Ditt reseprogram

En gång i livet måste man ha sett den “eviga staden“ Rom och upplevt Italiens höjdpunkter! Idag är det dags – säg JA till de viktigaste kristna helgedomarna, Medelhavets härligaste kustlandskap, hemlighetsfulla Pompeji och italiensk livsstil.

Dag 1: Flygresa till Rom

Varmt välkommen till världsstaden Rom! Våra trevliga och kompetenta svensktalande guider tar emot oss på flygplatsen och visar oss till vår moderna resebuss. Vi åker till vårt 4-stjärniga hotell. Där tillbringar vi de 4 första nätterna.

Dag 2: “Klassiska Rom“ (UNESCO-världsarv)

Efter frukosten åker vi till Roms historiska stadskärna som är ett UNESCO-världsarv sedan 1980. Den “eviga staden“ Rom grundades 753 f.Kr. och var romarrikets centrum. Staden som hyser Vatikanstaten har varit kristendomens medelpunkt sedan 300-talet. Vi går på en promenad runt Rom och beundrar några av den italienska huvudstadens praktfullaste brunnar. Bland annat besöker vi stadens mest kända fontän: Fontana di Trevi. Med 26 meters höjd och 50 meters bredd är den imponerande fontänen stadens största brunn. Ytterligare höjdpunkter på stadsrundturen är Piazza del Popolo, Berninis Tritonfontän och Fontana dei Quattro Fiumi. Även Spanska trappan kan besökas. Trappan som alluderar på Treenigheten byggdes på 1700-talet och är en av världens mest kända fritrappor.

Dag 3: Upptäckardag: Antikens Rom med Circus Maximus, Colosseum, Forum Romanum & Pantheon

Idag har du möjlighet att göra en fantastisk valfri heldagsutflykt till stadens antika skatter. Först besöker vi Circus Maximus, antikens Roms största rännarbana. Circus Maximus blev framför allt känd för de oräkneliga kapplöpningar som hölls där. Ytterligare spännande höjdpunkter i Rom är den praktfulla Colosseum, Konstantinbågen och Forum Romanum, som vi tittar på utifrån, samt världskända Pantheon.

Dag 4: Upptäckardag: Vatikanstaten, Peterskyrkan & Sixtinska kapellet (UNESCO-världsarv)

Om du så önskar, får du idag följa med på en valfri heldagsutflykt till Vatikanstaten, kristendomens vagga. Den heliga stolen och Vatikanstaten är UNESCO-världsarv sedan 1990. Känn Petersplatsens magi och beundra världsberömda byggnader såsom Peterskyrkan med Berninis bronsbaldakin. Häpna över Michelangelos enastående fresker i det berömda Sixtinska kapellet utan att behöva köa tack vare vår VIP-entré! Naturligtvis beundrar vi också Vatikanmuseerna (inträde ingår) med de berömda påvliga konstsamlingarna.

Dag 5 – 6: Neapel & Pompeji (2× UNESCO-världsarv)

Idag lämnar vi Rom och åker söderut längs den pittoreska kusten. Se fram emot Neapel. Den magiska kuststaden ligger vid den vackra Neapelbukten med utsikt över Vesuvius, en av Europas mest kända vulkaner. Staden imponerar med otaliga vittnesbörd om nästan 3000 år av historia. Det är inte förvånande att ett italienskt ordspråk lyder: “Se Neapel och sedan dö“. Under en promenad utforskar vi stadskärnan (också ett UNESCO-världsarv) och beundrar bl.a. klostret Santa Chiara, Piazza Municipio, Galleria Umberto och Piazza Plebiscito. Därefter besöker vi den världsberömda arkeologiska utgrävningen av forntida Pompeji (inträde ingår), ett UNESCO-världsarv. Det anses vara ett imponerande vittnesbörd om livet under antiken. Denna natt och natten därefter tillbringar vi på vårt 4-stjärniga hotell i närheten av Neapel/Sorrento-halvön. På dag 6 har du tid att koppla av på hotellet eller utforska Neapel på egen hand.

Dag 7: Amalfikusten (UNESCO-världsarv) & Sorrento

Idag väntar ytterligare en höjdpunkt på oss. Vi åker till sagolika Amalfikusten. Den sägs vara en av världens vackraste kuster och är naturligtvis också ett UNESCO-världsarv. Vi åker längs Amalfikusten i minibussar och njuter av det hisnande landskapet. Därefter provar vi limoncello, Italiens nationaldryck, i avslappnad atmosfär. Senare åker vi till Sorrento som ligger pittoreskt ovanför branta vita klippor. På en promenad upplever vi den fascinerande staden och njuter av den fantastiska utsikten över Neapelbukten. Sedan åker vi tillbaka till Rom där vi tillbringar natten på vårt 4-stjärniga hotell.

Dag 8: Hemresa

Idag säger vi hej då. En härlig och spännande studieresa tar slut. Vi åker till flygplatsen och flyger hem med många glada semesterminnen.


Inklusive spektakulärt utflyktsprogram bl.a. med 4 världsarv !

Inkluderat i priset

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag2 till Rom
  inkl. hotelltransfer
 • 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda 4-stjärniga hotell (nationell kat.)
  7× italiensk frukostbuffé
 • Fascinerande 4-stjärnig studieresa med Italiens mest berömda UNESCO-världsarv!
  Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram, bl.a. med höjdpunkterna:
  • Rom (världsarv)
  • Amalfikusten (världsarv)
  • Neapel (världsarv)
  • Pompeji (världsarv)
  • Limoncelloprovning
  • Sorrento
 • Fackutbildad, svensktalande guide
 • 24 timmars läkarjour

2 t.ex. SAS Scandinavian Airlines eller Norwegian Airlines tur och retur Rom


På begäran kan du som TSS-stamkund ta del av våra extratjänster under mycket förmånliga villkor:

Upptäckarpaket:

I paketet ingår de 2 utflykterna “Antikens Rom“ och “Vatikanstaten, Peterskyrkan & Sixtinska kapellet“: endast 1990,– SEK per person.

Enkelrumstillägg: 2190,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet).

Våra utvalda 4-stjärniga hotell kommer att begeistra dig !

Exempelhotell

Information om landet Italien

Jämförelse av temperaturer Rom

 JFMAMJJASOND
Rom111216182227313127191512
Stockholm-4-13714192221181151

Läge:

I Sydeuropa på Apenninska halvön. Grannländer: Frankrike, Schweiz, Österrike, Slovenien, San Marino, Vatikanstaten.

Yta:

301277 kvadratkilometer

Statsskick:

Republik, parlamentarisk demokrati med tvåkammarsystem. President Sergio Mattarella är Italiens statschef sedan februari 2015. Premiärministern Giuseppe Conte har varit landets regeringschef sedan 2018.

Huvudstad:

Rom, som har 2,9 miljoner invånare, har varit Italiens huvudstad sedan 1871.

Religion:

Framför allt katoliker, dessutom ca 1,3 miljoner muslimer, runt 550000 protestanter, 230000 Jehovas vittnen, 200000 buddister, 110000 hinduer och 40000 judar.

Språk:

Det officiella språket är italienska. Officiellt erkända minoritetsspråk är dessutom friuliska, ladinska, tyska, slovenska, occitanska, franska, fransk-provensalsk, albanska, grekiska, sardiska, katalanska och kroatiska.

Klimat:

Italiens klimat i norr är mycket olikt klimatet i syd. Klimatet i norra Italien är varierande med mycket kalla vintrar och väldigt varma somrar med hög luftfuktighet. I centrum är klimatet tempererat medan vintern alltid är mild och sommaren mycket varm och fuktig i södra Italien och på öarna.

Lokal tid:

Hela Italien ligger i den medeleuropeiska tidszonen, man använder Greenwich Mean Time + 1 timme (GMT+1) samt sommartid.

Elektricitet:

Italien har växelström med 230 V spänning och en frekvens på 50 Hz. Eluttag motsvarar den europeiska standarden. Normalt behövs ingen adapter (endast vid L-vägguttag i gamla byggnader).

Telefon:

För att ringa till Italien från utlandet slå först landsnummer 0039 (+39) och sedan riktnummer och abonnentnummer. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46).

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, norskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Italien krävs giltig resehandling (pass eller nationellt id-kort). För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på Italiens ambassad i Stockholm.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kulturen etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Italiens kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna. Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Matpaket: I paketet ingår 7 middagar (trerätters-middagar med typiska regionala rätter): endast 1590,– SEK per person.

Upptäckarpaket: I paketet ingår de 2 utflykterna “Antikens Rom“ och “Vatikanstaten, Peterskyrkan & Sixtinska kapellet“: endast 1990,– SEK per person.

Upptäckarpaket 2: I paketet ingår inträdet till Colosseum och Forum Romanum: endast 590,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Italien tillhör euroområdet och använder euron som valuta. Kurs: (december 2019) 1 svensk krona (SEK) = 0,09 EUR; 1 EUR = 10,55 SEK.
Euron har varit Italiens officiella valuta sedan 2001. Inköp kan betalas antingen kontant eller med de vanligaste kreditkorten. Detta betalningssystem är vanligt i italienska affärer. Affärens ingång märks oftast med symboler för de accepterade kreditkorten. Vid betalning med kreditkort krävs legitimation. På banker finns det möjlighet att lösa in resecheckar (i dollar eller euro). Du kan även ta ut kontanter från bankomater med kontokort. Respektive bank kan dock i vissa fall kräva höga avgifter. Belopp över 3000 EUR (ca 31620 SEK) kan endast betalas med kreditkort, bankkort eller banktransfer.

Tullföreskrifter:

I Italien måste belopp på över 10000 EUR (ca 105399 SEK) i kontanter deklareras vid in- och utresan. Inom EU-området får privatpersoner köpa och ta med sig varor för privat bruk i obegränsad mängd om de inte ska återförsäljas. Mer information på: www.regeringen.se/. Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Landspecifika säkerhetstips:

Brottslighet: Framför allt i större städer bör du se upp för fickstölder och mindre brott. Det förekommer fall av bedrägeri där turister distraheras (t.ex. knuffas etc.) och bestjäls sedan av en medbrottsling. Därför gäller som för alla semesterresor: Medför bara det du verkligen behöver när du är ute. Större mängder kontanter och originalresehandlingar bör lämnas i kassaskåpet i hotellet. Medför endast säkra kreditkort (med PIN-kod). Ta med kopior av dina dokument på resan. Som alternativ kan du spara filer i ditt privata mailkonto för att kunna hämta fram dem i hela världen. För att förhindra stöld ifrån motorcyklar, bär inte väskor eller kameror mot gatusidan när du går på promenad. I Neapel bör du vara särskilt aktsam med värdefulla klockor och smycken som favoriseras av tjuvar.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

I Italien straffas hjälp till olaglig invandring med fängelse och böter. Därför bör man vara väldigt försiktig när man ger skjuts till liftare. I Rom tar kommunen K-märkningen på största allvar; förseelser som t.ex. att doppa handen i vattnet i Fontana di Trevi eller att äta picknick på Spanska trappan straffas mycket hårt.

Medicinsk information:

1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt skydd före resan eftersom det ibland kan behövas en påfyllnadsdos av vaccin mot någon sjukdom. Mer information på: www.1177.se.

Sjukvård:

Vid eventuell sjukdom, personskada eller annan oväntad händelse är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd innan resan påbörjas. Med giltig reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Medför pass/nationellt IDkort och EU:s sjukvårdskort. Vänd dig till allmänt sjukhus, akutvården. Den allmänna sjukvården är gratis. Vid frågor kontakta ditt försäkringsbolag eller Försäkringskassan.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: december 2019

Förstoring: