Ditt reseprogram

På denna omväxlande resa genom Sri Lanka med hela 4 UNESCO-världsarven upplever du höjdpunkt efter höjdpunkt. Praktfulla tempel, unika buddhastatyer och naturens överväldigande landskap väntar på dig. Beundra Buddhas tand i Tandtemplet i Kandy och häpna över Sigiriyaberget, Sri Lankas mest kända landmärke. Se fram emot hisnande vattenfall och frodigt gröna teodlingar. Efteråt kan du koppla av helt och hållet på ditt drömhotell.

Dag 1 + 2: Resa till Colombo / Sri Lanka

Du flyger till Colombo och kommer fram nästa dag. Våra engelsktalande guider tar emot dig på plats och följer med dig till vårt komforthotell i den idylliska fiskebyn Negombo. Där njuter du av kolonialatmosfären och de sagolika gyllene stränderna.

Dag 3: Sigiriya – Sri Lankas mest kända landmärke &
världens åttonde underverk (UNESCO-världsarv)

Sigiriya, kung Kasyapas historiska palats, tronar på det imponerande Sigiriyaberget. Sri Lankas unika landmärke från 400-talet är ett UNESCO-världsarv och anses vara världens åttonde underverk. Vi går genom den gigantiska Lejonporten över den kungliga trädgården och beträder det praktfulla bergspalatset. I Singiriyabergets grottor väntar de bedårande ”molnflickorna” på oss – unika och magiskt vackra fresker. I det tillhörande museet gör vi en spännande resa genom Sri Lankas historia. Sedan åker vi till Dambulla där vi tillbringar natten.

Dag 4: Polonnaruwa & Dambulla – Buddhornas grottor (2× UNESCO-världsarv)

Se fram emot det otroliga templet och de fem världskända grottorna i Dambulla, ytterligare ett UNESCO-världsarv. Var och en av grottorna är en riktig skattkista med underbara konstverk, målningar och totalt 150 buddhastatyer. Om du så önskar, åker du på en valfri utflykt till Polonnaruwa. I Sri Lankas före detta huvudstad kan vi än idag beundra de tidigare palatsens många ruiner – även de är ett UNESCO-världsarv. Särskilt imponerande är den upprätt stående, den sittande och den liggande buddhan, som är mejslade i klipporna. Ytterligare sevärdheter är bl.a. Lotusbadet, statyn av kung Parakramabahu och det före detta templet till Buddhas kända tand.

Dag 5: Buddhas Tandtempel i Kandy – Sri Lankas helgedom (UNESCO-världsarv)

I Matale besöker vi en frodig kryddträdgård, dricker ett uppfriskande kryddte och lär oss om hur kryddorna bearbetas och hur de läker. De som har lust, kan som alternativ uppleva det färgglada stadslivet på en promenad. Sedan åker vi vidare till UNESCO-världsarv Kandy. Vilken fantastisk ort! Besök Tandtemplet med sina många buddhistiska och hinduistiska skatter. Det sägs att templet hyser Buddhas tand – Sri Lankas största helgedom. Ta en mysig promenad genom stadskärnan och besök de färgglada marknaderna med sina stånd med konst- och hantverksföremål. Vi avslutar dagen med en uppvisning av den traditionella Kandydansen. Att se trumslagare, akrobater och eldslukare i aktion här, är verkligen en exotisk upplevelse! Övernattning i Kandy.

Dag 6: Sri Lankas högland – Hemtrakten till det världskända Ceylon-teet

Idag ska vi till bergen! På väg till Nuwara Eliya besöker vi de färskt gröna teodlingarna och iakttar teplockarna med sina färgglada sarier när de jobbar. Passa på och besök en tefabrik där du kan se med egna ögon hur det kända Ceylon-teet produceras. Naturligtvis får du även smaka den aromatiska drycken i lugn och ro! Den charmiga småstaden Nuwara Eliya med sin typiskt brittiska arkitektur påminner om kolonialtiden än idag. På en vandring genom de frodiga fälten njuter vi av det magiska landskapet. De som har lust kan uppleva höglandet och Sri Lankas härliga bergsvärld på en valfri panorama-tågresa – förmodligen en av Asiens vackraste tågsträckor. Övernattning i Bandarawela eller Ella.

Dag 7: Bergsbyn Ella & Udawalawe Nationalpark – I vildmarken: safari med elefanter och vattenbufflar

Vi tar oss till den pittoreska bergsbyn Ella i Sri Lankas högland, omgiven av djupa raviner och tät djungel. Byn ligger i närheten av spektakulära vattenfall och gröna teodlingar. Sedan besöker vi den berömda Udawalawe Nationalpark. Elefanthemmet är ett mecka för djurälskare: Där föds elefantungar upp med nappflaskor och förbereds för att senare leva själva i vildmarken. De som har lust, kan utforska denna fascinerande nationalpark i öppen fyrhjulsdriven jeep på en valfri safari och har möjlighet att iaktta kronhjort, vattenbufflar och schakaler i vildmarken. Övernattning i Embilipitiya-området.

Dag 8: Galle Fort – Sydasiens största fästning i
den magiska södern (UNESCO-världsarv)

Sri Lankas sagolika sydvästkust väntar på oss. I Galle ser vi en magisk bild: Inhemska fiskare sitter i havet på små brädor som är fästa på långa stakar – styltfiskare! Det är så de försöker fånga sardiner och makrill. Galle har fortfarande en stor stadsmur gjord av koraller och granit. Galle Fort, som en gång ockuperades av portugiserna, är stadens viktigaste sevärdhet och är ett UNESCO-världsarv. Den holländska kyrkan och det holländska museet, Galles äldsta byggnad, är också mycket sevärda. Övernattning på det exklusiva drömhotellet THE PALMS.

Dag 9 – 15: Semesterförlängning på det exklusiva
4-stjärniga drömhotellet THE PALMS med sandstrand

En veckas sagolik avkoppling med en härlig strand, cocktails och spa väntar på dig! Vårt 4-stjärniga hotell THE PALMS ligger i Beruwela i Sri Lankas sydvästra del, direkt vid en lång, gyllenbrun sandstrand. Här kan du koppla av helt och hållet: Ta en promenad längs oceanen, läs en bok vid utomhuspoolen eller njut av havsutsikten från ditt komfortabla rum. På dag 14 reser vi hem. Vi har upplevt två spännande semesterveckor tillsammans och hittat nya vänner. Efter flygplatstransferen flyger vi hem. Framkomst på dag 15.

Tjänsterna som är inkluderade för dig

 • Reguljärflyg tur och retur med renommerat flygbolag5
  till Colombo/Sri Lanka
  inkl. hotelltransfer
 • 8 dagars exklusiv studieresa till Sri Lanka
  – 6 övernattningar i dubbelrum på utvalda 3- och 4-stjärniga hotell (nationell kat.) under studieresan
  – 6× riklig frukostbuffé
  – Rundresa i vår moderna resebuss med luftkonditionering och kvalificerad, engelsktalande guide på studieresan
  – Spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med 4 UNESCO-världsarv:
  • Bergspalatset i Sigiriya
  • Templet och grottorna i Dambulla
  • Tandtemplet i Kandy
  • Galle Fort
 • 7 dagars avkoppling på ett 4-stjärnigt drömhotell
  – 6 övernattningar i dubbelrum på det 4-stjärniga hotellet (nationell kat.) THE PALMS vid en härlig sandstrand
  – 6× riklig frukostbuffé
  – kostnadsfri användning av hotellets egna faciliteter: attraktiv utomhuspool och komplett utrustad träningslokal
 • Kvalificerad, engelsktalande guide
 • 24 timmars läkarjour


5 Turkish Airlines (Sky Trax World Airline Award 2011 – 2016 för bästa europeiska flygbolag) eller Emirates (ett av världens bästa flygbolag) med byte i Istanbul eller Dubai tur och retur till Sri Lanka


Dina extra tjänster

Komfortpaket ”Mat”:

Paketet innehåller komfortabel halvpension, dvs. 12× riklig middag med traditionella och internationella specialiteter: endast 1990,– SEK per person.

Kulturpaket “Upptäckare“:

Paketet innehåller de tre utflykterna “ Världsarv Polonnaruwa“, “Panorama-tågresa genom Sri Lankas högland” och ”Safari i Udawalawe National Park”: endast 1890,– SEK per person.

Enkelrumstillägg: 4900,– SEK per person (i mån av tillgång).

7 dagars avkoppling på ett 4-stjärnigt drömhotell THE PALMS

Läge: Det komfortabla 4-stjärniga hotellet ligger i Sri Lankas härliga sydvästra del, omgiven av tropiska växter och direkt vid en lång, gyllenbrun sandstrand. Med bil tar det endast några minuter till städerna Beruwela och Aluthgama, och den spännande huvudstaden Colombo ligger ca. 80 km norrut.
Faciliteter: Hotellet har blivit populärt tack vare sitt fantastiska läge i en underbar tropisk trädgård. Hotellanläggningen i traditionell still har två restauranger, en bistrobar och en “paviljongbar“ där du kan avrunda kvällen med en exotisk cocktail. Koppla av vid den attraktiva utomhuspoolen eller i spaområdet (mot en avgift). För den träningssugne finns ett komplett utrustat gym tillgängligt. Självklart ingår solstolar, parasoller och handdukar vid poolen utan extra kostnad.
Boende: De komfortabla och stora rummen med havsutsikt har ett badrum med toalett, dusch och hårtork. Dessutom är rummen utrustade med A/C, telefon, satellit-tv, safebox, WLAN samt kaffe- och tekokare samt även en stor balkong eller terrass.

Jämförelse av temperaturer

 JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Colombo262626282828262828262626
Stockholm-2-13815192019181062

Läge:

Sri Lanka är en ö i Indiska oceanen och ligger söder om Indien.

Statsskick:

Enhetspresidentrepublik med en parlamentarisk-demokratisk ordning. Maithripala Sirisena är stats- och regeringschef. Han har varit president sedan den 9 januari 2015. Ranil Wickremesinghe (UNP) är premiärminister (och presidentens vikarie).

Huvudstad:

officiellt: Sri Jayewardenepura – Kotte (förort till Colombo, ca 110000 invånare) de facto: Colombo (invånare år 2011: stad 752993, distrikt 2,32 miljoner)

Religion:

70,2 % buddhister (theravada-buddhism), 12,6 % hinduer, 9,7 % muslimer, 7,4 % kristna, 1,3 % övriga

Språk:

De officiella språken är singalesiska och tamil; engelska används i affärsvärlden.

Klimat:

tropiskt, fuktigt och mycket varmt; mildare i bergen och vid kusten

Lokal tid:

Tidsskillnaden mot centraleuropeisk tid (CET) är +4,5 timmar under normaltid (vintertid). Eftersom det inte finns någon tidsomställning till sommartid, är tidsskillnaden på sommaren endast +3,5 timmar.

Elektricitet:

230 V, 50 Hz. Rund stickkontakt med tre stift. Adapter behövs.

Telefon:

För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). För att ringa till Sri Lanka från Sverige slå landsnummer 0094 (+94).

Land och människor:

Beteende som kan tolkas som religiös missaktning förföljs av polisen och kan bl.a. leda till flera dagars internering. Var återhållsam och respektfull mot religiösa platser, föremål och symboler, framför allt om du vill ta kort på dem, för att inte kränka den buddhistiska befolkningens religiösa känslor. Till exempel har turister förbjudits att fotas med ryggen mot en buddhastaty eller klättra på en buddhastaty. Om du ska besöka buddhistiska tempel, bör du vara lämpligt klädd (tempel får endast beträdas med täckta axlar och byxor eller kjol som täcker knäna). Klädesplagg eller tatueringar med buddhistiska motiv får absolut inte visas, eftersom dem kan uppfattas som en förolämpning av buddhismen. Det har funnits många klagomål på bedrägerier vid köp av t.ex. smycken. Dessutom har ett flertal turister klagat på att kryddorna och kosmetikaprodukterna i kryddträdgårdar säljs till ockerpriser. I de stora turistområdena längs Sri Lankas sydvästkust finns speciella turistpolisstationer där anmälningar tas emot.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

För att resa till Sri Lanka behöver svenska, danska, finska och norska medborgare ett visum. Du kan ansöka om visumet på nätet genom Electronic Travel Authority (ETA) http://www.eta.gov.lk/slvisa/. Du kan även ansöka om visumet på Sri Lankas ambassad i Stockholm.
Turistvisum gäller max 30 dagar efter inresan. Även om det är möjligt att få visum vid ankomsten till Sri Lanka, rekommenderar vi inte detta eftersom det kan leda till förseningar. De mest aktuella visumsbestämmelserna hittar du på http://www.stockholm.embassy.gov.lk/. Det rekommenderas att medföra en kopia av ETA-tillståndet vid inresan. Vänligen observera att ett uppehåll utan giltigt visum kan straffas med böter eller även fängelse och utvisning. Vid inresan till Sri Lanka måste passet vara giltigt i minst 6 månader. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Sri Lankas ambassad. Var noggrann med att ange rätt syfte för resan vid visumansökan. Resenärer som missbrukar sitt visum för ett resesyfte som de inte angett (t.ex. jobbaktiviteter eller deltagande i konferenser med ett turistvisum) riskerar fängelsestraff. Turistvisum gäller i fyra veckor. Avgiften för ett turistvisum som gäller i 30 dagar och för två inresor är 35 USD. Om visumet utfärdas på flygplatsen vid inresan, höjs avgiften till 40 USD.
OBS! Om du ansöker om visumet på nätet innan resan,
• är det viktigt att du använder den officiella hemsidan www.eta.gov.lk. Om du använder andra hemsidor, kan avgifterna vara högre.
• kontrollera noggrant att alla uppgifter är korrekta. Även vid små fel (som t.ex. fel nummerföljd eller bokstaven “O“ istället för siffran “0“ i passnumret) insisterar de lankesiska myndigheterna att utfärda ett nytt avgiftsbelagt visum på flygplatsen.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Sri Lankas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Komfortpaket “Mat“: Paketet innehåller komfortabel halvpension, dvs. 12× riklig middag med traditionella och internationella specialiteter: endast 1990,– SEK per person.

Kulturpaket “Upptäckare“: Paketet innehåller de tre utflykterna “Världsarv Polonnaruwa“, “Panorama-tågresa genom Sri Lankas högland” och ”Safari i Udawalawe National Park”: endast 1890,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

lankesisk rupee (LKR). Kurs (juli 2019): 1 SEK = 18,96 LKR; 1 LKR = 0,05 SEK.
Det finns många bankomater för kreditkort med PIN. Det kan dock vara bra att informera banken om den planerade resan för att undvika att alla transaktioner blockeras på grund av misstänkt kortmissbruk. För förutbetalningar till sjukhus eller läkare krävs oftast ett kreditkort även om du har en giltig sjukförsäkring för resan. Därför bör du alltid medföra kreditkort. V PAY-kort kan inte användas på Sri Lanka. Problem med inlösning av American Express-resecheckar är vanliga, eftersom många banker inte accepterar dem. Kreditkortsbedrägeri är vanligt i Sri Lanka. Därför rekommenderas det att framför allt betala kontant.

Tullföreskrifter:

Utländska tobaksprodukter får inte införas. Införsel av föremål som är gjorda av fridlysta djur eller växter är förbjuden. För utförsel av antikviteter (alla föremål som är äldre än 50 år) krävs myndigheternas tillstånd. In- och utförsel av vapen och droger är strikt förbjudna. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information. Tullreglerna för Sverige hittar du på Tullverkets hemsida www.tullverket.se. Alternativt kan du kontakta Tullverket via telefon.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Sri Lankas alla lagar, speciellt straffrätten, gäller även för turister. Observera bestämmelserna för in- och utförsel av utländsk valuta, olagligt innehav av droger och vapen samt sexualbrott. Överträdelser straffas hårt. Sexuella övergrepp mot barn (se 6 kap. BrB) kan dessutom straffas även i Sverige, till och med om brottet har skett utomlands. Det är förbjudet att låta någon annan person fota dig med ryggen mot en buddhastaty. Respektlösa foton framför religiösa motiv kan straffas hårt, även med fängelsestraff. Det är även förbjudet att ta kort på militära installationer. I Sri Lanka är utövandet av homosexualitet straffbart för både män och kvinnor. I praktiken är straffrättsliga förfaranden på grund av homosexualitet bland vuxna dock extremt sällsynta.

Medicinsk information:

Vaccination: Personer som är äldre än 1 år måste ha ett vaccinationsintyg för gula febern ifall de ha varit i ett land med förhöjd risk för gula febern inom 9 dagar innan inresan (www.who.int). För resenärer som endast har varit i Sverige innan resan till Sri Lanka finns det inga vaccinationsföreskrifter. 1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd före resan och kompletterar det om det behövs (http://www.1177.se). Bl.a. rekommenderas en vaccination mot hepatit A för alla resenärer. Det är bra att börja i god tid och helst kontakta vaccinationsmottagningen minst en månad före avresan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan. Om du behöver resa med kort varsel finns fortfarande möjligheten att ta färre doser, eftersom ett visst skydd är bättre än inget alls. Rådgör med vaccinationsmottagningen innan resan, även om du är van vid resor till tropiska länder.

Diarré och magsjukdomar: Diarré förekommer ofta i hela landet året runt. Även i städer har kranvatten inte dricksvattenkvalitet. Det rekommenderas att endast dricka drycker i originalförpackning som flaskor eller burkar samt att koka, filtrera eller kemiskt desinficera vatten noggrant innan man dricker det. Använd endast dricksvatten för att tvätta frukt och grönsaker samt för att borsta tänderna utanför huvudstaden. Råa, okokta och oskalade produkter bör inte ätas. Kött, fisk och skaldjur bör också endast ätas väl genomstekta eller kokta. I hela landet finns risk för infektioner med salmonella, shigella och tyfoidfeber, amöbor, Giardia lamblia och maskar. Infektionsrisken kan förminskas genom allmänna hygienåtgärder som att tvätta händerna regelbundet, att desinficera händerna efter toalettbesök och innan måltider samt att hålla flugor ifrån livsmedel.

Risker på grund av geografiska egenheter och klimatet: Eftersom landet ligger nära ekvatorn, är det viktigt att skydda sig mot solen och att dricka tillräckligt, framför allt för barn och äldre. Farliga underströmmar leder regelbundet till tragiska drunkningsolyckor: Respektera varningar på stranden och bada inte om du är påverkad av alkohol. Barn bör aldrig leka utan tillsyn på stranden.

Ayurveda: Den medicinska facklitteraturen beskriver ett flertal arsenik- och tungmetallförgiftningar som orsakats av ayurvediska läkemedel. Även medierna har rapporterat enstaka fall i Sri Lanka. Det rekommenderas bestämt att absolut inte ta några ickecertifierade ayurvediska läkemedel vid ayurvediska behandlingar och att säkerställa att de varken innehåller arsenik eller tungmetaller som aktivt ämne.

Sjukvård:

Sjukvården i de stora städerna och turistområdena är lämplig till bra, men motsvarar inte överallt den europeiska standarden. I Colombo har vissa delar av sjukvården däremot hög eller mycket hög nivå. Det rekommenderas bestämt att teckna en bra och giltig reseförsäkring med hemtransport. Speciellt kroniskt sjuka personer och personer som behöver vård rekommenderas rådgöra med en specialist för resemedicin i god tid innan resan. Det rekommenderas att resenärer tar med tillräckligt stora mängder av läkemedel de behöver ta regelbundet och medför ett läkarintyg som bekräftar att de behöver läkemedlen. Sverige har ingen ambassad i Sri Lanka. Sveriges ambassad i New Delhi uppmanar resenärer att meddela sina kontaktuppgifter och resplaner, på engelska, till Sveriges honorära generalkonsulat i Colombo. På ambassadens hemsida finns en lista på större statliga sjukhus i Sri Lankas större städer: www.swedenabroad.se.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juli 2020

kundenstimmen_schweden

“Det var en underbar resa med många upplevelser och erfarenheter. Vistelsen på badhotellet var en perfekt avslutning av resan.”

Fru H., från K., resenär 21.08.2017³


”En resa med mycket bra förhållande mellan kvalitet och pris – rekommenderas varmt !”

Herr T., från T., resenär, 01.08.2017³


3 TSS Travel Service Scandinavia AS och RSD Reise Service Deutschland ingår i en europeisk reseföretagskoncern som arrangerar resor för resenärer från ett flertal europeiska länder. Observera: Undersökningen har genomförts med resenärer, som har rest med RSD och med TSS Travel Service Scandinavia AS år 2018/2019. Kommentarerna kommer från kunder som har rest med vår företagskoncern