Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

8 dagars 4-stjärnig studieresa Umbrien & Toscana med de mest berömda UNESCO-världsarven

Assisi (världsarv) – Pienza (världsarv) – Florens (världsarv) – Siena (världsarv) – San Gimignano (världsarv) – Arezzo – Perugia

Ditt reseprogram

Resväg

Tack vare våra erfarenheter och många tips från begeistrade resenärer har vi sammanställt Umbriens och Toscanas höjdpunkter för dig!

Dag 1: Bekväm flygresa till Rom

Toscana

Välkommen till Italien! Våra trevliga och kompetenta svensktalande guider tar emot oss på flygplatsen och visar oss till vår moderna resebuss. Vi åker till vårt 4-stjärniga hotell i kommunen Fiano Romano. Där tar vi en uppfriskande välkomstdrink och njuter av den sydländska livsglädjen.

Dag 2: Assisi (UNESCO-världsarv) med Sankt Franciskus basilika & Santa Maria degli Angeli

Assisi (världsarv)

Efter frukosten åker vi till Assisi (UNESCO-världsarv). Staden är känd som födelseplatsen för Franciskus av Assisi. Vi vandrar i hans fotspår genom staden till Piazza del Comune. Här besöker vi kyrkan Santa Maria och slutligen den påvliga Sankt Franciskus basilikan (inträde ingår). Den är en attraktion för troende från hela världen. På eftermiddagen åker vi vidare och besöker basilikan Santa Maria degli Angeli. Strax nedanför basilikans centrala kupol ligger Porziuncola från 1200-talet. Den anses vara Franciskanordens vagga. De kommande fem nätterna tillbringar vi på vårt 4-stjärniga hotell i området Castiglion Fiorentino.

Dag 3: Upptäckardag: Val d’Orcia med Pienza (UNESCO-världsarv) & Montalcino

Sant´Antimo, Montalcino

Idag besöker vi en av de vackraste städerna i hjärtat av Val d‘Orcia. Efter frukosten åker vi på en speciell valfri heldagsutflykt som först leder oss till Pienza (UNESCO-världsarv). Vår rundtur i stadskärnan börjar med basilikan San Francesco och fortsätter till ett magnifikt torg som domineras av Palazzo Piccolomini, Duomo och Palazzo Borgia. Besöket avslutas med en panoramavandring med en hisnande utsikt över Val d‘Orcia-dalen. Vi strosar längs Via dell‘Amore genom gränderna där man kan känna doften av den välkända pecorinoosten. Efteråt åker vi till klostret Sant‘Antimo, en plats för andlighet. Sedan tar vi oss till Montalcino, en stad som är känd för sitt utmärkta brunellorödvin. Där besöker vi den stora klosteranläggningen Sant’Agostino. Vi tar sedan en promenad från det stora torget till Rocca, en fästning som byggddes 1361. Härifrån njuter vi av en fantastisk panorama.

Dag 4: Upptäckardag: Florens (UNESCO-världsarv)

Florens (världsarv)

Idag får du uppleva magiska Florens, Toscanas huvudstad. Efter frukosten har du möjlighet att följa med på en spännande valfri heldagsutflykt. Florens är känd som Italiens konststad och dess historiska stadskärna är ett UNESCO-världsarv. Vi börjar på Piazza del Duomo och går mot Piazza della Signoria, passerar de berömda Uffizierna och Loggia del Mercato med den berömda skulpturen “Porcellino“. Vi fortsätter till Piazza Repubblica och över Ponte Vecchio med panoramautsikt över Arno. Vi vandrar sedan längs Lungarno della Zecca Vecchia till Basilica di Santa Croce, där kända figurer från Italiens historia som till exempel Michelangelo och Galileo Galilei ligger begravda.

Dag 5: Arezzo – Toscanas juvel

Piazza Grande, Arezzo

Vi tar tåget till Arezzo, en av Toscanas vackraste städer. Dess ursprung går tillbaka tille truskerna och romarna. I den förtrollande staden finns många sevärdheter, t.ex. den romerska amfiteatern. Mycket av den sista murringen från 1200-talet står fortfarande kvar, inklusive en del av den imponerande Medici-fästningen, även känd som Fortezza Medicea. Den imponerande Piazza Grande är ett av de vackraste torgen i centrum av den historiska gamla stan. Museer och kyrkor erbjuder otaliga mästerverk som t.ex. fresker, målningar, skulpturer och målat glas. Basilikan San Francesco hyser den berömda freskcykeln av Piero della Francesca, som berättar legenden om det sanna korset. I kyrkan San Domenico finns ett berömt krucifix av konstnären Cimabue. Om du vill kan du besöka den imponerande och välkända katedralen Duomo d‘Arezzo, ett av de vackraste exemplen på gotisk arkitektur i Italien.

Dag 6: Siena och San Gimignano (2× UNESCO-världsarv)

Katedralen i Siena (världsarv)

Dagens upptäcktsfärd tar oss till Siena. Den magnifika staden med underbar atmosfär är perfekt för mysiga promenader genom karaktäristiska medeltida gator. Gamla stan med sina många historiska byggnader är ett UNESCO-världsarv sedan 1995. Längs butikerna och adelspalatsen kan man ta sig från Porta Romana till den berömda Piazza del Campo. Vi besöker katedralen i Siena (inträde ingår), en av de viktigaste romansk-gotiska kyrkorna i Italien. Fasaden kännetecknas av mörkgröna och vita marmorplattor. På eftermiddagen åker vi till San Gimignano (UNESCOs världsarv), en vacker by på en kulle mitt i ett pittoreskt landskap av vingårdar och olivträd. Piazza della Cisterna är omgiven av en stadsmur från 1200-talet och utgör hjärtat av den historiska stadskärnan. San Gimignano kallas också “tornens stad“ eftersom den en gång hade 72 torn. Endast 13 av de finns kvar idag. Det högsta, Torre Grossa, ligger på Piazza del Duomo.

Dag 7: Perugia – Umbriens huvudstad

Arco Etrusco, Perugia

Efter frukosten åker vi till Perugia. Umbriens huvudstad har en 3 000-årig historia och var en av de viktigaste städerna under etruskisk tid. Vi börjar vår tur från källaren på Rocca Paolina, klättrar upp till utsiktspunkten Giardini Carducci och fortsätter till Piazza Italia. Sedan följer vi huvudgatan till Piazza IV Novembre med den imponerande medeltida fontänen Fontana Maggiore. I omedelbar närhet ligger katedralen San Lorenzo och Palazzo dei Priori. Det magnifika Palazzo dei Priori hyser målningssamlingen från Umbriens nationalgalleri. Slutligen går vi till stadens högsta utsiktspunkt, Porta Sole, och besöker den monumentala Arco Etrusco. Bågen är en tio meter hög stadsport och en del av den etruskiska stadsmuren i Perugia. Den sista natten tillbringar vi återigen på vårt bekväma 4-stjärniga hotell i området Fiano Romano.

Dag 8: Hemresa

Hemresa

Idag säger vi “arrivederci“! En händelserik vecka fylld av historia och kultur avslutas med nya intryck. Under semestern har vi hittat nya vänner. Efter transferen till flygplatsen reser vi hem till Sverige.

OBS: Vänligen observera att reseförloppet kan ändras av organisatoriska skäl eller på grund av vädret.

HemresaExempelhotellKatedralen i Siena (världsarv)

Inkluderat i priset

 • Flyg tur och retur med renommerat flygbolag⁴ till Rom
  inkl. hotelltransfer
 • 7 övernattningar i dubbelrum på utvalda 4-stjärniga hotell (nationell kat.)
  inkl. 7× italiensk frukostbuffé
 • Fascinerande studieresa i vår moderna resebuss med luftkonditionering, med Umbriens och Toscanas mest
  berömda höjdpunkter!
  Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med:
  • Assisi (världsarv)
  • Siena (världsarv)
  • San Gimignano (världsarv)
  • Sankt Franciskus basilika
  • Santa Maria degli Angeli
  • Romersk amfiteater
  • Arezzo
  • Perugia
  • Rocca Paolina
 • Kvalificerad, svensktalande guide på studieresan
 • 24 timmars läkarjour


På begäran kan du som TSS-stamkund ta del av våra extratjänster under mycket förmånliga villkor:

Florens (världsarv)

Upptäckarpaket:

Paketet innehåller de två heldagsutflykterna “Val d‘Orcia med Pienza (världsarv) & Montalcino“ och “Florens (världsarv)“ samt besöket i katedralen “Duomo d‘Arezzo“: endast 2190,– SEK per person.

Restaurant

Halvpension:

I paketet ingår 7 middagar (trerätters- middagar med typiska regionala rätter): endast 2090,– SEK per person.

Enkelrumstillägg: 3900,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet).

Våra utvalda 4-stjärniga hotell kommer att begeistra dig !

Exempelhotell

Inklusive spektakulärt utflyktsprogram + inträden bl.a. med 12 av de mest kända höjdpunkterna !

Jämförelse av maxtemperaturer

JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Rom111216192228313127201612
Stockholm-2-13815192019181062

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Statsskick:

Republik, parlamentarisk demokrati med tvåkammarsystem. President Sergio Mattarella är Italiens statschef sedan februari 2015. Premiärministern Giorgia Meloni har varit landets regeringschef sedan 2022.

Huvudstad:

Rom, som har 2,8 miljoner invånare, har varit Italiens huvudstad sedan 1871.

Religioner:

Framför allt katoliker

Språk:

Det officiella språket är italienska. Officiellt erkända minoritetsspråk är dessutom friuliska, ladinska, tyska, slovenska, occitanska, franska, fransk-provensalsk, albanska, grekiska, sardiska, katalanska och kroatiska.

Klimat:

Italiens klimat i norr är mycket olikt klimatet i syd. Klimatet i norra Italien är varierande med mycket kalla vintrar och väldigt varma somrar med hög luftfuktighet. I centrum är klimatet tempererat medan vintern alltid är mild och sommaren mycket varm och fuktig i södra Italien och på öarna.

Lokal tid:

Hela Italien ligger i den medeleuropeiska tidszonen, man använder Greenwich Mean Time + 1 timme (GMT+1) samt sommartid.

Elektricitet:

Italien har växelström med 230 V spänning och en frekvens på 50 Hz. Eluttag motsvarar den europeiska standarden. Normalt behövs ingen adapter (endast vid L-vägguttag i gamla byggnader).

Telefon:

För att ringa till Italien från utlandet slå först landsnummer 0039 (+39) och sedan riktnummer och abonnentnummer. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46).

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, norskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Italien krävs giltig resehandling (pass eller nationellt id-kort). För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Italiens ambassad i Stockholm.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kulturen etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Italiens kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Halvpension: I paketet ingår 7 middagar (trerättersmiddagar med typiska regionala rätter): endast 2090,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: I paketet ingår de två heldagsutflykterna “Val d‘Orcia med Pienza (världsarv) & Montalcino“ och “Florens (världsarv)“ samt besöket i katedralen “Duomo d‘Arezzo“: endast 2190,– SEK per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Turistskatt:

Det tillkommer en statlig turistskatt på ca. 1 € (ca. 11 SEK) per person och natt (information hämtad i februari 2024) som betalas på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Italien tillhör euroområdet och använder euron som valuta. Kurs: (februari 2024) 1 svensk krona (SEK) = 0,09 EUR; 1 EUR = 11,29 SEK.
Euron har varit Italiens officiella valuta sedan 2001. Inköp kan betalas antingen kontant eller med de vanligaste kreditkorten. Detta betalningssystem är vanligt i italienska affärer. Affärens ingång märks oftast med symboler för de accepterade kreditkorten. Vid betalning med kreditkort krävs legitimation. På banker finns det möjlighet att lösa in resecheckar (i dollar eller euro). Du kan även ta ut kontanter från bankomater med kontokort. Respektive bank kan dock i vissa fall kräva höga avgifter. Belopp över 3000 EUR (ca. 33422 SEK) kan endast betalas med kreditkort, bankkort eller banktransfer.

Tullföreskrifter:

I Italien måste belopp på över 10000 EUR (ca. 112880 SEK) i kontanter deklareras vid in- och utresan. Inom EU-området får privatpersoner köpa och ta med sig varor för privat bruk i obegränsad mängd om de inte ska återförsäljas. Mer information på: www.regeringen.se/. Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Landsspecifika säkerhetstips:

Italien ligger i en seismiskt mycket aktiv zon, varför jordbävningar inträffar oftare. Brottslighet: Framför allt i större städer bör du se upp för fickstölder och mindre brott. Det förekommer fall av bedrägeri där turister distraheras (t.ex. knuffas etc.) och bestjäls sedan av en medbrottsling. Därför gäller som för alla semesterresor: Medför bara det du verkligen behöver när du är ute. Större mängder kontanter och originalresehandlingar bör lämnas i kassaskåpet i hotellet. Medför endast säkra kreditkort (med PIN-kod). Ta med kopior av dina dokument på resan. Som alternativ kan du spara filer i ditt privata mailkonto för att kunna hämta fram dem i hela världen. För att förhindra stöld ifrån motorcyklar, bär inte väskor eller kameror mot gatusidan när du går på promenad.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer.Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.

Sjukvård:

Vid eventuell sjukdom, personskada eller annan oväntad händelse är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd innan resan påbörjas. Med giltig reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige.
Medför pass/nationellt ID-kort och EU:s sjukvårdskort. Vänd dig till allmänt sjukhus, akutvården. Den allmänna sjukvården är gratis. Vid frågor kontakta ditt försäkringsbola eller Försäkringskassan. Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: Februari 2024