Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

27.06.2019

Westcoast Kids får tillbaka sitt leende

TSS ger effektivt stöd till ett viktigt tandvårdsprojekt i Sydafrika
Ungefär 16 mil norr om Kapstaden ligger den lilla byn Paternoster vid Sydafrikas härliga västkust. Många familjer i byn lever i stor fattigdom. Detta innebär att barnen inte har tillgång till lämplig sjukvård eller tandvård. 95 procent av de 300 barn som går i byns enda skola har akut behov av tandvårdsbehandlingar. Då är hjälpprojektet Westcoast Kids en välsignelse för småttingarna.

Projektet drivs bl.a. av den stora tandläkarmottagningen KU64 i Berlin. Sedan 10 år tillbaka tillbringar mottagningens medarbetare minst en vecka i Paternoster varje år i januari eller februari. Där behandlar de barnen för att rädda deras skadade tänder. De lär även ut hur man borstar tänderna på bästa sätt för att förebygga framtida skador.

Turism kan vara ett viktigt bidrag

Hjälparbetarna jobbar ideellt, och projektet finansieras med gåvor. Även företagsgruppen RSD, som TSS tillhör, har gett en generös gåva på 10 000 € på projektets 10-årsdag. Dessutom har företaget donerat pennor och nyckelband som de små patienterna får i present. Tandvårdsprojektet är mycket viktigt för RSD:s tyske VD Horst Zsifkovits: „Det är ett underbart exempel på hur turism kan gynna världens fattigare regioner och sammanför människor från olika länder.“ Kommer RSD att fortsätta ge sitt stöd till Westcoast Kids i framtiden? Horst Zsifkovits: „Det kan jag tänka mig!“

„Ett strålande leende kan förändra världen. Vi vill ge tillbaka detta leende till barnen i Paternoster“, säger tandläkare Stephan Ziegler. Chefen på tandläkarmottagningen KU64 har nyligen kommit tillbaka från en hjälpresa till Sydafrika. Han tackar RSD för deras engagemang: „Stödet har varit enormt hjälpsamt och väldigt uppskattat! Det har gett oss möjlighet att skapa ett bra underlag för hållbara framtida hjälpinsatser.“ Även tv-journalister var med och filmade tandvårdarnas imponerande arbete på plats. De dokumenterade hur skolbarnen välkomnar de fyra tandläkarna och sex tandhygienisterna från Berlin med en gemensam dans. Hur Stephan Ziegler och hans team sätter upp en provisorisk tandläkarmottagning för barn i kyrkans församlingshem. Och hur de behöver improvisera för att kunna jobba under svåra omständigheter.

Visar hur man borstar tänderna

De sydafrikanska barnen kommer till mottagningen i små grupper. De är nyfikna, lite blyga och i vissa fall även lite ängsliga. Och det är ingen överraskning. „Skadad, skadad, skadad!“, så lyder oftast den första diagnosen när KU64:s tandläkare Frank Schreiber undersöker barnens tänder på plats. „Sådant är tufft. Barnen är ju så unga. Såklart blir man lite ledsen.“ I genomsnitt lagar han och hans kollegor 2,5 hål per patient. Så räddar de tänder som i Sydafrika annars skulle dras ut direkt. Det är en av anledningarna till att de flesta sydafrikanska treåringar inte har några mjölktänder kvar.

Eftersom karies är det största problemet, lägger tandexperterna från Berlin mycket tid på ämnet tandhygien. Många av barnen äger inte ens en tandborste. Och de som har en, brukar inte veta hur man använder den. Plack på barens tänder färgas, så att de förstår problemet. Sedan borstas tänderna tillsammans på ett noggrant men även lekfullt sätt.

KU64-teamet gör även hembesök i Paternoster och hälsar på i förskolan. Dessutom samarbetar tandvårdarna med volontärerna på stiftelsen „Kinder fördern – Zukunft stiften“ från Stuttgart. Volontärerna jobbar som förskollärare i Paternoster året runt. Och de ser till att krabaterna borstar sina tänder varje dag även när de tyska tandläkarna har åkt hem till Berlin. När KU64-teamet tar farväl, passar de tacksamma små patienterna på att dansa för dem igen.

Fler bilder på projektet:


Tillbaka till översikten