Ditt reseprogram

På denna exklusiva studieresa till Rom och Neapel väntar dig en kombination av hisnande landskap, spektakulära kulturella upplevelser och italiensk livsstil. Häpna över den ”eviga staden“ Roms oförglömliga höjdpunkter som den praktfulla Fontana di Trevi och den världskända Colosseum. Upptäck Vatikanstaten – kristendomens centrum – med Peterskyrkan och det legendariska Sixtinska kapellet. Dessutom besöker vi kuststaden Neapel med sin härliga gamla stadskärna (UNESCOvärldskulturarv), den världskända arkeologiska utgrävningen av Pompeji och den magiska Amalfikusten (2 x UNESCO-världskulturarv).

Dag 1: Resa till Rom

Flygresa till Rom. Våra trevliga och kompetenta svensk- eller engelsktalande guider tar emot oss på flygplatsen och tar med oss till vår moderna resebuss. Transfer till vårt hotell där vi får en uppfriskande välkomstdrink. Övernattning i Rom.

Dag 2: ”Klassiska Rom“ (UNESCO-världskulturarv)UNESCO världskulturarv

Efter frukosten åker vi till Roms historiska stadskärna som sattes upp på UNESCO:s världsarvslista 1980. Den “eviga staden“ Rom grundades 753 f.Kr. och var romarrikets centrum. Staden som hyser Vatikanstaten har varit kristendomens medelpunkt sedan 300-talet. Vi går på en promenad runt Rom och beundrar några av den italienska huvudstadens praktfullaste brunnar. Bland annat besöker vi stadens mest kända fontän: Fontana di Trevi. Med 26 meters höjd och 50 meters bredd är den imponerande fontänen stadens största brunn. Ytterligare höjdpunkter på stadsrundturen är Piazza del Popolo, Berninis Tritonfontän, Fontana dei Quattro Fiumi och den världskända spanska trappan.

Dag 3: Upptäckardag – “Antikens Rom“

Idag har du möjlighet att göra en valfri heldagsutflykt till stadens antika skatter. Först besöker vi Circus Maximus, antikens Roms största rännarbana. Circus Maximus blev framför allt känd för de oräkneliga kapplöpningar som hölls där. Ytterligare spännande höjdpunkter i Rom är den praktfulla Colosseum, som vi tittar på utifrån, Forum Romanum och Pantheon.

Dag 4: Upptäckardag – Vatikanstaten, Peterskyrkan + Sixtinska kapellet (UNESCO-världskulturarv)UNESCO världskulturarv

Om du vill, gör vi idag en heldagsutflykt till Vatikanstaten, kristendomens vagga. Den heliga stolen och Vatikanstaten sattes upp på UNESCO:s världskulturarvslista 1990. Känn Petersplatsens magi och beundra världsberömda byggnader såsom Peterskyrkan med Berninis bronsbaldakin. Häpna över Michelangelos enastående fresker i det berömda Sixtinska kapellet utan att behöva köa tack vare vår VIP-entré. Naturligtvis beundrar vi också Vatikanmuseerna med de berömda påvliga konstsamlingarna.

Dag 5: Rom

Den här dagen kan du disponera fritt. Koppla av på ditt komforthotell eller utforska Rom på egen hand. Flanera genom den pittoreska gamla stan och upptäck till exempel de judiska kvarteren eller imponerande Castel Sant‘Angelo. Njut av Italienkänslan med en glass eller gå på en shoppingtur i en av världens finaste städer.

Dag 6: Neapel (UNESCO-världskulturarv)UNESCO världskulturarv

Idag lämnar vi Rom och åker söderut längs kusten till Neapel. Den förtrollande kuststaden ligger vid den vackra Neapelbukten med utsikt över Vesuvius, en av Europas mest kända vulkaner. Staden imponerar med otaliga vittnesbörd om nästan tre tusen år av historia. Det är inte förvånande att ett italienskt ordspråk lyder: “Se Neapel och sedan dö“. Under en promenad upptäcker vi gamla stan (UNESCO världskulturarv) och beundrar bl.a. klostret Santa Chiara, Piazza Municipio, Galleria Umberto och Piazza del Plebiscito. Vi ser även utsidan av det magnifika palatset “Palazzo Reale“, Det tidigare residenset för Neapels kungar. Övernattning i Neapel.

Dag 7: Pompeji och Amalfikusten (2× UNESCO-världskulturarv)UNESCO världskulturarvUNESCO världskulturarv

Idag får du se fram emot att besöka den världsberömda arkeologiska utgrävningen av forntida Pompeji (UNESCOvärldskulturarv). Den antika staden som begravdes 79 e.Kr. under ett utbrott av Vesuvius återupptäcktes senare och grävdes upp bit för bit. Den ses som en imponerande vittnesbörd om livet under antiken. Ytterligare en höjdpunkt är ett fotostopp i Sorrento som ligger fantastiskt över branta vita klippor och ger en otrolig utsikt över Neapelbukten. Efteråt åker vi till den sagolika Amalfikusten. Den sägs vara en av världens vackraste kuster och är också med på UNESCO:s världsarvslista. Vi åker tillbaka till Rom och tillbringar natten där.

Dag 8: Hemresa

Transfer till flygplatsen i Rom och hemflyg.

Tjänsterna som är inkluderade för dig

 • Flyg tur och retur Rom med välrenommerat flygbolag, inklusive transfer till ditt hotell och tillbaka
 • 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda komforthotell med reception, restaurang & bar
  Ditt rum är utrustat med badrum (dusch/toalett), TV, telefon, luftkonditionering/element och hårtork samt välkomstdrink.
  7x italiensk frukostbuffé
 • Fascinerande studieresa med Italiens mest kända UNESCO-världskulturarv! Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram, bl.a. med
  • Rom
  • Neapel
  • Amalfikusten
  • Pompeji
  Professionellt utbildade, svensk- eller engelsktalande guider (beroende på tillgänglighet)
 • 24 timmars läkarjour

Dina extra tjänster

Komfortpaket ”Mat“:

I paketet ingår en trerättersmiddag med internationella specialiteter varje kväll: endast 900,– SEK per person

Kulturpaket ”Upptäckare“:

I paketet ingår utflykterna „Antikens Rom“ (dag 3) och „Vatikanstaten, Peterskyrkan + Sixtinska kapellet“ (dag 4) för endast 1600,– SEK per person

Enkelrumstillägg:

1800,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

Jämförelse av temperaturer

 JFMAMJJASOND
Rom111317182328323228231510
Stockholm-2-13815202120171051

Läge:

I Sydeuropa på Apenninska halvön. Grannländer: Frankrike, Schweiz, Österrike, Slovenien, San Marino, Vatikanstaten.

Yta:

301 277 kvadratkilometer.

Statsskick:

Republik, parlamentarisk demokrati med tvåkammarsystem. President Sergio Mattarella är Italiens statschef sedan februari 2015. Premiärminister Matteo Renzi är regeringschef sedan februari 2014.

Huvudstad:

Rom, som har 2,7 miljoner invånare, har varit Italiens huvudstad sedan 1871.

Religion:

Framför allt katoliker, dessutom ca 1,3 miljoner muslimer, runt 550 000 protestanter, 230 000 Jehovas vittnen, 200 000 buddister, 110 000 hinduer och 40 000 judar.

Språk:

Det officiella språket är italienska. Officiellt erkända minoritetsspråk är dessutom friuliska, ladinska, tyska, slovenska, occitanska, franska, fransk-provensalsk, albanska, grekiska, sardiska, katalanska och kroatiska.

Klimat:

Italiens klimat i norr är mycket olikt klimatet i syd. Klimatet i norra Italien är varierande med mycket kalla vintrar och väldigt varma somrar med hög luftfuktighet. I centrum är klimatet tempererat medan vintern alltid är mild och sommaren mycket varm och fuktig i södra Italien och på öarna.

Elektricitet:

Italien har växelström med 230 V spänning och en frekvens på 50 Hz. Eluttag motsvarar den europeiska standarden.

Lokal tid:

Hela Italien ligger i den medeleuropeiska tidszonen, man använder Greenwich Mean Time + 1 timme (GMT+1) samt sommartid.

Telefon:

För att ringa till Italien från utlandet slå först landsnummer 0039 (+39) och sedan riktnummer och abonnentnummer. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46).

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, norskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Italien krävs giltig resehandling (pass eller nationellt id-kort). Vi rekommenderar att du granskar denna webbsida regelbundet före avresan. Du som kommer från ett annat land inom EES utanför Norden får dessutom ytterligare information om inresebestämmelser. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De svensktalande reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kulturen etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna med en välkomstdrink på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Italiens kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna. Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster på plats:
Komfortpaket ”Mat“: I paketet ingår en trerättersmiddag med internationella specialiteter varje kväll: endast 900,– SEK per person
Kulturpaket ”Upptäckare“: I paketet ingår utflykterna ”Antikens Rom“ (dag 3) och ”Vatikanstaten, Peterskyrkan + Sixtinska kapellet“ (dag 4) för endast 1600,– SEK per person

Valuta:

Euron har varit Italiens officiella valuta sedan 2001. Kurs: (juni 2016) 1 svensk krona (SEK) = 0,11 EUR; 1 EUR = 9,29 svenska kronor (SEK).

Banker/kreditkort:

Inköp kan betalas antingen kontant eller med de vanligaste kreditkorten. Detta betalningssystem är vanligt i italienska affärer. Affärens ingång märks oftast med symboler för de accepterade kreditkorten. Vid betalning med kreditkort krävs legitimation. På banker finns det möjlighet att lösa in resecheckar (i dollar eller euro). Du kan även ta ut kontanter från bankomater med kontokort. Respektive bank kan dock i vissa fall kräva höga avgifter. I Italien är kontant betalning över 1000 € (ca 9271,– svenska kronor, SEK) inte möjlig. Belopp över 1000 € kan endast betalas med kreditkort, bankkort eller banktransfer.

Tullföreskrifter:

Inom EU-området får privatpersoner köpa och ta med sig varor för privat bruk i obegränsad mängd om de inte ska återförsäljas. Mer information på: www.regeringen.se/sb/d/1475. Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Säkerhetstips:

Brottslighet: Framför allt i större städer bör du se upp för fickstölder och mindre brott. Det förekommer fall av bedrägeri där turister distraheras (t.ex. knuffas etc.) och bestjäls sedan av en medbrottsling. Därför gäller som för alla semesterresor: Medför bara det du verkligen behöver när du är ute. Större mängder kontanter och originalresehandlingar bör lämnas i kassaskåpet i hotellet. Medför endast säkra kreditkort (med PIN-kod). Ta med kopior av dina dokument på resan. Som alternativ kan du spara filer i ditt privata mailkonto för att kunna hämta fram dem i hela världen. För att förhindra stöld ifrån motorcyklar, bär inte väskor eller kameror mot gatusidan när du går på promenad. I Neapel bör du vara särskilt aktsam med värdefulla klockor och smycken som favoriseras av tjuvar.

Medicinsk information:

Vid eventuell sjukdom, personskada eller annan oväntad händelse är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd innan resan påbörjas. Med giltig reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Medför pass/nationellt IDkort och EU:s sjukvårdskort. Vänd dig till allmänt sjukhus, akutvården. Den allmänna sjukvården är gratis. Vid frågor kontakta ditt försäkringsbolag eller Försäkringskassan

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: april 2018

kundenstimmen_schweden

“Väldigt bra förhållande mellan kvalitet och pris samt bra hotell – kanon!“

M. S. från A., resenär, 20.11.2015³


“En av mina finaste resor.“

I. M. från B., resenär, 05.11.2014³


“Den här resan skulle jag göra om när som helst.”

G. N. från K.,resenär, 13.03.2014³

3 TSS Travel Service Scandinavia AS och RSD Reise Service Deutschland ingår i en europeisk reseföretagskoncern som arrangerar resor för resenärer från ett flertal europeiska länder. Observera: Undersökningen har genomförts med resenärer, som har rest med RSD och med TSS Travel Service Scandinavia AS år 2016. Kommentarerna kommer från kunder som har rest med vår företagskoncern.

Förstoring: