Landsinformation Sri Lanka

Jämförelse av temperaturer

 JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Colombo262626282828262828262626
Stockholm-2-13815192019181062

Läge:

Sri Lanka är en ö i Indiska oceanen och ligger söder om Indien.

Statsskick:

Enhetspresidentrepublik med en parlamentarisk-demokratisk ordning. Maithripala Sirisena är stats- och regeringschef. Han valdes i det tidigarelagda presidentvalet 2015-01-08 till exekutiv president med sexårig mandatperiod direkt av folket. Han har varit president sedan 2015-01-09. Ranil Wickremesinghe (UNP) är premiärminister (och presidentens vikarie).

Huvudstad:

officiellt: Sri Jayewardenepura – Kotte (förort till Colombo, ca 100 000 invånare) de facto: Colombo (invånare år 2001: stad 637 865, distrikt 2,32 miljoner)

Religioner::

70,2 % buddhister (theravada-buddhism), 12,6 % hinduer, 9,7 % muslimer, 7,4 % kristna, 0,1 % övriga

Officiella språk:

De officiella språken är singalesiska och tamil; engelska används i affärsvärlden.

Klimat:

tropiskt, fuktigt och mycket varmt; mildare i bergen och vid kusten

Elektricitet:

230 V, 50 Hz. Rund stickkontakt med tre stift. Adapter behövs.

Lokal tid:

Tidsskillnaden mot centraleuropeisk tid (CET) är +4,5 timmar under normaltid (vintertid). Eftersom det inte finns någon tidsomställning till sommartid, är tidsskillnaden på sommaren endast +3,5 timmar.

Telefoni:

För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). För att ringa till Sri Lanka från Sverige slå landsnummer 0094 (+94).

Allmän reseinformation:

Beteende som kan tolkas som religiös missaktning förföljs av polisen och kan bl.a. leda till flera dagars internering. Var återhållsam och respektfull mot religiösa platser, föremål och symboler, framför allt om du vill ta kort på dem, för att inte kränka den buddhistiska befolkningens religiösa känslor. Till exempel har turister förbjudits att fotas med ryggen mot en buddhastaty eller klättra på en buddhastaty. Om du ska besöka buddhistiska tempel, bör du vara lämpligt klädd (tempel får endast beträdas med täckta axlar och byxor eller kjol som täcker knäna). Klädesplagg eller tatueringar med buddhistiska motiv får absolut inte visas, eftersom dem kan uppfattas som en förolämpning av buddhismen. Det har funnits många klagomål på bedrägerier vid köp av t.ex. smycken. Dessutom har ett flertal turister klagat på att kryddorna och kosmetikaprodukterna i kryddträdgårdar säljs till ockerpriser. I de stora turistområdena längs Sri Lankas sydvästkust finns speciella turistpolisstationer där anmälningar tas emot.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

För att resa till Sri Lanka behöver svenska, danska, finska och norska medborgare ett visum. Du kan ansöka om visumet på nätet genom Electronic Travel Authority (ETA) http://www.eta.gov.lk/slvisa/. Du kan även ansöka om visumet på Sri Lankas ambassad i Stockholm.
Turistvisum gäller max 30 dagar efter inresan. Även om det är möjligt att få visum vid ankomsten till Sri Lanka, rekommenderar vi inte detta eftersom det kan leda till förseningar. De mest aktuella visumsbestämmelserna hittar du på http://www.stockholm.embassy.gov.lk/. Det rekommenderas att medföra en kopia av ETA-tillståndet vid inresan. Vänligen observera att ett uppehåll utan giltigt visum kan straffas med böter eller även fängelse och utvisning. Vid inresan till Sri Lanka måste passet vara giltigt i minst 6 månader. Medborgare i andra länder ber vi att kontakta Demokratiska socialistiska republiken Sri Lankas ambassad för att informera sig om vilka inresebestämmelser som gäller. Var noggrann med att ange rätt syfte för resan vid visumansökan. Resenärer som missbrukar sitt visum för ett resesyfte som de inte angett (t.ex. jobbaktiviteter eller deltagande i konferenser med ett turistvisum) riskerar fängelsestraff. Turistvisum gäller i fyra veckor. Avgiften för ett turistvisum som gäller i 30 dagar och för två inresor är 35,– US$. Om visumet utfärdas på flygplatsen vid inresan, höjs avgiften till 40,– US$.

OBS! Om du ansöker om visumet på nätet innan resan,
• är det viktigt att du använder den officiella hemsidan www.eta.gov.lk. Om du använder andra hemsidor, kan avgifterna vara högre.
• kontrollera noggrant att alla uppgifter är korrekta. Även vid små fel (som t.ex. fel nummerföljd eller bokstaven “O” istället för siffran “0” i passnumret) insisterar de lankesiska myndigheterna att utfärda ett nytt avgiftsbelagt visum på flygplatsen.

TSS ansvarar inte på något sätt om du underlåter att göra detta. Vänligen observera att inresan i Sri Lankaberor på tillståndet från immigrationsmyndigheten.

Reseledning:

De engelsktalande reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna med en välkomstdrink på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledningen att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Sri Lankas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna. Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster på plats:

Komfortpaket “Mat“: Paketet innehåller komfortabel halvpension, dvs. 12× riklig middag med traditionella och internationella specialiteter: endast 1990,– SEK per person.

Kulturpaket “Upptäckare“: I paketet ingår de tre utflykterna “världsarv Polonnaruwa“, “Panorama-tågresa genom Sri Lankas högland” och ”Safari i Udawalawe National Park” för endast 1999,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Valuta: lankesisk rupee (LKR). Kurs (november 2018) 1 SEK = 19,12 lankesisk rupee (LKR); 1 lankesisk rupee (LKR) = 0,05 SEK.
Banker/kreditkort: Det finns många bankomater för kreditkort med PIN. Det kan dock vara bra att informera banken om den planerade resan för att undvika att alla transaktioner blockeras på grund av misstänkt kortmissbruk. För förutbetalningar till sjukhus eller läkare krävs oftast ett kreditkort även om du har en giltig sjukförsäkring för resan. Därför bör du alltid medföra kreditkort. V PAY-kort kan inte användas på Sri Lanka. Problem med inlösning av American Express-resecheckar är vanliga, eftersom många banker inte accepterar dem. Kreditkortsbedrägeri är vanligt i Sri Lanka. Därför rekommenderas det att framför allt betala kontant.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Sri Lankas alla lagar, speciellt straffrätten, gäller även för turister. Observera bestämmelserna för in- och utförsel av utländsk valuta, olagligt innehav av droger och vapen samt sexualbrott. Överträdelser straffas hårt. Sexuella övergrepp mot barn (se 6 kap. BrB) kan dessutom straffas även i Sverige, till och med om brottet har skett utomlands. Det är förbjudet att låta någon annan person fota dig med ryggen mot en buddhastaty. Respektlösa foton framför religiösa motiv kan straffas hårt, även med fängelsestraff. Det är även förbjudet att ta kort på militära installationer. I Sri Lanka är utövandet av homosexualitet straffbart för både män och kvinnor. I praktiken är straffrättsliga förfaranden på grund av homosexualitet bland vuxna dock extremt sällsynta.

Tullföreskrifter:

Utländska tobaksprodukter får inte införas. Införsel av föremål som är gjorda av fridlysta djur eller växter är förbjuden. För utförsel av antikviteter (alla föremål som är äldre än 50 år) krävs myndigheternas tillstånd. In- och utförsel av vapen och droger är strikt förbjudna. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information. Tullreglerna för Sverige hittar du på Tullverkets hemsida www.tullvereket.se. Alternativt kan du kontakta Tullverket via telefon.

Medicinsk reseråd:

Vaccination: Personer som är äldre än 1 år måste ha ett vaccinationsintyg för gula febern ifall de ha varit i ett land med förhöjd risk för gula febern inom 9 dagar innan inresan (se www.who.int). För resenärer som endast har varit i Sverige innan resan till Sri Lanka finns det inga vaccinationsföreskrifter. 1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd före resan och kompletterar det om det behövs (http://www.1177.se). Bl.a. rekommenderas en vaccination mot hepatit A för alla resenärer. Det är bra att börja i god tid och helst kontakta vaccinationsmottagningen minst en månad före avresan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan. Om du behöver resa med kort varsel finns fortfarande möjligheten att ta färre doser, eftersom ett visst skydd är bättre än inget alls. Rådgör med vaccinationsmottagningen innan resan, även om du är van vid resor till tropiska länder.

Malaria: Malaria har blivit mycket mindre vanlig i Sri Lanka. Det rapporteras endast enstaka fall i landets norra och östra delar. Men det handlar framför allt om malaria tertiana, orsakad av Plasmodium vivax, som inte brukar vara livshotande. Malaria sprids av den nattaktiva, blodsugande Anopheles-myggan. Ett tillräckligt bra myggskydd (som förebygger exponering), framför allt i skymningen och på natten, är det bästa skyddet mot malaria.
• Ha på dig långärmade, ljusa kläder som är impregnerade mot insekter.
• Var noggrann med att använda ett lämpligt myggmedel på alla exponerade hudpartier
• Använd ett impregnerat myggnät på natten.
• Uppehåll dig i rum som är skyddade mot myggor (myggnät, A/C).

Dessa åtgärder förminskar malariarisken starkt och skyddar dessutom mot ytterligare myggburna sjukdomar som t.ex. denguefeber och japansk hjärninflammation. Att ta läkemedel mot malaria i förebyggande syfte (malariaprofylax) rekommenderas inte och görs endast i undantagsfall. Du kan fundera på att medföra ett läkemedel mot malaria för nödfall. Kontakta vaccinationsmottagningen i god tid innan avresan för rådgivning om valet av malariamedel, eventuella biverkningar och användning tillsammans med andra läkemedel. Om du får feber efter att ha besökt Sri Lanka, sök vård direkt och tala om att du har varit i ett malariaområde. Mer information hittar du på www.1177.se.

Diarré och magsjukdomar: Diarré förekommer ofta i hela landet året runt. Även i städer har kranvatten inte dricksvattenkvalitet. Det rekommenderas att endast dricka drycker i originalförpackning som flaskor eller burkar samt att koka, filtrera eller kemiskt desinficera vatten noggrant innan man dricker det. Använd endast dricksvatten för att tvätta frukt och grönsaker samt för att borsta tänderna utanför huvudstaden. Råa, okokta och oskalade produkter bör inte ätas. Kött, fisk och skaldjur bör också endast ätas väl genomstekta eller kokta. I hela landet finns risk för infektioner med salmonella, shigella och tyfoidfeber, amöbor, Giardia lamblia och maskar. Infektionsrisken kan förminskas genom allmänna hygienåtgärder som att tvätta händerna regelbundet, att desinficera händerna efter toalettbesök och innan måltider samt att hålla flugor ifrån livsmedel.

Risker på grund av geografiska egenheter och klimatet: Eftersom landet ligger nära ekvatorn, är det viktigt att skydda sig mot solen och att dricka tillräckligt, framför allt för barn och äldre. Farliga underströmmar leder regelbundet till tragiska drunkningsolyckor: Respektera varningar på stranden och bada inte om du är påverkad av alkohol. Barn bör aldrig leka utan
tillsyn på stranden.

Ayurveda: Den medicinska facklitteraturen beskriver ett flertal arsenik- och tungmetallförgiftningar som orsakats av ayurvediska läkemedel. Även medierna har rapporterat enstaka fall i Sri Lanka. Det rekommenderas bestämt att absolut inte ta några ickecertifierade ayurvediska läkemedel vid ayurvediska behandlingar och att säkerställa att de varken innehåller arsenik eller tungmetaller som aktivt ämne.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Sjukvård:

Sjukvården i de stora städerna och turistområdena är lämplig till bra, men motsvarar inte överallt den europeiska standarden. I Colombo har vissa delar av sjukvården däremot hög eller mycket hög nivå. Det rekommenderas bestämt att teckna en bra och giltig reseförsäkring med hemtransport. Speciellt kroniskt sjuka personer och personer som behöver vård rekommenderas rådgöra med en specialist för resemedicin i god tid innan resan. Det rekommenderas att resenärer tar med tillräckligt stora mängder av läkemedel de behöver ta regelbundet och medför ett läkarintyg som bekräftar att de behöver läkemedlen. Sverige har ingen ambassad i Sri Lanka. Sveriges ambassad i New Delhi uppmanar resenärer att meddela sina kontaktuppgifter och resplaner, på engelska, till Sveriges honorära generalkonsulat i Colombo. På ambassadens hemsida finns en lista på större statliga sjukhus i Sri Lankas större städer: http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/New-Delhi/Reseinformation/Reseinformation-Sri-Lanka/

Kunden måste se till att han är i fysiskt och psykiskt skick att klara av den utvalda resan och ta reda på vad som krävs i det här hänseendet.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: november 2018


Tillbaka till Information & tips

Förstoring: