Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

21.12.2013

Patara – en historisk fotoutställning på Antalyas flygplats

På Antalyas flygplats dokumenterar en fotoutställning hur den antika metropolen Patara friläggs igen bit för bit.

På platsen där idag en kilometerlång sandstrand sträcker sig längs Lykiens kust låg en gång Patara, en ståtlig antik metropol, en synnerligen viktig hamn och en romersk provinshuvudstad. Här uppehöll sig aposteln Paulus, här föddes den helige Nikolaus. Och i en sevärd bildutställning på Antalyas flygplats kan ankommande resenärer förundras över vad det gifta arkeologparet Havva och Fahri Isik har fått fram ur den ditblåsta sanden i Patara de senaste 25 åren.

Direkt efter passkontrollen visas de ungefär 40 fotografierna fram till slutet av 2013. De visar exempelvis sockeln på den antika fyren, rester av triumfbågen med sina tre genomgångar, en teater, en kolonngata och gravkammare. Här visas även bouleuteriet med sina berömda inskrifter – en gång var det den centrala mötesbyggnaden i det lykiska förbundet. Tack vare engagemanget från de båda professorerna från Antalyas universitet kan Patara återigen skåda världens ljus bit för bit. Man har varit tvungen att forsla bort tusentals lastbilar med sand och det finns fortfarande mycket kvar att göra.

Den sevärda flygplatsutställningen har möjliggjorts genom ekonomiskt stöd av NBK-Touristik, vår pålitliga partner och reseledarkoordinator på plats. NBK-chefen Recep Yavuz har fått mycket beröm för det från RSD-centralen. RDS som en del av företagsgruppen hör till Europas största arrangörer av bildningsresor. Det här agerandet tydliggör att RSD inte enbart presenterar Turkiets historiska arv på sina rundresor.


Tillbaka till översikten