Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

14 dagars 4-stjärnig studieresa till Indien med de 6 mest berömda UNESCO-världsarven

Taj Mahal (världsarv) – Röda fortet Delhi (världsarv) – Qutab Minar (världsarv) – Jantar Mantar (världsarv) – Fatehpur Sikri (världsarv) – Röda fortet Agra (världsarv)

Upplev en spännande studieresa på den hemlighetsfulla subkontinenten Indien. Vi besöker många fascinerande UNESCO-världsarv som bland annat det världsberömda Taj Mahal och minnesmärket för Mahatma Gandhi. Praktfulla palats och unika landskap gör vår resa spännande och omväxlande. Upplev Indiens magiska kultur på nära håll.

Dag 1 – 2: Resa till Indien, New Delhi & Qutab Minar (UNESCO-världsarv)

Flygresa till Delhi och ankomst på dag 2. Våra trevliga och kompetenta engelsktalande guider tar emot oss på flygplatsen och visar oss till vår moderna resebuss. Efter en mysig frukost på vårt 4-stjärniga hotell i Gurgaon/Delhi lär vi känna New Delhi på en fascinerande stadsrundtur. Dessutom ser vi UNESCO-världsarvet Qutab Minar, en 73 meter hög minaret.

Dag 3: Mandawa & haveli

Idag åker vi till Mandawa, en före detta handelsstad på den berömda Sidenvägen. Här byggde många handlare praktfulla, palatsliknande hus, så kallade haveli. I dag kan man fortfarande ana prakten från svunnen tid. Ett flertal färgglada fresker kommer att förtrolla dig. Vi tillbringar natten i Mandawa.

Dag 4: Bikaner & Junagarh Fort

Vårt nästa resmål är staden Bikaner i norra delen av delstaten Rajasthan. Vi strosar genom den livliga gamla stan och upplever liv och rörelse på marknadstorget. Då står vi redan framför det imponerande Junagarh Fort, ett av de vackraste och mest intressanta forten i norra Indien. En speciell egenskap är dess läge: fortet är inte byggt på en backe som de flesta forten, utan på platt mark i ökensanden. Vi övernattar i Bikaner.

Dag 5: Jodhpur

På väg till Jodhpur passerar vi fascinerande ökenlandskap, karga stäpper och livliga städer. I Jodhpur beger vi oss till klocktornet, stadens centrum. Där finns även den gamla marknaden, där vi avslutar vår kväll. Vi tillbringar två nätter på ett 4-stjärnigt hotell i Jodhpur.

Dag 6: Jodhpur & Mehrangarh Fort

Efter frukosten ger vi oss ut för att utforska Jodhpur. Staden, som är omgiven av en tio kilometer lång mur, kombinerar influenser från indiska och arabiska kulturer. Vi promenerar genom de pittoreska smala gränderna. Alltid i sikte: det mäktiga Mehrangarh Fort framför stadens portar, beläget på en 123 m hög klippa. En fascinerande byggnad. Alldeles i närheten ligger Jaswant Thada, ett minnesmärke i vit marmor för maharadjan Jaswant Singh II.

Dag 7: Ranakpur & Jaintempel

Tidigt på morgonen åker vi mot Ranakpur. Där finns ett av de vackraste och viktigaste jaintemplen i Indien. Detta mästerverk av arkitekturen med över 1000 olika pelare är en magnet för både jainister och många konstbegeistrade. Efter besöket åker vi till vårt 4-stjärnigt hotell i Udaipur.

Dag 8: Udaipur, stadspalats & Jagdishtempel

Udaipur är en av Indiens vackraste städer. Den magiska trädgården Sahelion-ki Bari med sina många fontäner och brunnar är verkligen sevärd. En annan höjdpunkt är stadspalatset som ligger på en klippa vid stranden av Picholasjön. Komplexet består av 11 olika palats som byggdes under 300 år. Jagdish-templet, tillägnat guden Vishnu, är också värt ett besök. Om du vill, kan du delta i vår båttur på Picholasjön på eftermiddagen. Då besöker du Jag Mandir-palatset på en liten ö mitt i sjön.

Dag 9: Jaipur & Vindarnas palats

Idag åker vi till Jaipur, huvudstaden i Rajasthan-regionen. Många palats och fort vittnar om en svunnen, magnifik tid. I stadskärnan stannar vi till för att ta kort på det unika Hawa Mahal som även kallas för Vindarnas palats. På eftermiddagen har du tillräckligt med tid att utforska staden på egen hand. Vi tillbringar natten på ett 4-stjärnigt hotell i Jaipur.

Dag 10: Jaipur, Amber Fort & Jantar Mantar (UNESCO-världsarv)

Efter frukosten åker vi till Amber Fort, en mäktig fästning som speglas i sjön nedanför. Vi åker dit i bekväma jeepar. På eftermiddagen besöker vi det imponerande stadspalatset och Jantar Mantar, det mest berömda av Indiens fem historiska observatorier. Det utsågs till UNESCO-världsarv 2010. Sedan kan du åka på en valfri rikshatur genom Jaipurs pittoreska gränder.

Dag 11: Fatehpur Sikri & Taj Mahal (2x UNESCO-världsarv)

Fatehpur Sikri, Mogulrikets före detta huvudstad, byggdes i slutet av 1500-talet. Den är i nästan perfekt skick och visar en fascinerande bild på de dåtida arkitekternas otroliga prestationer. Det är lätt att förstå varför staden är ett UNESCO-världsarv. Sedan väntar vår resas höjdpunkt: den världsberömda Taj Mahal som naturligtvis också är ett UNESCO-världsarv. Den anses vara världens åttonde underverk. Mausoleet i vit marmor byggdes av ca 20 000 arbetare under 22 år. Sedan åker vi till vårt 4-stjärniga hotell i Agra där vi tillbringar natten.

Dag 12: Agra & Röda fortet (UNESCO-världsarv)

Idag besöker vi Röda fortet i Agra, som byggdes under tre stora mogulers härskartid. Stormogulen Shah Jahan, som också lät bygga Taj Mahal inom synhåll från fortet, gjorde ett betydande bidrag till den mäktiga byggnaden. Röda fortet är också ett UNESCO-världsarv. På eftermiddagen åker vi tillbaka till Delhi, där vi tillbringar en mysig kväll på vårt 4-stjärniga hotell.

Dag 13 – 14: Delhi, Röda fortet (UNESCO-världsarv) & hemresa

På en stadsrundtur upplever vi det “gamla“ Delhi. Vi ser bl.a. UNESCOvärldsarvet Röda fortet i Delhi, Indiens största moské Jamma Masjid och minnesmärket Raj Ghat, som påminner om mordet på Mahatma Gandhi. Förbi triumfbågen India Gate åker vi till Rashtrapati Bhawan, den indiska presidentens residens. Sedan tar vår drömresa slut. Efter en sista natt på hotellet åker vi till flygplatsen och flyger tillbaka till Sverige. Framkomst på dag 14 eller 15.

Hemresa

Tjänsterna som är inkluderade för dig

 • Reguljärflyg tur och retur med renommerat flygbolag⁴ till Delhi
  inkl. hotelltransfer
 • 12 övernattningar i dubbelrum på utvalda 4-stjärniga hotell (nationell kat.)
  12x riklig frukostbuffé
 • Fascinerande studieresa i vår moderna resebuss med luftkonditionering och med
  Indiens mest berömda höjdpunkter. Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram
  bl.a. med de 6 mest berömda UNESCO-världsarven:
  • Taj Mahal (världsarv)
  • Röda fortet, Delhi (världsarv)
  • Qutab Minar (världsarv)
  • Jantar Mantar (världsarv)
  • Fatehpur Sikri (världsarv)
  • Röda fortet, Agra (världsarv)
  • Junagarh Fort
  • Mehrangarh Fort
  • Jaintempel
  • Jagdishtempel
  • Vindarnas palats
  • Amber Fort
 • Kvalificerad, engelsktalande guide på studieresan
 • 24 timmars läkarjour


⁴ t.ex. Turkish Airlines (Bästa Economy Class i Europa 2021 enligt Skytrax World Airline Award) med byte i Istanbul tur och retur till/från Delhi

Dina extra tjänster

Kulturpaket:

Paketet innehåller alla inträden och guidade turer vid sevärdheter på engelska enligt program samt de tre spännande utflykterna “Indisk folklorekväll med åkning i kamelvagn och folkdans Rajasthan“, “Rikshatur i Jaipur“ och “Båttur på Picholasjön“: endast 2190,– SEK per person.

Restaurant

Matpaket:

I paketet ingår komfortabel halvpension, d.v.s. 11× riklig middag: endast 1690,– SEK per person.

Enkelrumstillägg:

3990,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

Inklusive spektakulärt utflyktsprogram bl.a. med de 6 mest berömda världsarven !

Våra utvalda 4-stjärniga hotell kommer att begeistra dig !

Exempelhotell

Jämförelse av temperaturer

JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
New Delhi202434273938353433322822
Stockholm-2-13815192019181062

Allmänt meddelande::

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (https://www.swedenabroad.se/) innan du åker på din resa.

Statsskick:

Parlamentarisk demokrati: förbundsrepublik (28 delstater, 8 unionsterritorier, nationellt huvudstadsterritorium Delhi). Statschef är Draupadi Murmu sedan juli 2022.

Huvudstad:

New Delhi (ca 31 miljoner invånare)

Religion:

Hinduism (ca 79,8 %), islam (ca 14,2 %), kristendom (ca 2,3 %), sikhism (ca 1,7 %) samt buddhism, jainism, parsism m.fl.

Språk:

Hindi och engelska som landets officiella språk samt 21 ytterligare officiella språk.

Klimat:

Monsun (juli till september), varm torrperiod (april till juni); mer utpräglade årstider i norr.

Lokal tid:

På sommaren är skillnaden mot Sverige +3,5 timmar och på vintern +4,5 timmar.

Elektricitet:

Växelström med 220-250 V, 50 Hz. Adapter behövs.

Telefon:

För att ringa från Indien till Sverige slå landsnummer 0091. För att ringa från Indien till Sverige slå först landsnummer 0046. Slå sedan riktnumret utan 0.

Land och människor:

Med ungefär 1,43 miljarder invånare är Indien världens befolkningsrikaste land. I Indien brukar man inte ge kvinnor handen när man hälsar. Man hälsar med “Namaste!“ och knäpper händerna. Dessutom brukar män och kvinnor inte visar kärlek till varandra offentligt. I Indien ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. För hotellstäderskan kan man lämna ca 17 SEK per natt. På restauranger eller för taxi är ca 10 % av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man ingen dricks. På gruppresor är det lämpligt med ca 30 SEK per dag och person för reseledaren, och för busschaufförer 23 SEK per dag och person. Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.

Mat och dryck:

Man äter framför allt ris och olika sorters tunnbröd (chapati, roti, naan) samt linser. Det finns många olika specialiteter med olika kryddor i olika regioner.
I Indien brukar man inte använda bestick. Man äter med högerhanden. Det betyder dock inte att gaffel och sked inte finns alls. Resenärer kan ändå använda dem.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Svenska, norska, finska och danska medborgare måste skaffa visering/ evisering före ankomst till Indien. Kontakta indiska ambassaden i Stockholm gällande visering: https://indianvisaonline.gov.in/ visa. Ansökan om e-viseringen måste göras tidigast 30 dagar och senast 4 dagar innan inresan. För ansökan skall svenska pass vara maskinläsbara, gälla i minst 180 dagar efter det planerade datumet för inresan och ha minst två blanka sidor. E-turistvisumet är giltigt i 30 dagar från datumet för inresan och kan inte förlängas. Du kan ansöka om ditt e-turistvisum på nätet via följande länk: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html. Du kan även ansöka om viseringen på Indiens ambassad. En lista med viseringscentrum hittar du här: https:/www.indembassysweden.gov.in/. Vi rekommenderar att du ansöker om visumet på nätet innan resan, eftersom du behöver de exakta flygtiderna om du ansöker om visumet vid Indiens ambassad. Vi kan inte garantera att dessa uppgifter meddelas i tid. Har du frågor gällande din indiska visering när du är i landet, kan du kontakta ditt lokala http://www.boi.gov.in. Ambassaden rekommenderar att man innan avresa från Sverige ordnar en kopia av pass och indisk visering, samt efter inresa i Indien även tar en kopia av den indiska inresestämpeln, för att underlätta handläggningen vid en eventuell förlust av passet. En bra idé är att skanna/fota dessa dokument och spara dem i ditt eget e-postarkiv/mobiltelefon och på så sätt ha handlingarna tillgängliga under hela resan. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Indiens ambassad i Stockholm. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Indiens kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: I paketet ingår komfortabel halvpension, d.v.s. 11x riklig middag: endast 1690,– SEK* per person.
Kulturpaket: I paketet ingår alla inträden och guidade turer vid sevärdheter på engelska enligt program samt de tre spännande utflykterna “Indisk folklorekväll med åkning i kamelvagn och folkdans Rajasthan“, “Rikshatur i Jaipur“ och “Båttur på Picholasjön“: endast 2190,– SEK* per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Indiens valuta är den indiska rupien (INR). 1 INR = 100 paise. Kurs (juli 2023): 1 SEK=7,80 INR; 1 INR = 0,13 SEK.
I Indien brukar man kunna ta ut pengar från bankomater med bankeller kreditkort som tillhör Maestro-systemet. De flesta banker i Indien kräver dock en avgift på mellan 15 SEK och 100 SEK. Din bank kan också kräva en avgift. Fråga din bank med vilka indiska banker den samarbetar, för att få reda på vilka avgifter som tillkommer. För kreditkort tillkommer även en transaktionsavgift. Från vissa bankomater kan man ta ut endast 20000 rupier, andra har en högre gräns. I centrala delar i städer och större orter brukar det finnas gott om bankomater som är tillgängliga dygnet runt. Det rekommenderas dock att resenärer tar ut ett tillräckligt stort belopp från en bankomat direkt efter ankomsten för att undvika att få slut på kontanter. Man kan växla pengar på de internationella flygplatserna och på stora banker. Banker brukar vara öppna mån-fre kl. 10.00-14.00 Spara alltid kvittot.

Tullföreskrifter:

Införsel: Utländska kontanter över 5000 USD och värdefulla föremål (t.ex. videokameror) måste deklareras vid inresan. Införsel av guldmynt och -tackor, vapen och porr är förbjuden. Införsel av den indiska valutan är också förbjuden.
Utförsel: Det är förbjudet att exportera skinn av fridlysta djur och växter. Dessutom är det förbjudet att exportera den indiska valutan. Resenärer som bryter mot tullreglerna kan häktas vid utresan.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Landspecifika säkerhetstips:

Resenärer uppmanas att undvika folksamlingar, iaktta stor försiktighet och informera sig om det aktuella läget innan och under resan. Lokala myndigheters rekommendationer måste följas. I Indiens turistområden är risken för utländska turister att utsättas för våldsbrott mer eller mindre låg. Resenärer bör dock alltid vara mycket försiktiga. Framför allt i Rajasthan och Goa har många turister drabbats av välorganiserade bedrägerier, t.ex. vid inköp av smycken.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

I Indien straffas innehav av droger strängt. I de olika indiska delstaterna gäller olika regler för köp och förtäring av alkohol. I vissa delstater är t.ex. alkohol endast tillåten för medicinisk användning. Förseelser kan straffas mycket hårt. Det rekommenderas att resenärer informerar sig om vilka regler som gäller för köp och förtäring av alkohol i respektive delstater. Samkönade partnerskap har varit straffria sedan 2018. Samkönade partners rekommenderas ändå att uppträda diskret i offentligheten. I Indien är innehav och användning av satellittelefoner olagliga och straffas. Innehav och handel av e-cigaretter är förbjudna sedan slutet av november 2019 och kan straffas med böter eller till och med fängelse.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer
om vaccination.
Diarré: Diarré kan undvikas med rätt förfarande. Några grundläggande regler är: Filtrera kranvatten antibakteriellt eller koka det, drick endast drycker i originalförpackning och använd endast dricksvatten för att borsta tänderna och tvätta livsmedel. Kött bör genomkokas eller -stekas och bör inte ätas rått.
Infektionssjukdomar: Prata med en medicinsk rådgivare eller en specialistläkare för resemedicin om möjliga infektionssjukdomar innan din resa till Indien.
Malaria: Förutom på höjder över ca 1500 meter finns en medelhög malariarisk året runt i Indien. Antalet malariafall ökar framför allt under regntiden. I Indien drabbas även de stora städerna. Framför allt i Mumbai och Delhi har antalet malariafall ökat de senaste åren.
Sjukdomen kan bryta ut även flera veckor eller månader efter vistelsen och sprids av den nattaktiva, blodsugande Anophelesmyggan. Om du skulle få feber under denna tid, måste du säga till din läkare att du har varit i ett malariaområde. Prata med en specialistläkare för tropikmedicin/resemedicin om valda läkemedel och deras individuella dosering innan du tar dem. Det är bra att ta med ett förråd som räcker för nödsituationer, men generellt rekommenderas det inte att använda läkemedel i förebyggande syfte. I Indien finns dessutom risken att man köper förfalskade läkemedel. På grund av infektionsrisken i samband med myggor rekommenderas följande för alla resenärer i de drabbade områdena:
• Ha på dig ljusa kläder som täcker hela kroppen (långbyxor, skjortor med långa ärmar).
• Framför allt på natten: Använd myggmedel (malaria) flera gånger på alla utsatta kroppsdelar.
• Sov under ett myggnät om det behövs.

Sjukvård:

I stora delar av landet är sjukvården bristande och brukar inte motsvara den europeiska standarden med hänsyn till medicin, hygien, teknik och organisation. Framför allt på landsbygden kan språkbarriären vara ett stort kommunikationshinder. I stora städer brukar sjukvården inom alla specialistområden vara bra eller mycket bra och därmed mycket dyrare. Innan behandlingen måste man oftast erlägga en hög handpenning. Vid allvarliga sjukdomar eller om intensivvård behövs, kan detta belopp snabbt överskrida en resenärs budget.
Det är inte säkert att verksamma läkemedel är tillgängliga överallt, och att det finns en obruten kylkedja. Det rekommenderas att resenärer tar med tillräckligt stora mängder av läkemedel för regelbundet behov och medför ett läkarintyg som bekräftar att de behöver dessa läkemedel. Framför allt i små apotek säljs ofta förfalskade produkter istället för riktiga läkemedel. Framför allt kroniskt sjuka människor och de som behöver vård måste vara medvetna om hälsoriskerna som en resa till Indien innebär.
I vissa fall ingår reseförsäkring i hemförsäkringen men vi rekommenderar att du informerar dig och eventuellt tecknar en separat reseförsäkring för att vara säkert att t.ex. hemtransport ingår.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juli 2023