Landsinformation Kina

Jämförelse av temperaturer

 JFMAMJJASOND
Peking261222273032302520105
Stockholm2371218202420171051

Statsskick:

Socialistiska Folkrepubliken Kina (grundades 1949-10-01) styrs endast av Kinas kommunistiska parti (KKP) under ett enpartisystem. President Xi Jinping är statschef.

Huvudstad:

Peking (Beijing), storstadsområde: ca 21,5 miljoner invånare, varav ca 8 miljoner migrantarbetare.

Religioner / kyrkor:

ateistisk statsideologi; buddhism, islam, taoism, protestantiska och katolska „statskyrkor“ samt oberoende husförsamlingar.

Officiella språk:

standardkinesiska („mandarin“), kinesiska dialekter, olika minoritetsspråk (mongoliska, tibetanska, uiguriska, turkspråk, koreanska).

Klimat:

kontinentalt i norra delen av landet, subtropiskt i södra delen av landet.

Elektricitet:

växelström med 220-250 V, 50 Hz. Adapter behövs.

Lokal tid:

Trots att landet är så stort, har Kina endast en tidszon (Peking Standard Time). På sommaren är skillnaden mot Sverige +6 timmar och på vintern +7 timmar.

Telefonera:

För att ringa till Kina från Sverige slår man först landsnummer 0086. För att ringa från Kina till Sverige slår man först landsnummer 0046. Sedan slår man riktnumret utan 0.

Land och människor:

Kina har en av världens äldsta civilisationer och är världens folkrikaste land med fler än 1 256 200 000 invånare. På 80-talet infördes ettbarnspolitiken för att begränsa befolkningstillväxten. Politiken luckrades upp 2015, och idag kan par med statligt tillstånd få två barn igen.
Kineser hälsar på personer med en vänlig nickning eller en lätt bugning.
Förutom i stora folkansamlingar där kroppskontakt inte kan undvikas, rör kineser inte vid någon de inte känner. Ett leende föredras alltid framför en axelklapp eller liknande gester. Dessa regler bör särskilt följas när man umgås med äldre människor eller personer i höga positioner.

Mat och dryck:

De viktigaste matprodukterna är potatis, tofu, grovmalt majsmjöl, ris och andra sädesslag. Även nudlar äts ofta. Rätter med nötkött, fläsk, kyckling eller fisk är mycket populära, men samtidigt väldigt dyra. Det finns olika specialiteter i varje region, till exempel den klassiska pekingankan eller kryddstarka rätter i provinsen Sichuan. I Kina äter man med pinnar. Maten ställs i mitten av bordet och kan bestå av flera huvudrätter. Som tillbehör brukar man äta ris. Efter man ätit, lägger man inte pinnarna i risskålen utan prydligt på bordet.

Inresebestämmelser för svenskamedborgare:

för att kunna resa till Kina måste svenska medborgare ha ett avgiftsbelagt visum. Vi ber medborgare i andra länder att alltid kontakta det vederbörande servicekontoret på VChina Visa Application Service Center i Stockholm. Beroende på nationaliteten kan konsulatets avgifter variera mycket, och det kan även behövas ytterligare handlingar. För att få ett visum, måste alla angivna handlingar/dokument skickas till China Visa Application Service Center för varje resenär.
Mer information: www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Peking/Reseinformation/Reseinformation-Kina/. Resor måste företas på ett giltigt svenskt pass med en giltig kinesisk visering. Om du som svensk medborgare valt att resa in på ett kinesiskt pass har ambassaden begränsad möjlighet att bistå dig. Passet måste vara giltigt i ytterligare minst 6 månader vid visumansökan och ha minst 2 tomma sidor.
För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på Kinas ambassad. Vi rekommenderar dig China Visa Application Service Center. Via Visa Application Service Center i Stockholm http://www.visaforchina.org/STH_EN/ kostar ett visum 1230 SEK (inkl skatter) (information hämtad i januari 2017).
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll.

Reseledning:

De engelsktalande reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna med en välkomstdrink på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledningen att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Kinas kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna. Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster på plats:
Matpaket: I paketet ingår 9x middag med kinesiska specialiteter inkl. 1x traditionell ”pekinganka”: endast 1990,– SEK per person
Upptäckarpaket: I paketet för endast 2490,– SEK per person ingår följande utflykter:
• Dag 4: dagsutflykt till vattenbyn Zhujiajiao i Shanghai
• Dag 9: utflykt till Dazu med daoistisk-buddhistiska grottor
• Dag 11: Terrakottaarmén, Stora vildgåspagoden och Stora moskén i Xi’an
• Dag 13: Kinesiska muren, Minggravarna med Processionsvägen i Peking

Valuta/banker/kreditkort:

Kinas officiella valuta heter renminbi („folkets valuta“). Den kallas även för yuan (CNY). 1 CNY = 10 jiao. Kurs (november 2018) 1 SEK = ca 0,6 CNY, 1 CNY = ca 1,31 SEK.
I Kina är det vanligast att betala kontant, men det blir mer och mer populärt att betala med kort. Svenska bankkort går att använda i många bankomater men det finns också bankomater som bara tar kinesiska kort. Titta efter internationella symboler som Mastercard, Cyrrhus, Citibank osv. På mindre orter är det bra att ha med sig kinesisk valuta i kontanter.

Tullföreskrifter:

Införsel: 400 cigaretter, 2 flaskor spritdrycker (à 0,75 l); utländska valutor: max 5 000 USD (eller samma värde i andra utländska valutor) för ej-kinesiska medborgare. Större mängder måste deklareras vid införsel. Dessutom får man införa upp till 20 000 CNY.
Utförsel: Det gäller strikta regler för utförsel av antikviteter, beroende på konstföremålens typ och betydelse. Till exempel får mynt från tiden innan 1949 inte utföras alls, och de flesta antikviteter får endast utföras med den kinesiska kulturmyndighetens röda sigill.
Utländska valutor: max 5 000 USD (eller samma värde i andra utländska valutor) för ej-kinesiska medborgare. Högre belopp får inte vara högre än det som deklarerats vid inresan. Dessutom får man utföra upp till 20 000 CNY. För att få mer tullinformation angående införsel av varor kontakta Kinas ambassad. Endast där får du rättsligt bindande information. Tullreglerna för Sverige hittar du på Tullverkets hemsida (www.tullverket.se).

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Säkerhetsläget i Kina är generellt bra. Utlänningar som är äldre än 16 år måste alltid medföra ett pass med giltigt kinesiskt visum. Poliskontroller kan genomföras när som helst, framför allt på stora evenemang eller minnesdagar när striktare säkerhetsregler gäller. Det rekommenderas att förvara passkopior och flygbiljetter säkert på hotellet och medföra passet med det giltiga visumet för att kunna legitimera sig vid poliskontroller. Införsel eller innehav av droger, även av små mängder, kan leda till långa fängelsestraff eller till och med dödsstraff. Sedan 2014-01-01 har även kat klassificerats som drog. Införsel till Kina är förbjudet, och innehav är straffbart. Resenärer varnas därför bestämt att inte transportera föremål med okänt innehåll för tredjeparter. Det är förbjudet att fotografera t.ex. militäranläggningar. Fråga om lov innan du fotar personer.

Medicinskt reseråd:

Vaccinationer: 1177 Vårdguiden rekommenderar att du ser över ditt vaccinationsskydd före resan och kompletterar det om det behövs (http://www.1177.se). Som resevaccination rekommenderas hepatit A.
Diarré: De flesta diarrésjukdomar kan undvikas genom bra mat- och dryckeshygien. Några grundläggande regler: Drick endast vatten med säkert ursprung, t.ex. flaskvatten, men aldrig kranvatten. Använd filtrerat, desinficerat eller avkokat vatten i nödsituationer. Använd även dricksvatten för att borsta tänderna på resor. För mat gäller: Koka, skala själv eller desinficera. Håll alltid flugor borta från din mat. Tvätta händerna med tvål så ofta som möjligt, i alla fall efter varje toalettbesök, innan matlagning och innan måltider. Desinficera händerna regelbundet och använd engångshandduk.
Infektionssjukdomar: Prata med ett medicinskt rådgivningsställe eller en specialistläkare för resemedicin om möjliga infektionssjukdomar innan din resa till Folkrepubliken Kina.

Sjukvård:

I Kina finns inga läkarmottagningar. Sjukvården är för det mesta koncentrerad till sjukhus. I de stora städerna finns mycket stora klinikcentrum med väldigt moderna faciliteter. På landsbygden kan faciliteterna däremot vara mycket enkla. Hygienen motsvarar inte alltid europeiska krav.
Inom sjukvårdssystemet ger språkbarriären och den annorlunda medicinska kulturen de största problemen för utlänningar. Eftersom sjukvårdspersonal oftast inte talar engelska, kan det vara väldigt svårt att kommunicera om patienten inte kan kinesiska. Det rekommenderas bestämt att teckna en bra reseförsäkring med hemtransport som gäller även för Kina. Det rekommenderas att ta med ett eget resapotek.
Läkare- och sjukhusfakturor måste betalas kontant direkt efter behandlingen. Generellt kan man betala med kinesiska kreditkort. Utländska kreditkort accepteras endast i enstaka internationella sjukhus i några få storstäder. Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: november 2018


Tillbaka till Information & tips

Förstoring: