Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

12 dagars exklusiv studieresa till Vietnam med de viktigaste UNESCO-världsarven till ett sensationellt TSS-stamkundspris!

Hanoi – Kejserliga citadellet (världsarv) – Litteraturens tempel (världsarv) – Hoan Kiem-sjön – Ha Long-bukten (världsarv) – Hoi An (världsarv) – My Son (världsarv) – Ho Chi Minh-staden (Saigon) – Mekongdeltat

Tack vare våra erfarenheter och många tips från begeistrade resenärer har vi sammanställt Vietnams alla höjdpunkter för dig!

Ditt reseprogram:

Dag 1-2: Flyg till Hanoi med EMIRATES & Kejserliga citadellet (UNESCO-världsarv)

SE_Karte_Vietnam

Bekvämt flyg till Hanoi med EMIRATES, framkomst på dag 2. Vår trevliga engelsktalande guide tar emot oss på flygplatsen. I en modern buss åker vi till vårt komfortabla hotell i Hanoi-området. Där tillbringar vi de första 3 nätterna. Den kejserliga staden Thang Long (Hanois historiska namn) byggdes på 1000-talet av kejsare Thang Long som en symbol för det självständiga Vietnam. Beroende på ankomsttid besöker vi det imponerande kejserliga citadellet (UNESCO-världsarv, inträde ingår), det kejserliga hovet för flera härskardynastier.

Dag 3: Hanoi, Ho Chi Minh-mausoleet, Litteraturens tempel Van Mieu (UNESCO-världsarv), Etnografiska museet & Hoan Kiem-sjön

Litteraturens tempel, Hanoi (världsarv)

Efter en mysig frukost börjar vår rundtur i den magiska huvudstaden. Först besöker vi Ho Chi Minh-mausoleet (inträde ingår), en hyllning till arkitekturen i Lenin-mausoleet i Moskva. Vi får även se den antika Enkolonnpagoden som reser sig ur en liten sjö. Vi besöker sedan Litteraturens tempel, Van Mieu, med sina underbara gamla innergårdar, altaren och paviljonger. Samlingen av 82 minnesstelar för utexaminerade från kejserliga examen är en del av UNESCO:s världsdokumentarv. På eftermiddagen besöker vi Etnografiska museet (inträde ingår), där 54 etniska grupper från hela Vietnam presenteras. Sedan utforskar vi stadskärnan, som är väl värd ett besök, och den pittoreska Hoan Kiem-sjön med den vackra Sköldpaddspagoden. På kvällen har ni möjlighet att besöka en traditionell vattendockteaterföreställning – en vacker konstform som är tusentals år gammal.

Dag 4: Upptäckardag: Ha Long-bukten (UNESCO-världsarv)

Ha Long-bukten (världsarv)

På morgonen ger vi oss ut på en oförglömlig valfri heldagsutflykt till den fantastiska Ha Long-bukten. Där går vi ombord på ett fartyg och beger oss ut i den magiska labyrinten av tropiska höga klippöar. Den världsberömda bukten är ett av Vietnams mest spektakulära landskap och ett alldeles unikt UNESCO-världsarv. Ombord avnjuter vi nyfångad fisk till lunch. När vi besöker de mystiska grottorna lyssnar vi på lokalbefolkningens legendariska berättelser. Det är oförglömliga semesterminnen.

Dag 5: Kuststaden Hoi An (UNESCO-världsarv)

Hoi An (världsarv)

Vi åker till flygplatsen och flyger till Danang. Vid ankomst checkar vi in på vårt moderna hotell nära Hoi An, där vi tillbringar de kommande 4 nätterna. Sedan börjar vår händelserika vandring genom den pittoreska gamla staden i Hoi An vid Sydkinesiska havet. På stranden längs Thu Bon-floden väntar en magnifik blandning av vietnamesisk, japansk, kinesisk och fransk arkitektur på oss, såsom templen, Japanska bron, Tan Ky-huset eller den kinesiska samlingshallen – med rätta ett UNESCO-världsarv.

Dag 6: Upptäckardag: Kejsarstaden Hue

Tu Duc-mausoleet, kejsarstaden Hue

Idag har vi möjlighet att besöka den förtrollande Kejsarstaden Hue på en spännande valfri heldagsutflykt. Det kejserliga palatsområdet är omgivet av en mäktig fästningsmur (inträde ingår). Det mäktiga komplexet består av tre delar: huvudstaden (Kinh Thanh), den kejserliga staden (Hoang Thanh) och den förbjudna staden (Cam Thanh) – som liknar kejserliga palatsområdet i Peking (UNESCO-världsarv). Vi anländer sedan till Tu Duc-mausoleet, ett mästerverk av traditionell vietnamesisk konst.

Dag 7: Kryddbyn Tra Que & besök hos lokalbefolkningen

Örtodling i Tra Que

Det vackra landskapet i Hoi An med sin kryddby Tra Que väntar på oss. Vi promenerar genom det pittoreska samhället som är känt för sitt stora utbud av odlade grönsaker. Och framför allt för sina många aromatiska örter som t.ex. citrongräs, mynta och thaibasilika. Vi besöker en lokal familj, beundrar deras örtagård och lär oss mycket om odling och användning av växterna. Vi får vara med när de lagar mat och avnjuter en utsökt måltid tillsammans.

Dag 8: Upptäckardag: Street food-tur i Hoi An

Vietnamesisk kokerska

Prova utsökt vietnamesisk mat och följ med oss på denna händelserika valfria utflykt. Vi går genom de små gränderna i Hoi An och provar en mängd olika exotiska specialiteter, t.ex. fyllda dumplings. En gourmetdag för alla sinnen!

Dag 9: Tempelstaden My Son (UNESCO-världsarv)

Tempelstaden My Son (världsarv)

Efter frukosten besöker vi My Son, den viktigaste arkeologiska platsen för Cham-kulturen i centrala Vietnam (UNESCO-världsarv). Den magiska tempelstaden i regnskogen består av 70 byggnader och byggdes mellan 300- och 1200-talet (inträde ingår). Resterna av tegelbyggnaderna med sina hinduiska reliefer reser sig som en mirakulös hägring upp ur skogen. Via Hoi An åker vi sedan till Danangs flygplats och flyger till Ho Chi Minh-staden, tidigare Saigon. Därifrån tar vi oss bekvämt till vårt vackra hotell, där vi tillbringar de kommande två nätterna.

Dag 10: Ho Chi Minh-staden (Saigon) med katedralen, Ben Tre, båttur i Mekongdeltat, besök hos vietnamesiska familjer & tuk-tuk-färd

Båttur i Mekongdeltat

I Ho Chi Minh-staden (Saigon), den tidigare huvudstaden i republiken Vietnam, beundrar vi det magnifika huvudpostkontoret, en underbar relik från den franska kolonialtiden. Vi ser även Notre Dame-katedralen – byggd för dåtidens kolonialister. Därefter åker vi till Ben Tre. Där börjar vår spännande båttur: Vi utforskar det fascinerande tropiska Mekongdeltat. Vi stannar till vid en gammal tegeltillverkning, vid en kokosnötsfabrik och hos vietnamesiska familjer som tillverkar liggunderlag för hand. Vi njuter av grönt te och färsk frukt medan vi kopplar av hos lokalbefolkningen. Vi fortsätter med motoriserade trehjulingar, de traditionella tuk-tukarna, förbi färgglada grönsaksträdgårdar. Till lunch avnjuter vi asiatiska specialiteter.

Dag 11 - 12: Hemresa

Hemresa

På förmiddagen har vi möjlighet att utforska Saigon på egen hand. Sedan säger vi hej då och flyger hem till Sverige. Framkomst på dag 12.

OBS: Vänligen observera att reseförloppet kan ändras av organisatoriska skäl eller på grund av vädret.

HemresaLitteraturens tempel, Hanoi (världsarv)

Inkluderat i priset:

 • Reguljärflyg med EMIRATES, ett av världens bästa flygbolag⁴
  • Sverige till Hanoi
  • Ho Chi Minh-staden till Sverige
 • Inrikesflyg med välkänt flygbolag
  • Hanoi till Danang
  • Danang till Ho Chi Minh-staden
  inkl. hotelltransfer
 • 9 övernattningar i dubbelrum på utvalda komforthotell
  inkl. 9× riklig frukostbuffé
 • Fascinerande studieresa med Vietnams viktigaste höjdpunkter!
  Se fram emot ett spektakulärt utflyktsprogram + inträden (enligt program), bl.a. med:
  • Kejserliga citadellet (världsarv)
  • Litteraturens tempel, Van Mieu (världsarv)
  • kuststaden Hoi An (världsarv)
  • tempelstaden My Son (världsarv)
  • besök hos vietnamesiska familjer
  • Ho Chi Minh-mausoleet
  • Hanoi
  • Enkolonnpagoden
  • Etnografiska museet
  • Hoan Kiem-sjön
  • Japanska bron
  • Tan Ky-huset
  • kryddbyn Tra Que
  • regnskogen
  • Ho Chi Minh-staden
  • Ben Tre
  • båttur i Mekongdeltat
  • tuk-tuk-färd
 • Kvalificerad engelsktalande guide
 • 24 timmars läkarjour


⁵ t.ex. Aegean Airlines (Sky Trax World Airline Award 2014 – 2019 för bästa europeiska regionalflygbolag)

Dina extra tjänster

Matpaket:

I paketet ingår 9x middag som 3-rättersmeny på lokala restauranger: endast 2200,– SEK per person.

Tu Duc-mausoleet, kejsarstaden Hue

Upptäckarpaket:

I paketet ingår den traditionella vattendockteaterföreställningen i Hanoi, de 2 heldagsutflykterna till Ha Long-bukten inklusive båttur och Kejserliga staden Hue samt street food-turen i Hoi An: endast 2400,– SEK per person.

Enkelrumstillägg:

4490,– SEK per person (med reservation för tillgänglighet)

Inklusive spektakulärt utflyktsprogram !

Jämförelse av temperaturer

JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Hanoi323334353332313131313131
Stockholm-2-13815192019181062

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Länge:

Vietnam är ett avlångt kustland på östra fastlandet i Sydostasien.

Huvudstad:

Hanoi

Statsskick:

Enpartisystem

Religion:

74 % är ateister eller tillhör olika mindre religioner. Dessutom finns det bland annat buddhister, katoliker och protestanter.

Språk:

Det officiella språket är vietnamesiska.

Klimat:

Klimatet påverkas av monsunen. I norra Vietnam är det subtropiskt med varma somrar och milda vintrar. I södra Vietnam är det tropiskt med en uttalad regnperiod på sommaren. Centrala Vietnam domineras av ett subtropiskt övergångsklimat med mycket regn på hösten.

Lokal tid:

På sommaren är skillnaden mot Sverige +5 timmar och på vintern +6 timmar.

Elektricitet:

Nätspänningen är 110 / 220 V, 50 Hz. Adapter behövs. I vissa regioner kan den lokala nätspänningen vara 110 V, då krävs en spänningsomvandlare.

Telefon:

För att ringa från Sverige till Vietnam slå landsnummer 0084 (+84). För att ringa från Vietnam till Sverige slå först landsnummer 0046 (+46). Slå sedan riktnumret utan 0.

Land och människor:

Ömsesidig respekt anses vara värdefull och mycket viktig i hela Sydostasien. Vänlighet och öppenhet förväntas därför även av resenärer. Kjolar, shorts och avslöjande toppar är förbjudna på religiösa platser. Det rekommenderas att täcka axlarna och att klä sig konservativt och informellt. Det är viktigt att ta av sig skorna när man besöker lokalbefolkningens hem.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Svenska, finska, norska och danska medborgare kan resa till Vietnam utan att söka visum för vistelser i upp till 45 dagar. Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter din inresa. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på Vietnams ambassad i Stockholm: https://se.ambafrance.org/.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll. Vänligen observera att det är immigrationsmyndigheten som avgör om du får resa in i landet.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Vietnams kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: I paketet ingår 9x middag som 3-rättersmeny på lokala restauranger: endast 2200,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: I paketet ingår den traditionella vattendockteaterföreställningen i Hanoi, de 2 heldagsutflykterna till Ha Long-bukten inklusive båttur och Kejserliga staden Hue samt street foodturen i Hoi An: endast 2400,– SEK* per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

alutan heter vietnamesisk dong (VND). 1 VND = 10 hao och 100 xu. Kurs: (augusti 2023): 1 SEK = 2175,69 VND; 1 VND = 0,00046 SEK.
Kontanter får endast växlas på officiella växlingskontor med tydliga skyltar. Kreditkort accepteras på många ställen, och det finns bankomater, men utanför större städer är kontanter ofta den enda accepterade betalningsformen.

Tullföreskrifter:

Privatpersoner får importera upp till 5 000 USD i kontanter i utländsk valuta och 15 miljoner VND i vietnamesiska dong tullfritt. Dessutom får de importera 200 cigaretter eller 20 cigarrer eller 250 gram tobak samt 1,5 l drycker med en alkoholhalt på mer än 20 procent eller 2 l drycker med en alkoholhalt på mindre än 20 procent och 3 liter öl. Personliga föremål kan importeras tullfritt. Personliga föremål definieras som föremål som resenären behöver i rimligt antal och kvantitet med hänsyn till resans syfte och längd. Föremål utöver detta måste deklareras om de överstiger ett värde av 10 miljoner VND.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Landspecifika säkerhetstips:

ndvik demonstrationer och stora folksamlingar. Följ instruktionerna från lokala säkerhetsstyrkor. Var medveten om att uttalanden som görs i Sverige på sociala medier kommer att uppmärksammas även i Vietnam och kan leda till konsekvenser om man reser till Vietnam.
Brottslighet: Fickstölder är vanliga, framför allt på turistställen. Resenärer bör passa sina värdesaker och id-handlingar även i affärer, i restauranger och vid tågstationer. Om du skulle tappa bort ditt pass, är det bra att ha en kopia.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Narkotikabrott som t.ex. köp, distribution samt import och export av narkotika av alla slag åtalas konsekvent och är belagda med hårda straff. Till och med innehav av små mängder narkotika leder till långa fängelsestraff. Rättegången uppfyller inte svenska konstitutionella normer.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. läges-bilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.

Sjukvård:

Sjukvården i landet kan inte jämföras med den i Europa. Tekniken, utrustningen och hygienen är oftast bristfälliga. Det finns inte heller någon akut sjukvård. Sjukhuspersonal och läkare på provinssjukhus talar oftast bara vietnamesiska. Det finns flera sjukhus i Hanoi och Ho Chi Minh-staden som har bättre standard. Vissa internationella kliniker är ofta den första kontaktpunkten för turister som insjuknar. Där finns det engelsktalande personal. Det är viktigt att du har tecknat en reseförsäkring innan du påbörjar resan eller kontrollerat om sådan ingår i din hemförsäkring. Kostnader för till exempel sjuktransport till Sverige täcks nämligen inte av EU-kortet och kan bli mycket höga för en oförsäkrad resenär. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver privat sjukvård eller sjuktransport till Sverige.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: oktober 2023