Landsinformation Kappadokien

Information om landet Turkiet

Jämförelse av temperaturer Antalya – Stockholm

 jan.feb.marsaprilmajjunijuliaug.sep.okt.nov.dec.
Antalya151718232632343332272318
Stockholm-2-14915202221181151

Huvudstad:

Ankara

Statsskick:

Republik / parlamentarisk republik, statschef är presidenten Recep Tayyip Erdoğan sedan den 28 augusti 2014.

Religion:

Islam med ett litet kristet och judiskt samfund.

Språk:

Det officiella språket är turkiska. I städerna och turistorterna talar man ofta tyska, engelska och franska.

Klimat:

Subtropiskt klimat längs den egeiska kusten och Medelhavet hela året, med temperaturer på sommaren på 30 grader och på vintern på 12 till 15 grader.

Elektricitet:

Nätspänningen är 220 V, 50 HZ.

Lokal tid:

Tidsskillnaden mellan Sverige och Turkiet är under hela året plus en timme.

Telefonera:

Turkiets landsnummer är 0090, framför riktnumret tar man bort nollan. Om du ringer från Turkiet till Sverige, slår du 0046 och tar bort nollan i riktnumret.

Land och människor:

Att pruta hör till det normala bruket i landet. Om inte skulle vara intresserad av att köpa, accepterar handlarna också ett tydligt nej. I varuhus och stormarknader prutar man inte. Det gäller även för marknader där bönderna från trakten säljer sina grönsaker. I Turkiet ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. För hotellstäderskan kan man lämna ca. 10 SEK – 20 SEK natt. På restauranger eller för taxi är ca. 10 % av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man ingen dricks. På gruppresor är det lämpligt med ca. 20 SEK per dag och person för reseledaren, för busschaufförer 10 SEK – 20 SEK per dag och person. Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. För innehavare av norskt pass krävs visum. Passets giltighetstid måste vara minst sex månader efter datumet för utresan
ur Turkiet. Det avråds från inresa med ett provisoriskt eller utgånget pass samt ett pass utan tillräckligt många sidor till inrese- och avresestämplar, stickers eller viseringsstämplar, eftersom det har hänt att inresa har förvägrats med sådana dokument. Handläggningstider för passansökan varierar mycket i olika länder och kan efterfrågas hos behöriga myndigheter samt ambassader. Ansökan om visum för Turkiet kan enbart göras online: www.evisa.gov.tr/en. Vi rekommenderar att du ansöker om ett visum i god tid före avresan, enligt Turkiets Utrikesdepartement dock senast 48 timmar före avresan.
För uppdaterad information samt inreseinformation för medborgare från andra EES länder och övriga länder se www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa samt kontakta Turkiets ambassad i Stockholm, tel. +46 8-23 08 40-41. Vi rekommenderar att du granskar denna hemsida regelbundet före avresan. Du som kommer från ett annat land inom EES utanför Norden får dessutom ytterligare information om inresebestämmelser.
Ovan angivna länkar tillhandahålls av Turkiets Utrikesdepartementet. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av websidornas innehåll.

Reseledning:

Reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, genom att välja extra tjänster på plats. Vi rekommenderar att du bokar följande paket på plats, eftersom vissa hotell på rundresan visserligen är belägna idylliskt i naturen med ligger lite avsides från städerna.
Du tjänar då på särskilda förmånsvillkor:

Matpaket studieresa: Paketet innehåller riklig buffé på kvällen med internationella specialiteter under den 7-dagars studieresan: endast 1440,– SEK per person.

Upptäckarpaket: Paketet innehåller lunch 2 ggr. plus följande extra arrangemang:Aspendos utflykt inkl. Lunch, show med dansande dervischer och kappadokisk afton (inklusive lokala
drycker och showprogram): endast 1.029 ,– SEK per person (bokas på plats).

Valuta / banker / kreditkort:

Sedan 01.01.2009 heter valutan återigen turkiska lira (TRY).
Kurs: (augusti 2018) 1 svensk krona (SEK) = 0,59 turkiska lira;
1 turkisk lira (TRY) = 1,69 svenska kronor (SEK).

Det går att växla pengar på bankerna under öppettiderna.
Även på de större hotellen finns möjlighet att växla.
Bankernas öppettider: Må – fre kl. 08:30 – 12:00, kl. 13:30 – 17:00. Kontantuttag i automater med gängse internationella kreditkort som t.ex. Visa, Mastercard, American Express. Dessa
accepteras oftast även i de stora hotellen, olika affärer och kontoren på de internationella biluthyrningsföretagen.

OBSERVERA: Se upp för bedragare vid betalning med bank- eller kreditkort, de försöker att obemärkt kopiera resenärens bankkort och komma åt PIN-koden för att sedan ta ut pengar i uttagsautomater med förfalskade kort. Resenärer uppmanas därför att alltid ha bankkortet under uppsikt och endast mata in koden dolt för andra. Var försiktig med att använda bank- och kreditkort med PIN-kod på växelkontor.

Tullföreskrifter:

För turister gäller följande regler: Införsel av valuta är obegränsat tillåtet. Valutautförsel är tillåtet upp till ett totalt belopp på 5 000 US dollar eller motsvarande värde i TRY. Resenärer får föra in och ut personliga smycken upp till ett totalt värde på 15 000 US dollar. Vid ett högre värde måste detta deklareras vid inresan. Vid köp i Turkiet krävs intyg. I övrigt får följande varor medföras vid inresan i Turkiet per person (gäller ej för transitresenärer):
Personlig egendom: Föremål för personligt bruk inkl. medicinska artiklar (apparater) och medicin samt presentartiklar upp till ett totalt värde på 300 euro (barn under 15 år upp till 145  euro).

Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Landspecifika säkerhetstips:

Svenskar som vistas i Turkiet eller planerar en resa dit rekommenderas att kontinuerligt informera sig om det aktuella läget genom UD:s säkerhetsinformation och medierna. Resenärer uppmanas att undvika folksamlingar, även på offentliga platser och vid turistattraktioner, och att inte vistas nära regerings- och militäranläggningar. Efter en misslyckad våldsam statskupp sägs politiska grupperingar ha genomfört enstaka aggressiva övergrepp mot oliktänkare. Var uppmärksam och, ifall sådana våldshandlingar uppstår, lämna platsen omgående och ta dig till ett säkert ställe.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Förvärv, ägande och utförsel av ”kultur- och naturgods“ straffas hårt (fängelsestraff upp till 10 år) eftersom detta ses som statlig egendom. Vid överträdelser är flera månaders häktning och höga
borgensbelopp (f.n. ca. 9 000 euro) gängse förekommande också för turister, även om det handlar om antikviteter eller föremål som ser gamla ut av förment lågt värde. I enskilda fall har följden blivit fängelsestraff. Därför varnar vi uttryckligen för att köpa eller själv ta med t.ex. antikviteter, gamla mynt, fossiler etc.
Det avråds bestämt från att offentligt kritisera den turkiska staten eller uttrycka sympati för terrororganisationer.

Medicinsk information:

För inresan i Turkiet föreskrivs inga vaccinationer. Varje resenär bör dock ha ett tillräckligt skydd mot stelkramp och polio och eventuellt mot hepatit. Var försiktig med rå mat, ej pastöriserade mjölkprodukter (t.ex. färsk mjölk, glass), samt fruktsorter som inte kan skalas. Undvik att dricka kranvatten och istärningar i drycker! Tumregel: Ät inget som inte kan kokas eller skalas! Apotek finns i alla gatuhörn i Turkiet. Man känner igen dem på det gröna korset och texten ”Eczane“. Standarden är hög, personalen välutbildad. Just i områdena med turism finns ofta en anställd som talar engelska. De flesta mediciner som är receptbelagda i Sverige är det också i Turkiet. Hanteringen är dock snarare ”obekymrad“.

Sjukhus och många läkarmottagningar finns i alla större städer och regioner med utbyggd turismnäring, på mindre orter finns oftast endast mindre sjukhus som drivs av församlingarna.

Eftersom Turkiet inte är medlem i EU gäller inte det europeiska sjukvårdsförsäkringskortet (EU-kort) där. Därför är det viktigt att du tecknar en privat sjukförsäkring inför resan. Mer information
finns på: www.forsakringskassan.se/privatpers.

Vänligen observera att utflyktsmålen på resan till viss del endast kan nås till fots samt att de bussar som används för rundturen inte är anpassade för att transportera rullstolar eller liknande
hjälpmedel. Vi avråder därför rullstols- och rullatorbrukare från att boka resan.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: augusti 2018


Tillbaka till Information & tips

Förstoring: