Rekommendation av resor Europa Asien Amerika Afrika

Landsinformation Vietnam

Jämförelse av temperaturer

JanFebMarsAprMajJunJulAugSepOktNovDec
Hanoi323334353332313131313131
Stockholm-2-13815192019181062

Allmänt meddelande:

Nedan hittar du sammanfattande information. OBS! Inresebestämmelserna, det politiska läget och hälsoläget i världen kan ändras när som helst. Därför rekommenderar vi att du informerar dig innan din resa. Kolla på UD:s webbplats (www.swedenabroad.se) innan du åker på din resa.

Länge:

Vietnam är ett avlångt kustland på östra fastlandet i Sydostasien.

Huvudstad:

Hanoi

Statsskick:

Enpartisystem

Religion:

74 % är ateister eller tillhör olika mindre religioner. Dessutom finns det bland annat buddhister, katoliker och protestanter.

Språk:

Det officiella språket är vietnamesiska.

Klimat:

Klimatet påverkas av monsunen. I norra Vietnam är det subtropiskt med varma somrar och milda vintrar. I södra Vietnam är det tropiskt med en uttalad regnperiod på sommaren. Centrala Vietnam domineras av ett subtropiskt övergångsklimat med mycket regn på hösten.

Lokal tid:

På sommaren är skillnaden mot Sverige +5 timmar och på vintern +6 timmar.

Elektricitet:

Nätspänningen är 110 / 220 V, 50 Hz. Adapter behövs. I vissa regioner kan den lokala nätspänningen vara 110 V, då krävs en spänningsomvandlare.

Telefon:

För att ringa från Sverige till Vietnam slå landsnummer 0084 (+84). För att ringa från Vietnam till Sverige slå först landsnummer 0046 (+46). Slå sedan riktnumret utan 0.

Land och människor:

Ömsesidig respekt anses vara värdefull och mycket viktig i hela Sydostasien. Vänlighet och öppenhet förväntas därför även av resenärer. Kjolar, shorts och avslöjande toppar är förbjudna på religiösa platser. Det rekommenderas att täcka axlarna och att klä sig konservativt och informellt. Det är viktigt att ta av sig skorna när man besöker lokalbefolkningens hem.

Inresebestämmelser för svenska medborgare:

Svenska, finska, norska och danska medborgare kan resa till Vietnam utan att söka visum för vistelser i upp till 45 dagar. Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter din inresa. För medborgare i andra länder rekommenderar vi att man frågar om de gällande inresebestämmelserna på Vietnams ambassad i Stockholm: https://se.ambafrance.org/.
TSS Travel Service Scandinavia AS ansvarar inte för fullständighet och aktualitet av webbsidornas innehåll. Vänligen observera att det är immigrationsmyndigheten som avgör om du får resa in i landet.

Reseledning:

De reseledarna är mycket välutbildade och kommer att informera utförligt om landet, människorna, historian, kultur etc. och bistå med råd och dåd i alla organisatoriska angelägenheter. De kommer att hjälpa till med rumstilldelningen och ser fram emot att få hälsa er välkomna på den inledande informationen. Där får du reda på allt som är värt att veta och nyttig information för genomförandet av hela resan. Det finns anledning att glädja sig: Vi har satt samman ett omväxlande program med otaliga höjdpunkter, som ger dig möjlighet att uppleva Vietnams kultur och varierade landskap och få reda på mycket om landet och människorna.

Extrapaket:

Din resa inkluderar redan många tjänster. Om du vill går det att berika semestern genom att välja extra tjänster:
Matpaket: I paketet ingår 9x middag som 3-rättersmeny på lokala restauranger: endast 2200,– SEK* per person.
Upptäckarpaket: I paketet ingår den traditionella vattendockteaterföreställningen i Hanoi, de 2 heldagsutflykterna till Ha Long-bukten inklusive båttur och Kejserliga staden Hue samt street foodturen i Hoi An: endast 2400,– SEK* per person.
* Paketpriser kan variera när du bokar på plats.

Valuta/banker/kreditkort:

alutan heter vietnamesisk dong (VND). 1 VND = 10 hao och 100 xu. Kurs: (augusti 2023): 1 SEK = 2175,69 VND; 1 VND = 0,00046 SEK.
Kontanter får endast växlas på officiella växlingskontor med tydliga skyltar. Kreditkort accepteras på många ställen, och det finns bankomater, men utanför större städer är kontanter ofta den enda accepterade betalningsformen.

Tullföreskrifter:

Privatpersoner får importera upp till 5 000 USD i kontanter i utländsk valuta och 15 miljoner VND i vietnamesiska dong tullfritt. Dessutom får de importera 200 cigaretter eller 20 cigarrer eller 250 gram tobak samt 1,5 l drycker med en alkoholhalt på mer än 20 procent eller 2 l drycker med en alkoholhalt på mindre än 20 procent och 3 liter öl. Personliga föremål kan importeras tullfritt. Personliga föremål definieras som föremål som resenären behöver i rimligt antal och kvantitet med hänsyn till resans syfte och längd. Föremål utöver detta måste deklareras om de överstiger ett värde av 10 miljoner VND.
OBS! Om du har med dig varor utöver de som du fritt får ta med dig behöver du anmäla dina varor på nätet innan resan eller när du kommer till gränsen. Dina varor kan beslagtas om du inte anmäler dem. Vänligen informera dig om gällande tullbestämmelser: https://www.tullverket.se/privat/paresan/handlaiettannatland

Landspecifika säkerhetstips:

ndvik demonstrationer och stora folksamlingar. Följ instruktionerna från lokala säkerhetsstyrkor. Var medveten om att uttalanden som görs i Sverige på sociala medier kommer att uppmärksammas även i Vietnam och kan leda till konsekvenser om man reser till Vietnam.
Brottslighet: Fickstölder är vanliga, framför allt på turistställen. Resenärer bör passa sina värdesaker och id-handlingar även i affärer, i restauranger och vid tågstationer. Om du skulle tappa bort ditt pass, är det bra att ha en kopia.

Särskilda straffrättsliga föreskrifter:

Narkotikabrott som t.ex. köp, distribution samt import och export av narkotika av alla slag åtalas konsekvent och är belagda med hårda straff. Till och med innehav av små mängder narkotika leder till långa fängelsestraff. Rättegången uppfyller inte svenska konstitutionella normer.

Medicinsk information:

Sveriges ambassader ger information per land som riktar sig till svenska resenärer. Minst 8 veckor före resan bör du läsa ambassadens senaste reseinformation om din destination (www.swedenabroad.se). På ambassadens informationssida hittar du bl.a. läges-bilden samt hälso- och sjukvårdsinformation. Se även Folkhälsomyndighetens och Vårdguiden 1177:s hemsidor för reseråd samt rekommendationer om vaccination.

Sjukvård:

Sjukvården i landet kan inte jämföras med den i Europa. Tekniken, utrustningen och hygienen är oftast bristfälliga. Det finns inte heller någon akut sjukvård. Sjukhuspersonal och läkare på provinssjukhus talar oftast bara vietnamesiska. Det finns flera sjukhus i Hanoi och Ho Chi Minh-staden som har bättre standard. Vissa internationella kliniker är ofta den första kontaktpunkten för turister som insjuknar. Där finns det engelsktalande personal. Det är viktigt att du har tecknat en reseförsäkring innan du påbörjar resan eller kontrollerat om sådan ingår i din hemförsäkring. Kostnader för till exempel sjuktransport till Sverige täcks nämligen inte av EU-kortet och kan bli mycket höga för en oförsäkrad resenär. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver privat sjukvård eller sjuktransport till Sverige.

Kunder måste säkerställa att deras fysiska och psykiska skick är lämpligt för den utvalda resan. De måste informera sig om den fysiska rörligheten och mentala hälsan som resan kräver.

Alla uppgifter med reservation för eventuella fel/datum: oktober 2023


Tillbaka till Information & tips