Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Information om landet Storbritannien

Jämförelse av temperaturer

JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
London781013162022211914105
Stockholm-2-13815192019181062

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Läge:

England, Skottland och Wales utgör tillsammans Storbritannien. Ön ligger i nordvästra Europa i Atlanten.

Huvudstad:

Storbritanniens huvudstad är London, med 8,9 miljoner invånare

Statsskick:

Parlamentarisk monarki i två kammare, statschef är kung Charles III, representerad av premiärminister Rishi Sunak.

Religion:

De största religionsgrupperna är katoliker, protestanter och anglikaner.

Språk:

Landets officiella språk är engelska, kymriska och gäliska.

Klimat:

Tempererat med varma somrar, svala vintrar och nederbörd året runt.

Lokal tid:

Tidsskillnaden mot Sverige är minus 1 timme året runt.

Elektricitet:

Nätspänningen är 230 V, 50 Hz. Adapter behövs. Badrum är ibland utrustade med speciella vägguttag för rakapparater. De kan drivas med antingen 110 V eller 220 V. Spänningen kan då väljas med en switch. Dessa vägguttag kan endast användas för enheter med en effekt på 200–600 W (rakapparater, elektriska tandborstar, ingen hårtork!). Vägguttag har oftast en strömbrytare.

Telefon:

För samtal till Storbritannien slå landsnummer 0044 (+44). Slå sedan riktnumret utan 0. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). Slå sedan riktnumret utan 0.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, danskt och norskt pass är viseringsfri i högst 6 månader. Vid in- och utresa i Storbritannien krävs ett giltigt pass. Observera att körkort eller vanliga idkort/bankkort inte är godkända resehandlingar. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Storbritanniens ambassad i Stockholm.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Storbritanniens kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Halvpension: I paketet ingår 8× riklig middag (3-rätters meny): endast 2500,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: Paketet innehåller de 2 stadsrundturerna i buss i London och Liverpool samt stadsrundturen i Edinburgh: endast 1200,– SEK* per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Valutan är det brittiska pundet (GBP). 1 GBP = 100 pence. Valutakurs (februari 2024): 1 SEK = 0,076 GBP, 1 GBP = 13,09 SEK.
Att ta ut kontanter från bankomater och att betala med kreditkort är möjligt överallt. Det finns dessutom gott om bankomater som du kan ta ut kontanter från med konto- eller kreditkort (oftast mot en avgift). Många stora banker växlar inte kontanter alls eller till en väldigt dålig kurs. Det är dock inget problem att växla pengar på Marks & Spencer eller ett postkontor. Resecheckar accepteras av banker, växelkontor och hotell.

Tullföreskrifter:

Resenärer får ta med följande varor till Storbritannien tull- och försäljningsfritt för personligt bruk: gåvor, elektronik, parfym, smycken, klockor, lädervaror osv. upp till ett värde av 390 GBP (ca. 5100 SEK); alkohol, vin 18 liter, öl 42 liter eller spritdrycker 9 liter; cigaretter 200 stycken, cigariller 100 stycken, cigarrer 50 stycken eller tobak 250 g. Ett intyg måste uppvisas för att importera större mängder växter och frön. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information.
Läkemedel: I allmänhet är det tillåtet att ta med sig läkemedel på semesterresor till Storbritannien. Det rekommenderas att medföra ett brev från läkaren som skrivit ut läkemedlen. Brevet bör innehålla följande uppgifter: namn, adress, födelsedatum, start- och slutdatum för resan, lista över medförda läkemedel (inklusive dosering och total mängd). Den brittiska regeringen kan ge dig mer information.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Landsspecifika säkerhetstips:

De brittiska myndigheterna uppmanar till vaksamhet mot terrorhotet och i synnerhet att hålla utkik efter misstänkta väskor på kollektivtrafiken och andra möjliga tecken på terroristaktivitet.
Brottslighet: Fickstölder är vanliga, framför allt på turistställen. Resenärer bör passa sina värdesaker och id-handlingar även i affärer, restauranger och pubar. Om du skulle tappa bort din id-handling, är det bra att ha en kopia.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Enligt Storbritanniens vapenlagar är innehav, handel och import av tårgasspray och droger förbjudet. Det är förbjudet att medföra dolkar, knivar och andra farliga föremål på allmän plats.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. läges-bilden samt hälso- och sjukvårds-information. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination. Var försiktig när du äter okokt mat, opastöriserade mejeriprodukter (t.ex. färsk mjölk, glass) och frukt som inte kan skalas. Undvik att dricka kranvatten och ha inga isbitar i drycker! Allmän regel: Ät ingenting som inte kan kokas eller skalas!

Sjukvård:

Den statliga sjukvårdsorganisationen (National Health Service) erbjuder kostnadsfria tjänster till personer som är bosatta i Storbritannien, men i nödsituationer även till turister. Ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet, som du får gratis av Försäkringskassan. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och gör det lättare att få nödvändig vård när du vistas i ett annat EU/EES-land. Det är viktigt att du har tecknat en reseförsäkring innan du påbörjar resan eller kontrollerat om sådan ingår i din hemförsäkring. Kostnader för till exempel sjuktransport till Sverige täcks nämligen inte av EU-kortet och kan för en oförsäkrad person bli mycket höga. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver privat sjukvård eller sjuktransport till Sverige.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: februari 2024


Tillbaka till Information & tips