Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Landsinformation Frankrike

Jämförelse av temperaturer

JFMAMJJASOND
Paris67131518232524221575
Stockholm-4-13714192221181151

Viktig information:

Lokala myndigheters krav och hygienriktlinjer angående COVID-19-pandemin varierar mellan länder och kan ändras med kort varsel. I nuläget kan även inresebestämmelserna ändras med kort varsel. Därför har vi sammanställt viktig information om din TSS-resa på https://www.tss-travel.se/restryggt/ Naturligtvis kontrolleras och aktualiseras informationen regelbundet. Vänligen läs även på UD:s webbplats (https://www.swedenabroad.se/) innan resan.

Läge:

Frankrike har den största ytan av alla europeiska länder och ligger i västra Europa. Frankrike rymmer landskap av mycket varierande slag, från Alpernas och Pyrenéernas bergskedjor, Loires, Rhônes och Dordognes floddalar till Côte d’Azur, Normandie och Atlantkusten.

Statsskick:

parlamentarisk demokrati med tvåkammarsystem; president Emmanuel Macron (sedan mars 2017).

Huvudstad:

Paris (ca 2,2 miljoner invånare)

Religioner:

framför allt katolicism

Officiella språk:

franska

Klimat:

fyra huvudzoner: Atlantzonen – tempererat havsklimat; kontinentalzonen – stora temperaturskillnader (framför all i östra delen); Medelhavszonen – tempererat, varmt havsklimat; alpina zonen – hårt bergsklimat.

Lokal tid:

centraleuropeisk tid med sommartid, alltså ingen tidsskillnad mot Sverige.

Telefon:

För att ringa till Frankrike från Sverige slå landsnummer 0033 (+33). För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46).

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, danskt och norskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Frankrike krävs giltig resehandling (pass eller internationellt id-kort). Observera att körkort eller vanliga id-kort/ bankkort inte är godkända resehandlingar.
Frankrike är en avtalspart i Fördraget om upprättandet av Europeiska gemens- kapen som 1957-12-13 lade grunderna till den fria rörligheten för personer.
Inresebestämmelserna för svenska medborgare kan ändras med kort varsel och utan att UD informeras om ändringen innan. Rättsligt bindande information och vidare information om inresebestämmelserna får du endast från destinationslandets ambassad.
För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på Frankrikes ambassad i Stockholm: https://se.ambafrance.org/.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll. Vänligen observera att det är immigrationsmyndigheten som avgör om du får resa in i landet.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historien, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Frankrikes kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Upptäckarpaket: I paketet ingår en båttur på Seine i Paris, en stadsrundtur i Bordeaux med inträde till Bassins de Lumières, en guidad stadsrundtur i Toulouse och utflykten till Camargue inkl. middag: endast 1800,– SEK* per person.
Matpaket: I paketet ingår 7× riklig middag (2-rätters meny): endast 2300,– SEK* per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Kurs: (maj 2023) 1 svensk krona (SEK) = 0,09 EUR; 1 EUR = 11,32 (SEK)
Frankrike är ett EU-land och tillhör euroområdet. Frankrike har alltså euron som officiell valuta. Inköp kan betalas kontant, med de vanligaste kreditkorten och i vissa fall med bankkort. Kontanter kan tas ut med antingen kreditkort eller bankkort, och respektive bank kan kräva avgifter. Fråga din bank om det.

Turistskatt:

Det tillkommer en statlig besöks- och turistskatt på 14 EUR (ca. 160 SEK) per person/vistelse (gäller april 2023) som betalas på plats.

Tullbestämmelser:

Inom EU-området får privatpersoner köpa och ta med sig varor för privat bruk i obegränsad mängd om de inte ska återförsäljas. Om du tänker resa med 10 000 EUR eller mer i kontanter (eller motsvarande belopp i andra valutor) måste du anmäla beloppet hos de franska tullmyndigheterna minst fem dagar innan.
Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets hemsida: www.tullverket.se.

Landsspecifika säkerhetstips:

Framför allt i större städer med många turister bör du se upp för fickstölder och mindre brott. Som ett allmänt reseråd gäller att pengar, pass, körkort, biljetter och andra viktiga dokument bör förvaras på ett säkert ställe (t.ex. kassaskåp i hotellet) och att endast kontanter som behövs under dagen (och bank- eller kreditkort) bör medföras. Resenärer bör hålla uppsikt över sina värdesaker på turistställen, på flygplatser (även i behörighetsområdet), i tågstationer, tunnelbanor, bussar m.m.
Den 1 november 2017 införde Frankrike nya antiterrorlagar som tillåter att de franska säkerhetsmyndigheterna vidtar olika åtgärdar i kampen mot terrorism. Dessa innebär bl.a. utökade kontroller av personer och bagage i vissa områden som t.ex. i tunnelbana- och tågstationer eller vid gränsen. Vid ingångar (t.ex. museer) kan handväskor kontrolleras.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.

Sjukvård:

Ta med det Europeiska sjukförsäkringskortet. Kortet visar att du är inskriven i svensk försäkringskassa. Du har då rätt till akut sjukvård när du vistas i annat EU/EES-land. Kostnad för sjuktransport till Sverige täcks inte av kortet. Kortet beställer du hos https://www.forsakringskassan.se/privatpers/resa_arbeta_studera_eller_fa_vard_utomlands/resa_utomlands/.
Dessutom är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd innan resan påbörjas. Med giltig reseförsäkring kan du t.ex. få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Vid frågor kontakta ditt försäkringsbolag eller Försäkringskassan.
Kunden måste säkerställa att hens fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. Hen måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: maj 2023


Tillbaka till Information & tips