Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

29.07.2019

Vi upptäcker världen med RSD/TSS/FVF -
intervju med trogna stamkunder

Dessa stamkunder har åkt på sex eller sju resor med RSD, TSS-företagsgruppens tyska partnerföretag.
De har upplevt och sett mycket och njutit av sina semesterdagar. Och de skulle alltid välja RSD igen för att uppleva världens underverk. Vi har frågat dem vad de tycker bäst om med RSD:s resor och bett dem att berätta sina favoritminnen.

Till exempel Wolfgang och Ulrike Berlitz från Gröbenzell i närheten av München (bild ovan). 82-årige Wolfgang jobbade som civilingenjör innan han gick i pension. För honom var makarnas ballongfärd över Kappadokiens sagolika klippor tidigt på morgonen en alldeles unik höjdpunkt. „Soluppgången var fenomenal!“, säger han. Wolfgang minns även ruinerna i den antika grekiska staden Pergamon i Turkiet vid Egeiska havet. Där fick paret uppleva historia på nära håll!

På RSD:s resor uppskattar han den „perfekta organisationen“, speciellt vid oförutsedda händelser. „På Cypern åkte vi genom Pentadaktylosbergen när bussens bromsar gick sönder. Men vi fick en ny buss väldigt snabbt!“ Wolfgang och Ulrike berömmer dessutom de engagerade guidernas utmärkta språkkunskaper, hotellstandarden och matens kvalitet. „Oftast är det många turister som åker samma resrutt samtidigt, men det märks knappt!“ Wolfgang vet att RSD planerar avgångstiderna för sina bussar väldigt noggrant. Resgrupperna åker vid olika tider och tillbringar nätterna på flera olika hotell om det behövs.

Makarna Berlitz tycker det är jättebra att RSD:s resor genomförs framför allt under lågsäsong. „Utanför skolloven är det mindre folk de på populära ställena som t.ex. Dubrovniks historiska stadskärna. Och på Cypern var det ändå så varmt i mitten av november att det var mysigt med ett dopp i Medelhavet!“

I år ville de två egentligen åka till Baltikum med RSD, men deras önskedatum var tyvärr redan fullbokade. Istället åker de till Marocko nu i november; en resa med semesterförlängning i Marrakech på ett 4-stjärnigt drömhotell. „Då kan vi ta det lugnt och bada i den stora hotellpoolen“, säger Wolfgang. „Och nästa år åker vi kanske till Egypten med RSD!“

Kanonbra utflykter

Herbert Alheid tycker om att RSD:s resor erbjuder många unika upplevelser till „ett kanonpris“. Till exempel ett besök vid den återuppbyggda bron Stari most i Mostar i Bosnien-Hercegovina en mild och lugn vinterdag. „Det är ju mycket mer angenämt än att gå runt i sommarvärmen med så mycket folk!“, säger Herbert. Den 69-årige före detta läraren bor i Wolfhagen i närheten av Kassel tillsammans med sin malaysiska fru Sundaramal. För makarna Alheid är även det här viktigt: „RSD erbjuder alltid tilläggsutflykter som man kan boka. Men när man inte väljer dem, är det inget problem!“ Makarna Alheid förklarar: „Ibland har vi lust att hitta på något på egen hand. Därför följer vi inte med på alla utflykter, utan vi gör egna utforskningsturer.“ Allt som allt är de mycket nöjda med RSD. Deras tipps för andra resenärer är: „Läs RSD:s resebeskrivning noggrant. Då vet man precis vad man har bokat. Där framgår nämligen samtliga tjänster och tillägg.“ I slutet av maj var Herbert och Sundaramal i Indien. Deras nästa semester med RSD kommer förmodligen att vara en Marockoresa.

Bara fördelar med lågsäsongen

Att boka sina RSD-resor via telefon är alltid en angenäm upplevelse för 75-årige Jörg Anton Scheuring. Han bor några mil norr om Nürnberg i Heinersreuth. Innan han gick i pension jobbade han som maskiningenjör på tekniska övervakningsföreningen TÜV-Süd. Jörg Anton är alltså proffs på att granska och att organisera. „Om mitt önskedatum är fullbokat, föreslår RSD direkt intressanta alternativ. De skickar ut resehandlingarna snabbt. Det funkar utan problem, och jag är mycket nöjd med det!“ Om RSD:s resebeskrivningar säger han: „Det framgår klart och tydligt att grupperna besöker en smyckes- eller mattaffär någon gång. Då behöver man verkligen inte klaga efteråt!“

Jörg Anton berättar om sin härliga RSD-resa till Sydafrika: „Vi stod uppe på Taffelberget i 30 grader och strålande sol. Utsikten över Kapstaden var spektakulär!“ Han minns även middagen i Dubais öken, avslutningen på en spännande dag med en jeepsafari mellan dynerna. Och de forsande vattenfallen i kroatiska Nationalparken Krka en molnfri dag i november.

Restiden är ett viktigt ämne. Även Jörg Anton tycker att en semester under lågsäsongen bara har fördelar: „Just i Sydeuropa är det mycket mindre folk i städerna vid denna tid. Man kan ta kort och titta på allt i lugn och ro.“ En resa till Sydafrika i oktober? „Det är optimalt, då är det ju vår där!“, svarar Jörg Anton.

Med reseprogrammen, guiderna och hotellen på sina resor är han absolut nöjd. Även med grupperna har jag alltid haft tur. Medresenärerna var verkligen trevliga, och på kvällarna tog vi gärna ett glas tillsammans.“ RSD är Jörg Antons förstaval som researrangör, och han har rekommenderat researrangören till sina vänner och bekanta.

På sin nästa RSD-resa skulle Jörg Anton vilja åka till Cypern eller Kreta. Och RSD:s nya resa till Kanada låter också frestande.

Helt nöjda

Före detta rektor Heinz Roland Häbler är 66 år gammal och bor i Eibau i närheten av Görlitz. Han reser tillsammans med sin fru Karin. Han minns gärna RSD-resan till Sydafrika (bild nedan). Och Kretaresan i höstas. med det sagolika palatset i Knossos och den lilla byn Matala, 60-talets hippieparadis. „Det var verkligen en helt annan värld“, kommer han ihåg med ett leende.

Även Heinz Roland och Karin kan tänka sig åka till Kanada med RSD. De vill ju se Niagarafallen! Och västkusten i USA. När vi frågar honom vad han tycker om RSD:s resor på det hela taget, svarar Heinz Roland utan att fundera länge: „Vi är helt nöjda med alla våra sex resor. Organisationen var toppen, servicen var utmärkt, och guiderna var mycket duktiga och hjälpsamma. Alla sevärdheter och utflykter var väldigt intressanta!“


Tillbaka till översikten