Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

9 dagars exklusiv studieresa till England, Wales & Skottland

Big Ben, Tower Bridge, natursköna högländerna & legenden om Loch Ness-odjuret

London (världsarv) – Stonehenge (världsarv) – Bath (världsarv) – Liverpool – Lake District (världsarv) – Glasgow – Edinburgh (världsarv) – Durham (världsarv) – Oxford (världsarv)

Dag 1: Flyg till London & landmärken i den kosmopolitiska staden

London

Vi flyger till London, konungarikets huvudstad. Våra trevliga och duktiga engelsktalande guider tar emot oss på flygplatsen och visar oss till vår moderna turistbuss. Vi åker till vårt komforthotell i London-området. På eftermiddagen har du möjlighet att följa med på en oförglömlig valfri stadsrundtur med de mest kända landmärkena, t.ex. Big Ben, Trafalgar Square eller Tower Bridge och UNESCO-världsarv i den förtrollande metropolen.

Dag 2: Stonehenge (UNESCO-världsarv) & Bath (UNESCO-världsarv)

Bath (världsarv)

Idag besöker vi den mystiska stencirkeln Stonehenge (UNESCO-världsarv). Knappast någon annan plats är så omgiven av hemligheter (inträde ingår). Det förhistoriska monumentet består av väldiga resta stenar som är förenade genom horisontella stenar. Därefter besöker vi Bath (UNESCO-världsarv), en av de vackraste städerna i England. På 1700-talet utvecklades Bath till en kurort för högsamhället. I universitetsstaden passerar vi katedralen som är känd för sin orgel, de fina färgade glasmålningarna och det sengotiska valvtaket. Vi promenerar också förbi de romerska baden. Varma källor lockade romarna att anlägga baden från år 43 e.Kr. Vi tillbringar natten i Newport/Cardiff-området.

Dag 3: Blaenavon, Ironbridge (2× UNESCO-världsarv) & Liverpool

Liverpool

Vår resa tar oss en bit genom den pittoreska walesiska landsbygden mot Brecon Beacon. Vi stannar till i Blaenavon, Wales (UNESCO-världsarv), en imponerande plats för järn- och kolbrytning. Vi fortsätter sedan förbi Ironbridge Gorge (UNESCO-världsarv). Bron är den första i världen som är gjord av järn. Den fick därmed en betydande inverkan på utvecklingen inom arkitektur och teknik. På eftermiddagen kommer vi fram till Liverpool, där du får uppleva de legendariska Beatles hem, den historiska hamnstaden och de viktigaste höjdpunkterna på en spännande valfri stadsrundtur. Vi tillbringar natten i Liverpool-området.

Dag 4: Lake District (UNESCO-världsarv) & Glasgow

Lake District (världsarv)

På morgonen åker vi norrut. Vi åker genom det vackra bergs- och skogslandskapet i Lake District National Park (UNESCO-världsarv). Vi stannar vid vackra Lake Windermere, den största naturliga sjön i England, och njuter av den fantastiska utsikten över nationalparken. Vår resa tar oss sedan över den skotska gränsen förbi den första byn i Skottland, Gretna Green med den berömda äktenskapssmedjan, till Glasgow. I Glasgow åker vi på en stadsrundtur och ser de viktigaste sevärdheterna. Vi passerar bl.a. George Square, St Mungo‘s Cathedral och Glasgow University. Vi tillbringar natten i Glasgow-området på vårt fina hotell.

Dag 5: Skotska högländerna, Loch Lomond, Glen Coe-dalen & Loch Ness

Skotska högländerna

Idag ägnar vi dagen åt Skottlands vackra natur. Resan tar oss först längs Loch Lomond, den vackraste sjön i Skottland. Vi åker sedan genom den berömda Glen Coe-dalen som har några fantastiska fotomöjligheter. Vi hör den tragiska historien om MacDonalds-klanen. Idag kallas dalen därför även för “Tårarnas dal“. Mellan de imponerande landskapen ligger Loch Ness, förmodligen den mest kända sjön i Skottland. Loch Ness-odjuret (även kallat Nessie) är ett mytomspunnet sjöodjur som sägs leva där. Vi besöker Urquhart Castle (inträde ingår), som ligger på västra stranden. Vi övernattar i högländerna på vårt komforthotell.

Dag 6: Edinburgh (UNESCO-världsarv)

Edinburgh (världsarv)

Vi åker mot Edinburgh och passerar Pitlochry och Perth. Skottlands vackra huvudstad är verkligen fantastisk. Du har möjlighet att följa med på en upplevelserik valfri stadsrundtur. Där ser vi den eleganta nya staden med Princes Street och den medeltida gamla staden runt Royal Mile och utropades till UNESCO-världsarv 1995. I slutet av Royal Mile ligger Edinburgh Castle. Därifrån har man en hisnande utsikt över staden. I andra änden ligger Palace of Holyroodhouse, där kungafamiljen bor under sina vistelser. Den skotska parlamentsbyggnaden ligger alldeles i närheten. Natten tillbringar vi på vårt moderna hotell i Edinburgh-området.

Dag 7: Katedralen i Durham, Durhams slott & Fountains Abbey (2× UNESCO-världsarv)

Durham Cathedral (världsarv)

Vi åker tillbaka till England genom det vackra landskapet. Vårt första delresmål är den medeltida staden Durham med sin pittoreska gamla stad. Där besöker vi katedralen (inträde ingår), som tillsammans med slottet är ett UNESCO-världsarv. Kyrkan är känd för sin magnifika romanska arkitektur. Den imponerande fästningen byggdes ursprungligen för att skydda biskopen. Vår resa fortsätter sedan genom det mångsidiga landskapet i Yorkshire Dales. Naturälskare kommer att fascineras av variationen och naturskönheten. Ett till UNESCO-världsarv väntar på oss där; ruinerna av Fountains Abbey (inträde ingår). Klostret grundades 1132, och den medeltida prakten syns än idag. Vi bor i Bradford/Leeds-området.

Dag 8: Oxford & Blenheim Palace (UNESCO-världsarv)

Oxford

I dag åker vi tvärs över landet mot London. Vi passerar Sheffield och Nottingham och besöker Oxford, förmodligen den mest kända universitetsstaden. Stadens centrum präglas av många gamla hus i viktoriansk stil. I gamla stan passerar vi Bodlein Library, Oxford University och de traditionella högskolorna. En annan höjdpunkt är Churchills födelseplats Blenheim Castle (UNESCO-världsarv, inträde ingår). Slottet byggdes som en gåva till den 1:e hertigen av Marlborough för hans seger i slaget vid Blenheim. Vi tar en lugn promenad genom palatsets trädgårdar och njuter av den vackra parken. Slottet utropades till UNESCO-världsarv 1987. Vi bor på vårt fina hotell i London-området.

Dag 9: Hemresa

Hemresa

Idag säger vi hej då. En härlig vecka går mot sitt slut, och vi har hittat nya semestervänner. Vi åker till flygplatsen och flyger hem till Sverige.

OBS: Vänligen observera att reseförloppet kan ändras av organisatoriska skäl eller på grund av vädret.

LondonStonehenge (världsarv)Hemresa

Tjänsterna som är inkluderade för dig

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag⁴ till London
  inkl. hotelltransfer
 • 8 övernattningar i dubbelrum på utvalda komfort- och 4-stjärniga hotell (nationell kat.)
  inkl. 8× engelsk frukostbuffé
 • Fascinerande studieresa med Storbritanniens mest berömda höjdpunkter!
  Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med de 9 mest berömda UNESCO-världsarven:
  • Stonehenge (världsarv)
  • Bath (världsarv)
  • Blaenavon (världsarv)
  • Ironbridge (världsarv)
  • Lake District (världsarv)
  • Durham (världsarv)
  • Fountains Abbey (världsarv)
  • Blenheim Palace (världsarv)
  • Edinburgh (världsarv)
  • Liverpool
  • Glasgow
  • Skotska högländerna
  • Loch Lomond
  • Glen Coe-dalen
  • Loch Ness
  • Urguhart Castle
  • London
  • Oxford
 • Kvalificerad, engelsktalande guide på studieresan
 • 24 timmars läkarjour


Dina extra tjänster

Edinburgh (världsarv)

Upptäckarpaket:

Paketet innehåller de 2 stadsrundturerna i buss i London och Liverpool samt stadsrundturen i Edinburgh: endast 1200,– SEK per person.

Restaurant

Halvpension:

I paketet ingår 8× riklig middag (3-rätters meny): endast 2500,– SEK* per person.

Enkelrumstillägg:

5400,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)


* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Inklusive spektakulärt utflyktsprogram + inträden bl.a. med de 9 mest berömda världsarven !

Magin i Stonehenge och det brittiska konungariket kommer att förtrolla dig !

Stonehenge (världsarv)

Stonehenge (världsarv)

Jämförelse av temperaturer

JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
London781013162022211914105
Stockholm-2-13815192019181062

Viktig information:

Lokala myndigheters krav och hygienriktlinjer angående COVID-19-pandemin varierar mellan länder och kan ändras med kort varsel. I nuläget kan även inresebestämmelserna ändras med kort varsel. Därför har vi sammanställt viktig information om din TSSresa på https://www.tss-travel.se/restryggt/. Naturligtvis kontrolleras och aktualiseras informationen regelbundet. Vänligen läs även på UD:s webbplats (https://www.swedenabroad.se/) innan resan.

Läge:

England, Skottland och Wales utgör tillsammans Storbritannien. Ön ligger i nordvästra Europa i Atlanten.

Huvudstad:

Storbritanniens huvudstad är London, med 8,9 miljoner invånare

Statsskick:

Parlamentarisk monarki i två kammare, statschef är kung Charles III, representerad av premiärminister Rishi Sunak.

Religion:

De största religionsgrupperna är katoliker, protestanter och anglikaner.

Språk:

Landets officiella språk är engelska, kymriska och gäliska.

Klimat:

Tempererat med varma somrar, svala vintrar och nederbörd året runt.

Lokal tid:

Tidsskillnaden mot Sverige är minus 1 timme året runt.

Elektricitet:

Nätspänningen är 230 V, 50 Hz. Adapter behövs. Badrum är ibland utrustade med speciella vägguttag för rakapparater. De kan drivas med antingen 110 V eller 220 V. Spänningen kan då väljas med en switch. Dessa vägguttag kan endast användas för enheter med en effekt på 200–600 W (rakapparater, elektriska tandborstar, ingen hårtork!). Vägguttag har oftast en strömbrytare.

Telefon:

För samtal till Storbritannien slå landsnummer 0044 (+44). Slå sedan riktnumret utan 0. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46). Slå sedan riktnumret utan 0.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, danskt och norskt pass är viseringsfri i högst 6 månader. Vid in- och utresa i Storbritannien krävs ett giltigt pass. Observera att körkort eller vanliga idkort/bankkort inte är godkända resehandlingar. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Storbritanniens ambassad i Stockholm.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Storbritanniens kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Halvpension: I paketet ingår 8× riklig middag (3-rätters meny): endast 2500,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: Paketet innehåller de 2 stadsrundturerna i buss i London och Liverpool samt stadsrundturen i Edinburgh: endast 1200,– SEK* per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Valutan är det brittiska pundet (GBP). 1 GBP = 100 pence. Valutakurs (juni 2023): 1 SEK = 0,074 GBP, 1 GBP = 13,55 SEK.
Att ta ut kontanter från bankomater och att betala med kreditkort är möjligt överallt. Det finns dessutom gott om bankomater som du kan ta ut kontanter från med konto- eller kreditkort (oftast mot en avgift). Många stora banker växlar inte kontanter alls eller till en väldigt dålig kurs. Det är dock inget problem att växla pengar på Marks & Spencer eller ett postkontor. Resecheckar accepteras av banker, växelkontor och hotell.

Tullföreskrifter:

Resenärer får ta med följande varor till Storbritannien tull- och försäljningsfritt för personligt bruk: gåvor, elektronik, parfym, smycken, klockor, lädervaror osv. upp till ett värde av 390 GBP; alkohol, vin 18 liter, öl 42 liter eller spritdrycker 9 liter; cigaretter 200 stycken, cigariller 100 stycken, cigarrer 50 stycken eller tobak 250 g. Ett intyg måste uppvisas för att importera större mängder växter och frön. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information.
Läkemedel: I allmänhet är det tillåtet att ta med sig läkemedel på semesterresor till Storbritannien. Det rekommenderas att medföra ett brev från läkaren som skrivit ut läkemedlen. Brevet bör innehålla följande uppgifter: namn, adress, födelsedatum, start- och slutdatum för resan, lista över medförda läkemedel (inklusive dosering och total mängd). Den brittiska regeringen kan ge dig mer information.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Landsspecifika säkerhetstips:

De brittiska myndigheterna uppmanar till vaksamhet mot terrorhotet och i synnerhet att hålla utkik efter misstänkta väskor på kollektivtrafiken och andra möjliga tecken på terroristaktivitet.
Brottslighet: Fickstölder är vanliga, framför allt på turistställen. Resenärer bör passa sina värdesaker och id-handlingar även i affärer, restauranger och pubar. Om du skulle tappa bort din id-handling, är det bra att ha en kopia.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Enligt Storbritanniens vapenlagar är innehav, handel och import av tårgasspray och droger förbjudet. Det är förbjudet att medföra dolkar, knivar och andra farliga föremål på allmän plats.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. läges-bilden samt hälso- och sjukvårds-information. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination. Var försiktig när du äter okokt mat, opastöriserade mejeriprodukter (t.ex. färsk mjölk, glass) och frukt som inte kan skalas. Undvik att dricka kranvatten och ha inga isbitar i drycker! Allmän regel: Ät ingenting som inte kan kokas eller skalas!

Sjukvård:

Den statliga sjukvårdsorganisationen (National Health Service) erbjuder kostnadsfria tjänster till personer som är bosatta i Storbritannien, men i nödsituationer även till turister. Ta med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet, som du får gratis av Försäkringskassan. Kortet visar att du är försäkrad i Sverige och gör det lättare att få nödvändig vård när du vistas i ett annat EU/EES-land. Det är viktigt att du har tecknat en reseförsäkring innan du påbörjar resan eller kontrollerat om sådan ingår i din hemförsäkring. Kostnader för till exempel sjuktransport till Sverige täcks nämligen inte av EU-kortet och kan för en oförsäkrad person bli mycket höga. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver privat sjukvård eller sjuktransport till Sverige.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juni 2023