På sju dagar upplever du, förutom vackert landskap och orientalisk stämning, hela fem betydande sevärdheter som är UNESCO-världsarv. I Casablanca och de fyra kungastäderna kan du än i dag uppleva glansen från svunna dagar. Här finns ormtjusare, jonglörer och orientaliska delikatesser och du får uppleva storslagna sultanpalats och en värld från 1001 natt. Du kan sedan se fram emot lyx och exklusiv avkoppling i det 4-stjärnigt drömhotell.

Dag 1: Resa till Marrakech

”Hjärtligt välkommen”, så tar vår svensk- och engelsktalande reseledare emot oss med ett leende på flygplatsen. Transfer till det 4-stjärniga hotellet i Marrakech där alla blir bortskämda med en kopp te.

Dag 2: Äventyret Atlasbergen – Beni Mellal

Början på en imponerande panoramatur i riktning mot Fès: Vi kommer fram till den levande provinsstaden Beni Mellal, strosar där genom den frodigt gröna stadsträdgården Jardin de Ain Asserdoun med de brusande vattenfallen. Vi ger oss in i bergsvärlden i mellersta Atlasbergen, kopplar av i semesterbergsstaden Ifrane belägen på 1 700 meters höjd. Senare ser vi vinrankor och olivträd, cedrar och eukalyptus. Vi fortsätter till vårt 4-stjärniga hotell i Fès-området.

Dag 3: Fès & Volubilis (2x UNESCO-världsarv)

Fès är fantastiskt! Vi utforskar det spektakulära Medina: en unik labyrint av trånga gränder, en av världens största historiska stadsdelar och ett UNESCO-världsarv, där kopparsmeder arbetar som i sedan länge svunna tider. Vi upplever Karaouyne – världens äldsta universitet. Och även den teologiska högskolan från 1300-talet, den så kallade Medersa. I långt härifrån lyser kungapalatset emot oss med de guldskimrande portarna. Från fästningen Borj njuter vi av den förtrollande vyn med ett hav av hus. En avstickare tar oss till ruinerna av Volubilis (inklusive inträde), landets största romerska utgrävningsplats (UNESCO-världsarv). Där går vi längsmed hemlighetsfulla rader av kolonner, beundrar konstfulla golvmosaiker. Strax efteråt upplever vi det fascinerande, månghundraåriga konsthantverket i ett traditionellt mattknyteri. Vi är begeistrade och övernattar i Meknès.

Dag 4: Meknès & Rabat (2x UNESCO-världsarv)

Bakom mäktiga murar väntar med Meknès den andra kungastaden på oss. Även det praktfulla historiska kvarteret är UNESCO-världsarv. Vi beundrar stuckaturer och mosaiker i mausoleet för sultanen Moulay Ismail, dröjer oss kvar framför den världsberömda stadsporten Bab El Mansour. Därefter beger vi oss till det praktfulla Rabat – regeringssäte, vår tredje kungastad och också den UNESCO-världsarv. Vi strosar till det mäktiga kungapalatset, ser Hassantornet och mausoleet för Mohammed V.

Dag 5: Casablanca & Marrakech

Efter natten i Casablanca, välkomnar oss den här spännande metropolen med de vackra kaffehusen och skuggiga arkaderna. Ett besök i moskén Hassan II är förtrollande: minareten är över 200 meter hög, fler än 100.000 troende kan samlas här – en av världens största moskéer. Man kan inte längre gå in, därför ingår inte inträdet. Vi promenerar också över Mohammed V-torget, ser fantastiska sevärdheter som rådhuset, justitiepalatset och stadsteatern. På eftermiddagen åker vi till Marrakech, vår fjärde kungastad. Där besöker vi den fantastiska Koutoubia-moskén, en av stadens vackraste byggnader. Vi övernattar i Marrakechområdet.

Dag 6: Marrakech (UNESCO-världsarv)

Magiska Marrakech! En stadsrundtur tas oss till sultanens palats och längs med stadsmuren. Strax står vi mitt på det förtrollande gycklartorget, hör ormtjusarnas flöjter, förundras över spåmän, helbrägdagörare och eldslukare. Härifrån fortsätter vi till den kända stadsporten Bab Agnaou och det oförglömliga Medina – återigen ett UNESCO-världskulturarv. Marockos stora hantverkstradition tar oss sedan till en smyckes- och en lädermanufaktur. Vi får reda på mycket om tillverkningen och har chansen att köpa en semestersouvenir. Vi låter dagen gå mot sitt slut i vårt 4-stjärniga hotell.

Dag 7: Avkoppling i Marrakech eller valfri utflykt till Essaouira (UNESCO-världsarv)

Koppla av idag i vårt 4-stjärniga hotell eller utforska Marrakech på egen hand. Spännande alternativ är vår utflykt till kusten till härliga Essaouira! I den historiska delen skapar de vita husen med sina blåa fönsterluckor en fantastisk kuliss (UNESCO-världsarv). Vi smakar på färsk fisk, promenerar på muren till den världsberömda fästningen Scala de la Kasbah och njuter av blicken över det glittrande havet. En fantastisk dag helt enkelt!

Dag 8 – 15: Semesterförlängning på 4-stjärnigt
drömhotell i världsberömda Marrakech

Koppla av veckan efter i den omtyckta trendiga metropolen Marrakech där även Hollywoodstjärnor semestrar. Njut av de många bekvämligheterna i ditt 4-stjärnigt drömhotell. Ta en paus vid hotellets swvimmingpool, koppla av med ett traditionellt ångbad eller bli bortskämd i wellnessavdelningen.
På 15:e dagen transfer till flygplatsen och hemflyg.

OBS: Vänligen observera att resan även kan äga rum i omvänd ordning av organisatoriska skäl.


Semesterförlängning i Marrakech: 8 dagars avkoppling i exklusivt 4-stjärnigt drömhotell


Inklusive spektakulärt utflyktsprogram !


Våra 4-stjärniga studieresehotell !

Exempelhotell


Rabat

Kungens residensstad och Marockos huvudstad som är ett UNESCO-världsarv var redan på romartiden en av de viktigaste städerna. Efter romarna var det framför allt fransmännen som bidrog mycket till att göra Rabat till en modern och populär huvudstad. Det är ett skäl till att stadens mest berömda sevärdheter härstammar från olika epoker, från medeltiden till nutiden. Detta gjorde Rabat till en stad som präglas av motsatser. Ett exempel är Hassantornet från 1100-talet och Mohammed V:s mausoleum från 70-talet som ligger direkt bredvid varandra och kontrasterar med varandra på ett förvånansvärt sätt.

Meknès

Meknès är inte bara en av Marockos kungastäder utan tillhör också de 5 världskulturarvsställen du kan häpna över under denna imponerande rundresa. Stadens labyrintiska medina präglas fortfarande av byggnader som byggdes av Alaouite-sultanen Mulei Ismail som ville göra Meknès till en av landets mest magiska och maktfulla kungastäder. Tack vare den 4 mil långa fästningsmuren har många sevärdheter bevarats till idag och vittnar fortfarande om den tidens prakt. På grund av sina många moskéer kallas Meknès “De hundra minareternas stad”. Den som lämnar stadskärnan genom stadsporten Bab El Mansour, den berömda “Porten till Afrika”, kommer till handlarnas och sagoberättarnas torg som är en stor kontrast mot stadskärnans trånghet.

Marrakech

Staden med smeknamnet “Söderns pärla” grundades för runt 1000 år sedan. Efter Casablanca, Fès och Rabat är Marrakech Marockos fjärde störste stad. Kungastaden var Marockos huvudstad flera gånger och präglas fortfarande av de 2 mil långa fästningsmurarna med sina 200 torn och över ett dussin portar. Marrakech är känd för sin gästfrihet, sina marknader och sina fester. Även Marrakechs souk (marknad) är en av Marockos bästa. Torget Djemaa el Fna är centrum och en pulserande mittpunkt i gamla staden som är ett UNESCO-världsarv sedan 1985.

Fès

Fès, den äldsta och viktigaste kungastaden kallas för “Orientens pärla”. Det känns fortfarande att den praktfulla kungastaden var Marockos intellektuella centrum för många år sedan. Fès el Bali, stadens äldsta del, är ett UNESCO-världsarv. I kvarteret ligger många sevärdheter och basargränder, och den största delen av stadens invånare bor här. Men även den nya stadsdelen har mycket att erbjuda. Den präglas av härliga trädgårdsanläggningar och kungapalatset med sina skimrande gyllene dörrar.

Tjänsterna som är inkluderade för dig

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag6 till Marrakech,
  inkl. hotelltransfer, flygskatt och säkerhetsavgifter
 • 7 dagar exklusiv studieresa Marocko
  • 7 övernattningar inom ramen av studieresan i dubbelrum på utvalda 4-stjärniga hotell (nationell kat.)
  • 7x riklig frukostbuffé
  • Rundresa i moderna buss med luftkonditionering
  • Spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med 5 världsarv-platser: Fès, Volubilis, Meknès, Rabat, Marrakech
 • 8 dagar avkoppling i 4-stjärnigt drömhotell
  • 7 övernattningar i dubbelrum på 4-stjärnigt drömhotell (nationell kat.) i världsberömda Marrakech
  • 7x riklig frukostbuffé
  • Kostnadsfritt nyttjande av hotellets faciliteter: uppvärmd swimmingpool plus komplett utrustad träningslokal
 • Fackutbildade svensk- eller engelsktalande guider (beroende på tillgänglighet)
 • 24 timmars läkarjour

6 t.ex. Iberia (Spaniens största flygbolag), Corendon Airlines (känt charterflygbolag) eller Royal Air Maroc (Marockos största flygbolag)


Dina extra tjänster

Matpaket studieresa:

Paketet innehåller riklig buffé på kvällen med internationella specialiteter under den 7-dagars studieresan: endast 1450,–SEK per person.
Vi rekommenderar att du bokar det framtagna matpaketet. Vissa hotell på rundresan är visserligen idylliskt belägna i naturen men ligger lite avsides från städerna.

Valfri utflykt till världskulturarvet Essaouira:

endast 475,– SEK per person inkl. lunch (kan bokas på plats)

Enkelrumstillägg:

2690,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

Jämförelse av temperaturer

 JFMAMJJASOND
Rabat171719222426272827262118
Stockholm-2-13815202120171051

Läge:

Marocko ligger i nordvästra Afrika och gränsar i öst mot Algeriet, i norr mot Medelhavet och i väst mot Atlanten.

Statsskick:

Konstitutionell monarki sedan 1972. Självständigt sedan 1956 (före detta franskt och spanskt protektorat). Statschef är kung Mohammed VI av Marocko (sedan 1999).
Regeringschef är sedan den 05 april 2017 premiärminister Saadeddine Othmani.

Huvudstad:

Rabat

Religion:

Islam (sunniter inom den malikitiska rättskolan); ca 23 000 kristna, runt 3 000 judar

Språk:

Of ciellt arabiska (man talar den maghrebarabiska dialekten darija) och sedan den nya författningen antogs även berberspråket tamazight; lokalt er berberspråk; franska är frekvent som affärs- och bildningsspråk.

Klimat:

Olika klimatzoner; i Rabat gäller: atlantiskt klimat, fuktigt varmt på sommaren, fuktigt kallt på vintern.

Elektricitet:

Nätspänningen i Marocko är 110/220 V med 50 hertz. Eurokontakter rekommenderas.

Lokal tid:

I Marocko gäller centraleuropeisk tid (CET) -1. Det nns omställning till sommar-/vintertid i Marocko. Skillnaden till Centraleuropa är både på vintern och på sommaren -1 timme.

Telefonera:

För telefonsamtal till Sverige väljs först landskoden 0046 (+46). För samtal från Sverige till Marocko använder du förvalet 00212 (+212).

Land och människor:

Hantverket med mattor, smycken och lädervaror har månghundraåriga anor och är en fast del av den orientaliska kulturen. Därför kommer vi att besöka en smyckesmanufaktur, en läderhandel och ett traditionellt mattknyteri på vår rundresa. Här får du kunskaper om matthantverket och får uppleva hur en handknuten matta skapas sedan generationer tillbaka. Inom ramen av intressanta guidningar får du reda på mer om förberedelsen av sidentrådarna, naturfärgningen av ullen och det na och mycket tidskrävande knytandet. I de olika manufakturerna har du sedan ca 1-2 timmar tid att titta på konstverk och produkter.
Att pruta hör till det normala bruket i landet. Om inte skulle vara intresserad av att köpa, accepterar handlarna också ett tydligt nej. I varuhus och stormarknader prutar man inte.
Det gäller även för marknader där bönderna från trakten säljer sina grönsaker.
I Marocko ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. För hotellstäderskan kan man lämna ca 4 – 10 SEK natt. På restauranger eller för taxi är ca 10 % av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man ingen dricks. Vid gruppresor rekommenderas ca 10 SEK per dag och person för reseledaren och busschauffören.
Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Information för personer med dubbelt medborgarskap: personer som har både svenskt och marockanskt medborgarskap kan som regel resa in och ut i landet med svenskt pass, men måste då oftast visa upp marockanskt ID (Carte d ́Identité Nationale). Marocko erkänner inte dubbelt medborgarskap. En marockansk medborgare förblir marockan enligt de marockanska myndigheternas sätt att se även om han/hon förvärvar ett annat medborgarskap. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

Reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, genom att välja extra tjänster på plats. Vi rekommenderar att du bokar följande paket på plats, eftersom vissa hotell på rundresan visserligen är belägna idylliskt i naturen med ligger lite avsides från städerna.

Du tjänar då på särskilda förmånsvillkor:
Matpaket studieresa: Paketet innehåller riklig buffé på kvällen med internationella specialiteter under den 7-dagars studieresan: endast 1450 SEK per person.
Upptäckarpaket studieresa: Paketet innehåller lunch 6 ggr. plus följande extra arrangemang: ljustur – Casablanca på natten, ut ykt „Djemaa el-Fna“ och hästskjuts, heldagstur till Essaouira, besök på botaniska trädgården „Jardin Majorelle“: endast 1350,– SEK per person (bokas på plats).
Valfri utflykt till världskulturarvet Essaouira: endast 475,– SEK per person inkl. lunch (kan bokas på plats).
Paketen kan även betalas till guiden på plats kontant i svenska kronor eller med kreditkort (Visa, MasterCard). Dessutom är det möjligt att din bank måste låsa upp eventuell regionsspärr för ditt kredit- eller bankkort innan resan. Fråga gärna din bank.

Valuta/banker/kreditkort:

Valutan i Marocko är marockansk dirham. 1 marockansk dirham (MAD) = 100 centimes. Kurs (november 2018): 1 MAD = 0,95 SEK; 1 SEK = 1,03 MAD
Observera att det inte går att växla marockanska dirham utanför landets gränser.
Vi rekommenderar att man endast växlar pengar på officiella växlingskontor. Dessa finns på flygplatser, på vissa hotell och i de flesta banker. Du får ett kvitto när du har växlat. Detta bör du absolut spara fram till utresan för att växla tillbaka de dirham du inte behöver. Generellt går det att växla tillbaka upp till 50 procent av det ursprungliga beloppet som har växlats in. Som alternativ kan du ta ut pengar i större städer med kreditkort eller Maestrokort och PIN-kod. På senare tid har det dock förekommit felaktiga bokningar i uttagsautomater i Marocko. I regel är det möjligt att betala med de större internationella kreditkorten också på hotell, i affärer eller större restauranger.
Det är förbjudet att föra in och ut den nationella valutan. Innan utresan måste den nationella valutan växlas tillbaka igen. Införsel av andra länders valuta är obegränsad, men vid ett belopp större än 100 000 MAD måste det deklareras. Vid utförsel av andra länders valuta måste man kunna intyga att pengarna fördes in vid inresan fr.o.m. ett belopp som motsvarar 50 000 MAD.

Tullföreskrifter:

I Marocko gäller stränga valutabestämmelser: Principiellt får belopp i dirham varken föras in eller ut. Just nu nns olika toleransgränser för turister (f.n. 1 000 DM) och invånare. Vi rekommenderar att du går in på den marockanska tullens webbsida för att få information: www.douane.gov.ma. Mer detaljerad tullinformation om införsel av varor får du hos ambassaden för ditt destinationsland. Endast där går det att få juridiskt bindande information.

Hos Tullverket nns information om tullbestämmelserna: www.tullverket.se och kontaktuppgifter.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Innehav av narkotika bestraffas i Marocko med fängelsestraff på upp till 10 år samt höga böter och tullstraff. Redan innehav av mycket små mängder är straffbart. Utomäktenskapliga och homosexuella relationer är straffbart i Marocko.

Allmän reseinformation:

Man måste vara mycket försiktig i tra ken. Bilförare och fotgängare måste vara mycket uppmärksamma och kan inte räkna med att andra tra kanter visar hänsyn och respekterar tra kreglerna. Också på motorvägarna måste man hela tiden räkna med fotgängare och djur. Det är knappt möjligt att få igenom krav på skadestånd.

Medicinsk information:

Information om vaccinationsskydd nns hos 1177 Vårdguiden (www.1177.se) eller hos din vårdcentral. Inga vaccinationer är obligatoriska för Marocko men det är ändå viktigt att du ser över ditt vaccinationsskydd för t.ex. polio, stelkramp och difteri. Vaccination mot hepatit A rekommenderas och under vissa omständigheter även hepatit B, kolera och tyfoid. Barn som inte haft eller tidigare blivit vaccinerade mot mässling, påssjuka eller röda hund bör vaccineras mot dessa sjukdomar. Diarrésjukdomar: med god livsmedels- och dricksvattenhygien går det att undvika de esta sjukdomar. Rabies är mycket ovanligt bland resenärer men både barn och vuxna bör undvika att klappa och mata djur.

Standarden på sjukvården på landsbygden kan inte jämföras med Europa. I Rabat och Casablanca nns dock utmärkta privata kliniker med hög standard. I vissa fall ingår reseförsäkring i hemförsäkringen men vi rekommenderar att du informerar dig och eventuellt tecknar en separat reseförsäkring för att vara säkert att t.ex. hemtransport ingår. Vänligen observera att ut yktsmålen på resan till viss del endast kan nås till fots samt att de bussar som används för rundturen inte är anpassade för att transportera rullstolar eller liknande hjälpmedel. Vi avråder därför rullstols- och rullatorbrukare från att boka resan.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: november 2018

kundenstimmen_schweden

”Allt var välorganiserat och på den korta tiden fick vi en mycket bra inblick i livet och kulturen i Marocko. Rekommenderas!”

S.B., resenär, 07.02.20163


”Man lär sig mycket om landet o deras kultur. Tack så mycket.”

Maha K., från Ö., resenär, 19.10.20163


”Marocko med alla sevärdheter måste upplevas på plats. Kan rekommendera andra att resa dit och upptäcka hantverken och njuta av allt annat som naturen bjuder på.”

Eina F., från M., resenär, 18.10.20163


”Resan var fantastik!”

Larisa E. från M., Resenär, 28.10.20163


3 TSS Travel Service Scandinavia AS och RSD Reise Service Deutschland ingår i en europeisk reseföretagskoncern som arrangerar resor för resenärer från ett flertal europeiska länder. Observera: Undersökningen har genomförts med resenärer, som har rest med RSD och med TSS Travel Service Scandinavia AS år 2016. Kommentarerna kommer från kunder som har rest med vår företagskoncern.

Förstoring: