Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Information om landet Rhodos / Turkiet

Jämförelse av temperaturer

JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Rhodos141517202327303027261916
Stockholm-2-13815192019181062

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Läge:

Rhodos: Greklands 4:e största ö; tillhör ögruppen Dodekanesos | Turkiet: vid Medelhavet på gränsen mellan Europa och Asien

Statsskick:

Grekland: parlamentarisk republik | Turkiet: enhetsstat med republikanskt statsskick

Huvudstad:

Grekland: Aten (ca 665000 invånare) | Turkiet: Ankara (ca 5,5 miljoner invånare)

Religion:

Grekland: 97 % ortodox | Turkiet: 98 % islam

Språk:

Grekland: Det officiella språket är grekiska. | Turkiet: Det officiella språket är turkiska.

Klimat:

Grekland: soligt, medelhavsklimat | Turkiet: mycket varmt medelhavsklimat

Lokal tid:

Tidsskillnaden mellan Sverige och Rhodos är plus en timme året runt. Tidsskillnaden mot Turkiet är plus 2 timmar på vintern och plus 1 timme på sommaren.

Elektricitet:

Grekland: 230 V växelström, 50 Hz. Adapter behövs ej. | Turkiet: 220 V växelström, 50 Hz. Adapter behövs ej.

Telefon:

För samtal till Grekland/Turkiet slå landsnummer 0030/0090. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046. Slå sedan riktnumret utan 0.

Land och människor:

Få länder är så rika på historia som Grekland och Turkiet. Till en resa till Turkiet hör också besök av turkiska basarer, där du kan njuta av orientkänslan. Matt-, smyckes- och läderhantverk är viktiga och i många fall hundratals år gamla delar av den orientaliska kulturen. Därför besöker vi en smyckesfabrik, en läderaffär och en traditionell mattillverkare under vår resa. Där får du reda på många intressanta fakta om mattillverkningen och upplever själv hur en handknuten turkisk matta tillverkas med tekniker som har använts i flera generationer. Under spännande demonstrationer förklaras det mycket om bearbetning av silkestrådar, ullfärgning med naturliga material samt den komplicerade och mycket tidskrävande knytningen med den kända „turkiska knuten“. På var och en av de olika verkstäderna har du 1–2 timmar på dig att titta på konstverken och produkterna. Att pruta är en vanlig tradition i landet. Om du inte är intresserad av att köpa något accepterar dock alla försäljare ett klart nej. I gallerior och snabbköp prutar man inte. Det gör man inte heller på marknaderna där bönderna från regionen säljer sina grönsaker. I Turkiet och Grekland är det vanligt att ge dricks. I dessa länder är dricks en del av inkomsten för servicejobb. Det symboliserar också ett erkännande för det utförda arbetet. Hotellstäderskan kan man ge 1 – 2 € (ca. 11 – 22 SEK) per natt och rum. I restauranger och i taxin brukar man dricksa ca 10 % av fakturabeloppet. I butiker förväntas ingen dricks. Vid gruppresor rekommenderar vi ca 2 € (ca. 22 SEK) per dag och person för guiden och 1 – 2 € (ca. 11 – 22 SEK) per dag och person för busschauffören. Självklar får dock varje resenär bestämma själv om och hur mycket dricks hen vill ge.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, norskt, finskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Grekland/Turkiet krävs ett giltigt pass. Passets giltighetstid måste vara minst 6 månader efter datumet för utresan. Det avråds från inresa med ett provisoriskt eller utgånget pass samt ett pass utan tillräckligt många sidor till inrese- och avresestämplar, stickers eller viseringsstämplar, eftersom det har hänt att inresa har förvägrats med sådana dokument. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Greklands eller Turkiets ambassad i Stockholm: https://www.mfa.gr/sweden/en/the-embassy/ eller www.mfa.gov.tr/visa-information-for-foreigners.en.mfa.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Greklands och Turkiets kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: I paketet ingår komfortabel halvpension, d.v.s. 7× riklig middag: endast 1705,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: I paketet ingår utflykterna „Utflykt till orakelstaden Didyma inkl. lunch“, „Byn Sirince“ och „Besök i Tire”: endast 85 € (ca. 975 SEK*) per person (bokas på plats).
* OBS! Beloppet betalas på plats i euro. Beloppet som anges här i SEK har beräknats med valutakursen från 2023-10-13. På plats gäller den aktuella valutakursen.

Turistskatt:

I Grekland betalar 4- och 5-stjärniga hotell en klimatskatt på upp till 10€ (ca. 113 SEK) per rum och natt från mars till och med oktober. Utanför denna period tar staten ut en spa- och turistskatt på upp till 4€ (ca. 45 SEK) per rum och natt (från och med januari 2024).

Valuta/banker/kreditkort:

Grekland: Grekland är medlem i EU. Valutan är euro. Kurs (october 2023): 1 SEK = 0,08 EUR; 1 EUR = 11,54 SEK. Bankernas öppettider: mån – tor kl. 8.00 – 14.00, fre kl. 8.00 – 13.30, i större städer ibland även längre. Vanliga kreditkort som t.ex. Visa, MasterCard, American Express accepteras nästan överallt. Med bankkort och PIN-kod kan man ta ut kontanter från bankomater mot en avgift. Kort med Cirruseller Maestro-symbolen accepteras också som betalningsmedel.
Turkiet: Sedan 01.01.2009 heter valutan återigen turkiska lira (TRY). Kurs: (october 2023) 1 SEK = 2,53 TRY; 1 TRY = 0,39 SEK. Det går att växla pengar på bankerna under öppettiderna. Även på de större hotellen finns möjlighet att växla. Bankernas öppettider: Må – fre kl. 08:30 – 12:30, kl. 13:30 – 17:30. Kontantuttag i automater med gängse internationella kreditkort som t.ex. Visa, Mastercard, American Express. Dessa accepteras oftast även i de stora hotellen, olika affärer och kontoren på de internationella biluthyrningsföretagen. OBSERVERA: Se upp för bedragare vid betalning med bank- eller kreditkort, de försöker att obemärkt kopiera resenärens bankkort och komma åt PIN-koden för att sedan ta ut pengar i uttagsautomater med förfalskade kort. Resenärer uppmanas därför att alltid ha bankkortet under uppsikt och endast mata in koden dolt för andra. Var försiktig med att använda bank- och kreditkort med PIN kod på växelkontor.

Tullföreskrifter:

Grekland: Import och export av varor omfattas av Europeiska unionens bestämmelser. Principen om inga kontroller av varor utesluter inte slumpmässiga kontroller i samband med polisövervakning av gränser och poliskontroll av gränsöverskridande trafik. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information. Mer information på: www.regeringen.se/. Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.
Turkiet: För turister gäller följande regler: Införsel av valuta är obegränsat tillåtet. Valutautförsel är tillåtet upp till ett totalt belopp på 5 000 US dollar eller motsvarande värde i TRY. Resenärer får föra in och ut personliga smycken upp till ett totalt värde på 15 000 US dollar. Vid ett högre värde måste detta deklareras vid inresan. Vid köp i Türkiye krävs intyg. I övrigt får följande varor medföras vid inresan i Türkiye per person (gäller ej för transitresenärer): Personlig egendom: Föremål för personligt bruk inkl. medicinska artiklar (apparater) och medicin samt presentartiklar upp till ett totalt värde på 300 € (barn under 15 år upp till 145 €).
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Landspecifika säkerhetstips:

Turkiet: Svenskar som vistas i Türkiye eller planerar en resa dit rekommenderas att kontinuerligt informera sig om det aktuella läget genom UD:s säkerhetsinformation och medierna. Resenärer uppmanas att undvika folksamlingar, även på offentliga platser och vid turistattraktioner, och att inte vistas nära regerings- och militäranläggningar. Efter en misslyckad våldsam statskupp sägs politiska grupperingar ha genomfört enstaka aggressiva övergrepp mot oliktänkare. Var uppmärksam och, ifall sådana våldshandlingar uppstår, lämna platsen omgående och ta dig till ett säkert ställe.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Grekland: Förvärv, innehav, fördelning, import och export av droger straffas hårt i Grekland – även om det rör sig om små mängder för personligt bruk. På grund av spioneririsken är det förbjudet att ta kort på militäranläggningar och viktiga civilanläggningar (flygplatser/hamnar). Överträdelser är straffbelagda även för EU-medborgare. I händelse av stöld, avsiktlig eller försumlig skada, olaglig utgrävning och borttagning från hitteplatsen (dvs. utan tillstånd eller anmälan till myndigheterna) av arkeologiska fynd, kan även utlänningar dömas till flera års fängelse beroende på brottets allvar. På grund av risk för spioneri är det förbjudet att ta kort på militäranläggningar och viktiga civilanläggningar (flygplatser/hamnar). Överträdelser är straffbelagda. Mer information hittar du på: www.regeringen.se.
Turkiet: Köp, innehav och utförsel av „kultur- och naturgods“ straffas hårt (upp till 10 år i fängelse) eftersom dessa är statliga egendom. Överträdelser leder regelbundet till flera månaders häkte och höga borgar (just nu ca 9 000 €), även om värdet av antikviteter eller föremål som ser gamla ut antas vara låg. I enstaka fall har överträdelser straffats med fängelse. Därför avråder vi bestämt från att köpa eller ta med t.ex. antikviteter, gamla mynt, fossiler osv. Det avrådas bestämt från att offentligt kritisera den turkiska staten eller uttrycka sympati för terrororganisationer.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination. Var försiktig när du äter okokt mat, opastöriserade mejeriprodukter (t.ex. färsk mjölk, glass) och frukt som inte kan skalas. Undvik att dricka kranvatten och ha inga isbitar i drycker! Allmän regel: Ät ingenting som inte kan kokas eller skalas!

Sjukvård:

Grekland: I Grekland har svenskar rätt till nödvändig vård hos läkare, tandläkare, i sjukhus osv. som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Du behöver då visa upp det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) som du beställer hos Försäkringskassan. Det är viktigt att du har tecknat en reseförsäkring innan du påbörjar resan eller kontrollerat om sådan ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige.
Turkiet: Sjukvården i landets större städer och turistregioner har förbättrats avsevärt de senaste åren. Speciellt tjänster som erbjuds på de många privata sjukhusen är nästan lika bra som i Europa. Sjukvården som erbjuds på landsbygden går inte att jämföra med västeuropeiska förhållanden och kan ha teknik- utrustnings- och hygienbrister. Det europeiska sjukförsäkringskortet räcker oftast inte till. En privat reseförsäkring med hemtransport rekommenderas bestämt. I privata kliniker är det vanligt att begära ett kreditkort med tillräcklig kredit eller kontanter innan behandlingen påbörjas. Det rekommenderas att ta med ett personligt resapotek som skyddas mot höga temperaturer på resan. Även här rekommenderas en individuell rådgivning med en specialistläkare.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: october 2023


Tillbaka till Information & tips