Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Landsinformation Sri Lanka

Jämförelse av temperaturer

JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Colombo262626282828262828262626
Stockholm-2-13815192019181062

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Läge:

Sri Lanka är en ö i Indiska oceanen och ligger söder om Indien.

Huvudstad:

officiellt: Sri Jayewardenepura – Kotte (regeringenssäte), faktiskt: Colombo

Statsskick:

Enhetspresidentrepublik med en parlamentarisk-demokratisk ordning

Religion:

70,2 % buddhister (theravada-buddhism), 12,6 % hinduer, 9,7 % muslimer, 7,4 % kristna, 0,1 % övriga

Språk:

De officiella språken är singalesiska och tamil; engelska används i affärsvärlden.

Klimat:

tropiskt, fuktigt och mycket varmt; mildare i bergen och vid kusten

Elektricitet:

230 V, 50 Hz. Rund stickkontakt med tre stift. Adapter behövs.

Lokal tid:

Tidsskillnaden mot centraleuropeisk tid (CET) är +4,5 timmar under normaltid (vintertid). Eftersom det inte finns någon tidsomställning till sommartid, är tidsskillnaden på sommaren endast +3,5 timmar.

Telefon:

För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). För att ringa till Sri Lanka från Sverige slå landsnummer 0094 (+94).

Land och människor:

Beteende som kan tolkas som religiös missaktning förföljs av polisen och kan bl.a. leda till flera dagars internering. Det är förbjudet att låta någon fota en med ryggen mot en buddhastaty. Respektlösa foton framför religiösa motiv kan straffas hårt, bl.a. med fängelsestraff. Det är förbjudet att ta kort på väggmålningarna „Cloud Maidens“ på Sigiriyaberget. Brott mot detta förbud straffas hårt och kan leda till att Sri Lankas polismyndigheter beslagtar kameran. Det är även förbjudet att ta kort på militäranläggningar. Du måste täcka axlarna och ha på dig byxor eller kjol/klänning som når under knäna för att kunna besöka tempel. Klädesplagg eller tatueringar med buddhistiska motiv får inte visas, eftersom dem kan uppfattas som en förolämpning av buddhismen. Be alltid om lov innan du tar kort för att undvika missförstånd. Det är mycket viktigt att du följer instruktionerna och reglerna på Sri Lankas kulturella platser.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

För personer med svenskt medborgarskap går det att ansöka om e-visum (ETA = ”Electronic Travel Authorization”) till Sri Lanka. Ett turist-ETA till Sri Lanka är giltigt i 180 dagar, räknat från dagen det utfärdats. Du kan resa in i landet vid två skilda tillfällen med samma ETA och stanna i upp till 30 dagar per inresa. Kostnaden för ett turist-ETA till Sri Lanka är 35 USD. Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter din inresa. Du kan ansöka om turistvisum via följande länk: www.eta.gov.lk. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att du kontrollerar med Sri Lankas ambassad i Stockholm om pass- och visumkrav, den förväntade längden på visumutfärdandet och eventuella andra inresekrav: https://www.stockholm.embassy. gov.lk/en/. Vi rekommenderar att du granskar denna webbsida regelbundet före avresan. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Sri Lankas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Matpaket: Paketet innehåller komfortabel halvpension, dvs. 12× riklig middag med traditionella och internationella specialiteter: endast 2100,- SEK* per person.

Upptäckarpaket: Paketet innehåller de tre utflykterna “Världsarv Polonnaruwa“, “Panorama-tågresa genom Sri Lankas högland” och ”Safari i Udawalawe National Park”: endast 2000,– SEK* per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Valuta: Valuntan heter lankesisk rupee (LKR). Kurs (oktober 2023): 1 SEK = 29,46 LKR; 1 LKR = 0,034 SEK.
Banker / kreditkort: Att Att ta ut kontanter från bankomater och betala med kreditkort är vanligt, men för mer avlägsna regioner och mindre butiker är det lämpligt att ta med sig kontanter. Kontanter får endast växlas på auktoriserade växelkontor (t.ex. på flygplatsen), banker och hotell som ger dig ett formulär som kvitto när du växlar pengar. Kreditkortsbedrägeri förekommer även i Sri Lanka. Därför är det alltid bra att fråga om mindre belopp kan betalas kontant. För att få vård på sjukhus eller läkarmottagningar krävs oftast ett kreditkort, även om du har en giltig sjukförsäkring för resan. Därför rekommenderas att du alltid medför kreditkort. Utländska bankkort fungerar inte i Sri Lanka.

Tullföreskrifter:

Turister får importera och exportera Sri Lankas valuta upp till ett belopp på 200 LKR. Det finns ingen gräns för hur mycket utländsk valuta du kan ta med dig, men den måste deklareras om den är värd mer än 10 000 USD. Utländsk valuta kan exporteras upp till ett värde av 5 000 USD om den deklareras vid inresan. Tobaksprodukter får inte införas. In- och utförsel av föremål som är gjorda av fridlysta djur eller växter är förbjudna. Export av antikviteter (vanligtvis föremål som är mer än 50 år gamla) kräver ett officiellt tillstånd från de behöriga myndigheterna. In- och utförsel av vapen och droger är strikt förbjudna. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland.

Landspecifika säkerhetstips:

På påskdagen 2019 inträffade flera terrorattacker mot kyrkor och hotell i Colombo, Negombo och Batticaloa. Attentaten dödade och skadade många personer, bland annat utländska turister. Sedan dess har säkerhetssituationen förbättrats. Efter attackerna skärptes säkerhetsåtgärderna avsevärt och märkbart, och närvaron av säkerhetsstyrkor ökade i hela landet. I allmänhet kan utegångsförbud införas med kort varsel och sociala medier kan blockeras. Det finns fortfarande ökade säkerhetsåtgärder på flygplatser.

Brottslighet:

Våldsbrott förekommer oftast inom lokala samhällen. Utlänningar, särskilt kvinnor som reser ensamma eller i små grupper, drabbas ibland av våld, inklusive sexuella övergrepp, även i turistorter. Ibland spetsas offrens drinkar med droger, så kallade knockoutdroppar.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Sri Lankas alla lagar, speciellt straffrätten, gäller även för turister. Observera bestämmelserna för in- och utförsel av utländsk valuta, olagligt innehav av droger och vapen samt sexualbrott. Brott mot bestämmelserna och beteende som kan tolkas som respektlöst mot en religion, kan leda till väldigt stränga straff. Sexuella övergrepp på barn (se 6 kap. BrB) kan dessutom straffas även i Sverige, till och med om brottet skett utomlands.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination. Som resevaccination rekommenderas vaccination mot hepatit A. Vid långtidsvistelser eller särskilt exponering rekommenderas även vaccination mot denguefeber, hepatit B, tyfus, rabies och japansk hjärninflammation.
Skydd mot myggor: Adekvat skydd mot myggor (exponerings-profylax) rekommenderas. Gör så här för att skydda dig mot myggbett:
• Ha på dig långärmade, ljusa kläder som är impregnerade mot insekter.
• Använd ett lämpligt myggmedel på alla exponerade hudpartier.
• Använd ett impregnerat myggnät på natten.
• Vistas i rum som är skyddade mot myggor (myggnät, A/C).
Genom att skydda dig mot myggbett skyddar du dig mot sjukdomar som t.ex. denguefeber och japansk hjärninflammation.
Diarré och magsjukdomar: Diarré förekommer ofta i hela landet året runt. Även i städer är det inte säkert att dricka kranvattnet. Det rekommenderas att dricka endast drycker i originalförpackning som flaskor eller burkar samt att koka, filtrera eller kemiskt desinficera vatten noggrant innan man dricker det. Använd endast dricksvatten för att tvätta frukt och grönsaker samt för att borsta tänderna utanför huvudstaden. Råa, okokta och oskalade produkter bör inte ätas. Kött, fisk och skaldjur bör också endast ätas väl genomstekta eller kokta. I hela landet finns en risk för infektioner med salmonella, shigella och tyfoidfeber, amöbor, Giardia lamblia och maskar. Infektionsrisken kan förminskas genom allmänna hygienåtgärder som att tvätta händerna regelbundet, att desinficera händerna efter toalettbesök och innan måltider samt att hålla flugor ifrån livsmedel.
Risker på grund av geografiska egenheter och klimatet: Semesterfirare underskattar ofta hur stark solen är. Det är viktigt att vara noga med solskyddet och vätskeintaget, särskilt för äldre personer. Havets farliga underströmmar leder regelbundet tragiska drunkningsolyckor: Var uppmärksam och följ varningar på stränderna. Drick inte alkohol när du ska bada i havet. Stränder som är kontaminerade av djuravföring utgör även en risk för infektion med parasitära hudsjukdomar (larva migrans cutanea). Sjukvården kan vara bristfällig, framför allt i nödsituationer eller vid olyckor.

Sjukvård:

På grund av den pågående ekonomiska krisen finns det importrestriktioner och leveransflaskhalsar, vilket också påverkar tillgången på läkemedel. Alla läkemedel är inte alltid tillgängliga, framför allt på landsbygden och i statliga institutioner. Ta med dig medicinen du behöver från Sverige. Generellt sett är sjukvården i de stora städerna och turistområdena lämplig eller bra, men motsvarar inte överallt den europeiska standarden. I Colombo har vissa delar av sjukvården däremot hög eller mycket hög nivå.
En privat reseförsäkring med hemtransport rekommenderas bestämt. Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: oktober 2023


Tillbaka till Information & tips