Landsinformation Cypern

Jämförelse av temperaturer

 JFMAMJJASOND
Nicosia121212142225272826241815
Stockholm-2-13815202120171051

Cypern:

Ön Cypern ligger i östra Medelhavet och är den tredje största Medelhavsön efter Sicilien och Sardinien. Geografiskt hör ön till Asien, med både politiskt och kulturellt räknas den till Europa.

Sedan 1974 är Cypern i realiteten uppdelat. Den internationellt erkända republiken Cypern utövar endast den faktiska kontrollen av i södra delen av ön, ej på norra delen, som avgränsas från södra delen med en demarkationslinje (grön linje/Green Line). Endast Turkiet erkänner norra delen av Cypern som en självständig stat. Turkiska republiken Norra Cypern omfattar mer än en tredjedel av hela ön.

Hantverket med mattor, smycken och lädervaror har månghundraåriga anor och är en fast del av den orientaliska kulturen. Därför kommer vi att besöka en smyckesmanufaktur, en läderhandel och ett traditionellt mattknyteri på vår rundresa. Här får du kunskaper om det matthantverket och får uppleva hur en handknuten matta skapas sedan generationer tillbaka. Inom ramen av intressanta guidningar får du reda på mer om förberedelsen av sidentrådarna, naturfärgningen av ullen och det fina och mycket tidskrävande knytandet. I de olika manufakturerna har du sedan ca 1-2 timmar tid att titta på konstverk och produkter.

Att pruta hör till det normala bruket i landet. Om du inte skulle vara intresserad av att köpa, accepterar handlarna också ett tydligt nej. I varuhus och stormarknader prutar man inte. Det gäller även för marknader där bönderna från trakten säljer sina grönsaker.

I Norra Cypern ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. För hotellstäderskan kan man lämna ca 10,– SEK – 20,– SEK natt. På restauranger eller för taxi är ca 10 % av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man ingen dricks. På gruppresor är det lämpligt med ca 20,– SEK per dag och person för reseledaren, för busschaufförer 10,– SEK – 20,– SEK per dag och person. Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.

Elektricitet:

240 V, här krävs en adapter.

Lokal tid:

Tidskillnaden mellan Sverige och Norra Cypern under hela året är plus en timme.

Telefonera:

Norra Cyperns landsnummer är 0090, framför riktnumret tar man bort nollan. Om du ringer från Turkiet eller Norra Cypern till Sverige, slår du 0046 och tar bort nollan i riktnumret.

Trafik:

I “Turkiska republiken Norra Cypern“ är det vänstertrafik.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Du behöver inte ansöka om ett visum innan inresan till Nordcypern. Vid framkomst utfärdas automatiskt ett kostnadsfritt besöksvisum för 90 dagar. Du behöver ett pass eller ett nationellt id-kort som måste vara giltigt under hela din vistelse. Det rekommenderas att det nationella id-kortet eller passet är giltigt ytterligare 6 månader efter framkomsten.
För uppdaterad information samt inreseinformation för medborgare från andra EES länder och övriga länder se
http://mfa.gov.ct.tr/consular-info/visa-regulations.

Vi rekommenderar att du granskar denna webbsida regelbundet före avresan. Du som kommer från ett annat land inom EES utanför Norden får dessutom ytterligare information om inresebestämmelser. Ovan angivna länkar tillhandahålls av Turkiets Utrikesdepartementet.

TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll. Korsa ”Green Line”: Det är principiellt inget problem för EU-medborgare med giltigt resedokument att passera från norra delen av Cypern till södra delen och omvänt på de avsedda övergångarna. Som regel är det inga väntetider för att korsa gränsen. Vid övergången görs en identitetskontroll i båda riktningarna (respass eller ID-kort).

Reseledning:

De svensktalande reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter.

De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna med en välkomstdrink på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan.

Det finns anledningen att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Turkiets kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna. Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster på plats:

Matpaket: Paketet innehåller halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter: endast 1.300,– SEK per person (kan bokas på plats)

Upptäckarpaket: Paketet innehåller följande utflykter: utflykt till Gecitköy, antika Soli och kyrkan i Mamas, besök i korsriddarborgen St. Hilarion och cypriotisk afton med showprogram: endast 690,– SEK per person (kan bokas på plats).

Valuta :

Sedan 01.01.2009 heter valutan återigen turkiska lira (TRY). Kurs: (november 2018) 1 svensk krona (SEK) = 0,60 turkiska lira; 1 turkisk lira (TRY) = 1,66 svenska kronor (SEK).

Banker/kreditkort:

Euro- och resecheckar accepteras av de flesta banker, hotell och växlingskontor. Det går att växla kontanter på bankerna under öppettiderna. Öppettider på bankerna: på sommaren må – fre kl. 8:00 – 12:00 och på vintern kl. 8:00 – 12:00 och kl. 14:00 – 16:00.

OBSERVERA: Se upp för bedragare vid betalning med bank- eller kreditkort, de försöker att obemärkt kopiera resenärens bankkort och komma åt PIN-koden för att sedan ta ut pengar i uttagsautomater med förfalskade kort. Resenärer uppmanas därför att alltid ha bankkortet under uppsikt och endast mata in koden dolt för andra. Var försiktig med att använda bank- och kreditkort med PIN-kod på växelkontor.

Tullföreskrifter:

För turister gäller följande regler: Införsel av valuta är obegränsat tillåtet. Valutautförsel är tillåtet upp till ett totalt belopp på 5 000 US dollar eller motsvarande värde i TRY.

Resenärer får föra in och ut personliga smycken upp till ett totalt värde på 15 000 US dollar. Vid ett högre värde måste detta deklareras vid inresan.

I övrigt får följande varor medföras vid inresan per person (gäller ej för transitresenärer). Personlig egendom: Föremål för personligt bruk inkl. medicinska artiklar (apparater) och medicin samt presentartiklar upp till ett totalt värde på 300 euro (barn under 15 år upp till 145 euro).

Förvärv, ägande och utförsel av “kultur- och naturgods“ straffas hårt (fängelsestraff upp till 10 år) eftersom detta ses som statlig egendom. Vid överträdelser är flera månaders häktning och höga borgensbelopp (f.n. ca 9 000 euro) gängse förekommande också för turister, även om det handlar om antikviteter eller föremål som ser gamla ut av förment lågt värde. I enskilda fall har följden blivit fängelsestraff. Därför varnar vi uttryckligen för att köpa eller själv ta med t.ex. antikviteter, gamla mynt, fossiler etc.

Mer information på: www.regeringen.se/sb/d/1475.

Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se

Observera: I närheten av buffertzonen och militära inrättningar råder strängt fotograferingsförbud i hela Cypern. Detta är inte alltid väl skyltat.

Medicinsk information:

För inresan i Norra Cypern föreskrivs inga vaccinationer. Alla resenärer bör dock ha ett tillräckligt skydd mot stelkramp och polio och eventuellt mot hepatit. Var försiktig med rå mat, ej pastöriserade mjölkprodukter (t.ex. färsk mjölk, glass) samt fruktsorter som inte kan skalas. Undvik att dricka ledningsvatten och istärningar i drycker! Tumregel: Ät inget som inte kan kokas eller skalas!

Kunden måste se till att han är i fysiskt och psykiskt skick att klara av den utvalda resan. Kunden måste ta reda på vad som krävs avs. fysisk rörlighet och intellekt för den här resan.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: november 2018


Tillbaka till Information & tips

Förstoring: