Landsinformation Sri Lanka

Jämförelse av temperaturer

 JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Colombo262626282828262828262626
Stockholm-2-13815192019181062

Läge:

Sri Lanka är en ö i Indiska oceanen och ligger söder om Indien.

Statsskick:

Enhetspresidentrepublik med en parlamentarisk-demokratisk ordning. Maithripala Sirisena är stats- och regeringschef. Han har varit president sedan den 9 januari 2015. Ranil Wickremesinghe (UNP) är premiärminister (och presidentens vikarie).

Huvudstad:

officiellt: Sri Jayewardenepura – Kotte (förort till Colombo, ca 110000 invånare) de facto: Colombo (invånare år 2011: stad 752993, distrikt 2,32 miljoner)

Religion:

70,2 % buddhister (theravada-buddhism), 12,6 % hinduer, 9,7 % muslimer, 7,4 % kristna, 1,3 % övriga

Språk:

De officiella språken är singalesiska och tamil; engelska används i affärsvärlden.

Klimat:

tropiskt, fuktigt och mycket varmt; mildare i bergen och vid kusten

Lokal tid:

Tidsskillnaden mot centraleuropeisk tid (CET) är +4,5 timmar under normaltid (vintertid). Eftersom det inte finns någon tidsomställning till sommartid, är tidsskillnaden på sommaren endast +3,5 timmar.

Elektricitet:

230 V, 50 Hz. Rund stickkontakt med tre stift. Adapter behövs.

Telefon:

För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). För att ringa till Sri Lanka från Sverige slå landsnummer 0094 (+94).

Land och människor:

Beteende som kan tolkas som religiös missaktning förföljs av polisen och kan bl.a. leda till flera dagars internering. Var återhållsam och respektfull mot religiösa platser, föremål och symboler, framför allt om du vill ta kort på dem, för att inte kränka den buddhistiska befolkningens religiösa känslor. Till exempel har turister förbjudits att fotas med ryggen mot en buddhastaty eller klättra på en buddhastaty. Om du ska besöka buddhistiska tempel, bör du vara lämpligt klädd (tempel får endast beträdas med täckta axlar och byxor eller kjol som täcker knäna). Klädesplagg eller tatueringar med buddhistiska motiv får absolut inte visas, eftersom dem kan uppfattas som en förolämpning av buddhismen. Det har funnits många klagomål på bedrägerier vid köp av t.ex. smycken. Dessutom har ett flertal turister klagat på att kryddorna och kosmetikaprodukterna i kryddträdgårdar säljs till ockerpriser. I de stora turistområdena längs Sri Lankas sydvästkust finns speciella turistpolisstationer där anmälningar tas emot.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

För att resa till Sri Lanka behöver svenska, danska, finska och norska medborgare ett visum. Du kan ansöka om visumet på nätet genom Electronic Travel Authority (ETA) http://www.eta.gov.lk/slvisa/. Du kan även ansöka om visumet på Sri Lankas ambassad i Stockholm.
Turistvisum gäller max 30 dagar efter inresan. Även om det är möjligt att få visum vid ankomsten till Sri Lanka, rekommenderar vi inte detta eftersom det kan leda till förseningar. De mest aktuella visumsbestämmelserna hittar du på http://www.stockholm.embassy.gov.lk/. Det rekommenderas att medföra en kopia av ETA-tillståndet vid inresan. Vänligen observera att ett uppehåll utan giltigt visum kan straffas med böter eller även fängelse och utvisning. Vid inresan till Sri Lanka måste passet vara giltigt i minst 6 månader. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Sri Lankas ambassad. Var noggrann med att ange rätt syfte för resan vid visumansökan. Resenärer som missbrukar sitt visum för ett resesyfte som de inte angett (t.ex. jobbaktiviteter eller deltagande i konferenser med ett turistvisum) riskerar fängelsestraff. Turistvisum gäller i fyra veckor. Avgiften för ett turistvisum som gäller i 30 dagar och för två inresor är 35 USD. Om visumet utfärdas på flygplatsen vid inresan, höjs avgiften till 40 USD.
OBS! Om du ansöker om visumet på nätet innan resan,
• är det viktigt att du använder den officiella hemsidan www.eta.gov.lk. Om du använder andra hemsidor, kan avgifterna vara högre.
• kontrollera noggrant att alla uppgifter är korrekta. Även vid små fel (som t.ex. fel nummerföljd eller bokstaven “O“ istället för siffran “0“ i passnumret) insisterar de lankesiska myndigheterna att utfärda ett nytt avgiftsbelagt visum på flygplatsen.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Sri Lankas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Komfortpaket “Mat“: Paketet innehåller komfortabel halvpension, dvs. 12× riklig middag med traditionella och internationella specialiteter: endast 1990,– SEK per person.

Kulturpaket “Upptäckare“: Paketet innehåller de tre utflykterna “Världsarv Polonnaruwa“, “Panorama-tågresa genom Sri Lankas högland” och ”Safari i Udawalawe National Park”: endast 1890,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

lankesisk rupee (LKR). Kurs (juli 2019): 1 SEK = 18,96 LKR; 1 LKR = 0,05 SEK.
Det finns många bankomater för kreditkort med PIN. Det kan dock vara bra att informera banken om den planerade resan för att undvika att alla transaktioner blockeras på grund av misstänkt kortmissbruk. För förutbetalningar till sjukhus eller läkare krävs oftast ett kreditkort även om du har en giltig sjukförsäkring för resan. Därför bör du alltid medföra kreditkort. V PAY-kort kan inte användas på Sri Lanka. Problem med inlösning av American Express-resecheckar är vanliga, eftersom många banker inte accepterar dem. Kreditkortsbedrägeri är vanligt i Sri Lanka. Därför rekommenderas det att framför allt betala kontant.

Tullföreskrifter:

Utländska tobaksprodukter får inte införas. Införsel av föremål som är gjorda av fridlysta djur eller växter är förbjuden. För utförsel av antikviteter (alla föremål som är äldre än 50 år) krävs myndigheternas tillstånd. In- och utförsel av vapen och droger är strikt förbjudna. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information. Tullreglerna för Sverige hittar du på Tullverkets hemsida www.tullverket.se. Alternativt kan du kontakta Tullverket via telefon.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Sri Lankas alla lagar, speciellt straffrätten, gäller även för turister. Observera bestämmelserna för in- och utförsel av utländsk valuta, olagligt innehav av droger och vapen samt sexualbrott. Överträdelser straffas hårt. Sexuella övergrepp mot barn (se 6 kap. BrB) kan dessutom straffas även i Sverige, till och med om brottet har skett utomlands. Det är förbjudet att låta någon annan person fota dig med ryggen mot en buddhastaty. Respektlösa foton framför religiösa motiv kan straffas hårt, även med fängelsestraff. Det är även förbjudet att ta kort på militära installationer. I Sri Lanka är utövandet av homosexualitet straffbart för både män och kvinnor. I praktiken är straffrättsliga förfaranden på grund av homosexualitet bland vuxna dock extremt sällsynta.

Medicinsk information:

Vaccination: Personer som är äldre än 1 år måste ha ett vaccinationsintyg för gula febern ifall de ha varit i ett land med förhöjd risk för gula febern inom 9 dagar innan inresan (www.who.int). För resenärer som endast har varit i Sverige innan resan till Sri Lanka finns det inga vaccinationsföreskrifter. 1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd före resan och kompletterar det om det behövs (http://www.1177.se). Bl.a. rekommenderas en vaccination mot hepatit A för alla resenärer. Det är bra att börja i god tid och helst kontakta vaccinationsmottagningen minst en månad före avresan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan. Om du behöver resa med kort varsel finns fortfarande möjligheten att ta färre doser, eftersom ett visst skydd är bättre än inget alls. Rådgör med vaccinationsmottagningen innan resan, även om du är van vid resor till tropiska länder.

Diarré och magsjukdomar: Diarré förekommer ofta i hela landet året runt. Även i städer har kranvatten inte dricksvattenkvalitet. Det rekommenderas att endast dricka drycker i originalförpackning som flaskor eller burkar samt att koka, filtrera eller kemiskt desinficera vatten noggrant innan man dricker det. Använd endast dricksvatten för att tvätta frukt och grönsaker samt för att borsta tänderna utanför huvudstaden. Råa, okokta och oskalade produkter bör inte ätas. Kött, fisk och skaldjur bör också endast ätas väl genomstekta eller kokta. I hela landet finns risk för infektioner med salmonella, shigella och tyfoidfeber, amöbor, Giardia lamblia och maskar. Infektionsrisken kan förminskas genom allmänna hygienåtgärder som att tvätta händerna regelbundet, att desinficera händerna efter toalettbesök och innan måltider samt att hålla flugor ifrån livsmedel.

Risker på grund av geografiska egenheter och klimatet: Eftersom landet ligger nära ekvatorn, är det viktigt att skydda sig mot solen och att dricka tillräckligt, framför allt för barn och äldre. Farliga underströmmar leder regelbundet till tragiska drunkningsolyckor: Respektera varningar på stranden och bada inte om du är påverkad av alkohol. Barn bör aldrig leka utan tillsyn på stranden.

Ayurveda: Den medicinska facklitteraturen beskriver ett flertal arsenik- och tungmetallförgiftningar som orsakats av ayurvediska läkemedel. Även medierna har rapporterat enstaka fall i Sri Lanka. Det rekommenderas bestämt att absolut inte ta några ickecertifierade ayurvediska läkemedel vid ayurvediska behandlingar och att säkerställa att de varken innehåller arsenik eller tungmetaller som aktivt ämne.

Sjukvård:

Sjukvården i de stora städerna och turistområdena är lämplig till bra, men motsvarar inte överallt den europeiska standarden. I Colombo har vissa delar av sjukvården däremot hög eller mycket hög nivå. Det rekommenderas bestämt att teckna en bra och giltig reseförsäkring med hemtransport. Speciellt kroniskt sjuka personer och personer som behöver vård rekommenderas rådgöra med en specialist för resemedicin i god tid innan resan. Det rekommenderas att resenärer tar med tillräckligt stora mängder av läkemedel de behöver ta regelbundet och medför ett läkarintyg som bekräftar att de behöver läkemedlen. Sverige har ingen ambassad i Sri Lanka. Sveriges ambassad i New Delhi uppmanar resenärer att meddela sina kontaktuppgifter och resplaner, på engelska, till Sveriges honorära generalkonsulat i Colombo. På ambassadens hemsida finns en lista på större statliga sjukhus i Sri Lankas större städer: www.swedenabroad.se.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juli 2020


Tillbaka till Information & tips

Förstoring: