Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

13.06.2014

Den allvarliga gruvolyckan i Soma

Det var fruktansvärda bilder som nådde oss från platsen med den förödande gruvolyckan: Den 13 maj dog 301 gruvarbetare i västturkiska Soma och efterlämnade förtvivlade familjer. De efterlevande lovades stöd. Men framför allt anhöriga, som bor kring Soma i svårtillgängliga bergsbyar, får inte alltid hjälp snabbt.

Snabbt och beslutsamt reagerade TSS och reseledarna som är verksamma i Turkiet: I en gemensam kampanj samlade de in totalt 90 000 euro. Därmed kan 21 familjer i de avlägsna byarna Elmadere och Köseler glädja sig över ett bidrag på vardera nästan 4 300 euro. Årslönen för en gruvarbetare ligger på ungefär 3 000 euro. Ett oväntat stöd som tas emot med stor tacksamhet.

Drivande kraft för det här hjälpprojektet var TSS-reseledarna. De arbetar i Turkiet under paraplyet för vår turkiska partner NBK Touristic. De senaste åren samlade de här engagerade kvinnorna och männen återkommande in pengar för att stödja allmännyttiga kampanjer: exempelvis att överraska grundskoleelever i Antalya med bokpresenter eller främja utgrävningar och restaureringar av antika platser – som i Myra eller Perge.

När TSS-reselederna fick höra om den hemska olyckan i Soma behövde de inte fundera länge: Deras redan insamlade 50 000 euro – egentligen avsedda för att bygga en ny skola – behövdes nu akut för familjerna i bergen vid Soma. TSS donerade ytterligare 40 000 euro – på så vis sammankom de imponerande 90 000 euro.

NBK-chefen Recep Yavuz: ”TSS är den enda arrangören av studieresor som hjälper familjer på det här sättet. Att TSS står bakom oss på det här sättet ger oss kraft. Det gör oss stolta att vi tillsammans hjälper mitt land i det här svåra stunden. Människorna och politikerna här kommer aldrig att glömma det.”

Gåvan på 90 000 euro fördelas genomtänkt och mycket ansvarsfullt. Medarbetare från NBK Touristic hade redan besökt bergsbyarna, pratat med många efterlevande, tagit reda på var nöden är som störst. NBK-chef Yavuz: ”De berättade att de inte behöver mjöl, inte ris, inte socker utan att ekonomiskt stöd nu var det viktigaste för dem. Nu, då deras fäder och försörjare så tragiskt hade förolyckats.”

Ett team från NBK Touristic återkommer till byarna Elmadere och Köseler, ringer på husdörrarna, överlämnar gåvorna och kommer att sitta ner med familjerna och dricka en kopp te. En mänsklig gest i en mycket svår tid.


Tillbaka till översikten