Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Landsinformation Umbrien & Toscana

Jämförelse av maxtemperaturer

JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Rom111216192228313127201612
Stockholm-2-13815192019181062

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Statsskick:

Republik, parlamentarisk demokrati med tvåkammarsystem. President Sergio Mattarella är Italiens statschef sedan februari 2015. Premiärministern Giorgia Meloni har varit landets regeringschef sedan 2022.

Huvudstad:

Rom, som har 2,8 miljoner invånare, har varit Italiens huvudstad sedan 1871.

Religioner:

Framför allt katoliker

Språk:

Det officiella språket är italienska. Officiellt erkända minoritetsspråk är dessutom friuliska, ladinska, tyska, slovenska, occitanska, franska, fransk-provensalsk, albanska, grekiska, sardiska, katalanska och kroatiska.

Klimat:

Italiens klimat i norr är mycket olikt klimatet i syd. Klimatet i norra Italien är varierande med mycket kalla vintrar och väldigt varma somrar med hög luftfuktighet. I centrum är klimatet tempererat medan vintern alltid är mild och sommaren mycket varm och fuktig i södra Italien och på öarna.

Lokal tid:

Hela Italien ligger i den medeleuropeiska tidszonen, man använder Greenwich Mean Time + 1 timme (GMT+1) samt sommartid.

Elektricitet:

Italien har växelström med 230 V spänning och en frekvens på 50 Hz. Eluttag motsvarar den europeiska standarden. Normalt behövs ingen adapter (endast vid L-vägguttag i gamla byggnader).

Telefon:

För att ringa till Italien från utlandet slå först landsnummer 0039 (+39) och sedan riktnummer och abonnentnummer. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46).

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, norskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Italien krävs giltig resehandling (pass eller nationellt id-kort). För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Italiens ambassad i Stockholm.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kulturen etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Italiens kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Halvpension: I paketet ingår 7 middagar (trerättersmiddagar med typiska regionala rätter): endast 2090,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: I paketet ingår de två heldagsutflykterna “Val d‘Orcia med Pienza (världsarv) & Montalcino“ och “Florens (världsarv)“ samt besöket i katedralen “Duomo d‘Arezzo“: endast 2190,– SEK per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Turistskatt:

Det tillkommer en statlig turistskatt på ca. 1 € (ca. 11 SEK) per person och natt (information hämtad i februari 2024) som betalas på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Italien tillhör euroområdet och använder euron som valuta. Kurs: (februari 2024) 1 svensk krona (SEK) = 0,09 EUR; 1 EUR = 11,29 SEK.
Euron har varit Italiens officiella valuta sedan 2001. Inköp kan betalas antingen kontant eller med de vanligaste kreditkorten. Detta betalningssystem är vanligt i italienska affärer. Affärens ingång märks oftast med symboler för de accepterade kreditkorten. Vid betalning med kreditkort krävs legitimation. På banker finns det möjlighet att lösa in resecheckar (i dollar eller euro). Du kan även ta ut kontanter från bankomater med kontokort. Respektive bank kan dock i vissa fall kräva höga avgifter. Belopp över 3000 EUR (ca. 33422 SEK) kan endast betalas med kreditkort, bankkort eller banktransfer.

Tullföreskrifter:

I Italien måste belopp på över 10000 EUR (ca. 112880 SEK) i kontanter deklareras vid in- och utresan. Inom EU-området får privatpersoner köpa och ta med sig varor för privat bruk i obegränsad mängd om de inte ska återförsäljas. Mer information på: www.regeringen.se/. Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Landsspecifika säkerhetstips:

Italien ligger i en seismiskt mycket aktiv zon, varför jordbävningar inträffar oftare. Brottslighet: Framför allt i större städer bör du se upp för fickstölder och mindre brott. Det förekommer fall av bedrägeri där turister distraheras (t.ex. knuffas etc.) och bestjäls sedan av en medbrottsling. Därför gäller som för alla semesterresor: Medför bara det du verkligen behöver när du är ute. Större mängder kontanter och originalresehandlingar bör lämnas i kassaskåpet i hotellet. Medför endast säkra kreditkort (med PIN-kod). Ta med kopior av dina dokument på resan. Som alternativ kan du spara filer i ditt privata mailkonto för att kunna hämta fram dem i hela världen. För att förhindra stöld ifrån motorcyklar, bär inte väskor eller kameror mot gatusidan när du går på promenad.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer.Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.

Sjukvård:

Vid eventuell sjukdom, personskada eller annan oväntad händelse är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd innan resan påbörjas. Med giltig reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige.
Medför pass/nationellt ID-kort och EU:s sjukvårdskort. Vänd dig till allmänt sjukhus, akutvården. Den allmänna sjukvården är gratis. Vid frågor kontakta ditt försäkringsbola eller Försäkringskassan. Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: Februari 2024


Tillbaka till Information & tips