Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Landsinformation Cypern

Jämförelse av temperaturer

JFMAMJJASOND
Nicosia161719232932353633292417
Stockholm-2-13815202120171051

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (https://www.swedenabroad.se/) innan du åker på din resa.

Cypern:

Ön Cypern ligger i östra Medelhavet och är den tredje största Medelhavsön efter Sicilien och Sardinien. Geografiskt hör ön till Asien, med både politiskt och kulturellt räknas den till Europa.
Sedan 1974 är Cypern i realiteten uppdelat. Den internationellt erkända republiken Cypern utövar endast den faktiska kontrollen av i södra delen av ön, ej på norra delen, som avgränsas från södra delen med en demarkationslinje (grön linje/Green Line). Endast Türkiye erkänner norra delen av Cypern som en självständig stat. Turkiska republiken Norra Cypern omfattar mer än en tredjedel av hela ön.

Land en mensen:

Det är svårt att hitta ett land vars historia är lika rik som Cyperns. Till en resa hit hör också besök av basarer, där du kan njuta av orientkänslan. Traditionella matt-, smyckes- och läderhantverk är viktiga och i många fall hundratals år gamla beståndsdelar av den orientaliska kulturen. Därför kommer vi att besöka en smyckesmanufaktur, en läderhandel och ett traditionellt mattknyteri på vår rundresa. Här får du kunskaper om det matthantverket och får uppleva hur en handknuten matta skapas sedan generationer tillbaka. Inom ramen av intressanta guidningar får du reda på mer om förberedelsen av sidentrådarna, naturfärgningen av ullen och det fina och mycket tidskrävande knytandet. I de olika manufakturerna har du sedan ca 1-2 timmar tid att titta på konstverk och produkter.
Att pruta hör till det normala bruket i landet. Om du inte skulle vara intresserad av att köpa, accepterar handlarna också ett tydligt nej. I varuhus och stormarknader prutar man inte. Det gäller även för marknader där bönderna från trakten säljer sina grönsaker.
I Norra Cypern ger man normalt dricks. På samma sätt som i USA är det en del av inkomsten i serviceyrken. Dessutom symboliserar dricksen ett erkännande för servicen som har utförts. För hotellstäderskan kan man lämna ca 10 SEK natt. På restauranger eller för taxi är ca 10 % av beloppet på notan brukligt. I affärer ger man ingen dricks. På gruppresor är det lämpligt med ca 20 SEK per dag och person för reseledaren, för busschaufförer 10-20 SEK per dag och person.
Men självklart bestämmer var och en själv om och hur mycket man ger i dricks.

Trafik:

I “Turkiska republiken Norra Cypern“ är det vänstertrafik.

Lokal tid:

Tidskillnaden mellan Sverige och Norra Cypern under hela året är plus en timme.

Elektricitet:

240 V, här krävs en adapter.

Telefon:

Norra Cyperns landsnummer är 0090, framför riktnumret tar man bort nollan. Om du ringer från Türkiye eller Norra Cypern till Sverige, slår du 0046 och tar bort nollan i riktnumret.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. För innehavare av norskt pass krävs visum. Passets giltighetstid måste vara minst sex månader efter datumet för utresan ur Nordcypern.
Ansökan om visum för Nordcypern kan enbart göras online: www.evisa.gov.tr/en. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Türkiyes ambassad i Stockholm.
Vi rekommenderar att du granskar denna webbsida regelbundet före avresan. Du som kommer från ett annat land inom EES utanför Norden får dessutom ytterligare information om inresebestämmelser. Ovan angivna länkar tillhandahålls av Türkiyes Utrikesdepartementet.
Korsa ”Green Line”: Det är principiellt inget problem för EU-medborgare med giltigt resedokument att passera från norra delen av Cypern till södra delen och omvänt på de avsedda övergångarna. Som regel är det inga väntetider för att korsa gränsen. Vid övergången görs en identitetskontroll i båda riktningarna (respass eller ID-kort).
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledningen att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Cyperns kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: Paketet innehåller halvpension, dvs. varje kväll riklig buffé med internationella specialiteter på den 7 dagars studieresan: endast 1595,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: Paketet innehåller Höjdpunkter på västra Cypern: utflykt till Gecitköy Dam, antika Soli, St Mamas Church och den
förbjudna staden Varosha – Maras, inträde till naturmuseet, besök på korsfararslottet St Hilarion och apelsinplantager: endast 1025,– SEK per person (kan bokas på plats).
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Sedan den 1 januari 2009 heter valutan återigen turkiska lira (TRY). Kurs (augusti 2023): 1 SEK = 2,53 TRY; 1 TRY = 0,40 SEK.
Euro- och resecheckar accepteras av de flesta banker, hotell och växlingskontor. Det går att växla kontanter på bankerna under öppettiderna. Öppettider på bankerna: på sommaren mån – fre kl. 8.00 – 12.00 och på vintern kl. 8.00 – 12.00 och kl. 14.00 – 16.00.
OBSERVERA: Se upp för bedragare vid betalning med bank- eller kreditkort, de försöker att obemärkt kopiera resenärens bankkort och komma åt PIN-koden för att sedan ta ut pengar i uttagsautomater med förfalskade kort. Resenärer uppmanas därför att alltid ha bankkortet under uppsikt och endast mata in koden dolt för andra. Var försiktig med att använda bank- och kreditkort med PIN-kod på växelkontor.

Tullföreskrifter:

För turister gäller följande regler: Införsel av valuta är obegränsat tillåtet. Valutautförsel är tillåtet upp till ett totalt belopp på 5000 USD eller motsvarande värde i TRY.
Resenärer får föra in och ut personliga smycken upp till ett totalt värde på 15000 USD. Vid ett högre värde måste detta deklareras vid inresan.
I övrigt får följande varor medföras vid inresan per person (gäller ej för transitresenärer). Personlig egendom: Föremål för personligt bruk inkl. medicinska artiklar (apparater) och medicin samt presentartiklar upp till ett totalt värde på 300 EUR (ca 3000 SEK).
Förvärv, ägande och utförsel av “kultur- och naturgods“ straffas hårt (fängelsestraff upp till 10 år) eftersom detta ses som statlig egendom. Vid överträdelser är flera månaders häktning och höga borgensbelopp (f.n. ca 95000 SEK) gängse förekommande också för turister, även om det handlar om antikviteter eller föremål som ser gamla ut av förment lågt värde. I enskilda fall har följden blivit fängelsestraff. Därför varnar vi uttryckligen för att köpa eller själv ta med t.ex. antikviteter, gamla mynt, fossiler etc.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Observera:

I närheten av buffertzonen och militära inrättningar råder strängt fotograferingsförbud i hela Cypern. Detta är inte alltid väl skyltat.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination. Var försiktig med rå mat, ej pastöriserade mjölkprodukter (t.ex. färsk mjölk, glass) samt fruktsorter som inte kan skalas. Undvik att dricka ledningsvatten och istärningar i drycker! Tumregel: Ät inget som inte kan kokas eller skalas!
Kostnaderna för behandling i norra delen av Cypern täcks vanligtvis inte av den svenska sjukförsäkringen. Vi rekommenderar att du tecknar en reseförsäkring eller kontrollerar om sådan ingår i din hemförsäkring. Tjänster som t.ex. sjuktransport till Sverige brukar ingå i en sådan försäkring.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: augusti 2023


Tillbaka till Information & tips