Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Ditt reseprogram

Tack vare våra erfarenheter och många begeistrade resenärers tips presenterar vi dig Shanghai, Peking, en sagolik kryssning på Yangtzefloden och Kinas mest spektakulära höjdpunkter!

Dag 1 – 2: Bekväm resa till Shanghai

På dag 2 kommer vi fram till den moderna storstaden. Vår trevliga och kompetenta engelsktalande guide tar emot oss på flygplatsen och visar oss till vår moderna turistbuss. Tillsammans åker vi till vårt komfortabla 4-stjärniga hotell där vi tillbringar tre nätter.

Dag 3: Världsstaden Shanghai – Jadebuddhatemplet, Yu Garden & före detta franska koncessionen

På dag 3 utforskar vi den berömda strandpromenaden längs Huangpufloden, även kallad “bund“, och shoppinggatan Nanjing Road. Därefter besöker vi det kända Jadebuddhatemplet (inträde ingår). Templet är en av de viktigaste andliga platserna i den moderna metropolen och rymmer två buddhastatyer av vit jade. En av de två figurerna är 1,95 meter hög och väger 3 000 kilo. Vi stannar sedan till i den livliga stadskärnan vid Yu Garden, som går tillbaka till Mingperioden (inträde ingår). Där får vi en inblick i den traditionella kinesiska trädgårdskonsten. På eftermiddagen beger vi oss till den före detta franska koncessionen och lär känna Shanghais europeiska ansikte. Vi avslutar dagen i en sidenmanufaktur där vi lär oss om tillverkningsprocessen av det dyrbara materialet. Vi övernattar på vårt moderna 4-stjärniga hotell.

Dag 4: Upptäckardag – Vattenbyn Zhujiajiao

I dag finns det gott om tid att utforska metropolen Shanghai på egen hand. Vi ger dig även möjlighet att följa med på en spännande valfri utflykt till vattenbyn Zhujiajiao. Vattenbyar som denna är typiska för Shanghai-området och står för ett helt annat sätt att leva än det turbulenta livet i storstaden. Vi fascineras av de traditionella byggnaderna längs de många kanalerna och floderna.

Dag 5 – 9: Magisk kryssning på Yangtzefloden

Snabbtåget tar oss till Yichang på ca 6–7 timmar. På kvällen går vi ombord på vårt premiumfartyg. På dag 6 börjar vår kryssning på Yangtzefloden, Kinas längsta flod. Under de närmaste dagarna åker vi genom tre berömda raviner: den pittoreska Xiling-ravinen, Wu-ravinen med sina tolv höga toppar och den majestätiska Qutang-ravinen. Vi åker även på tre utflykter på land: en informativ utflykt till De tre ravinernas damm med världens största vattenkraftverk, en båttur på en liten biflod till Yangtzefloden och en utflykt till pittoreska Shuanggui-bergsregionen (beroende på rederi och väder eller vattenstånd). På dag 9 kommer vi fram till Chongqing där vår kryssning tar slut. Därifrån fortsätter vi till Xi‘an med snabbtåg. Beroende på landstigningstid och tågschema har vi tid för en stadsrundtur i Chongqing eller Xi‘an.

Dag 10: Upptäckardag – Terrakottaarmén (UNESCOvärldsarv), Stora vildgåspagoden & Stora moskén

Idag har du möjlighet att följa med på en fantastisk valfri utflykt till den världsberömda Terrakottaarmén. För 2 000 år sedan begravdes Kinas första kejsare tillsammans med en hel armé av lersoldater i naturlig storlek. Dessa figurer skulle vakta den mäktige härskaren i dödsriket. Det imponerande komplexet är en av Kinas mest kända sevärdheter och har varit UNESCO-världsarv sedan 1987. På vägen tillbaka till hotellet besöker vi Stora vildgåspagoden och Stora moskén i stadskärnan, Xi‘ans främsta landmärken. Stora vildgåspagoden är en fem våningar hög tegelbyggnad med religiös och historisk betydelse.

Dag 11: Peking & Sommarpalatset (UNESCO-världsarv)

Med världens snabbaste höghastighetståg åker vi till huvudstaden Peking på mindre än 4,5 timmar. Vi besöker Sommarpalatset (inträde ingår), tidigare sommarresidens för de kinesiska kejsarna. Det stora palatskomplexet byggdes på 1700-talet och inspirerar oss med vackra paviljonger, buddhistiska tempel och landskap. Det anses vara ett unikt exempel på kinesisk kejserlig trädgårdsodling. Palatset utnämndes till UNESCO-världsarv 1998.

Dag 12: Upptäckardag – Kinesiska muren, Minggravarna (2× UNESCO-världsarv) & besök i en teaffär

Utforska Kinesiska muren med oss! Idag upplever du en unik valfri heldagsutflykt som du aldrig kommer att glömma. Muren byggdes ursprungligen för att skydda det kinesiska imperiet mot attacker från nomadiska ryttarfolk. Idag är Kinesiska muren en av Kinas viktigaste byggnader. Med mer än 2000 år av historia är världens längsta mur med rätta ett UNESCO-världsarv. Därefter väntar vår nästa höjdpunkt: Minggravarna med den imponerande Processionsvägen. Minggravarna innehåller mausoleer för 13 kejsare från Mingperioden och har varit UNESCO-världsarv sedan 2003. Placeringen och utformningen av gravarna valdes enligt fengshui-principen för att stärka lyckan under Mingperioden. Processionsvägen var tänkt att visa den döde kejsaren vägen till himmelriket. Längs vägen står ett flertal människo- och djurskulpturer, som var och en har en specifik betydelse. Vi avslutar dagen med att besöka en teaffär. Kinesisk tekultur har en lång historia.

Dag 13: Himmelska fridens torg, Förbjudna staden & Himmelens tempel (2x UNESCO-världsarv)

På vår heldagsutflykt besöker vi Himmelska fridens torg. Norr om det imponerande torget ligger det berömda kejsarpalatset Förbjudna staden (inträde ingår). Palatskomplexet konstruerades så att rätt balans mellan yin och yang skulle kunna råda. Förbjudna staden utnämndes till UNESCO-världsarv 1987. De kinesiska kejsarna från Ming- och Qingdynastierna bodde och regerade där fram till 1911. Himmelens tempel (inträde ingår), Pekings främsta landmärke, är ytterligare en höjdpunkt i staden. Templet anses vara ett mästerverk av traditionell kinesisk arkitektur och är också ett UNESCO-världsarv. På kvällen åker vi till flygplatsen.

Dag 14: Peking – hemresa

Idag säger vi hej då. En oförglömlig resa med många fantastiska upplevelser närmar sig sitt slut. Vi flyger hem till Sverige och kommer fram på samma dag.

Hemresa

Inkluderat i priset:

 • Reguljärflyg med renommerat flygbolag4
  • Sverige till Shanghai • Peking till Sverige
  inkl. hotelltransfer, båtentransfer, flygskatt och säkerhetsavgifter
 • En fascinerande studieresa i vår moderna turistbuss med luftkonditionering, med Kinas mest berömda höjdpunkter!
 • 7 nätter i dubbelrum på utvalda 4-stjärniga hotell (nationell kategori)
  inkl. 7× riklig frukostbuffé
 • 4 nätter i dubbelhytt på ett premiumfartyg under kryssningen på Yangtzefloden Yichang – Chongqing
  inklusive helpension
 • 3× panoramafärd i supermodernt snabbtåg
  • Shanghai – Yichang • Chongqing – Xi´an • Xi´an – Peking
 • Kvalificerad engelsktalande guide på studieresan

4 t.ex. Emirates med byte i Dubai


Dina extra tjänster

Upptäckarpaket:

I paketet ingår besöket i vattenbyn Zhujiajiao, heldagsutflykten “Terrakottaarmén, Stora vildgåspagoden & Stora moskén i Xi´an“ och heldagsutflykten “Kinesiska muren & Minggravarna med Processionsvägen i Peking“: endast 2500,– SEK per person.

Enkelrumstillägg:

6290,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

Inklusive spektakulärt utflyktsprogram + inträden bl.a. med 3 världsarv !

Jämförelse av temperaturer

JFMAMJJASOND
Peking261222273032302520105
Stockholm2371218202420171051

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Läge:

Folkrepubliken Kina är världens fjärde största land och omfattar stora delar av Central- och Östasien. Kina gränsar till 14 länder, bland annat Vietnam, Myanmar, Nepal, Indien och Ryssland.

Statsskick:

Folkrepublik

Huvudstad:

Peking (Beijing), storstadsområde: ca 21,5 miljoner invånare

Religioner / kyrkor:

Folkreligion, buddhism, protestantisk kristendom, islam, katolska kyrkan och daoism.

Officiella språk:

standardkinesiska („mandarin“), kinesiska dialekter, olika minoritetsspråk (mongoliska, tibetanska, uiguriska, turkspråk, koreanska).

Klimat:

På grund av landets storlek finns det olika klimatzoner. I norr råder kontinentalt klimat och i söder subtropiskt.

Elektricitet:

växelström med 220-250 V, 50 Hz. Adapter behövs.

Lokal tid:

Trots att landet är så stort, har Kina endast en tidszon (Peking Standard Time). På sommaren är skillnaden mot Sverige +6 timmar och på vintern +7 timmar.

Telefonera:

För att ringa till Kina från Sverige slår man först landsnummer 0086. För att ringa från Kina till Sverige slår man först landsnummer 0046. Sedan slår man riktnumret utan 0.

Land och människor:

Kina har en av världens äldsta civilisationer och är världens folkrikaste land med fler än 1,4 miljoner invånare. Kineser hälsar på personer med en vänlig nickning eller en lätt bugning. Förutom i stora folkansamlingar där kroppskontakt inte kan undvikas, rör kineser inte vid någon de inte känner. Ett leende föredras alltid framför en axelklapp eller liknande gester. Dessa regler bör särskilt följas när man umgås med äldre människor eller personer i höga positioner. Siffror och symboler spelar en viktig roll i Kina. Siffran fyra bör om möjligt undvikas, eftersom den symboliserar döden.

Mat och dryck:

De viktigaste matprodukterna är potatis, tofu, grovmalt majsmjöl, ris och andra sädesslag. Även nudlar äts ofta. Rätter med nötkött, fläsk, kyckling eller fisk är mycket populära, men samtidigt väldigt dyra. Det finns olika specialiteter i varje region, till exempel den klassiska pekingankan eller kryddstarka rätter i provinsen Sichuan. I Kina äter man med pinnar. Maten ställs i mitten av bordet och kan bestå av flera huvudrätter. Som tillbehör brukar man äta ris. Efter man ätit, lägger man inte pinnarna i risskålen utan prydligt på bordet.

Inresebestämmelser för svenskamedborgare:

För att kunna resa till Kina måste svenska medborgare ha ett avgiftsbelagt visum. Vi ber medborgare i andra länder att alltid kontakta det vederbörande servicekontoret på China Visa Application Service Center i Stockholm. Beroende på nationaliteten kan konsulatets avgifter variera mycket, och det kan även behövas ytterligare handlingar. För att få ett visum, måste alla angivna handlingar/dokument skickas till China Visa Application Service Center för varje resenär.
Mer information: www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Peking/Reseinformation/Reseinformation-Kina/. Resor måste företas på ett giltigt svenskt pass med en giltig kinesisk visering. Om du som svensk medborgare valt att resa in på ett kinesiskt pass har ambassaden begränsad möjlighet att bistå dig. Passet måste vara giltigt i ytterligare minst 6 månader vid visumansökan och ha minst 2 tomma sidor. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på Kinas ambassad. Vi rekommenderar dig China Visa Application Service Center. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna med en välkomstdrink på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledningen att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Kinas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: I paketet ingår 7x kinesisk middag på hotellet (dag 2, 3, 4, 9, 10, 11, 12), 1x pekinganka på dag 13: endast 2600,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: II paketet ingår besöket i vattenbyn Zhujiajiao, heldagsutflykten “Terrakottaarmén, Stora vildgåspagoden & Stora moskén i Xi´an“ och heldagsutflykten “Kinesiska muren & Minggravarna med Processionsvägen i Peking“: endast 2500,– SEK* per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Kinas officiella valuta heter renminbi („folkets valuta“). Den kallas även för yuan (CNY). 1 CNY = 10 jiao. Kurs (februari 2024) 1 SEK = 0,68 CNY, 1 CNY = 1,48 SEK.
Kontanter kan tas ut i bankomater med alla vanliga kreditkort, men bara i större städer. Svenska bankkort kan endast i mycket begränsad omfattning användas i uttagsautomater. På många ställen accepteras inte internationella kreditkort. Ha alltid kontanter till hands som en försiktighetsåtgärd, eftersom det i allmänhet inte är möjligt för utländska turister att betala elektroniskt via de berörda socialtjänsterna.

Tullföreskrifter:

Införsel: 400 cigaretter, 2 flaskor spritdrycker (à 0,75 l); utländska valutor: max 5 000 USD (eller samma värde i andra utländska valutor) för ej-kinesiska medborgare. Större mängder måste deklareras vid införsel. Dessutom får man införa upp till 20 000 CNY.
Utförsel: Det gäller strikta regler för utförsel av antikviteter, beroende på konstföremålens typ och betydelse. Till exempel får mynt från tiden innan 1949 inte utföras alls, och de flesta antikviteter får endast utföras med den kinesiska kulturmyndighetens röda sigill.
Utländska valutor: max 5 000 USD (eller samma värde i andra utländska valutor) för ej-kinesiska medborgare. Högre belopp får inte vara högre än det som deklarerats vid inresan. Dessutom får man utföra upp till 20 000 CNY. För att få mer tullinformation angående införsel av varor kontakta Kinas ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https:// www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Import eller innehav av även små mängder narkotika av alla slag, inklusive så kallade designer drugs som khat, kan leda till stränga fängelsestraff eller till och med dödsstraff. Dödsstraff som utdömts för utlänningar verkställs också regelbundet i Kina.
Användningen av VPN-tjänster för att kringgå den statliga internetcensuren i Kina har varit förbjuden sedan den nya cybersäkerhetslagen trädde i kraft 2017. Kommersiella VPN-leverantörer, inklusive icke-kinesiska VPN-leverantörer, har ännu inte blockerats permanent för att kringgå censur. Även om det inte finns några kända fall där utlänningar har åtalats för att ha använt VPN-tjänster, finns det fortfarande en potentiell risk för åtal när som helst, inklusive tillfälligt frihetsberövande. Det är t.ex. förbjudet att fotografera militära objekt. Fråga om lov innan du fotar personer.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination. Vaccin mot hepatit A och poliomyelit rekommenderas som resevaccin, liksom vaccin mot denguefeber, hepatit B, rabies, japansk encefalit och tyfoidfeber för långtidsvistelser eller särskild exponering.
Diarré: De flesta diarrésjukdomar kan undvikas genom bra mat- och dryckeshygien. Några grundläggande regler: Drick endast vatten med säkert ursprung, t.ex. flaskvatten, men aldrig kranvatten. Använd filtrerat, desinficerat eller avkokat vatten i nödsituationer. Använd även dricksvatten för att borsta tänderna på resor. För mat gäller: Koka eller skala själv. Håll alltid flugor borta från din mat. Tvätta händerna med tvål så ofta som möjligt, i alla fall efter varje toalettbesök, innan matlagning och innan måltider. Desinficera händerna regelbundet och använd engångshandduk.
Infektionssjukdomar: För att förebygga infektionssjukdomar som japansk encefalit (JE), malaria och denguefeber är det särskilt viktigt att skydda sig noga mot myggor. Följ följande rekommendationer:
– Bär långa, ljusa kläder som är impregnerade mot insekter när du är utomhus
– Gnid konsekvent in alla hudområden med ett lämpligt myggmedel – Använd impregnerade myggnät på natten eller vistas i myggskyddade rum (flugskydd, luftkonditionering)

Sjukvård:

I Kina finns inga läkarmottagningar. Sjukvården är för det mesta koncentrerad till sjukhus. I de stora städerna finns mycket stora klinikcentrum med väldigt moderna faciliteter. På landsbygden kan faciliteterna däremot vara mycket enkla. Hygienen motsvarar inte alltid europeiska krav.
Inom sjukvårdssystemet ger språkbarriären och den annorlunda medicinska kulturen de största problemen för utlänningar. Eftersom sjukvårdspersonal oftast inte talar engelska, kan det vara väldigt svårt att kommunicera om patienten inte kan kinesiska.
Det rekommenderas bestämt att teckna en bra reseförsäkring med hemtransport som gäller även för Kina.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: februari 2024