Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

11 dagars exklusiv studieresa Nepal

Boudhanath (världsarv) – Chitwans nationalpark (världsarv) – Bhaktapur (världsarv) – Katmandu – Swayambhunath (världsarv)

Tigrar, Himalaya & världsarv i sherpas och munkarnas land

Upplev härliga tempel och hemlighetsfulla gudar i Himalayas magiska bergsvärld. Upptäck de gamla kungastädernas prakt i Nepal. Iaktta arbetande skulptörer. Utforska den fantastiska huvudstaden Katmandu och spana på tigrar och elefanter i Chitwans nationalpark.

Tack vare våra erfarenheter och många tips från begeistrade resenärers presenterar vi dig en fascinerande studieresa med Nepals mest berömda höjdpunkter och världsarv !

Dag 1 – 2: Resa till Katmandu

Flyg till Katmandu med ankomst på dag 2. Vår trevliga och kompetenta engelsktalande guide tar emot oss på flygplatsen och visar oss till vår moderna resebuss. Vi åker till vårt komforthotell där vi tillbringar de första 2 nätterna. Resten av dagen har ni möjlighet att utforska Nepals huvudstad Katmandu på egen hand.

Dag 3: Bungamati, Khokana & Boudhanath (UNESCO-världsarv)

Efter frukosten åker vi till Bungamati och Khokana. De två städerna grundades på 1500-talet och hyser vackra minnesmärken och gamla tempel. På en promenad i Bungamati beundrar vi de traditionella husen och den medeltida kulturen. Där kan du iaktta dussintals träsnidare och skulptörer. De två praktfulla templen Karyabinyak och Manakamana klarade sig nästan oskadda efter jordskalvet för några år sedan. Khokana är en liten newariby som är känd för sin senapsolja och det imponerande templet. Templet är tillägnat gudinnan Rudrayani. Dessutom beundrar vi den vackra lotusdammen Kamal Pokhari och den fascinerande spegeldammen Aina Pokhari. Sedan åker vi vidare till Boudhanath. Där ser vi en av landets och förmodligen även en av världens största kupolliknande tempelanläggningar (stupa). Det är lätt att förstå varför staden med sina 50 kloster i Katmandudalen är ett UNESCO-världsarv.

Dag 4 – 5: Chitwans nationalpark (UNESCO-världsarv), nepalesisk kväll & elefantsafari

På dag 4 börjar vårt äventyr i Chitwans nationalpark som är ett UNESCO-världsarv sedan 1984 (inträde ingår). I parken bor otaliga djur, bl.a. många utrotningshotade arter som t.ex. pansarnoshörningar, bengaliska tigrar, vilda elefanter, leoparder, läppbjörnar, olika aparter, vildhundar och vildkatter. Dessutom är parken ett perfekt habitat för sumpkrokodiler, kobror och pytonormar. En del av Narayanifloden är bebodd av floddelfiner. Därefter upplever vi en traditionell nepalesisk kväll med middag och en magisk show som erbjuds av tharufolket. Den här och den följande natten tillbringar vi på nationalparkens komforthotell. På morgonen besöker vi Chitwans nationalpark igen och går på en promenad i djungeln innan frukosten. Efter en stärkande frukost ser vi mer av den hisnande naturen. Vi iakttar många olika fåglar och djur längs floden. På kvällen äter vi middag tillsammans. I nationalparken har ni även den unika möjligheten att delta i en elefantsafari om ni har lust. Att rida på en elefant som leds av en mahout är ett makalöst sätt att utforska djungeln och dess invånare.

Dag 6: Pokhara & Himalaya

På morgonen åker vi till Pokhara, Nepals tredje största stad. Den ligger mitt i de majestätiska Himalayabergen och är omgiven av tre av världens högsta bergstoppar. De är över 8000 meter höga. På eftermiddagen har ni tid att utforska staden på egen hand. De följande två nätterna tillbringar vi i Pokhara-området.

Dag 7: Sarangkot, internationella bergsmuseet, Phewasjön inkl. lätt vandring

Phewasjön inkl. vandring

Idag upplever vi en spektakulär soluppgång över bergstopparna i Sarangkot. Sarangkot ligger på 1600 meters höjd. Om vädret tillåter har man en fantastisk utsikt över bergen Dhaulagiri och Annapurna samt Pokharadalen i söder. Under ett spännande valfritt besök på det internationella bergsmuseet får vi lära oss allt om Himalaya och de första klättrare som tog sig till toppen av Mount Everest. På eftermiddagen går vi på en lätt vandring längs Phewasjöns strand som tar ungefär 1 timme.

Dag 8 – 9: Nagarkot & Bhaktapur (UNESCO-världsarv)

På dag 8 kommer vi fram till Nagarkot där vi tillbringar natten. Efter soluppgången med utsikt över Himalaya på dag 9 åker vi till Bhaktapur, den mest välbevarade av de tre kungastäderna. Där utforskar vi några av landets mest hisnande religiösa monument, t.ex. Mini Pashupati-templet, Nyatapola-templet, Bhairav Nath-templet och 55-fönsterpalatset. Trånga gatstensgränder leder förbi röda tegelhus och till undangömda tempel och innergårdar. Vi ser torget Durbar Square (inträde ingår) som är ett UNESCO-världsarv eftersom det är en del av Katmandudalen. På gatan ser vi vävare, krukmakare och träsnidare. Natten tillbringar vi komfortabelt i Katmandu-området.

Dag 10: Upptäckardag – Katmandu, Swayambhunath & Patan (UNESCO-världsarv)

Idag väntar 3 av Nepals höjdpunkter på oss: Katmandu, Swayambunath och Patan. Idag har du möjlighet att följa med på en fascinerande valfri heldagsutflykt. Den börjar på torget Durbar Square i Katmandus hjärta. Den södra delen hyser ett före detta kungligt elefantstall och templet till den levande gudinnan Kumari, en inkarnation av den hinduistiska gudinnan Taleju. Kumari är en flicka som väljs ut och dyrkas som ”levande gudinna“. Även där har jordbävningen lämnat sina spår. Därefter besöker vi tempelanläggningen Swayambhunath. Det äldsta heliga templet i Katmandudalen kallas även för aptemplet. Den vitgyllene kupolen tronar majestätiskt över dalen. Vi åker vidare till Patan. I kungastaden finns det många buddhistiska och hinduistiska tempel samt över 1000 minnesmärken med trä- och stenskulpturer. Där ser vi bl.a. Sundari Chowk, en av huvudgårdarna, det kungliga badet Tushahity och Krishnatemplet. Vi besöker även det Gyllene templet och templet Mahaboudha. Torgen Durbar Square i Katmandu och Patan samt templet Swayambhunath är delar av UNESCO-världsarvet Katmandudalen. Efter en spännande dag åker vi tillbaka till vårt hotell i Katmandu-området.

Dag 11: Hemresa

Hemresa

Efter vår transfer till flygplatsen på natten är det dags att säga hej då. En underbar och händelserik resa med Nepals höjdpunkter närmar sig sitt slut. Med ett leende på läpparna flyger vi tillbaka till Sverige.


Boudhanath (världsarv)

Inkluderat i priset:

 • Reguljärflyg tur och retur med EMIRATES, ett av världens bästa flygbolag⁴ till Katmandu
  inkl. hotelltransfer, flygskatt och säkerhetsavgifter
 • 9 övernattningar i dubbelrum på utvalda komforthotell
  inkl. 9x riklig frukostbuffé
 • Fascinerande studieresa i vår moderna resebuss med Nepals mest berömda höjdpunkter!
  Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram bl.a. med 3 världsarv:
  • Boudhanath (världsarv)
  • Chitwans nationalpark (världsarv)
  • Bhaktapur (världsarv)
  • Katmandu
  • Bungamati
  • Karyabinyak-tempel
  • Manakamana-tempel
  • Khokana
  • nepalesisk afton
  • Pokhara
  • Himalaya
  • Sarangkot
  • Phewasjön inkl. vandring
  • Nagarkot
  • Mini Pashupati-tempel
  • Nyatapola-tempel
  • Bhairav Nath-tempel
  • 55-fönsterpalatset
 • Kvalificerad engelsktalande guide på studieresan
 • 24 timmars läkarjour


⁴ Reguljärflyg med Emirates (ett av världens bästa flygbolag) eller ett flygbolag i Emirates-gruppen med byte i Dubai tur och retur Katmandu

Dina extra tjänster

Upptäckarpaket:

Paketet innehåller “Elefantsafari i Chitwans nationalpark“ och inträde till det internationella bergsmuseet i Pokhara samt heldagsutflykten ”Katmandu, Swayambhunath & Patan (världsarv)“: endast 1600,– SEK per person.

Exempelhotell

Enkelrumstillägg: 4000,– SEK per person (i mån av tillgång).

Inklusive spektakulärt utflyktsprogram med Nepals 12 mest berömda höjdpunkter !

Information om landet Nepal

Jämförelse av temperaturer Nepal:

JFMAMJJASOND
Katmandu172025283130303029272319
Stockholm-2-13815202120171051

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Läge:

Nepal är en inlandsstat i Sydasien som gränsar mot Kina i norr och mot Indien i ost, syd och väst.

Statsskick:

parlamentarisk demokrati

Huvudstad:

Katmandu

Religion:

ca 80 % hinduer, 9 % buddhister, 4 % muslimer, 1,4 % kristna

Språk:

Nepalesiska är landets officiella språk; dessutom ca 50 minoritetsspråk och dialekter; engelska talas och förstås nästan överallt.

Klimat:

Monsunklimat som är mindre extremt i den högre belägna norra delen av landet. Tempererat på vintern, mycket nederbörd på sommaren (monsuntid från juni till oktober)

Lokal tid:

Nepal har ingen sommar-/vintertidsomställning. På sommaren är skillnaden mot Sverige +3:45 timmar och på vintern +4:45 timmar.

Elektricitet:

220 V, 50 Hz. Adapter behövs.

Telefon:

För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). För att ringa till Nepal från Sverige slå landsnummer 00977 (+977).

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, norskt, finskt och danskt pass behöver ett visum för att kunna resa till Nepal. För att du ska kunna ansöka om ett visum måste ditt pass ha två tomma sidor och vara giltigt i minst sex månader efter ditt avresedatum. Inresan nekas om du inte har någon giltig resehandling eller försöker använda ett pass som har anmälts som förlorat eller stulet. Utöver ett giltigt pass krävs även andra dokument för visumansökan. Fråga gärna i god tid på Nepals generalkonsulat i Sverige:
Du kan ansöka om ett visum till Nepal på nätet upp till 15 dagar före ankomst. Alternativt kan du ställa dig i kön för att få ett turistvisum när du kommer fram till Nepal. Betalningen måste då göras kontant och helst i US-dollar. På flygplatsen Tribhuvan i Katmandu kan avgiften betalas i valfri valuta. Om du ansöker om visumet i förväg kan du förkorta tiden det tar att komma in i landet. Det finns visum för olika vistelselängder som kostar olika mycket. Engångsvisum finns för 15 dagar (30 USD), 30 dagar (50 USD) eller 90 dagar (125 USD).
För att kunna lämna Nepal, måste du ha ett giltigt visum i ditt pass. Om ditt visum har gått ut, måste du ansöka om en förlängning hos immigrationsmyndigheten innan du lämnar landet. Att stanna kvar i Nepal efter att ditt visum har gått ut, är ett allvarligt brott och kan straffas med höga böter eller fängelse.
För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Nepals ambassad.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledningen att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Nepals kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: I paketet ingår halvpension med riklig middag, inkl. 5x middag på hotellet, 1× traditionell nepalesisk middag med folkloreshow och 1× middag med en Everest-sherpa i Katmandu: endast 1800,– SEK per person.
Upptäckarpaket: I paketet ingår “Elefantsafari i Chitwans nationalpark“ och inträde till det internationella bergsmuseet i Pokhara samt heldagsutflykten ”Katmandu, Swayambhunath & Patan (världsarv)“: endast 1600,– SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Valutan heter nepalesisk rupie (NPR). 1 rupie = 100 paisa. Kurs (oktober 2023): 1 SEK = 11,98 NPR; 1 NPR = 0,0813 SEK
I Katmandudalen kan man ta ut pengar från bankomater. De flesta bankomaterna accepterar Visa- och Master-kreditkort. Din bank hemma kan kräva en avgift när du tar ut pengar utomlands. I Nepal accepteras kreditkort i bättre hotell, restauranger och affärer, men framförallt i stora städer. Din bank hemma kan kräva en avgift när du betalar med kreditkort utomlands. Förutom kreditkort kan det vara bra att ta med kontanter (EUR eller USD), framför allt om du ska resa till mindre tätbefolkade områden. Utländsk valuta kan enkelt växlas i alla större städer.

Tullföreskrifter:

Det finns inget maxbelopp för utländska valutor som förs in, men pengarna måste deklareras till tullmyndigheten. Det är olagligt att föra ut större belopp i utländsk valuta som inte deklarerats vid inresan. In- och utförsel av landets inhemska valuta är förbjudet.
Om man vill importera och använda drönare (UAV – Unmanned Aerial Vehicle) behöver man ansöka om ett flertal tillstånd i förväg. Man behöver tillstånd från turistmyndigheten och inrikesministeriet samt förvaltningen av berörda naturreservat. För drönare som väger över 2 kilo behövs även tillstånd från luftfartsmyndigheten (CAAN – Civil Aviation Authority of Nepal). För forskningsprojekt gäller ytterligare regler.
Det behövs inget tillstånd för att föra ut varor som är producerade i Nepal (med undantag för varor som är belagda med ett exportförbud) upp till det belopp i utländsk valuta som turisten har växlat på en bank eller ett statligt auktoriserat växelkontor.
Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland.

Landspecifika säkerhetstips:

Bandh/strejk: I Nepal förekommer det enstaka „bandhs“ (tvångsstrejk med blockader eller vägspärrar) som utropas med kort varsel, lokala konflikter och stängda butiker (även i Katmandudalen), som i vissa fall innebär användning av våld. Dessa kan störa det offentliga livet och leda till enorma störningar för resor.
Kriminalität: Fickstölder, men även inbrott kan förekomma, framför allt i turistregioner.
Naturkatastrofer: Nepal ligger i en seismiskt aktiv zon, och framför allt Himalayaregionen är ett jordbävningsområde. Vid svåra jordbävningar brukar sjukvården och hjälpställen vara överbelastade. Under monsunsäsongen, som pågår från juni till början av oktober, kan plötsliga och ofta långvariga åskväder leda till översvämningar, blixtfloder och jordskred i hela Nepal. Även viktiga resrutter kan drabbas. Resenärer bör vara medvetna om vädervarningar som ges ut av Department of Hydrology and Meteorology och vara försiktiga särskilt på sluttningar och floder.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Narkotikabrott lagförs konsekvent och kan leda till långa fängelsestraff. Export av stora mängder utländsk valuta som inte deklarerats vid inresan kan också leda till höga böter och fängelsestraff.
Sexuella handlingar med minderåriga är också förbjudna och straffas med höga böter och fängelse. Missbruk av barn är också straffbart enligt svensk lagstiftning och åtalas om svenskar begår sådana handlingar utomlands. På senare tid har flera utlänningar gripits för denna anklagelse och dömts till långa fängelsestraff.
Nepals Electronic Transactions Act straffbelägger sådana upplägg i sociala och elektroniska medier som stör landets sociala fred eller förtalar personer. Utlänningar kan straffas med utvisning och/eller fängelse.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination. Fickstölder, men även inbrott kan förekomma, framför allt i turistregioner. En vaccination mot hepatit A och tyfus rekommenderas som resevaccination. Vid långtidsvistelser eller särskilt exponering rekommenderas även vaccination mot denguefeber, hepatit B, rabies och japansk encefalit.
Diarré och magsjukdomar: Diarré förekommer ofta i hela landet året runt. Även i städerna är kranvattnet inte alltid drickbart. Det rekommenderas att endast dricka drycker i flaskor eller burkar samt att filtrera, kemiskt desinficera eller koka vatten noggrant innan man dricker det. Använd endast behandlat dricksvatten för att tvätta frukt och grönsaker samt för att borsta tänderna utanför huvudstaden.
Råa, okokta och oskalade produkter bör inte ätas. Ät kött väl genomstekt eller kokt. I hela landet finns en risk för infektioner med salmonella, shigella och tyfoidfeber, amöbor, Giardia lamblia och maskar. Infektionsrisken kan förminskas genom allmänna hygienåtgärder som att tvätta händerna regelbundet, att desinficera händerna efter toalettbesök och innan måltider samt att hålla flugor ifrån livsmedel.
Infektionssjukdomar: För att förhindra infektionssjukdomar som japansk encefalit (JE), malaria och denguefeber är det särskilt viktigt att noggrant skydda sig mot myggor. Följ de här rekommendationerna:
• Ha på dig långärmade, ljusa kläder som är impregnerade mot insekter.
• Var noggrann med att använda ett lämpligt myggmedel på alla exponerade hudpartier.
• Använd ett impregnerat myggnät på natten eller vistas i rum med myggskydd (myggnät för fönster och dörrar, luftkonditionering).

Sjukvård:

Sjukvården är bristande i stora delar av landet och brukar inte motsvara den europeiska standarden. Grundläggande sjukvård finns i Katmandu och vanliga turistdestinationer samt längs de stora vandringsrutterna. I Katmandu har vissa delar av sjukvården däremot hyfsat hög nivå. Om man blir svårt sjuk måste därför en transport till t.ex. Katmandu eller Indien övervägas.
En bra och giltig reseförsäkring med hemtransport är oumbärlig. Det rekommenderas bestämt att prata med en specialist på resemedicin i god tid innan resan. Framför allt kroniskt sjuka människor och de som behöver vård måste vara medvetna om hälsoriskerna som en resa till Nepal innebär. Det är inte säkert att verksamma läkemedel alltid är tillgängliga, och att det finns en obruten kylkedja.
Framför allt i små apotek säljs ofta förfalskade produkter istället för riktiga läkemedel. Det rekommenderas att resenärer tar med tillräckligt stora mängder av läkemedel de behöver ta regelbundet och medför ett läkarintyg på engelska som bekräftar att de behöver läkemedlen.
En privat reseförsäkring med hemtransport rekommenderas bestämt.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: oktober 2023