Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Information om landet Grekland

Jämförelse av temperaturer

JFMAMJJASOND
Athen131517202428293027231916
Stockholm-2-13815202120171051

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Läge:

Grekland är ett sydosteuropeiskt land som består av halvöar och öar.

Huvudstad:

Aten (ca 665.000 invånare)

Statsskick:

Parlamentarisk republik; Katerina Sakellaropoulou är president (sedan januari 2020), och regeringschefen är premiärminister Kyriakos Mitsotakis (sedan juli 2019).

Religion:

Omkring 98 % av befolkningen är ortodoxa (statsreligion). Cirka 1,3 % är muslimer och 0,7 % tillhör andra religioner.

Språk:

Nygrekiska

Klimat:

Den största delen av Grekland har ett medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda, fuktiga vintrar. Under vintermånaderna kan det snöa i de bergiga regionerna i de inre landsdelarna.

Lokal tid:

Tidsskillnaden mellan Sverige och Grekland är under hela året plus en timme.

Elektricitet:

230 V växelström och en frekvens på 50 Hz. Normalt behövs ingen adapter.

Telefon:

För samtal till Grekland slå landsnummer 0030. Slå sedan riktnumret utan 0. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046. Slå sedan riktnumret utan 0.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, danskt och norskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Grekland krävs ett giltigt pass. Observera att körkort eller vanliga id-kort/bankkort inte är godkända resehandlingar. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Greklands ambassad i Stockholm. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Greklands kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: I paketet ingår komfortabel halvpension, d.v.s. 7× riklig middag: endast 2200,– SEK per person.
Upptäckarpaket: Paketet innehåller de två fascinerande heldagsutflykterna “Olympia (världsarv)“ och “Sparta & Mystras (världsarv)“: endast 2000,– SEK per person.

Turistskatt:

Grekland har en turistskatt på upp till 3 € (ca. 36 SEK) per rum och natt som betalas på plats (information hämtad i september 2023).

Valuta/banker/kreditkort:

Grekland är medlem i EU. Valutan är euro. Kurs (september 2023): 1 SEK = 0,08 EUR; 1 EUR = 11,90 SEK.
Bankernas öppettider: mån – tor kl. 8.00 – 14.00, fre kl. 8.00 – 13.30, i större städer ibland även längre. Vanliga kreditkort som t.ex. Visa, MasterCard, American Express accepteras nästan överallt. Med bankkort och PIN-kod kan man ta ut kontanter från bankomater mot en avgift. Kort med Cirruseller Maestro-symbolen accepteras också som betalningsmedel.
OBSERVERA: Se upp för bedragare vid betalning med bankeller kreditkort, de försöker att obemärkt kopiera resenärens bankkort och komma åt PIN-koden för att sedan ta ut pengar från bankomaten med förfalskade kort. Resenärer uppmanas därför att alltid ha koll på sitt bankkort och att dölja koden vid inmatningen. Var försiktig med att använda bank- och kreditkort med PIN-kod på växelkontor.

Tullföreskrifter:

Import och export av varor omfattas av Europeiska unionens bestämmelser. Principen om inga kontroller av varor utesluter inte slumpmässiga kontroller i samband med polisövervakning av gränser och poliskontroll av gränsöverskridande trafik. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Köp, innehav och utförsel av “kultur- och naturgods“ straffas hårt i Grekland eftersom dessa är statlig egendom. Överträdelser leder regelbundet till flera månaders häkte och höga borgar (just nu ca 9000 EUR), även om värdet av antikviteter eller föremål som ser gamla ut antas vara låg. Därför avråds bestämt från att handla eller ta med t.ex. antikviteter, gamla mynt, fossiler osv. Köp, innehav samt in- och utförsel av droger (även små mängder) straffas hårt. Medför inte försvarssprej. Innehav och användning är olagliga och straffbelagda i Grekland. På grund av risk för spioneri är det förbjudet att ta kort på militäranläggningar och viktiga civilanläggningar (flygplatser/hamnar). Överträdelser är straffbelagda. Mer information hittar du på: www.regeringen.se.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.
I Grekland har svenskar rätt till nödvändig vård hos läkare, tandläkare, i sjukhus osv. som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Du behöver då visa upp det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kort) som du beställer hos Försäkringskassan. Hos Försäkringskassan finns mer information hur ersättningssystemet fungerar. Du bör också se över ditt skydd för sjuktransport hem, detta ingår ofta i extra reseförsäkringar.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: september 2023


Tillbaka till Information & tips