Landsinformation Kanada

Jämförelse av temperaturer

 JFMAMJJASOND
Ottawa-6-32101825262620135-2
Stockholm -2-13815202120171051

Statsskick:

Federalistisk konstitutionell monarki, parlament med två kammare; (underhus / House of Commons: 338 ledamöter; senat: 105 ledamöter); parlamentariskt regeringssystem med majoritetsvalsystem (direktmandat). Statsöverhuvudet är drottning Elizabeth II. Regeringschefen är premiärminister Justin Trudeau.

Huvudstad:

Ottawa (provinsen Ontario), 934243 eller 1323783 invånare (storstadsområdet Ottawa-Gatineau, provinserna Ontario och Quebéc)

Religion:

kristendom (67,3 %), islam (3,2 %), judendom (1,0 %), hinduism (1,5 %), buddhism (1,1 %), sikhism (1,4 %), utan religion (23,9 %)

Språk:

engelska | franska

Klimat:

Kontinentalklimat med kalla, långa vintrar och mycket varma somrar; havsklimat i kustprovinserna

Lokal tid:

Tidsskillnaden mot Sverige är därför -6 timme året runt.

Electricitet:

Nätspänningen är 120 V, 60 Hz. Du behöver en adapter och en spänningsomvandlare för Kanada. På grund av frekvensskillnaden bör du vara särskilt försiktig med vissa enheter.

Telefon:

För att ringa till Kanada från utlandet slå först landsnummer 001 (+1) och sedan riktnummer och abonnentnummer. För samtal till Sverige slå landsnummer 0046 (+46).

Land och människor:

För tjänster tillkommer skatter/dricks till de angivna priserna. Generellt är merkostnaderna på plats ungefär lika höga som i Schweiz. På restaurangen dricksar man 15–20 % av beloppet på notan, dock inte mindre än 10 %. När du får notan, kontrollera om 15 % serviceavgift redan är inräknade. Då behöver man inte dricksa extra. Som dricks rekommenderas 3 CAD/dag till busschauffören och 5 CAD/dag till guiden.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Svenska medborgare behöver ingen visering för inresa till Kanada. För att kunna flyga till Kanada behöver svenska medborgare den elektroniska resehandlingen eTA (Electronic Travel Authorization). Ansökan görs på nätet: www.cic.gc.ca. Ansökan kostar 7 CAD (ca 50 SEK). Vänligen ansök om din eTA minst två veckor innan flygets avgång. Ditt pass måste vara giltigt under hela din vistelse. Säkerhetsrutinerna på flygplatsen är strikt. Den kanadensiska flygsäkerhetsmyndigheten Canadian Air Transport Security Authority (http://www.catsa.gc.ca/) informerar om gällande bestämmelser på sin hemsida.

För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om pass- och visumkrav, beräknad tid för att få visum samt eventuella övriga inresebestämmelser på Kanadas ambassad. Det är ditt ansvar att ansöka om och ta fram de visum som eventuellt behövs. TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Kanadas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:

Kultur- & matpaket: Paketet innehåller komfortabel halvpension, d.v.s. 6× middag samt utflykten ”Indianby inkl. guidad tur och middag“ och utflykten ”sugar shacks med livemusik, guidad tur och middag“: endast 1990,– SEK per person.

Upptäckarpaket: Paketet innehåller ett besök av CN Tower, båttur Thousand Islands nationalpark, båttur Niagarafallen och vin tur / vinprovning: endast 1390,- SEK per person.

Valuta/banker/kreditkort:

Valutan är kanadensisk dollar (CAD). 1 CAD = 100 cent. Kurs (juni 2019): 1 SEK = 0,14 CAD;
1 CAD = 7,13 SEK.
Gängse kreditkort från VISA, MasterCard, Diners Club och American Express accepteras i stort sett överallt. Oftast kan man även betala med betalkort från Maestro eller Cirrus. Kolla i förväg vilka avgifta som tillkommer. OBS! Resenärer som vill använda sitt bankkort för att betala och ta ut kontanter utomlands bör fråga sin bank innan resan om kortet går att använda. Pengar kan växlas på banker, officiella kreditinstitut och växelkontor. Även affärer, hotell och restauranger kan växla pengar, men de brukar erbjuda en sämre kurs. Öppettider banker: mån – fre kl. 9.00 – 16.00 / 17.00.

Tullföreskrifter:

Införsel: 1,1 liter spritdryck, 1,5 liter vin, 8 liter öl i flaskor/ burkar (måste deklareras till tullmyndigheten) och 200 cigaretter är tullfria. Utländska valutor: Utländska valutor motsvarande 10000 CAD eller mer måste deklareras till tullmyndigheten. Livsmedel får inte föras in (inga äpplen, bananer m.m.). Pornografiskt material och hatpropaganda får inte föras in. Utländska valutor motsvarande 10000 CAD eller mer måste deklareras till tullmyndigheten vid inresan. Vapen som införs måste deklareras till tullmyndigheten. Vidare information om införsel av varor får du från destinationslandets ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information. Information om tullbestämmelserna för införsel av varor i Sverige finns på Tullverkets webbsida: www.tullverket.se.

Landspecifika säkerhetstips:

Vi rekommenderar att du gör en kopia på ditt pass innan resan och medför den separat. Ifall du tappar bort ditt pass, behöver du kopia för att anmäla förlusten till den kanadensiska polisen.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

I Kanada är det förbjudet att dricka alkohol på allmän plats. På kanadensiska helgdagar råder det alkoholförbud på campingplatser och i national-/provinsparker. Det är förbjudet att röka i och utanför offentliga byggnader, allmänna kommunikationsmedel, gallerior, restauranger, barer m.fl.

Medicinsk information:

I maj börjar säsongen för West Nile-feber i Kanada och i grannlandet USA. Virussjukdomen liknar influensa och sprids framför allt av nattaktiva myggor. I vissa fall leder sjukdomen till allvarliga komplikationer och ibland även till döden. Framför allt äldre personer och personer med försvagat immunförsvar bör skydda sig mot myggbett.
Vaccinationer: 1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd före resan och kompletterar det om det behövs (http://www.1177.se). Det kan vara bra att vara vaccinerad mot mässling och rabies.

Sjukvård:

Da sanitära och hygieniska förhållanden motsvarar i stort sett läget i Sverige. Vid behov kontakta en „walk-in clinic“, och vid ett medicinskt nödfall besök akutmottagningen i ett sjukhus. Behandlingar är dock dyra och oftast krävs betalning i förväg (med undantag för första hjälpen och livshotande tillstånd). En sjukförsäkring som täcker Kanada och medförande av ett kreditkort med ett högt maximalt betalningsbelopp rekommenderas därför bestämt. Kranvatten är drickbart, dock innehåller det mycket klor. Utbudet av läkemedel är bra i Kanada. Receptbelagda läkemedel kan hämtas ut med kanadensiskt recept. Hållbara svenska specialläkemedel kan medföras i nödvändiga mängder tillsammans med ett recept.
Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: juli 2020


Tillbaka till Information & tips

Förstoring: