Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Information om landet Spanien

Jämförelse av temperaturer

JFMAMJJASOND
Madrid111317182328323228231510
Stockholm-2-13815202120171051

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Läge:

Spanien ligger sydväst om Pyrenéerna på Iberiska halvön. Landet gränsar till Portugal, Gibraltar, Furstendömet Andorra och Frankrike.

Statsskick:

Parlamentarisk monarki. Kung Felipe VI är statschef sedan 19 juni 2014. Pedro Sánchez är regeringschef sedan 2 juni 2018.

Huvudstad:

Madrid

Religion:

Katolicism (över 90 procent)

Språk:

Spanska (kastilianska) är det officiella språket enligt konstitutionen. I de autonoma regionerna Baskien, Galicien, Katalonien och Valencia är även de regionala språken officiella språk.

Klimat:

Andalusien har medelhavsklimat. Med omkring 3 000 soltimmar per år är Andalusien en av Spaniens soligaste regioner. Från mitten av oktober kan det bli ökad nederbörd igen.

Elektricitet:

Spanien har växelström med 230 V spänning och en frekvens på 50 Hz. På ditt hotell behöver du ingen adapter.

Lokal tid:

Hela Spanien ligger i den medeleuropeiska tidszonen, man använder Greenwich Mean Time + 1 timme (GMT+1) samt sommartid.

Telefon:

För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). För att ringa till Spanien från Sverige slå landsnummer 0034 (+34).

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, norskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Spanien krävs giltig resehandling (pass eller nationellt ID-kort). För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på Spaniens ambassad.
Spanien är en avtalspart i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen som 1957-12-13 la grunderna till den fria rörligheten för personer. Med undantag av provisoriska nationella ID-kort får resehandlingen ha gått ut max ett år innan resan. Vänligen observera dock att en giltig resehandling behövs enligt Spaniens luftsäkerhetsbestämmelser för att kunna lämna landet luftburen. Dessa inresebestämmelser gäller för alla medborgare i det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).
Vi rekommenderar att du granskar denna webbsida (www.swedenabroad.se/) regelbundet före avresan. Du som kommer från ett annat land inom EES utanför Norden får dessutom ytterligare information om inresebestämmelser.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Spaniens kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Upptäckarpaket: Paketet innehåller de 3 unika heldagsutflykterna “Granada inkl. Alhambra med Nasridiska palatsen“, “Sevilla“ och “Vita byar & Marbella“: endast 2600,– SEK* per person.
Matpaket: Paketet innehåller riklig buffé på kvällen: endast 1200,– SEK* per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Spanien är ett EU-land och tillhör euroområdet. Spanien har alltså euron som officiell valuta. Kurs: (januari 2024) 1 svensk krona (SEK) = 0,09 EUR; 1 EUR = 11,21 svenska kronor (SEK).
Inköp kan betalas kontant, med de vanligaste kreditkorten och i vissa fall med bankkort och PIN-kod. Kontanter kan tas ut med antingen kreditkort eller bankkort och PIN-kod. Respektive bank kan kräva avgifter. Fråga din bank om det.

Tullföreskrifter:

Inom EU-området får privatpersoner köpa och ta med sig varor för privat bruk i obegränsad mängd om de inte ska återförsäljas. Spanien har antagit egna nationella krav på kontantdeklaration som en del av en lag för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. Lagen om förebyggande av penningtvätt och finansiering av terrorism som trädde i kraft den 28 april 2010 föreskriver i artikel 34 paragraf 1 a en deklarationsskyldighet för alla kontanter som uppgår till 10 000 EUR (ca. 112 000 SEK) eller mer vid in- eller utresa från Spanien. Detta gäller även in- och utresor från/till EU:s medlemsländer.
Sedan den 1 januari 2021 är kontantköp i Spanien endast möjliga upp till ett belopp på 1 000 EUR (ca. 11 200 SEK). De behöriga spanska myndigheterna lämnar ytterligare information. Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Säkerhetstips:

Brottslighet: Framför allt i större städer bör du se upp för fickstölder och mindre brott. Som ett allmänt reseråd gäller att pengar, pass, körkort, biljetter och andra viktiga dokument bör förvaras på ett säkert ställe (t.ex. kassaskåp i hotellet) och att endast kontanter som behövs under dagen (och bank- eller kreditkort) bör medföras. Resenärer borde försöka undvika stora folksamlingar och passa sina värdesaker på turistställen, på flygplatser (även i behörighetsområdet), i tågstationer, tunnelbanan, bussar m.m.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.

Sjukvård:

EU medborgare har rätt till akut vård i Spanien på samma villkor som spanjorer. Du behöver visa upp det blå EU-kortet från Försäkringskassan. Har du inte med dig EU-kortet, kontakta Försäkringskassan för att få ett provisoriskt intyg. Kontrollera att du har giltig reseförsäkring. Medför pass/nationellt id-kort och EU:s sjukvårdskort. Du kan vända dig till allmänt sjukhus, akutvården (Seguridad Social, urgencias) eller lokal vårdcentral (centro de salud). Den allmänna sjukvården är gratis. Larmnumret är 112. Dessutom är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd innan resan påbörjas. Med giltig reseförsäkring kan du t.ex. få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Vid frågor kontakta ditt försäkringsbolag eller Försäkringskassan.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: januari 2024


Tillbaka till Information & tips