Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

8 dagars exklusiv studieresa till Normandie, Bretagne & Flandern med de mest kända UNESCO-världsarven

Paris – Versailles (världsarv) – Chartres (världsarv) – Mont Saint-Michel (världsarv) – Le Havre (världsarv) – Amiens (världsarv) – Lille – Bryssel (3x världsarv) – Brygge (2x världsarv)

Ditt reseprogram

Ditt reseprogram

Tack vare vår erfarenhet och många tips från begeistrade resenärer har vi sammanställt de mest imponerande sevärdheterna och världsarven i Normandie, Bretagne och Flandern åt dig!

Dag 1: Bekväm flygresa till Paris

Paris (världsarv)

Flyg till Paris. Vår trevliga och kompetenta engelsk- eller svensktalande guide tar emot oss på flygplatsen. I vår moderna turistbuss åker vi till vårt hotell i Paris-området, där vi tillbringar den första natten. Beroende på ankomsttid tar vi en stadsrundtur tillsammans.

Dag 2: Versailles och Chartres (2× UNESCO-världsarv)

Chartres (världsarv)

Idag ser vi ett av Europas största palatskomplex, slottet i Versailles (inträde ingår). Det kungliga slottet är ett UNESCO-världsarv och imponerar bland annat med sin spegelsal. Slottets mest kända rum är 75 m långt och 10 m brett och består av 357 speglar. Därifrån har vi utsikt över den geometriskt utformade parken som du sedan kan utforska på egen hand. Sedan besöker vi katedralen i Chartres (UNESCOs-världsarv sedan 1979, inträde ingår), som anses vara modellen för alla gotiska katedraler i Europa. Efter besöket får ni lite egentid innan vi fortsätter till Bretagne. De kommande två nätterna tillbringar vi bekvämt i Rennes/Saint Malo-området.

Dag 3: Upptäckardag: Dinan, Mont Saint-Michel (UNESCO-världsarv), Saint Malo

Mont Saint-Michel (världsarv)

Idag får du uppleva en av Frankrikes mest ikoniska sevärdheter på en fascinerande valfri heldagsutflykt. Först åker vi till Dinan, en gammal handelsstad med en av de vackraste stadskärnorna i Bretagne. På en stadsrundtur utforskar vi sedan sjörövarstaden Saint Malo med dess mäktiga befästningar och granithus i stadskärnan. På eftermiddagen väntar “Västvärldens under“, Mont Saint Michel. Redan på långt håll kan vi se klostret som är tillägnat Sankt Mikael. Vi tar en pendelbuss (resa ingår) till klosterberget, som utnämndes till UNESCO-världsarv 1979. Därefter har du möjlighet att promenera på gatorna i gamla stan eller besöka klostret.

Dag 4: Arromanches, Deauville, Honfleur, Pont de Normandie & Le Havre (UNESCO-världsarv)

Le Havre (världsarv)

Vi lämnar Bretagne och åker till Normandie. Vid Arrromanches ligger de allierades landningsstränder. En enorm konstgjord hamn byggdes där för invasionen av Normandie under andra världskriget, och resterna av den kan fortfarande ses idag. Vår guide tar med oss in i det förflutna. Vi tillbringar vår lunchrast i den berömda badorten Deauville med sin träpromenad och normandiska korsvirkeshus. På eftermiddagen besöker vi den lilla hamnen Honfleur, “impressionismens vagga“. Där provsmakar vi det bärnstensfärgade äppelbrännvinet Calvados från regionen. Över den imponerande hängbron Pont de Normandie åker vi till Le Havre, där vi tillbringar den kommande natten bekvämt.

Dag 5: Etretat, Rouen, Amiens (UNESCO-världsarv)

Katedralen i Amiens (världsarv)

På morgonen åker vi längs Normandies imponerande kalkkust med sina upp till 60 m höga klippor. Den mest kända är klippbågen Cap d‘Antifer vid Etretat. Därifrån fortsätter vi till Rouen i Seinedalen. På en stadsrundtur går vi i fotspåren av helgonet Jeanne d‘Arc som brändes på bål som kättare 1431. Rouen är också känd som “staden med de hundra klocktornen“, vilket präglar stadens utseende. På väg till Lille, där vi tillbringar de kommande 3 nätterna på vårt moderna hotell, gör vi ett stopp i Amiens. Där finns den största katedralen i Frankrike med en yta på 7 700 m². Det har varit UNESCO-världsarv sedan 1981 samt varit en del av Jakobsleden i Frankrike sedan 1998. Den tidiga gotiska byggnaden från 1220 revolutionerade medeltidens byggteknik.

Dag 6: Lille & Bryssel (3× UNESCO-världsarv)

Grote Markt, Bryssel (världsarv)

På förmiddagen besöker vi Lille, Europas kulturhuvudstad 2004 och norra Frankrikes förtrollande huvudstad. På Grand Place börjar vår lugna promenad genom den kärleksfullt renoverade gamla stan med dess många palats. Grand Place med sina mysiga gatukaféer är det vackraste torget i stan. Inte långt därifrån ligger det som förmodligen är den mest kända och samtidigt dyraste byggnaden i staden, Gamla börsen, som byggdes 1653. Vi fortsätter sedan till EU:s huvudstad Bryssel, där vi åker på en stadsrundtur genom gamla stan till Grote Markt, som har varit UNESCO-världsarv sedan 1998 på grund av dess imponerande arkitektur. Vi ser också regeringsdistriktet, det kungliga palatset och det berömda 102 m höga Atomium. I slutet av dagen tar vi en stadsrundtur förbi byggnader av Victor Hort i jugendstil (UNESCO-världsarv) från 1800-talet, Palais Stoclet (UNESCO-världsarv) och EU-parlamentet.

Dag 7: Upptäckardag: Gent (UNESCO-musikstad) & Brygge (2× UNESCO-världsarv)

Brygge (världsarv)

Idag besöker vi Flandern. Du har möjlighet att följa med på en härlig valfri heldagsutflykt. På förmiddagen åker vi till Gent. Den berömda medeltida hamnstaden vid floden Leie är en av Belgiens vackraste städer och erbjuder inte bara en sevärd stadskärna, utan också många konstskatter. Gent är även UNESCO-musikstad. Därifrån är det bara några minuter till den legendariska staden Brygge, vars hela stadskärna är ett UNESCO-världsarv. Brygge var en gång det viktigaste handelscentrumet för tyger från hela världen. På grund av kustens igenslamning förlorade platsen sin betydelse och lyckades bevara sin kompletta historiska stadskärna. Under en resa genom de medeltida kanalerna ser vi den pittoreska staden från ett annat perspektiv. Under en stadsrundtur i Gent och Brygge ser vi även klocktornen, som en gång i tiden var en symbol för borgerlig stolthet gentemot adeln och som är ett UNESCO-världsarv.

Dag 8: Hemresa

Hemresa

Idag säger vi hej då. En härlig och upplevelserik vecka tar slut. Vi åker tillbaka till Paris och flyger tillbaka till Sverige med många oförglömliga semesterminnen.

OBS: Vänligen observera att reseförloppet kan ändras av organisatoriska skäl eller på grund av vädret.

HemresaMont Saint-Michel (världsarv)

Inkluderat i priset

 • Reguljärflyg tur och retur med Air France eller motsvarande till Paris
  inkl. hotelltransfer
 • 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda komforthotell eller 4-stjärniga hotell (nationell kat.)
  inkl. 7× typisk regional frukostbuffé
 • Fascinerande studieresa med de mest berömda UNESCO-världsarven i Normandie, Bretagne och Flandern! Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram och inträden (enligt program), bl.a. med:
  • Versailles (världsarv)
  • Chartres (världsarv)
  • Le Havre (världsarv)
  • Bryssel (3× världsarv)
  • Amiens (världsarv)
  • Paris
  • Arromanches
  • Deauville
  • Honfleur
  • Pont de Normandie
  • Etretat
  • Rouen
  • Bretagne
  • Lille
  • Atlantkusten
 • Kvalificerad, engelsktalande guide på studieresan
 • 24 timmars läkarjour


På begäran kan du som TSS-stamkund ta del av våra extratjänster under mycket förmånliga villkor:

Mont Saint-Michel (världsarv)

Upptäckarpaket:

Paketet innehåller de två heldagsutflykterna “Dinan, Mont Saint Michel och Saint Malo“ samt “Gent och Brygge“: endast 1700,– SEK per person.

Restaurant

Halvpension:

Paketet inkluderar 7× rika middagar (5× på hotellet, 1× på en restaurang i Bryssel, 1× på ett brasserie i Paris): endast 1900,– SEK per person.

Enkelrumstillägg:

2800,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet).

Våra utvalda komforthotell eller 4-stjärniga hotell kommer att begeistra dig!

Exempelhotell

Inklusive spektakulärt utflyktsprogram + inträden med bl.a. de mest berömda världsarven!

Jämförelse av temperaturer

JFMAMJJASOND
Paris67131518232524221575
Stockholm-4-13714192221181151

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Statsskick:

Frankrike: Parlamentarisk demokrati | Belgien: Parlamentarisk monarki

Huvudstad:

Frankrike: Paris | Belgien: Bryssel

Religioner:

Frankrike & Belgien: huvudsakligen romersk-katolska

Språk:

Frankrike: franska | Belgien: franska och flamländska

Klimat:

Frankrike: Fyra huvudzoner: Atlantzonen – tempererat havsklimat; kontinentalzonen – stora temperaturskillnader (framför all i östra delen); Medelhavszonen – tempererat, varmt havsklimat; alpina zonen – hårt bergsklimat
Belgien: Övervägande tempererat havsklimat på grund av det direkta läget vid Nordsjön

Lokal tid:

Centraleuropeisk tid med sommartid, alltså ingen tidsskillnad mot Sverige.

Telefon:

För att ringa till Frankrike från Sverige slå landsnummer 0033 (+33), till Belgien 0032 (+32). För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46).

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, danskt och norskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Frankrike och Belgien krävs giltig resehandling (pass eller internationellt id-kort). Observera att körkort eller vanliga id-kort/ bankkort inte är godkända resehandlingar. Frankrike är en avtalspart i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen som 1957-12-13 lade grunderna till den fria rörligheten för personer. Inresebestämmelserna för svenska medborgare kan ändras med kort varsel och utan att UD informeras om ändringen innan. Rättsligt bindande information och vidare information om inresebestämmelserna får du endast från destinationslandets ambassad. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på Frankrikes ambassad i Stockholm: https://se.ambafrance.org/. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll. Vänligen observera att det är immigrationsmyndigheten som avgör om du får resa in i landet.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Frankrikes och Belgiens kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Upptäckarpaket: Paketet innehåller de två heldags-utflykterna “Dinan, Mont Saint Michel och Saint Malo“ samt “Gent och Brygge“: endast 1700,– SEK* per person.
Halvpension: Paketet inkluderar 7× rika middagar (5× på hotellet, 1× på en restaurang i Bryssel, 1× på ett brasserie i Paris): endast 1900,– SEK* per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Kurs: (januari 2024) 1 svensk krona (SEK) = 0,09 EUR; 1 EUR = 11,24 (SEK)
Frankrike och Belgien är ett EU-land och tillhör euroområdet. Frankrike och Belgien har alltså euron som officiell valuta. Inköp kan betalas kontant, med de vanligaste kreditkorten och i vissa fall med bankkort. Kontanter kan tas ut med antingen kreditkort eller bankkort, och respektive bank kan kräva avgifter. Fråga din bank om det.

Turistskatt:

En statlig besöks- och turistskatt på 2,50 € (28,– SEK) per person/natt (gäller januari 2024) betalas på plats.

Tullbestämmelser:

Inom EU-området får privatpersoner köpa och ta med sig varor för privat bruk i obegränsad mängd om de inte ska återförsäljas. Om du tänker resa med 10 000 EUR (ca. 112 350 SEK) eller mer i kontanter (eller motsvarande belopp i andra valutor) måste du anmäla beloppet hos de franska tullmyndigheterna minst fem dagar innan. Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets hemsida: www.tullverket.se.

Landsspecifika säkerhetstips:

Framför allt i större städer med många turister bör du se upp för fickstölder och mindre brott. Som ett allmänt reseråd gäller att pengar, pass, körkort, biljetter och andra viktiga dokument bör förvaras på ett säkert ställe (t.ex. kassaskåp i hotellet) och att endast kontanter som behövs under dagen (och bank- eller kreditkort) bör medföras. Resenärer bör hålla uppsikt över sina värdesaker på turistställen, på flygplatser (även i behörighetsområdet), i tågstationer, tunnelbanor, bussar m.m.
Frankrike: Den 1 november 2017 införde Frankrike nya antiterrorlagar som tillåter att de franska säkerhetsmyndigheterna vidtar olika åtgärdar i kampen mot terrorism. Dessa innebär bl.a. utökade kontroller av personer och bagage i vissa områden som t.ex. i tunnelbana- och tågstationer eller vid gränsen. Vid ingångar (t.ex. museer) kan handväskor kontrolleras.
Belgien: Terrordåd har inträffat förut. Slumpmässiga kontroller och passerkontroller genomförs därför fortfarande, och det finns en ökad polis- och militärnärvaro vid tågstationer och regeringsbyggnader.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.
Sjukvård: Ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa. Du har då rätt till akut sjukvård när du vistas i annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks inte av kortet. Kortet beställer du hos https://www.forsakringskassan.se/privatpers/resa_arbeta_studera_eller_fa_vard_utomlands/resa_utomlands/. Dessutom är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd innan resan påbörjas. Med giltig reseförsäkring kan du t.ex. få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Vid frågor kontakta ditt försäkringsbolag eller Försäkringskassan.
Kunden måste säkerställa att hens fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. Hen måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: januari 2024