Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Information om landet Italien (Rom, Neapel, Amalfikusten & Pompeji)

Information om landet Italien

Jämförelse av temperaturer Rom

JFMAMJJASOND
Rom111216182227313127191512
Stockholm-4-13714192221181151

Viktig information:

Lokala myndigheters krav och hygienriktlinjer angående COVID-19-pandemin varierar mellan länder och kan ändras med kort varsel. I nuläget kan även inresebestämmelserna ändras med kort varsel. Därför har vi sammanställt viktig information om din TSS-resa på https://www.tss-travel.se/restryggt/. Naturligtvis kontrolleras och aktualiseras informationen regelbundet. Vänligen läs även på UD:s webbplats (https://www.swedenabroad.se/) innan resan.

Läge:

I Sydeuropa på Apenninska halvön. Grannländer: Frankrike, Schweiz, Österrike, Slovenien, San Marino, Vatikanstaten.

Yta:

301277 kvadratkilometer

Statsskick:

Republik, parlamentarisk demokrati med tvåkammarsystem. President Sergio Mattarella är Italiens statschef sedan februari 2015. Premiärministern Giorgia Meloni har varit landets regeringschef sedan 2022.

Huvudstad:

Rom, som har 2,8 miljoner invånare, har varit Italiens huvudstad sedan 1871.

Religion:

Framför allt katoliker, dessutom ca 1,3 miljoner muslimer, runt 550000 protestanter, 230000 Jehovas vittnen, 200000 buddister, 110000 hinduer och 40000 judar.

Språk:

Det officiella språket är italienska. Officiellt erkända minoritetsspråk är dessutom friuliska, ladinska, tyska, slovenska, occitanska, franska, fransk-provensalsk, albanska, grekiska, sardiska, katalanska och kroatiska.

Klimat:

Italiens klimat i norr är mycket olikt klimatet i syd. Klimatet i norra Italien är varierande med mycket kalla vintrar och väldigt varma somrar med hög luftfuktighet. I centrum är klimatet tempererat medan vintern alltid är mild och sommaren mycket varm och fuktig i södra Italien och på öarna.

Lokal tid:

Hela Italien ligger i den medeleuropeiska tidszonen, man använder Greenwich Mean Time + 1 timme (GMT+1) samt sommartid.

Elektricitet:

Italien har växelström med 230 V spänning och en frekvens på 50 Hz. Eluttag motsvarar den europeiska standarden. Normalt behövs ingen adapter (endast vid L-vägguttag i gamla byggnader).

Telefon:

För att ringa till Italien från utlandet slå först landsnummer 0039 (+39) och sedan riktnummer och abonnentnummer. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46).

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Innehavare av svenskt, finskt, norskt och danskt pass är viseringsfri i 90 dagar. Vid in- och utresa i Italien krävs giltig resehandling (pass eller nationellt id-kort). För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Italiens ambassad i Stockholm.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kulturen etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Italiens kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Halvpension: I paketet ingår 7 middagar (trerätters-middagar med typiska regionala rätter): endast 1500,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: I paketet ingår de 2 utflykterna “Antikens Rom“ och “Vatikanstaten, Peterskyrkan & Sixtinska kapellet“: endast 2100,– SEK* per person.
Upptäckarpaket 2: I paketet ingår inträdet till Colosseum och Forum Romanum: endast 600,– SEK* per person (bokas på plats i mån av tillgänglighet).
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

Italien tillhör euroområdet och använder euron som valuta. Kurs: (januari 2023) 1 svensk krona (SEK) = 0,09 EUR; 1 EUR = 11,14 SEK.
Euron har varit Italiens officiella valuta sedan 2001. Inköp kan betalas antingen kontant eller med de vanligaste kreditkorten. Detta betalningssystem är vanligt i italienska affärer. Affärens ingång märks oftast med symboler för de accepterade kreditkorten. Vid betalning med kreditkort krävs legitimation. På banker finns det möjlighet att lösa in resecheckar (i dollar eller euro). Du kan även ta ut kontanter från bankomater med kontokort. Respektive bank kan dock i vissa fall kräva höga avgifter. Belopp över 3000 EUR (ca 33422 SEK) kan endast betalas med kreditkort, bankkort eller banktransfer.

Turistskatt:

Det tillkommer en statlig turistskatt på 6,00 EUR (67 SEK) i Rom och 3,50 EUR (39 SEK) i Neapel per person och natt som betalas på plats (uppgifter från januari 2023).

Tullföreskrifter:

I Italien måste belopp på över 10000 EUR (ca 111405 SEK) i kontanter deklareras vid in- och utresan. Inom EU-området får privatpersoner köpa och ta med sig varor för privat bruk i obegränsad mängd om de inte ska återförsäljas. Mer information på: www.regeringen.se/. Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Landspecifika säkerhetstips:

Brottslighet: Framför allt i större städer bör du se upp för fickstölder och mindre brott. Det förekommer fall av bedrägeri där turister distraheras (t.ex. knuffas etc.) och bestjäls sedan av en medbrottsling. Därför gäller som för alla semesterresor: Medför bara det du verkligen behöver när du är ute. Större mängder kontanter och originalresehandlingar bör lämnas i kassaskåpet i hotellet. Medför endast säkra kreditkort (med PIN-kod). Ta med kopior av dina dokument på resan. Som alternativ kan du spara filer i ditt privata mailkonto för att kunna hämta fram dem i hela världen. För att förhindra stöld ifrån motorcyklar, bär inte väskor eller kameror mot gatusidan när du går på promenad. I Neapel bör du vara särskilt aktsam med värdefulla klockor och smycken som favoriseras av tjuvar.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

I Italien straffas hjälp till olaglig invandring med fängelse och böter. Därför bör man vara väldigt försiktig när man ger skjuts till liftare. I Rom tar kommunen K-märkningen på största allvar; förseelser som t.ex. att doppa handen i vattnet i Fontana di Trevi eller att äta picknick på Spanska trappan straffas mycket hårt.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. lägesbilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.

Sjukvård:

Vid eventuell sjukdom, personskada eller annan oväntad händelse är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring eller en hemförsäkring med reseskydd innan resan påbörjas. Med giltig reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige. Medför pass/nationellt IDkort och EU:s sjukvårdskort. Vänd dig till allmänt sjukhus, akutvården. Den allmänna sjukvården är gratis. Vid frågor kontakta ditt försäkringsbola eller Försäkringskassan.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: Januari 2023


Tillbaka till Information & tips