Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Landsinformation Irland

Jämförelse av temperaturer

JFMAMJJASOND
Dublin78101315171918171298
Stockholm2371217212322181273

Viktig information:

Lokala myndigheters krav och hygienriktlinjer angående COVID-19-pandemin varierar mellan länder och kan ändras med kort varsel. I nuläget kan även inresebestämmelserna ändras med kort varsel. Därför har vi sammanställt viktig information om din TSS-resa på https://www.tss-travel.se/restryggt/ Naturligtvis kontrolleras och aktualiseras informationen regelbundet. Vänligen läs även på UD:s webbplats (https://www.swedenabroad.se/) innan resan.

Läge:

Republiken Irland upptar cirka 80% av ön Irland som ligger i Nordatlanten. Staten gränsar mot Nordirland, en del av Storbritannien, på den nordöstra delen av ön. Irländska sjön skiljer öarna Irland och Storbritannien. Staten omges annars av Atlanten i söder och sydväst.

Statsskick:

Parlamentarisk republik. Statschef är Michael D. Higgins sedan november 2011. Regeringschef är premiärminister Micheál Martin sedan juni 2020.

Huvudstad:

Dublin

Religion:

ca 84 % katoliker, ca 3 % anglikaner, 1 % muslimer samt andra religioner och minder grupper

Språk:

iriska och engelska

Klimat:

tempererat havsklimat med snabba väderomslag och milda vintrar

Lokal tid:

I Irland används Greenwich Mean Time (GMT) +1 med sommar- och vintertid. Tidsskillnaden mot Sverige är -1 timme året runt.

Elektricitet:

Växelström med 230 V, 50 Hz. Adapter behövs.

Telefon:

För att ringa till Irland från utlandet slå först landsnummer 00353 och sedan riktnummer och abonnentnummer. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). Sedan slår man riktnumret utan 0.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

För att kunna resa till Irland behöver svenska, norska, finska och danska medborgare ett pass eller ett nationellt id-kort som är giltigt under hela resan. Svenska medborgare behöver inget visum. Rättsligt bindande information och vidare information om inresebestämmelserna får du endast från destinationslandets ambassad. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på ambassaden. Det är ditt ansvar att ansöka om och ta fram de visum som eventuellt behövs. TSS är inte ansvarigt om du försummar detta. Vänligen observera att du behöver immigrationsmyndighetens tillstånd för att kunna resa till landet.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kulturen etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Irlands kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: Paketet innehåller halvpension varje dag: endast 1690,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: I paketet ingår de 2 heldagsutflykterna ”Connemara inkl. Kylemore Abbey“ och ”Ring of Kerry & Killarney National Park“ samt inträden till whiskey-destilleriet inkl. whiskeyprovning: endast 1990,– SEK* per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Irland tillhör euroområdet och använder euron som valuta. Kurs: (augusti 2022) 1 svensk krona (SEK) = 0,09 EUR; 1 EUR = 10,41 SEK.
MasterCard, American Express och Visa accepteras i hela Irland. Om du har ett annat kreditkort, fråga ditt kreditkortsföretag innan resan om du kan använda kortet för att betala. Bankkort med PIN kan användas för att ta ut pengar från bankomaten. Fråga din bank innan resan vilka avgifter som tillkommer och om det finns några restriktioner. Irländska banker brukar ha öppet kl. 9.30 – 16.30.

Tullföreskrifter:

Import och export av varor omfattas av Europeiska unionens bestämmelser. Principen om inga kontroller av varor utesluter inte slumpmässiga kontroller i samband med polisövervakning av gränser och poliskontroll av gränsöverskridande trafik. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information. Mer information på: www.regeringen.se/.
Information om tullbestämmel serna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Landspecifika säkerhetstips:

Fickstölder är vanliga, framför allt på turistställen. Resenärer bör passa sina värdesaker och id-handlingar även i affärer, restauranger och pubar. Om du skulle tappa bort ditt pass, är det bra att ha en kopia. Framför allt mellan september och december kan orkaner och tropiska stormar utvecklas till lågtryckssystem med orkanstyrka vars stormar och kraftiga regn orsakar stora översvämningar och skador på infrastrukturen även på Irland.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Bindande information om särskilda rättsliga bestämmelser får du från Irlands justitiedepartement (Department of Justice) genom Irlands ambassad i Stockholm.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste rese-information om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. läges-bilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.

Sjukvård:

Tänk på att alltid ta med det europeiska försäkringskortet när du reser. EU-kortet gäller för både akut och vanlig sjukvård och ambulanstransport på plats men inte för mer omfattande sjukvård eller sjuktransport till Sverige. Kortet kan beställas från Försäkringskassan. Det är viktigt att du har tecknat en reseförsäkring innan du påbörjar resan eller kontrollerat om sådan ingår i din hemförsäkring. Kostnader för till exempel sjuktransport till Sverige täcks nämligen inte av EU-kortet och kan för en oförsäkrad person bli mycket höga. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver privat sjukvård eller sjuktransport till Sverige.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: augusti 2022


Tillbaka till Information & tips