Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

05.05.2012

Grottkyrkor och underjordiska städer mitt i ett unikt landskap: Helga och dr. Bernhard Maier reste genom Kappadokien

Den här soluppgången kommer vi aldrig någonsin att glömma: I varmluftsballong svävade vi över Göreme-dalen i hjärtat av Turkiet.

Långt nedanför oss sträckte Kappadokiens ändlösa landskap ut sig. Ravinerna och bisarra klippkonor, som de inhemska kallar för ”fairy-skorstenar”, lyste i dagens första ljus. Och fler och fler ballonger steg upp mot den blåa himlen. Ungefär en och en halv timme njöt vi av flyget över den här regionen som verkligen ger ett mystiskt intryck. Nästan överväldigande!

Tidigkrista vittnesbörder 

Mottot för vår rundresa var ”I apostlarnas spår”. För här, i Kappadokien, fanns de första kristna. Paulus från Tarsus, missionären och hedningarnas apostel, grundade flera kristna församlingar under första århundradet.

Framför allt i utomhusmuséet i Göreme finns spår efter den tidiga kristendomen med fantastiska grottkyrkor. Ungefär tio sakrala rum är tillgängliga, olika stora och målade vid olika tidpunkter. Väggarna smyckas av rent ornamentala, mycket enkla bilder från 700- och 800-talet, men det finns även stora målningar som fyller rummet.

Ikoner av tuffsten

I den bäst bevarade ”Mörka kyrkan” från 1000- eller 1100-talet visas nästan hela Kristus liv! Det fascinerande är ju att de praktfulla valven inte byggdes utan höggs ut från den mjuka tuffstenen.

Städer under jorden

Inte bara grottkyrkor, utan hela underjordiska städer uppfördes i berget i Kappadokien – upp till åtta våningar ner. De långa gångarna leder till trånga sovkammare, kök och kapell. Städer som Derinkuyu eller Saratli fungerade som tillflyktsorter för de första kristna, men vissa delar är mycket äldre.

Vi hade till och med turen att övernatta i ett grotthotell. Även restaurangen låg långt ner i berget. På kvällen njöt vi av vin och grönsaker från regionen, de växer utmärkt på den bördiga vulkanmarken. Ingen tvekan: Vi skulle alltid åka tillbaka till Kappadokien igen!


Tillbaka till översikten