostopp)
  • Artemistemplet (världens underverk)
  • Demre
  • St. Nikolauskyrka
  • Kaputas-viken
  • Dalyan-båttur
  • Karien
  • Iztuzu-stranden
  • Tavas
  • Taurusbergen
  • Antalya gamla stan
  • Karpuzkaldiran-vattenfallet
 • 8 dagars avkoppling på ett 5-stjärnigt lyxhotell
  – 7 övernattningar i dubbelrum på ett exklusivt 5-stjärnigt lyxhotell (nationell kat.) på den turkiska rivieran
  – Utomhuspool, uppvärmd inomhuspool, egen strand och härligt spaområde med bastu
  – Kvalificerad, engelsktalande guide
 • 24 timmars läkarjour


⁵ t.ex. Freebird Airlines (känt charterflygbolag)

Dina extra tjänster

Matpaket:

Paketet innehåller riklig buffé på kvällen med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan: endast 1705,– SEK per person.

Enkelrumstillägg: 2000,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

Inklusive spektakulärt utflyktsprogram !

Våra 4-stjärniga studieresehotell !


Semesterförlängning:
8 dagars avkoppling på ett exklusivt 5-stjärnigt lyxhotell !

Exempelhotell

Information om landet Türkiye

Jämförelse av temperaturer Antalya – Stockholm

jan.feb.marsaprilmajjunijuliaug.sep.okt.nov.dec.
Antalya151718232632343332272318
Stockholm-2-14915202221181151

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (https://www.swedenabroad.se/) innan du åker på din resa.

Statsskick:

Republik / parlamentarisk republik, statschef är presidenten Recep Tayyip Erdoğan sedan den 28 augusti 2014. Med FN:s godkännande är statens internationella namn Türkiye sedan juni 2022.

Huvudstad:

Ankara

Religion:

Islam med ett liten kristet och judiskt samfund.

Språk:

Det officiella språket är turkiska. I städerna och turistorterna talar man ofta tyska, engelska och franska.

Klimat:

Subtropiskt klimat längs med den egeiska kusten och Medelhavet hela året, med temperaturer på sommaren på 30 grader och på vintern på 12 till 15 grader.

Lokal tid:

Tidsskillnaden mellan Sverige och Türkiye är under hela året plus två timme.

Elektricitet:

Nätspänningen är 220 V, 50 HZ.

Telefon:

Türkiyes landsnummer är 0090, framför riktnumret tar man bort nollan. Om du ringer från Türkiye till Sverige, slår du 0046 och tar bort nollan i riktnumret.

Land och människor:

Att pruta hör till det normala bruket i landet. Om inte skulle vara intresserad av att köpa, accepterar handlarna också ett tydligt nej. I varuhus och stormarknader prutar man inte. Det gäller även för marknader där bönderna från trakten säljer sina grönsaker. I Türkiye ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. För hotellstäderskan kan man lämna ca. 10 SEK – 20 SEK natt. På restauranger eller för taxi är ca. 10 % av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man ingen dricks. På gruppresor är det lämpligt med ca. 20 SEK per dag och person för reseledaren, för busschaufförer 10 SEK – 20 SEK per dag och person. Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, norskt, finskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Passets giltighetstid måste vara minst sex månader efter datumet för utresan ur Türkiye. Det avråds från inresa med ett provisoriskt eller utgånget pass samt ett pass utan tillräckligt många sidor till inrese- och avresestämplar, stickers eller viseringsstämplar, eftersom det har hänt att inresa har förvägrats med sådana dokument. Handläggningstider för passansökan varierar mycket i olika länder och kan efterfrågas hos behöriga myndigheter samt ambassader. Ansökan om visum för Türkiye kan enbart göras online: www.evisa.gov.tr/en. Vi rekommenderar att du ansöker om ett visum i god tid före avresan, enligt Türkiyes Utrikesdepartement dock senast 48 timmar före avresan. För uppdaterad information samt inreseinformation för medborgare från andra EES länder och övriga länder se www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa samt kontakta Türkiyes ambassad i Stockholm, tel. +46 8-23 08 40-41. Vi rekommenderar att du granskar denna hemsida regelbundet före avresan. Du som kommer från ett annat land inom EES utanför Norden får dessutom ytterligare information om inresebestämelser.
Ovan angivna länkar tillhandahålls av Türkiyes Utrikes-departementet. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av websidornas innehåll.
Vid incheckningen och ankomsten behöver du visa fram din ifyllda „Anmälningsblankett för resenärer“. Blanketten finns på https://register.health.gov.tr.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kulturen etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Türkiyes kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: Paketet innehåller riklig buffé på kvällen med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan: endast 1705,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: Paketet innehåller utflykterna till klippgravarna i Myra, ett besök i vinbyn Sirince och ett besök på UNESCO-världsarvet Pamukkale med friluftsmuseet i Hierapolis: endast 1135,– SEK per person (bokas på plats).
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta / banker / kreditkort:

Sedan 01.01.2009 heter valutan återigen turkiska lira (TRY).
Kurs: (oaugusti 2023) 1 svensk krona (SEK) = 2,48 turkiska lira; 1 turkisk lira (TRY) = 0,40 svenska kronor (SEK).
Det går att växla pengar på bankerna under öppettiderna. Även på de större hotellen finns möjlighet att växla.
Bankernas öppettider: Må – fre kl. 08:30 – 12:30, kl. 13:30 – 17:30. Kontantuttag i automater med gängse internationella kreditkort som t.ex. Visa, Mastercard, American Express. Dessa accepteras oftast även i de stora hotellen, olika affärer och kontoren på de internationella biluthyrningsföretagen.
OBSERVERA: Se upp för bedragare vid betalning med bank- eller kreditkort, de försöker att obemärkt kopiera resenärens bankkort och komma åt PIN-koden för att sedan ta ut pengar i uttagsautomater med förfalskade kort. Resenärer uppmanas därför att alltid ha bankkortet under uppsikt och endast mata in koden dolt för andra. Var försiktig med att använda bank- och kreditkort med PIN-kod på växelkontor.

Tullföreskrifter:

För turister gäller följande regler: Införsel av valuta är obegränsat tillåtet. Valutautförsel är tillåtet upp till ett totalt belopp på 5 000 US dollar eller motsvarande värde i TRY. Resenärer får föra in och ut personliga smycken upp till ett totalt värde på 15 000 US dollar. Vid ett högre värde måste detta deklareras vid inresan. Vid köp i Türkiye krävs intyg. I övrigt får följande varor medföras vid inresan i Türkiye per person (gäller ej för transitresenärer): Personlig egendom: Föremål för personligt bruk inkl. medicinska artiklar (apparater) och medicin samt presentartiklar upp till ett totalt värde på 300 euro (barn under 15 år upp till 145 euro).
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Landspecifika säkerhetstips:

Svenskar som vistas i Türkiye eller planerar en resa dit rekommenderas att kontinuerligt informera sig om det aktuella läget genom UD:s säkerhetsinformation och medierna. Resenärer uppmanas att undvika folksamlingar, även på offentliga platser och vid turistattraktioner, och att inte vistas nära regerings- och militäranläggningar. Efter en misslyckad våldsam statskupp sägs politiska grupperingar ha genomfört enstaka aggressiva övergrepp mot oliktänkare. Var uppmärksam och, ifall sådana våldshandlingar uppstår, lämna platsen omgående och ta dig till ett säkert ställe.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Förvärv, ägande och utförsel av ”kultur- och naturgods“ straffas hårt (fängelsestraff upp till 10 år) eftersom detta ses som statlig egendom. Vid överträdelser är flera månaders häktning och höga borgensbelopp (f.n. ca. 90 000 SEK) gängse förekommande också för turister, även om det handlar om antikviteter eller föremål som ser gamla ut av förment lågt värde. I enskilda fall har följden blivit fängelsestraff. Därför varnar vi uttryckligen för att köpa eller själv ta med t.ex. antikviteter, gamla mynt, fossiler etc. Det avråds bestämt från att offentligt kritisera den turkiska staten eller uttrycka sympati för terrororganisationer.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination. Var försiktig med rå mat, ej pastöriserade mjölkprodukter (t.ex. färsk mjölk, glass), samt fruktsorter som inte kan skalas. Undvik att dricka kranvatten och istärningar i drycker! Tumregel: Ät inget som inte kan kokas eller skalas! Apotek finns i alla gatuhörn i Türkiye. Man känner igen dem på det gröna korset och texten ”Eczane“. Standarden är hög, personalen välutbildad. Just i områdena med turism finns ofta en anställd som talar engelska. De flesta mediciner som är receptbelagda i Sverige är det också i Türkiye. Hanteringen är dock snarare ”obekymrad“.
Sjukhus och många läkarmottagningar finns i alla större städer och regioner med utbyggd turismnäring, på mindre orter finns oftast endast mindre sjukhus som drivs av församlingarna.
Eftersom Türkiye inte är medlem i EU gäller inte det europeiska sjukvårdsförsäkringskortet (EU-kort) där. Därför är det viktigt att du tecknar en privat sjukförsäkring inför resan. Mer information finns på: www.forsakringskassan.se/privatpers.
Vänligen observera att utflyktsmålen på resan till viss del endast kan nås till fots samt att de bussar som används för rundturen inte är anpassade för att transportera rullstolar eller liknande hjälpmedel. Vi avråder därför rullstols- och rullatorbrukare från att boka resan.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: augusti 2023